Verbalni delikt

Črni spisek Bushevih oponentov in političnih sovražnikov

Leta 1971 je Richard Nixon, tedanji ameriški predsednik in voditelj svobodnega sveta, svojim "možem", Deanu, Haldemanu, Colsonu, Ehrlichmanu in podobnim tičem, ki jih je nekaj let kasneje potopila afera Watergate, zapovedal: Sestavite spisek vseh mojih oponentov in političnih sovražnikov! Jasno, to ni bil le spisek, ampak projekt, ki je vzel veliko časa in energije - Nixon je imel pač veliko oponentov in političnih sovražnikov. Plus: vsak dan je dobil kakega novega, tako da je bilo treba spisek stalno dopolnjevati. Spisek oponentov in političnih sovražnikov Richarda M. Nixona je tako postal work-in-progress. "Na voljo imamo zvezno mašinerijo, s katero lahko jebemo naše politične sovražnike," kot je tedaj v nekem internem sporočilu zapisal Dean, ki je predlagal celo metode - manipuliranje s štipendijami, subvencijami in donacijami, zveznimi pogodbami, tožbami in sodnimi postopki, da o podtikanju škandalov niti ne govorimo.

Operacija je bila trifazna: Najprej je treba locirati "sovražnika", ki je najbolj zrel za jebanje. Potem je treba ugotoviti, na kakšen način ga je mogoče najbolj zajebati. Na koncu je treba pri šefih posameznih agencij in oddelkov zagotoviti popolno podporo jebanju dotičnega "sovražnika". Delovati je treba tajno, neopazno in le na omejenem številu "sovražnikov" - da se preveč ne izgubimo, huh. Bomo že potem igro razširili!

Nixon je tajni načrt kakopak sprejel. In tajni spisek tudi. Bil je dolg, izčrpen in ugleden, who's who ameriškega anti-nixonizma. Na njem so bili direktorji razno raznih podjetij, filmskih studiev, marketinških firm, organizacij in fondacij, donatorji demokratske stranke, poslovneži, uredniki revij, časopisov in TV mrež, mnogi novinarji in kolumnisti, detektivske agencije, odvetniške pisarne, inštituti, združenja, sindikati, kongresniki in senatorji, tudi Edward M. Kennedy, župan New Yorka, guvernerji, akademiki, tudi lingvist Noam Chomsky in ekonomist J. Kenneth Galbraith, in kakopak filmski zvezdniki a la Bill Cosby, Jane Fonda, Steve McQueen, Paul Newman, Gregory Peck in Barbra Streisand.

Kakšne spiske v svojem sefu skriva George Bush, veliki vojskovodja, ki se je ondan skoraj zadušil s prestico (brez panike, onesveščanje je v družini), sicer ni jasno, toda danes, dobrega četrt stoletja po padcu Nixona, živimo v tako transparentnem in tako medijskem svetu, da so tajni spiski čisti anahronizem. Zakaj bi spiske Bushevih političnih sovražnikov sploh skrivali, če je pa bolje, da jih objavimo ali razstavimo? Tako so bolj učinkoviti, huh. Tako dajo boljše rezultate. A po drugi strani, v pregretih, histeričnih, hiper patriotskih časih so špecanja, ovajanja, lovi na čarovnice in "imenovanja imen" nekaj povsem naravnega - spomnite se le križarskega, dementnega, proslulega senatorja Josepha McCarthyja, ki je v petdesetih fural "Komisijo za proti-ameriške dejavnosti" in jebal vse, kar je dišalo po "kontriranju".

Zato niti ne preseneča, da je ACTA (American Council of Trustees and Alumni), zelo vplivna, neprofitna, elitna, vzgojna organizacija, ki se posveča "akademski svobodi, kakovosti in odgovornosti" in ki sta jo leta 1995 ustanovila Lynne V. Cheney, žena sedanjega ameriškega podpredsednika, in nesojeni ameriški podpredsednik Joseph Lieberman, objavila who's who ameriškega anti-bushizma, spisek akademikov, bolj ali manj univerzitetnih profesorjev (okej, pa tudi študentov!), ki so po 11. septembru tako ali drugače oporekali Bushevi "vojni proti terorizmu".

Zaskrbljeno poročilo, naslovljeno Obramba civilizacije (kako naše univerze izneverjajo Ameriko in kaj lahko v zvezi s tem storimo), ugotavlja, da se akademiki, ti "stolpi intelekta", v trenutku "nacionalne krize" niso izkazali, da so napadali in obtoževali Ameriko, da so pozivali k strpnosti, ki da je protistrup za zlo, da so širili moralni relativizem, da so za vse zlo krivili zahodno civilizacijo, da so študente prehitro zasuli s predavanji o islamu, da so zanemarili ameriške ideale in da niso dojeli situacije, na kar je treba zdaj nujno in čim prej opozoriti administracije univerz. Skratka, treba jih je ovaditi... ee, pristojnim. Špeckahle, očitno zelo žalostne in užaljene, ker Amerika po napadu na WTC ni bila tako enotna kot po napadu na Pearl Harbor, so kakopak predložile tudi dokazni material, specifično - izjave akademikov, ki jih je treba jebati... heh, saj veste, le zakaj bi subvencionirali ali pa štipendirali profesorja, ki ni podprl našega predsednika, naše vojne proti terorizmu in našega bombardiranja. Hja, prišli so na indeks. Šur, to so anti-bushisti. In šur, to, kar so rekli, so anti-bushizmi.

