Vanja Pirc

 |  Mladina 52  |  Politika

Zmagov klobuk

Policija je Zmagu Jelinčiču plačala 300.000 sit avtorskega honorarja za delo, ki ga sploh ne uporablja, zanj pa tudi ni pripravila javnega razpisa

© Boban Plavevski

Kaj natančno se je sploh zgodilo? Kot pravi Jelinčič, je bil ravno on tisti, ki je leta 2001 prvi dal pobudo za oblikovanje novih znakov, ki jih nosijo policisti na uniformah in odlikovanjih. "Dal sem pobudo, da znaki policije niso ustrezni, da tiste ploščice z žarki niso ustrezne niti z zgodovinskega niti kateregakoli stališča in da so potrebni novi znaki. Minister Bohinc se je s tem strinjal in je rekel, naj najdem neki simbol. Ker sem o simbolu karantanskega klobuka, ki je pravzaprav znak suverenosti znotraj države, že dolgo govoril, sem zadevo tudi naredil. Osnovne materiale sem izdelal že marca 2001 in sem jim poslal na policijo, dokončno verzijo sem naredil 11. marca 2002 in naslednji dan sem elaborat skupaj z izrisi poslal Bohincu," trdi Jelinčič. Povsem nasprotno zgodbo nam je povedal donedavni minister za notranje zadeve Rado Bohinc: "Nobenega dogovora med menoj in Jelinčičem ni bilo in ga tudi ni moglo biti, saj za takšna naročila kot notranji minister nisem bil pristojen, pač pa je bila to policija. Za Jelinčičevo zahtevo sem seveda vedel prek njegovih pritiskov name, vendar ko sem ga usmeril na policijo in ga poučil, da obstajajo zakonsko določeni postopki javnega naročanja, se ni več oglasil. S pogodbo ob njeni sklenitvi niti s plačilom nisem bil seznanjen in tudi ni potrebno, da bi bil, saj je šlo za izključno pristojnost policije." Bohinc temu dodaja, da kot minister ni imel pristojnosti, da bi policiji naložil, da sklene kakršnokoli pogodbo v njeni pristojnosti, in da policija tudi sicer ne bi bila dolžna izvrševati ustnih dogovorov ministra. "Gre torej za povsem ponesrečeno konstrukcijo izgovora," pravi Bohinc, ki je številne Jelinčičeve očitke, ki naj bi se okrepili "po tistem, ko je Jelinčiču postalo jasno, da mu le s pritiski na ministra ne bo uspelo izpeljati javnega naročila", že predal odvetniku. Bohinc torej trdi, da Jelinčič ne govori resnice, Jelinčič pa, da laže Bohinc. Jelinčič je sicer zadnje čase večkrat kritiziral ZLSD ter njene člane, najpogosteje Bohinca, v aferi z vzorci denarja pa tudi Andrejo Rihter, pri čemer so nekateri ugotavljali, ali ne gre nemara za Jelinčičev poskus, da bi prišel na mesto kulturnega ministra.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: