Vanja Pirc

4. 12. 2005  |  Mladina 48  |  Politika

Politično imenovanje ali razrešitev?

Janša poskuša z očitki o Jankovićevem političnem imenovanju zmanjšati težo njegove politične razrešitve

Zoran Janković čestita Tonetu Ropu na novoletnem sprejemu GZS leta 2002

Zoran Janković čestita Tonetu Ropu na novoletnem sprejemu GZS leta 2002
© Denis Sarkić

Teden dni zatem, ko so novi nadzorniki Mercatorja kljub poslovnim uspehom razrešili predsednika uprave Zorana Jankovića, so se uresničile napovedi o tem, kdo bo poslej vodil našega največjega trgovca. Žiga Debeljak, ki se je kalil v Mercatorju, zdaj pa je član Gorenjeve uprave za finance in ekonomiko, je ponudbo sprejel. Službo bo nastopil s 1. januarjem.

Medtem se je o Jankovićevi razrešitvi razgovoril tudi premier Janez Janša. Na poslansko vprašanje poslanca Milana M. Cvikla je odgovoril: "Glede zamenjave se jaz ne spuščam v to, ali je bila ta zamenjava motivirana tako ali drugače, o tem naj sodijo tisti, ki so to odločitev sprejeli, in kdorkoli drug, zagotovo pa je nesporno, da je bila postavitev gospoda Jankovića politična, to politično postavitev je izvedel vaš sosed na desni, gospod Rop, ki je to tudi javno povedal." Resnic o Jankovićevi razrešitvi naj bi bilo torej več. Resnica o njegovi nastavitvi pa ena sama. To naj bi dokazoval posnetek POP TV, na katerem je Anton Rop Jankoviću očital: "Jaz sem te nastavil, politika te je nastavila, politično si bil nastavljen."

Kakšna je zgodba o Jankovićevem imenovanju? Mercatorjev nadzorni svet je oktobra 1997 razrešil dotedanjega predsednika uprave Kazimirja Živka Pregla. Kot pravi Miran Goslar, ki je predsedoval nadzornikom, so ga med drugim odstavili zato, ker je imelo podjetje izgubo v višini 2,5 milijarde SIT. Za Preglovega naslednika je bil izbran Janković, in kot pravi Goslar, so se zanj odločili izključno v krogu pomembnih menedžerjev v Mercatorju: "Za Jankovića takrat ni bil nihče od politike. Nekateri zelo eksponirani člani LDS so bili proti Jankoviću. Recimo Golobič." V LDS takrat v Jankoviću niso videli človeka, ki bi mu lahko zaupali velik sistem. Mnenje naj bi spremenili šele pozneje, ko so videli, da Jankovićeve poteze prinašajo pozitivne rezultate.

Razvpiti posnetek, na katerem Rop Jankoviću očita, da ga je sam nastavil v Mercator, je nastal leta 2002 na GZS, kjer je po posvetu o privatizaciji in vlogi politike v gospodarstvu kamera pogovor med takratnim ministrom za finance Ropom in Jankovićem ujela brez njune vednosti. Oba trdita, da so besede iztrgane iz konteksta. Povod za Ropove očitke naj bi bila Jankovićeva teza, da bi morala Kad in Sod pospešeno prodajati svoje deleže menedžerjem v podjetjih, katerih deleže imata, saj bi s tem odstranili politiko iz gospodarstva. "Sam sem Jankovića po koncu posveta spomnil, da je v razpravi pozabil povedati, da je leta 1995 preko t. i. politike prišel kot predstavnik SOD v nadzorni svet Mercatorja in nato leta 1997 dobil možnost, da je postal direktor," trdi Rop. Jankovića je za nadzornika leta 1995 predlagala Slovenska odškodninska družba (Sod), njen upravni odbor pa je vodil Rop, takrat minister za delo. Koliko je imel Rop pri predlaganju Jankovića, je sicer vprašanje. Zanj naj bi lobiral predvsem zdaj že pokojni finančnik in član LDS Peter Rigl. A neko soglasje o Jankoviću je takrat v LDS moralo obstajati.

Da je Rop na posnetku res govoril o nadzornem svetu, nam je potrdil tudi Janković. "S tem, ko sem prišel v nadzorni svet Mercatorja, sem po mnenju gospoda Ropa sploh dobil možnost, da kandidiram za predsednika uprave Mercatorja." Morda zato, ker je spoznal Goslarja in druge nadzornike. Janković je namreč prepričan, da je bil na položaj predsednika uprave imenovan proti volji takratne politike. "To lahko potrdi vseh 15 članov takratnega nadzornega sveta Mercatorja, kajti 16. član sem bil sam in sem pred imenovanjem predsednika uprave Mercatorja odstopil kot član nadzornega sveta." In kdo so bili takrat člani nadzornega sveta? V kapitalskem delu, ki ima večino pri glasovanju, so poleg Goslarja in Jankovića sedeli profesorji Niko Toš (FDV), Krešimir Puharič in Ivan Turk (oba Ekonomska fakulteta), nekdanji generalni direktor ZPIZ Janez Prijatelj, predsednik uprave Banke Koper Vojko Čok in predsednik uprave NFD Stanislav Valant.

Veliko se je govorilo tudi o tem, da naj bi Jankoviću na položaj pomagal Milan Kučan. Sploh potem, ko se je Janković udeležil ustanovitve Foruma 21. Kučan trditve zavrača: "Nisem se vmešal niti v razrešitev nekdanjega predsednika uprave Živka Pregla, svojega tesnega sodelavca v predsedstvu partije, niti nisem nikomur, ne gospodu Goslarju ne kateremu drugemu članu nadzornega sveta, predlagal, koga naj izberejo za predsednika uprave. Pozanimal sem se zgolj za usodo Živka Pregla po njegovi razrešitvi." Po nekaterih virih naj bi Kučan celo poklical Goslarja in se zavzel za Pregla. Goslar je to zanikal in dodal, da ga je Kučan le vprašal, kaj nameravajo storiti, in da je sprejel njegove argumente. Leta 1997 odstavljeni predsednik uprave Pregl pa medtem pravi, da nima "občutka, ali je bil Janković nastavljen politično ali ne".

Predsednik vlade kljub temu trdi, da je bil Janković imenovan politično. S tem seveda zmanjšuje težo Jankovićeve razrešitve. To so izpeljali novi lastniki Mercatorja, ki so v podjetje prišli s pomočjo politike. O vsem skupaj pa naj bi se dogovorili 12. avgusta na sestanku pri predsedniku vlade.