Za pet milijard genijev

Podatki v članku Ane Jud o “nadarjenih”, ki jih je v zadnjih treh letih štipendiralo MŠZŠ (Mladina št. 39, Nova pravila), so me dobesedno šokirali

© Tomo Lavrič

Skoraj trideset let sem poučeval na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani in v tem času (torej tudi v zadnjih desetih letih) napisal nešteto priporočil za štipendije nadarjenim in ambicioznim študentom, vendar so bili podpore deležni le redki med njimi. Največ sreče so imeli prosilci za Zoisove štipendije, nekaj pa tudi podiplomski študentje, ki so se s prošnjo za plačilo šolnine obrnili na Slovensko znanstveno fundacijo. Vsi drugi so dobili na svoje vloge negativen odgovor ali pa odgovora sploh niso dobili. Imel sem tudi študentko, ki je prvi letnik podiplomskega študija zelo uspešno opravila v tujini (na Centralnoevropski univerzi v Budimpešti), vendar ji MŠZŠ prav zato, ker je podiplomski študij začela na tujem, ni bil pripravljen sofinancirati drugega letnika na ljubljanski univerzi. Povsem nesmiselna odločitev, toda pravilnik, da kdor začne podiplomsko študirati v tujini in želi študij končati doma, ne more biti deležen štipendijske podpore, na MŠZŠ še velja.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: