Urša Matos

 |  Mladina 47  |  Družba

V omami iger na srečo

V Sloveniji je čedalje več hazarderjev, ki so za kratkotrajen adrenalinski impulz pripravljeni žrtvovati celotno premoženje in družino

© Tomo Lavrič

Danes 31-letni Ljubljančan Matic Križaj je v igralnico prvič vstopil pri 23 letih. Z dvema prijateljema so že prvi večer zapravili 200.000 tolarjev. "Verjeli smo, da bo naslednjič boljše, zato smo v igralnici viseli skoraj vsak večer." Navada je kmalu prešla v adrenalinsko odvisnost. Hodil je od igralnice do igralnice in v sedmih letih na ruleti zapravil več kot 25 milijonov tolarjev. Včasih je v enem samem večeru zaslužil tudi do pol milijona tolarjev, a je igral toliko časa, da na koncu ni imel niti za avtobus do Šiške. "Tako sem bil zatopljen v igro, da nisem imel pojma, kdaj je bila ura štiri zjutraj. Domov sem šel peš ali pa sem poklical očeta." Ker je bil strojni tehnik brez redne službe, ni imel ravno bajnih mesečnih prihodkov. Od kod mu torej denar za igranje? "Znajdeš se. Čez dan razmišljaš o sistemu, ki ti bo prinesel zadetek, in o tem, kako boš prišel do denarja, popoldne greš igrat poker, zvečer pa si v igralnici prvi in komaj čakaš, da se začne. Gre za podobno obnašanje kot pri odvisnikih od mamil, ki ves dan razmišljajo, kako bodo dobili denar za šus. Sam sem nekaj denarja zaslužil s honorarnim delom, šel sem v minus na tekočem računu, si sposojal pri prijateljih, najel posojila pri različnih bankah, sposojal pa sem si tudi pri Črnogorcih v igralnicah. V začetku ti denar posodijo z desetodstotnimi mesečnimi obrestmi, če s plačilom zamujaš, pa se obresti povzpnejo tudi do deset odstotkov na dan. Seveda sem večkrat bežal pred mafijo." V igralnicah so takšni gostje, kot je Matic, vedno dobrodošli. Nikogar ne zanima, kakšna je njihova osebna stiska. Dokler prinašajo denar, jih igralnice častijo kot bogove. "V Hitu so mi sicer zatrdili, da vstop prepovedo ljudem, pri katerih vidijo, da so padli na dno, ampak tega jim ne verjamem. Navsezadnje igralnice tudi ne bi smele posojati denarja, pa to vseeno počno. Seveda ga posojajo samo tistim, za katere verjamejo, da bodo posojilo lahko vrnili." V igralnicah prevladujejo moški srednjih let, med njimi je tudi precej krupjejev, ki pa v igralnici, kjer so zaposleni, ne smejo igrati. Matic pravi, da je v Sloveniji ljudi, ki so od odvisni od hazarderstva, veliko. V Novi Gorici se govori o vsaj tristo ljudeh, še več naj bi jih bilo v Ljubljani. Zase pravi, da je letos dokončno zapustil začarani krog. "Za začetek sem se z vsemi slovenskimi igralnicami dogovoril, da mi za dve leti prepovedo vstop." Upa, da nikoli več ne bo prestopil praga igralnice, čeprav ga tja vleče že zgolj govorjenje o ruleti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: