Mišo Alkalaj

 |  Mladina 42  |  Družba

Bush oče, Bush sin in sveta nafta

Boj proti mednarodnemu terorizmu je samo propaganda za zavajanje množic in Osama bin Laden je le primeren povod za vojno s povsem drugačnimi cilji

© Delo

Ob koncu 70. let so se skrajne verske skupine - mudžahidi - v Afganistanu pričele upirati centralni (socialistični) oblasti v Kabulu; nasprotovali so namreč sekularizaciji države, spolni enakopravnosti in drugim “hudičevim” idejam, ki so bile v nasprotju z njihovim pojmovanjem islama. Predsednik Babrak Karmal je trdil, da upornikom pomaga CIA, in konec leta 1979 je kabulska oblast Sovjetsko zvezo zaprosila za “bratsko pomoč”. ZDA so seveda zanikale vmešavanje v Afganistanu, a Karmal in Sovjeti so govorili resnico: Carterjev svetovalec za državno varnost Zbigniew Brzezinski je v intervjuju za pariški Le Nouvel Observateur januarja 1998(1) potrdil, da je predsednik Jimmy Carter že 3. julija 1979 odobril operacije CIE v korist mudžahidom. Kot pravi Brzezinski, so se za potezo odločili, da bi Sovjetsko zvezo zvabili v afganistanski konflikt in ji zakuhali “njen Vietnam”. Trik je uspel in sovjetske sile so 24. decembra 1979 pričele izgubljeno vojno, ki je zahtevala 1,5 milijona življenj in bistveno prispevala k propadu ZSSR.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: