Brskanje po telesnih tekočinah

Testi kot donosen posel in kako jih prelisičiti

Ne glede na vzroke za testiranje in konec koncev tudi posledice za bodoče zaposlene je testiranje predvsem poslovna dejavnost tistih, ki storitve ponujajo. Urad RS za zdravila je do letos registriral dva ducata testerjev, ki jih uvažajo domača podjetja: nekaj hitrih testov, plinske kromatograme (99-odstotna natančnost), pol ducata trakov; na seznamu pa, zanimivo, ni lokalne legende - AccuSignovega hitrega testa za prepovedane droge, ki odkriva sledi marihuane, opiatov, kokaina in metamfetaminov. Legende zato, ker je bil registriran prvi med hitrimi urinskimi testi v Sloveniji, in sicer že pred petimi leti.

Obstajajo štirje osnovni tipi hitrih testov za mamila: urinski, krvni, lasni in površinski test. Krvni testi so seveda najnatančnejši in najdražji ter uradno edini veljavni, pa tudi edini, ki pokažejo količino zasledenega mamila. So kvantitativni testi, drugače od drugih, saj so ti zgolj kvalitativni - pokažejo le prisotnost mamil. Edine relevantne in stoodstotno natančne preskuse delajo na Inštitutu za sodno medicino, vsi drugi so samo preliminarni in naj bi kazali prisotnost sledi mamil v telesu.

Lasni testi so najmanj posegajoči v zasebnost, z njimi se odkrije uživanje v daljšem obdobju (celo do pol leta), a znotraj zadnjega tedna ne pokažejo nobenih rezultatov. Kljub temu so dvakrat uspešnejši od urinskih, saj ti po priznanjih laboratorijev niso vedno povsem točni, zato tudi sami laboratoriji (in domači uvozniki) opozarjajo, da gre za kvalitativne teste. Razpon točnosti urinskih testov je od 70 do 95 odstotkov, pred vsemi pa imajo dve bistvene prednosti: urin vsebuje največ sledi iskanih drog, hkrati pa so ti testi najcenejši za zaposlovalca. Ta je dolžan plačati stroške testa in tudi ponovnih preskusov.

Poleg naštetih se v zadnjem času pri nas pojavljajo še ESA-testi, ki temeljijo na kemijski reakciji. Zadnji krik mode odkrivanja so hitri površinski testi, uporabljajo pa se kot kombinacija trakcev in razpršilcev. Z njimi ugotavljajo, ali je telesna površina ali izloček (slina ali znoj) prišel v stik z mamilom. Videno pri avstrijskih policistih. S temi testi je mogoče štiri do deset ur po tem, ko je človek pokadil en joint, zaslediti THC v slini. Slovenska policija hitrih testov za mamila za zdaj ne uporablja. "Če obstaja utemeljen sum, se lahko policist odloči za strokovni pregled. Testov pa še nimamo," je povedala Anita Leskovec iz notranjega ministrstva.

Preslepimo teste

Ko izveste, da boste testirani, se najprej pozanimajte o testni proceduri. Kdaj vas bodo testirali in s testom katerega tipa. Sledi obvezna odpoved vsem rekreativnim drogam. Pri sintetičnih mamilih ali heroinu ne bo dolgega odpovedovanja, saj sledi izginejo po petih dneh. Le s kanabinoidi (THC) in barbituati je drugače, saj ostanejo prisotni po nekaj tednov. Najdlje se v telesu zadrži ravno popularni THC, ki ga v telo dobimo s kajenjem trave in hašiša ter s kukiji. THC ostane v telesu do 12 tednov in se lepo zaredi v maščobi, ki je kot posledica brezmejne lakote. Tudi zato je njegov razgradni proces daljši. Sicer se je med vzdržnostjo modro izogibati hrani in zdravilom, ki lahko pri testu povzročijo napačen pozitivni rezultat. Nasploh se priporočata znojenje in napor, saj tako telo izloča več ostankov drog.

Mimogrede, testiranje je dober posel. Za tiste, ki iščejo, in tiste, ki skrivajo. Na medmrežju ponujajo na tisoče izdelkov, s katerimi je mogoče skriti nezaželeno početje. Sledi nekaj nasvetov iz nekomercialnih virov, ki so jih že uporabljali, preizkušate pa na lastno odgovornost. Večinoma se nanašajo na urinske teste, ker so ti najpogostejši.

Zlato pravilo št. 1: nikoli ne dajte prvega, jutranjega urina. Vsaj dvakrat prej izpraznite mehur.

Ena najstarejših praks testirancev je uničenje vzorca urina, ki ga izločate. Z žlico soli, milom ali vodo iz straniščne školjke! A to le uniči vzorec. Očesne kapljice Visine veljajo za edini dodatek, ki naj bi povzročal napačne negativne izide in ga menda ni mogoče izslediti s standardnimi nadzori testov. Zakrile naj bi benzodiazepine in marihuano, razmerje med kapljicami Visine in urinom pa naj bi bilo 1 : 10.

Zaporniški trik priporoča nekaj kapljic varekine na posušeni dlani, ki se v urin spere z - vzorcem. Med kemikalijami omenimo še industrijski hidrogen peroksid; ta prepolavlja vsebnost THC. Domači nima učinka. Pozabite na limono in milnico. Prva je mit, druga zbuja sume.

Sledi dolga vrsta sredstev, ki imajo skupni imenovalec: diuretiki. Po domače pospeševalci izločanja urina. Test ugotavlja razmerje med drobci iz mamila in drugimi drobci v urinu. S pitjem se povečuje število slednjih v mehurju. Pije se črni ali zeleni čaj, pivo, kava, kokakola ali sok ameriških brusnic. Morda bi prvič raje poskusili z brento grozdja, ki je krasen naravni diuretik. Ali z divjo mešanico. "Na dan testa štiri skodelice črne kave, zadnjo pa do pol zmešaš s kisom. Občutek, kot bi se ti lupila koža!" Kis naj bi bil povzročitelj trikrat hitrejše razgradnje amfetaminov. Ob diuretikih se pije veliko vode (najmanj nekaj kozarcev pred testom), saj ta očisti vzorec urina in zmanjša možnost pozitivnega rezultata. Težava je razbarvanost urina, temneje pa ga obarva vitamin B. Pretirana uporaba diuretikov lahko povzroči motnje bitja srca ali okvare ledvic, zagotovo pa pričakujte - diarejo.

Že v začetku smo omenili AccuSignov test, ki je bil prvi v Sloveniji. Test so že davno premagali. Recept prihaja s spletne strani www.drogart.com, najživahnejše slovenske strani, ki se ubada s kulturo drog. Avtorja LabGrrL in BioBee sta že pred časom razvila, sestavila in testirala svoj recept za premagovanje testov AccuSign. Vzorcu urina lahko dodamo aditiv, ki izniči rezultate urinskega testa. "Potrebujete: NaOH granulat (100 %), NaCl nejodirani (p. a., anhidrid) 100 % in destilirana H2O 100 % . Zamešamo NaOH + NaCl v razmerju 4 : 1. Iz mešanice pripravimo nasičeno raztopino destilirane H2O (dodamo toliko, da dobimo želatinasto zmes). Aditiv je tako pripravljen. Urinu primešamo aditiv, približno 1/8 volumna urina. Kaj se zgodi? EMIT-testom s tem močno upočasnimo reakcijo, kar pomeni, da bo test AccuSign pokazal negativen rezultat ali vsaj NOT VALID / TEST FAILED!" Na DrogArtu lahko starši in otroci sprašujejo skupaj - prvi o nakupih in pravilni uporabi testerjev, potomci pa (tudi) o svojih pravicah. Sicer pa, kot pravi član DrogArta, Matej Sande: "Teste se da preslepiti na toliko načinov, kolikor je različnih testerjev."

Naslednja metoda je najpredrznejša in najpreprostejša, ker vedno uspe - daste jim čisti urin. Bodisi ga naredite po receptu ali pa si ga sposodite od prijatelja. Pri zamenjavi bodite pozorni na isti spol in podobno starost darovalca in obdarovanca. Prvi trenutek, ko ste sami, v testno posodico vlijte urin in - to je to. Edini kaveljc je telesna temperatura in to, da morate ostati neopaženi. Vsekakor primernejše za ženski spol ... Brez zgražanja: je z nohti težko preščipniti kondom? Lahko pa si urin celo vbrizgate! V penis ali v ledvice.

Lasnemu testu se ne boste izognili, če si obrijete glavo ali pobarvate lase. Vzeli bodo katere koli dlake z vašega telesa, ki merijo nekaj centimetrov in jih je vsaj pol stota. Lasne teste zaobidemo s šamponi. Seveda ne navadnimi izdelki iz lokalne trgovine, ampak znova z internetnimi. Sicer pa naj bi k izločanju strupov pripomoglo plavanje in umivanje las s čudežnim šamponom. Internetne šampone najdete, recimo, na www.passyourdrugtest.com, www.cleartest.com ali www.hightimes.com.

Lažni reagenti so različna zdravila in snovi, ki same niso mamila. Testerji tega ne zaznajo tako. Zatorej se ne začudite, ko boste lažno pozitivni na Ibuprofen (včasih da lažen pozitivni rezultat za THC in opiate), Naproxen, Ketoprofen, Promethazin, Riboflavin in Dronabinol.

Podobno zna veljati za bolezni ledvic (vnetja) in diabetes. Tudi legenda, da makovka na dan testa povzroči pozitiven odziv na opiate, se zdi verjetna že zaradi števila opozoril. Po drugih izračunih bi morali za tak učinek pojesti okoli šest čajnih žličk maka. Sicer pa nekateri dietni izdelki vsebujejo olje konopljinih semen, razpon izdelkov iz konoplje pa je še večji in uporaba kar razširjena.

In če se vam dejanskemu rezultatu ne bo uspelo izogniti ... Zaženite hudiča. Vsak nedolžen bi ga. Lahko jim zastavite tudi kakšno zanimivo vprašanje; ime in naslov laboratorija, ki je izvajal test. Za vsak opravljeni test naj povedo vrsto in količino potrebnih vzorcev. Kakšne so ustaljene procedure za ponovno testiranje pri lažni pozitivnosti? Kolikokrat je dovoljeno ponovno testiranje? Natančno kakšno informacijo bo zaposlovalec dobil iz laboratorija ? Zahtevajte ponovno testiranje!

In ne povejte nikomur, niti odvetniku, da ste uživali mamila. Kvečjemu kakšnemu sogovorniku na medmrežju, ko vas bo zanimalo, kako zaobiti test ... Seveda je najboljša metoda za ugoden izid testa nejemanje drog.