Barbara Pavlin

 |  Mladina 2  |  Politika

Bajukova nagrada

Konec leta je britanska revija The Banker razglasila Andreja Bajuka za naj finančnega ministra v Evropi. A ne ravno po zaslugi vladajoče koalicije.

Andrej Bajuk ni zapravil dediščine Dušana Mramorja

Andrej Bajuk ni zapravil dediščine Dušana Mramorja
© Matej Leskovšek

Naziv je prišel ravno ob pravem času, saj se je Bajuku močno tresel stolček in veliko se je govorilo, da ga utegne premier Janez Janša zamenjati. A zdaj, vsaj za nekaj časa, ne bo imel razloga za to. Čeprav ob nagradi ostaja grenak priokus. V obrazložitvi so v The Bankerju med drugim zapisali, da si je Andrej Bajuk nagrado prislužil z ukrepi za preoblikovanje davčnega sistema, zaradi katerega bi država postala do vlagateljev prijaznejša. Očitno je bila mini davčna reforma (kamor spadata cedularna obdavčitev obresti in kapitalskih dobičkov ter postopna odpravo davka na izplačane plače), ki jo je ministrstvo izpeljalo v zadnjem trenutku, odločilna, da se je premaknil jeziček na tehtnici. S tem, da je cedularna obdavčitev obresti in kapitalskih dobičkov boljša rešitev kot progresivna obdavčitev z dohodninsko lestvico, se strinja tudi opozicija: "Odprava davka na plačilno listo pa ni poseben dosežek, ker ga omogočajo stabilne javnofinančne razmere in so pravzaprav odpravo tega davka predvidele praktično vse resne stranke v slovenskem političnem prostoru," meni Matej Lahovnik.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: