Rog - Evropska prestolnica kulture

Jankovićev načrt prenove tovarne Rog

Februarja se je končal javni razpis ministrstva za kulturo za izbor mesta za naslov Evropska kulturna prestolnica (EPK) za leto 2012. Kandidature za EPK so vložili Ljubljana, Maribor, Celje in Koper, mednarodna ocenjevalna komisija, ki bo izbrala zmagovalca, pa naj bi zasedala konec aprila.

Glavno mesto je svoje adute stavilo na projekt prenove kompleksa območja tovarne Rog, ki ga sedaj že več kot leto dni zasedajo alternativna društva in skupine umetnikov. Območje tovarne Rog, s katerim Ljubljana nastopa na razpisu, obsega območje ob Petkovškovem nabrežju, kjer je načrtovana prenova obstoječe tovarne Rog, ter območje ob Rozmanovi ulici in ob Trubarjevi cesti, kjer so načrtovane obnove in novogradnje.

Kot so nam sporočili z MOL-a, je "projekt zamišljen kot inovacijsko oblikovalsko arhitekturno središče, ki nudi prostore za razstavišča, ustvarjalne laboratorije, ateljejsko/rezidenčne prostore ter stanovanja, trgovine in hotelske kapacitete". Ureditev kompleksa naj bi temeljila na prepletanju javnih in zasebnih programov, z oživitvijo kompleksa tovarne Rog bi po mnenju MOL-a "levi breg Ljubljanice napravili programsko in arhitekturno atraktiven vse do Plečnikovih zapornic. Prometno infrastrukturno je kompleks lociran tako rekoč idealno: peš dostopi po obrežjih, neposredna bližina že zgrajenih in načrtovanih parkirnih kapacitet, podzemne garaže v samem kompleksu, dostop po Ljubljanici, ki je že v tej fazi plovna do zapornic ..."

V stari tovarni Rog naj bi tako po načrtu MOL-a stal javni arhitekturni in oblikovalski center, ki bi vključeval tudi zasebne trgovine in salone, vsebinsko povezane s centrom, ter zasebni stanovanjski lofti. V načrtovanih novogradnjah ob Rozmanovi cesti naj bi stal javni rezidenčno-ateljejski objekt, novogradnjo ob Trubarjevi cesti pa naj napolnil javni arhitekturni in oblikovalski center z zasebnimi in vsebinsko povezanimi trgovinami in saloni. Ob Trubarjevi cesti pa MOL želi zgraditi javni inovacijski center, javni ustvarjalni laboratorij, javno mediateko in zasebni design hotel. Kot so se pohvalili odgovorni na MOL-u, je "celoten program prepleten s ponudbami trgovin, barov in restavracij ter urejenimi tržno/parkovnimi površinami. Na območju novogradenj sta predvideni dve etaži podzemnih parkirišč".