Nogometna diplomacija

To, da je vrsta vprašanj v odnosih med Slovenijo in Hrvaško nerešenih že več kot 15 let, napeljuje k sklepu, da takšne razmere političnim elitam ustrezajo

Ivo Sanader in Janez Janša pred nogometno tekmo Domžale:Dinamo

Ivo Sanader in Janez Janša pred nogometno tekmo Domžale:Dinamo
© Borut Krajnc

Poleg "rambo diplomacije", izraza, ki se je ustalil za ameriško zunanjo politiko v času največje priljubljenosti ameriškega igralca Sylvestra Stalloneja, poznajo mednarodni odnosi še druge zanimive besedne zveze. Denimo delovne pogrebe (working funerals) ali celo delovne odmore, kar naj bi izhajalo iz prepričanja diplomatov, da ti vedno delajo in iščejo rešitve za nacionalna vprašanja, celo tedaj, ko se zabavajo na sprejemih ali večerjah. V slovensko-hrvaških odnosih smo se v zadnjih mesecih, ko naj bi neuspešno govorila tako imenovana "tiha diplomacija", premaknili korak naprej. Sedaj lahko govorimo o "nogometni diplomaciji". Na eni in drugi strani se bliža predvolilni tekmovalni čas, v katerem si bosta obe strani očitno podajali novo žogico z upanjem, da bo nova igra trajala čim dlje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: