Slovenski cenzorji iz Avstralije

Cvitkovič in Sestre uničujejo pozitivno podobo Slovenije

Nedavno je v Avstraliji izbruhnil manjši kulturni škandal, ker naj bi se na sydneyjskem filmskem festivalu pojavil film Odgrobadogroba slovenskega režiserja Jana Cvitkoviča. To je skupino avstralskih državljanov s krizo nacionalne identitete spodbudilo k verbalnemu besnilu, s katerim so se znesli nad organizatorji festivala. Pričujoči film po njihovem mnenju NI slovenski, temveč - bralci z občutljivim srcem naj preskočijo naslednjo besedo - balkanski!

V izjavi so med drugim zapisali: "Ta opis (da je film slovenski) smatramo za popolnoma žaljivega ter netočnega kakor tudi vsi Slovenci." Aha. Slovenski mediji so povzeli njihov protest, ki je - tako pač verjamemo - marsikomu dvignil obrvi. To je skupino avstralskih državljanov, zbranih v Avstralski slovenski konferenci (ASK), nadalje razjezilo, ker naj bi novinarji napačno povzeli celo zadevo ter nasploh kazali nerazumevanje do slovenske identitete, ki jo menda ogrožajo horde balkanskih kulturnikov vključno z domačimi izdajalci tipa Cvitkovič.

Ta teden pa je iz Avstralije priromala pridiga v obliki e-maila, ki ga je lastnoročno in v površni slovenščini sestavila tajnica ASK Jožica Gerden. Med drugim pravi: "Mnogi avstralski Slovenci in ostali Slovenci po svetu, posebno pa naša mlajša v Avstraliji rojena generacija smo razočarani, ker večina modernih slovenskih filmov obravnava le balkansko življenje ali druge absurdne teme. (...) Seveda 'svet' prav nič ne briga, kako se Slovenija predstavlja v svetu, toda skrbeti mora Slovence na splošno kam nas takšna kultura pelje. (...) Če bomo zarinili glavo v pesek in si ničesar upali kritično pogledati in izjaviti, bo reševanje slovenske kulture kmalu prepozno." In: "Slovenske popevkarje bo vzelo dolgo let, da bodo popravili v svetu svoj 'image', ki so ga Slovencem nalepile dobro prepoznavne 'Sestre'."

Jao. Jožica, kako si sploh upate živeti v državi, kjer je bil posnet najbolj legendarni transvestitski film Priscilla, kraljica puščave, že davno pred Sestrami?