Vanja Pirc

6. 11. 2006  |  Mladina 45

Hitre in kakovostne fotografije

Javna sredstva za življenjskega sopotnika in brata zaposlenih na šolskem ministrstvu

Mihaela Praprotnik v službi

Mihaela Praprotnik v službi
© Borut Peterlin

Ob pogledu na seznam podjetij, ki sodelujejo z državo, vedno najprej pomislimo, ali so bila ta res izbrana zato, ker so bila najprimernejša, ali pa jih le vodijo ali jih imajo v lasti pravi ljudje. Sodelovanje z državnimi institucijami je namreč lahko precej donosno. Samostojni podjetnik Miro Petek naj bi se imel recimo za uspešno poslovanje svoje tiskarne Prima Print zahvaliti tudi plodnemu sodelovanju z državnimi organi, saj je v zadnjih šestih letih s posameznimi ministrstvi in vladnimi uradi sklenil za dobrih 62 milijonov tolarjev poslov. Ne sicer še tako dobro, ampak vseeno vedno boljše gre pri sodelovanju z državnimi institucijami tudi podjetjema Safo, podjetniško in poslovno svetovanje Dane Kostrić, s. p., in Parsifal, celovite poslovne rešitve, d. o. o. Podjetji sta povezani z Danetom Kostrićem, ki ima Safo v celoti v lasti, s Parsifalom, katerega lastnika sta Denis Vengust in Gregor Karlovšek, pa veliko sodeluje. Kakšne posle sta podjetji v zadnjem času opravljali za državo? Podjetje Safo je recimo lani za ministrstvo za gospodarstvo opravilo storitev fotografiranja v vrednosti 74.800 SIT. Podjetje Parsifal pa je letos za ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo opravilo delo v vrednosti 874.800 SIT. Največ poslov jima je v minulih dveh letih zaupalo ministrstvo za šolstvo in šport. Safo je doslej za šolsko ministrstvo opravil nekaj fotografskih storitev, ki so mu bile zaupane kot naročilo male vrednosti, tako je dobil leta 2005 13.000 SIT, letos pa 80.000 SIT, na plačilo dveh naročil, vrednih 198.000 SIT, pa še čaka. Podjetje Parsifal letos za šolsko ministrstvo opravlja raziskave javnega mnenja. Posel v vrednosti 7.920.000 SIT je prav tako dobilo z oddajo javnega naročila male vrednosti in ne prek javnega razpisa.

Vprašanje pa je, kako je na vse pogostejše sodelovanje teh podjetij z državo, predvsem s šolskim ministrstvom, vplivalo to, da je Dane Kostrić življenjski sopotnik tiskovne predstavnice ministrstva za šolstvo in šport Mihaele Praprotnik, ki je zdaj na porodniškem dopustu, in da je hkrati tudi brat Jane Kostrić, ki trenutno dela v službi za stike z javnostmi istega ministrstva. Kostrić se je odgovoru na to vprašanje izognil. Vodja kabineta ministra za šolstvo in šport Peter Debeljak pa trdi, da "dejstvo, da je lastnik Safa, s. p., življenjski sopotnik sodelavke ministrstva, pri izbiri ni igralo nobene vloge", saj je Safo le "le eno izmed podjetij oz. posameznikov, ki so v zadnjem času za ministrstvo opravljali fotografske storitve. Je pa podjetje, ki fotografske storitve opravlja hitro in kakovostno po konkurenčnih cenah."

Mimogrede, na spletni strani revije Demokracija, ki je v lasti SDS, zasledimo, da je fotografije zanjo med drugim prispevalo tudi Kostrićevo podjetje Safo. Denis Vengust iz podjetja Parsifal pa je, kot je razvidno iz kolofona, novinar Demokracije.