Ali H. Žerdin

28. 5. 2002  |  Mladina 21  |  Politika

Novi poveljnik Sove

Predsednika vlade Drnovška bo z informacijami servisiral že šesti direktor Sove

Novi prvi vohun : dr. Iztok Podbregar v ozadju

Novi prvi vohun : dr. Iztok Podbregar v ozadju
© Denis Sarkić

Tomaž Lovrenčič po letu in pol končuje kariero direktorja Slovenske obveščevalne varnostne agencije; vodenje Sove je prevzel v tistem trenutku, ko je številko 1999 zamenjala cifra 2000. Lovrenčič je bil, ko je postal direktor tajne službe, star 30 let in štiri dneve. V naslednjih tednih bo postal uslužbenec ministrstva za zunanje zadeve. Javna skrivnost pa je, da bo svoj 32. rojstni dan obhajal kot veleposlanik v Španiji. Dr. Ciril Štokelj - nekoč je bil svetovalec v uradu predsednika vlade - namreč službo v Madridu končuje. Zdaj v Madrid odhaja drugi nekdanji svetovalec iz urada predsednika vlade - tudi Lovrenčič je namreč pred odhodom med obveščevalce služboval v uradu predsednika vlade. Vodenje Sove pa prevzema dr. Iztok Podbregar, v tem trenutku uslužbenec urada predsednika vlade. Podbregar, nekdanji vojak, pilot, generalpodpolkovnik po činu, trenutno v Drnovškovem uradu opravlja naloge ministrskega svetnika. Do leta 2001 je bil načelnik generalštaba Slovenske vojske, potem je za nekaj mesecev postal državni sekretar na ministrstvu za obrambo. Pred tem je bil namestnik načelnika generalštaba, poveljeval pa je tudi zametkom slovenskega vojaškega letalstva. Do leta 1991 je bil oficir JLA; iz armije je izstopil marca 1991. Podbregar bo vodenje Sove prevzel tik pred 40. rojstnim dnevom.

Predsednik vlade dr. Drnovšek je v zadnjem desetletju nastavil pet direktorjev Sove. Dr. Miho Brejca je leta 1993 zamenjal z Janezom Siršetom. Sirše je bil ob leta 1989 eden Drnovškovih tesnejših sodelavcev, spremljal ga je tudi v Beogradu, po strokovnem profilu pa je izvedenec za turizem. Siršeta je za nekaj mesecev zamenjal Silvan Jakin, pravnik. Ob koncu leta 1993 je vodenje Sove prevzel Drago Ferš. Na položaju je ostal do konca leta 1999, v javnosti pa se je pojavil povprečno enkrat letno. Ferš je na začetku leta 1999 dobil namestnika - iz Drnovškovega kabineta je namreč v Sovo prišel Tomaž Lovrenčič. Nenavadno pogoste menjave na čelu Sove zagotovo niso prispevali k učinkovitosti te organizacije. V zadnjih desetih letih je bila le ena zamenjava povsem običajna. Le Drago Ferš je namreč Sovo zapustil zato, ker je že nekaj časa izpolnjeval pogoje za upokojitev. Ostali, ki so v Sovo prišli "od zunaj", pa so predčasno odstopili, prosili za razrešitev zaradi osebnih razlogov ali bili diskretno odstavljeni. Zanimivo pa je, da v drugi polovici leta 2000, ko je vlado vodil dr. Andrej Bajuk, nova vladajoča koalicija ni iskala novega direktorja Sove in je Lovrenčiča pustila pri miru. Lovrenčič je bil tako eden redkih visokih državnih uradnikov, ki je leta 2000 preživel kadrovski vihar. Drugi, ki je leta 2000 preživel kadrovski vihar, je bil prav Iztok Podbregar, med letoma 1998 in 2001 načelnik generalštaba.

Lovrenčič v letu in pol, ko je vodil Sovo, ni pridelal večje afere. Sova se je v poročilih znašla le nekajkrat. Prvič, ko so agenti Sove januarja 2000 na črnem trgu kupili več kosov orožja, potem pa se je izkazalo, da gre za puške, ukradene decembra 1999 iz postojnske vojašnice. Drugič se je Sova v poročilih znašla po 11. septembru, ko so se slovenski obveščevalci vključili v globalno antiteroristično kampanjo, ob tem pa so zakorakali tudi na občutljivi akademski in civilno-družbeni teren. Če smo v devetdesetih letih govorili, da informacije iz slovenskih tajnih služb curljajo, v zadnjem času Sovini zaupni papirji niso imeli zavidljivo visoke naklade. Lovrenčič tudi med parlamentarnimi nastopi ni bil zgovoren. Ob tem pa je parlamentarni nadzorni komisiji položil na srce, naj sestanke sklicuje v posebej izolirani, gluhi sobi, v kateri ne bo možni niti snemanje niti prisluškovanje.

Lovrenčič se je ukvarjal tudi s tem, da je Sovi v Šiški, ob ljubljanski obvoznici, postavil nov štab. Na otvoritev novih Sovinih prostorov še nismo bili vabljeni. Zdi pa se, da tajna služba ne bo imela razkošne proslave ob njihovi otvoritvi. Na internetu po novem stoji tudi Sovina spletna stran; ta je po tehnični strani grozno atraktivna, po vsebinski plati pa je Sovino internetno gnezdo, če jo primerjamo z ostalimi slovenskimi vladnimi naslovi, rekordno dolgočasno. No, Lovrenčič ni nikdar obljubljal, da bo Sova delovala transparentno.

Dr. Podbregar, novi poveljnik Sove, je po osnovnem poklicu vojak. O njegovih varnostno-obveščevalnih izkušnjah je težko govoriti. Leta 1985 je na vojaški letalski akademiji diplomiral s tezo "Rad trupnog starješine na protivobaveštajnoj zaštiti". Zadnje leto dni je bil kot uslužbenec urada predsednika vlade zadolžen tudi za poslovanje sveta za nacionalno varnost. Največ omemb v tisku pa si je zaslužil, ker je bil član znamenite vladne komisije, ki je v drugi polovici lanskega leta za potrebe državnih organov z obrambnim denarjem kupovala civilno letalo. Ker je dr. Podbregar pilot, je komisija njegovemu mnenju gotovo pozorno prisluhnila. Podbregar je tudi član nove komisije, ki se ukvarja z vprašanjem, kaj narediti z državnim letalom zdaj, ko je javnost pobesnela. Ni pa še znano, ali bo v letalski komisiji ostal tudi v prihodnosti, ko bo prevzel vodenje slovenskih obveščevalcev.