Tomica Šuljić

27. 8. 2001  |  Mladina 34  |  Družba

Prvenstvo desetih favoritov

Toliko izenačenih moštev, kot jih letos nastopa na evropskem košarkarskem prvenstvu, že dolgo ni bilo v nobenem kolektivnem športu

Naš adut: Ariel McDonald

Naš adut: Ariel McDonald
© Shipo

Pod sloganom Gospodarji obročev bo v Turčiji od petka, 31. avgusta, do nedelje, 9. septembra, potekalo 32. evropsko prvenstvo v košarki za moške. V Ankari, Antalyi in Istanbulu se bo 12 državnih reprezentanc pomerilo za tri kose žlahtne kovine, prvih pet moštev pa se bo, to je prav tako pomembno, uvrstilo na svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto v ameriškem Indianapolisu. Konkurenca je pravzaprav več kot huda: Litvanci in Francozi (srebrni in bronasti z olimpijade), branilci evropskega naslova Italijani, Jugoslovani in domačini. V ozadju prežijo na priložnost razpoloženi Španci, okrepljeni Nemci, Rusi in Izraelci.

V Ankari (dvorana ima 5700 sedežev) bodo potekala srečanja skupin A in B. V skupini A so Francozi, Izraelci, Litvanci in Ukrajinci, v naši skupini B pa se bomo pomerili s Španci, z Latvijci in domačini. V Antalyi (3800 sedežev) bosta tekmovali kvalifikacijski skupini C (Jugoslovani, Nemci, Hrvati in Estonci) in D - Italijani, Rusi, Grki ter reprezentanca Bosne in Hercegovine. Po medsebojnih srečanjih prvi konec tedna se bodo zadnja moštva v skupinah odpravila domov, prvouvrščena pa v Istanbul (10.500 sedežev). Tam bodo počakala na izločilna srečanja ekip v Antalyi in Ankari, ki bodo na lestvicah zasedle drugo in tretje mesto, in sicer po ključu A2-B3, B2-A3, C2-D3, D2-C3. Četrtfinale sledi v sredo, polfinale (in srečanja za 5. do 8. mesto) v petek in v nedeljo finale. Na zadnjem so se pozlatili Italijani, pred Španci in Jugoslovani. Kakšna so razmerja moči letos?

Pr(a)vi favoritki za zlato sta branilka naslova Italija (Meneghin, DePol, Fučka, Myers) in Jugoslavija. Ta je zadnje zlato stare celine osvojila pred štirimi leti, do sedaj pa že sedemkrat. Letos jugoslovansko moštvo s klopi vodi nekdanji nemški selektor in nekdanji košarkar sarajevske Bosne Svetislav Pešić, na igrišču pa si bodo za zlato prizadevali Bodiroga, Jarić, Tomašević in Tarlač. Naši nasprotniki v kvalifikacijski skupini, Španci, so na domačem turnirju premagali Francoze in Izraelce. Najmočnejši imeni sta Angulo in Jimenez, ob njiju pa po dolgih letih res velik up mladi Gasol, ki se je letos preselil v NBA. Turki imajo domač parket, polne dvorane fanatičnih navijačev in dve zvezdi, Ibrahima Kutluaya in člana Sacramenta Hildayeta Turkogluja, poleg njiju pa še kompletno centrsko linijo Efes Pilsna, letošnjega udeleženca final foura. Na zadnjih dveh evropskih prvenstvih so se ustavili v četrtfinalu, tokrat so apetiti, tudi zaradi domačega terena, večji in v pričakovanju (celo zlate) kolajne. Pravzaprav so edini pravi outsiderji v naši skupini Latvijci.

Slovenci se bodo - če bodo dosegli drugo ali tretje mesto - srečali s Francijo (Risacher, Foirest, Digbeau, Bilba; manjka Rigadeau), Litvo (Jasikevičius, Štombergas, Mindaugas in Eurelijus Žukauskas) in predvidoma Izraelci (Katash, Shelef).

Hrvati so vpregli vse svoje (trenerske) moči - Aleksandra Petrovića in Jasmina Repešo, ob njiju pa bo na klopi celo veteran Mirko Novosel. Na igrišču bodo precej pomlajeno reprezentanco vodili Mulaomerović, Sesar in Giriček. Hrvati ne sodijo med favorite, še slabše pa kotira reprezentanca BiH, v kateri iz povprečja izstopata Marković in Firić, poleg novih Olimpijinih pridobitev Mujezinovića in Hukića. Več možnosti za presenečenje imajo Grki (Tsakalidis, Renzias, Sigalas, Papanikolau), vendar jih v vrh ne uvršča noben strokovnjak. Med močnejšimi moštvi, ki kandidirajo za vstop na svetovno prvenstvo, je še štirinajstkratni evropski prvak Rusija (Kirilenko, Koudelin), čeprav bo igrala brez zvezdnika Mihajla Mihajlova, saj se je ta takoj po prestopu v črnogorsko Bodučnost poškodoval in bo na igriščih manjkal menda kar dva meseca. Med tistimi, ki bi lahko presenetili Italijane, Jugoslovane in Špance, naj bi bili tudi Nemci, v reprezentanci je visoki krilni igralec iz NBA, izjemni Dirk Nowitzki, ki je za moštvo Dallas Mavericks v zadnji sezoni že dosegal tudi več kot 30 točk. Pomagal mu bo eden največjih košarkarjev na svetu 2,29 m visoki Shawn Bradley, ki ga v statistikah NBA najdemo predvsem v rubriki najboljših blokerjev.

Naša šansa

Naša reprezentanca se je zadnji mesec več ubadala s postranskimi rečmi kot s športom. Prevladovala je negotovost, ker do zadnjega ni bilo jasno, ali bo nastopil naturalizirani Slovenec Ariel McDonald, minulo sezono najboljši evropski igralec. Odsotnost McDonalda in komentarji, ki so napovedovali igralčevo odpoved in reprezentančno zahvalo za (ne)sodelovanje, so se poznali pri izidih. Na turnirju v italijanski Messini pred štirinajstimi dnevi so bili varovanci Borisa Zrinskega zadnji, premagali so jih celo Hrvati. Nato je, po zavlačevanju onstran luže in epizodi s potnim listom priletel temnopolti branilec in prerodil igro. "Dokler ni prišel, je bila naša igra noč, zdaj je dan," je njegovo vlogo opisal nekdanji kapetan Alibegović. Najmočnejša peterka McDonald, Bečirovič, Milič, Smodiš in Nesterovič je premagala Turke, BiH in Nemce. Poleg naštetih bodo slovenski dres nosili še Udrih, Gorenc, Tušek, Jurkovič, Jagodnik, Lakovič, Kraljević in Alibegović. Od vpoklicanih so že izpadli Goljović, Petrov in Grum, v četrtek pa se je med krilom Jagodnikom in playem Lakovičem, selektor Zrinski odločil, da gre v Turčijo Lakovič. Zadnje preizkušnje za naše pred evropskim prvenstvom so še srečanji z BiH in nedeljska poslastica - srečanje z ZRJ.

Za boj pod obroči bo vladalo zanimanje v dvoranah in pred televizijskimi sprejemniki, med prvenstvom pa bodo pod turškim soncem - poleg organizatorjev - najdejavnejši košarkarski strokovnjaki. Trenerji bodo imeli štiridnevno mednarodno delavnico, na kateri bosta glavni imeni Gregg Popovich, trener Spursov iz San Antonia, in Pinhas Gershon, ki je v klubski sezoni telavivski Maccabi letos pripeljal do zmage v suproligi. Njegov igralec McDonald ima za prihajajoče evropsko merjenje moči precej boljši motiv, kot bi si ga sploh lahko želeli. Svetovno prvenstvo prihodnje leto je v njegovi rojstni državi, kjer se želi pokazati in dokazati, kot je že dejal te dni. Boljše priložnosti, da si izbori nastop pred širšo ameriško publiko, zagotovo ne bo imel lep čas. Vsekakor pa igra in uvrstitev naših ne moreta biti odvisni od enega samega igralca. Košarka je navsezadnje moštveni šport, v katerem nasprotni moštvi štejeta vsako po pet igralcev.