Ali H. Žerdin

 |  Mladina 24  |  Politika

Genocid in ostala hudodelstva

Goran Klemenčič je v zadnjih letih kot svetovalec za mednarodno kazensko pravo sodeloval s Svetom Evrope, Združenimi narodi in Evropsko unijo. če ni v Sloveniji, kjer predava na Fakulteti za policijsko-varnostne vede, je v Afganistanu ali Albaniji - če se omejimo zgolj na prvo črko abecede -, kjer svetuje pri reformah kazenskega pravosodja.

© Borut Krajnc

Genocid se v splošni laični rabi enači z vsakršnim institucionaliziranim masovnim pobijanjem civilistov. Kar pa nima prav veliko skupnega z izvorom in pravno definicijo genocida. Masovni poboji so žal folklora človeške zgodovine in so stari, kot je stara "država". Beseda "genocid" se v slovarjih sploh prvič pojavi leta 1944, pravna definicija pa je sprejeta leta 1948. Oče tako besede kot pravne kvalifikacije "genocida" je bivši poljski tožilec in ubežnik pred nacisti, kasneje pa profesor prava v ZDA, Raphael Lemkin. V Nemčiji je bil leta 1921 ubit nekdanji turški notranji minister Talaat. Ubil ga je mlad Armenec, ki je med deportacijami in poboji, ki so jih leta 1915 nad Armenci izvajali Turki in so po nekaterih podatkih zahtevali milijon žrtev, izgubil celo družino. Morilec se je branil, češ da je zgolj izvršil sodbo v imenu človeštva. Lemkina, takrat študenta lingvistike, naj bi zgodba tako pretresla, da je presedlal na študij prava in življenje posvetil proučevanju masovnih oblastnih zločinov in iskanju mednarodno-pravnih mehanizmov za njihovo preprečevanje in kaznovanje. Že leta 1933, ko se je ukvarjal z usodo Armencev pod Turki, je na konferenci mednarodnih pravnikov v Madridu predlagal, da bi sprejeli definicijo zločina, ki ga je takrat imenoval "dejanje barbarizma". Naletel je na izrazito hladen odziv. Kasneje je "dejanje barbarizma" občutil na svoji koži, ko je v Holokavstu izgubil celo družino. Potem, ko je med vojno slišal Churchillov govor, v katerem je dogajanje v okupirani Evropi označil kot "zločin brez imena", se je Lemkin odločil, da je potrebno "zločinu nad zločini" poiskati "močno" ime in ustrezno pravno kvalifikacijo - povsem na novo je skoval besedo "genocid".

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: