Ali H. Žerdin

29. 10. 2003  |  Mladina 43  |  Politika

Nočna osvoboditev

Uspeh v boju proti mednarodnemu terorizmu?

Agim Ceku, poveljnik Kosovskega zaščitnega korpusa, se je v sredo okoli 13.00 želel vkrcati na letalo, ki bi ga z Brnika odpeljalo do Prištine. Agim Ceku sicer že štiri leta potuje med Brnikom in Prištino, saj njegova soproga živi na Hrvaškem. In, kot nam je povedal, do zdaj ni imel težav. Pot prek Brnika mu zagotavlja najhitrejšo povezavo. Vendar se je načrt o rutinskem potovanju izpridil. Ko je policist na brniškem mejnem prehodu pogledal v računalnik, je ugotovil, da je za Agimom Cekujem razpisana mednarodna tiralica. Cekuja so sklenili pridržati. Policija je preverila, ali je Agim Ceku, ki se je znašel na letališču, res tisti Agim Ceku, ki ga menda išče mednarodna tiralica. Ko so ugotovili, da gre za isto osebo, so Cekuja, z lisicami na zapestjih, prestavili v marico. Ta pa ga je odpeljala v Kranj, k dežurnemu preiskovalnemu sodniku.

Ceku je medtem o aretaciji obvestil svoje sodelavce. Ker je bil dežurni preiskovalni sodnik zaseden, je Cekuju sporočil, da bo zaslišanje v četrtek zjutraj ob 9.00. Ko gre za odvzem prostosti, mora preiskovalni sodnik odločiti v čim krajšem času. Vidimo se jutri! Cekuja so prepeljali v radovljiški pripor.

Ob pridržanju Agima Cekuja pa se je zastavilo nekaj vprašanj. Kdo je izdal tiralico? Je morda Ceku med haaškimi osumljenci? Preverjanje je pokazalo, da za Cekujem, ki je leta 1991 zapustil JLA in prestopil v vrste hrvaške vojske, haaški tribunal ni razpisal mednarodne tiralice. Ceku je sicer eden od junakov hrvaške domovinske vojne. Če je JLA zapustil kot kapetan, je v hrvaški vojski napredoval do generalskega čina. Kljub temu, da je vodil pomembne vojaške operacije, Ceku nikdar ni nastopal na sicer obširnih uradnih mednarodnih seznamih osumljencev za vojne zločine na Hrvaškem.

Na Kosovo se je vrnil leta 1999, vodenje kosovske Osvobodilne vojske pa je prevzel v obdobju Natove bombne kampanje. Ceku torej ne sodi med veterane OVK-ja. Po drugi strani pa je poskrbel, da je OVK, ki je občasno delovala brez osrednjega poveljstva, dobila jasno hierarhično strukturo. Ko so upravljanje s Kosovom prevzeli Združeni narodi, je Ceku postal poveljnik Kosovskega zaščitnega korpusa. Kosovski zaščitni korpus je nekakšna kosovska Civilna zaščita. Na položaj poveljnika ga je septembra 1999 postavil Bernard Kouchner, posebni odposlanec generalnega sekretarja Združenih narodov. Ker je Ceku v devetdesetih letih služboval v hrvaški vojski, ima tudi hrvaško državljanstvo. In potuje s hrvaškim potnim listom. Slovenska policija je torej uspešno aretirala kar pomembno osebnost. No, mednarodna tiralica je pač mednarodna tiralica. Mednarodna tiralica je tako rekoč zakon. Res?

V resnici je zadeva nekoliko bolj zapletena. Odvetnik Miha Kozinc, ki je zagovarjal Cekuja, navaja, da je tiralico za Cekujem leta 2002 izdalo prištinsko sodišče. Na tej točki postane aretacija Agima Cekuja nekoliko bolj bizarna. Slovenska policija je zaradi zahteve prištinskega sodišča aretirala osebo, ki je potovala v Prištino. Ali ne bi bilo bolj enostavno, če bi Cekuja pustili na letalo, potem pa bi ga aretirali kar kosovski organi? Ne. Tam ga zagotovo ne bi aretirali. Prištinsko sodišče, ki je izdalo nalog za aretacijo, v resnici ni albansko sodišče, ki bi poslovalo na Kosovu, pač pa gre za srbsko sodišče, ki posluje v Nišu. Včasih pa je srbsko osebje tega sodišča uradovalo na Kosovu. Osebje sodišča je pred leti Kosovo zapustilo in zdaj posluje v Nišu. In štanca tiralice. Ter jih pošilja Interpolu. Ceku je po mnenju srbskih oblasti terorist.

Poenostavljeno: obstajata dve vrsti Interpolovih tiralic. Rdeče Interpolove tiralice objavlja mednarodni Interpol. V Interpolovo omrežje pa tiralice pošiljajo tudi nacionalni Interpoli. Srbsko-črnogorsko tiralico, ki jo je izdalo prištinsko-niško sodišče, nosila pa je Interpolove oznake, so slovenski policisti vzeli zelo resno. Tako resno, da je nastala velika mednarodna štala.

Zakaj štala? "Zastavlja se vprašanje, kateri pravni red je za Slovenijo zavezujoč," je v sredo, ko je bil Ceku še v priporu, komentiral Miha Kozinc. Ali je za Slovenija zavezujoč pravni red Srbije in Črne gore ali Združenih narodov? Medtem ko je odvetnik Kozinc v sredo popoldne dežural pri telefonu, ker so ga klicali predstavniki mednarodne skupnosti ter poizvedovali, kaj se dogaja, je posebni predstavnik generalnega sekretarja Združenih narodov za Kosovo Harri Holkeri že pisal slovenskemu zunanjemu ministru. Holkeri, sicer nekdanji finski premier, je slovenskega zunanjega ministra v večernem pismu opozoril, da je Kosovo pod jurisdikcijo Združenih narodov. Skrajšano in namerno grobo poenostavljeno lahko zapišemo, da je Holkeri slovensko oblast opozoril, naj se policija in pravosodje ne zajebavata.

Praktično hkrati so srbske agencije že objavile, da se je srbski pravosodni minister Vladan Batić obrnil na slovenskega pravosodnega ministra Iva Bizjaka, naj Slovenija čim hitreje izroči Cekuja Srbiji.

Če v sredo zgodaj popoldne preiskovalni sodnik zaradi drugih obveznosti ni imel časa za pridržanega Cekuja, je zadeva po intervenciji mednarodnega upravitelja Holkerija postala mnogo bolj urgentna. Potem ko je Holkerijevo večerno pismo prišlo v dežurno službo ministrstva za zunanje zadeve, se je moral prebuditi znaten del vladne administracije in pravosodja. Preiskovalni sodnik je dobesedno sredi noči sklenil, da Cekuja izpusti iz pripora. Z ministrstva za zunanje zadeve so mu namreč prinesli Holkerijevo pošto, ki je opozarjala, da je Kosovo pod jurisdikcijo ZN. Zato so tiralice nekakšnega prištinskega sodišča, delujočega v Nišu, nične.

Ceku je tako v četrtek ob 1.15 odkorakal iz radovljiškega pripora. Poveljnik Kosovskega zaščitnega korpusa je v četrtek opoldne zapustil alpsko deželo. Medtem so na Kosovu demonstranti alpsko mleko zlivali po tleh. Agim Ceku je namreč že drugi kosovski Albanec, aretiran pod Alpami. Februarja letos je policija v Kranjski gori zgrabila Fatmirja Limaija. Limaija je iskalo haaško sodišče in sodelovanje Slovenije s haaškim sodiščem gotovo sodi med mednarodne obveznosti Slovenije. Sodelovanje s srbsko posadko prištinskega sodišča, ki posluje v Nišu, pa menda ne sodi med mednarodne prioritete.