Anti-bushizmi

"Terorizem lahko ustavimo le tako, da nehamo sami pri njem sodelovati."
profesor emeritus, Massachusetts Institute of Technology

"Ameriška zastava je simbol terorizma in smrti in strahu in uničevanja in zatiranja."
profesor fizike, univerza Massachusetts

"Danes nisem jezen le na tiste posameznike, ki so 11. septembra zrežirali tragedijo, ampak tudi na vse one Američane, ki so imeli v svojih rokah oblast in ki so režirali prav tako tragične napade na civiliste širom sveta... Teroristični napad na ZDA ni bil nič bolj gnusen od masivnih terorističnih dejanj, ki jih je ameriška vlada zagrešila za časa mojega življenja."
profesor žurnalizma, univerza Teksas

"Bezanje teroristov iz lukenj me spominja na rasno sovraštvo, ki je zanetilo in razplamtelo vsako vojno 20. stoletja."
profesor antropologije, univerza Severna Karolina

"Amerika je jezna, ker se je nekdo vrnil in vrgel v zrak njen Svetovni trgovinski center. Tudi jaz bi bil jezen. Toda zakaj se je to zgodilo? Zato, ker Amerika že ves čas terorizira ljudstva širom sveta. Amerika je širom sveta rušila levičarske vlade. Amerika je širom sveta rušila ljudske vlade. Zakaj bi torej podpirali Ameriko, ki si roke že celo zgodovino maže s krvjo?"
profesor havajskih študij, univerza Havaji

"Pomislite na pravo trpljenje in pravo žalovanje ljudi v drugih deželah. Vojno proti terorizmu lahko najbolje začnemo tako, da pogledamo v zrcalo."
profesor antropologije, Massachusetts Institute of Technology

"Obstaja grozna in razumljiva želja, da bi našli in kaznovali tiste, ki so odgovorni za napad. Toda ko to počnemo, ne smemo pozabiti na našo lastno zgodovino in na državljane japonskega rodu, ki smo jih med II. svetovno vojno internirali."
rektor šole Woodrowa Wilsona, univerza Princeton

"Ne glede na to, kaj je bil neposredni vzrok za to, kar se je zgodilo, pa moramo vedeti, da je ultimativni vzrok fašizem ameriške zunanje politike v zadnjih desetletjih."
profesor angleščine, univerza Rutgers

"Kdorkoli lahko v zrak vrže Pentagon, dobi moj glas."
profesor zgodovine, univerza Nove Mehike (ta profesor se je opravičil)

"Kar se je zgodilo 11. septembra, je bil terorizem, toda tudi to, kar se je dogajalo med zalivsko vojno, je bil terorizem."
profesor angleščine, univerza Brown

"To, kar Amerika imenuje protiterorizem, je le drugo ime za terorizem. Operacija Neskončna pravica, kot je Busheva administracija imenovala vojaško akcijo proti teroristom, je kavbojski zakon."
profesor lingvistike, Massachusetts Institute of Technology

"Smo le igrače v rokah naših lastnih militaristov, v njihovem interesu pa je, da se pretirava z grožnjami, vojaškimi intervencijami in podobnim. Rekel bi celo, da med militaristi vseh strani obstaja tajni dogovor."
profesor sociologije, univerza Severna Karolina

"Američani bi morali soditi tudi sebi in svoji domovini, ne le napadalcem na WTC."
profesor lingvistike, Massachusetts Institute of Technology

"Za ta teroristični napad je kriv ameriški imperializem."
profesor matematike, CUNY

"Če je eden izmed napadalcev Osama bin Laden, potem naj ponj pošljejo mednarodno policijo, ki naj mimogrede pobere še Henryja Kissingerja in Augusta Pinocheta."
profesor antropologije, univerza Severna Karolina

"Bombardiranje domnevnih povzročiteljev napada in siljenje drugih dežel, da izbirajo strani, bo le otežil položaj, za katerega ameriški voditelji pravijo, da ga hočejo izboljšati. Če pa je temu tako, potem svet čaka zaton demokracije."
profesor družbenih ved, univerza Columbia

"Ameriška politika do regije je - še posebej v zadnjih desetih letih - povzročila hude zamere. Večini Arabcev in muslimanov so se naše akcije zdele kot reprize imperializma 19. stoletja."
profesor politologije, univerza Teksas

"Vojna napoved v tem primeru predstavlja nevarno uporabo metaforične govorice: po eni strani poveličuje teroristična dejanja, po drugi strani pa implicira, da se lahko vojna s teroristi konča z mirovnim sporazumom. Krikom po maščevanju in povračilnih ukrepih se moramo upreti."
profesor antropologije, Massachusetts Institute of Technology

"Vprašati se moramo, kaj je ustvarilo frustracije, ki so povzročile te zločine. Tako strašno sovraštvo je fenomen, ki ga moramo doumeti."
profesor za mednarodno vohunstvo, univerza Princeton

"Vprašanje, ki si ga moramo zastaviti, se ne glasi, koga naj bombardiramo ali pa kje naj bombardiramo, ampak - zakaj bombardirajo nas? Šele ko bomo dobili odgovor na to vprašanje, bomo lahko preprečili prihodnje teroristične napade."
profesor, univerza Severna Karolina

"Če se bo izkazalo, da za napadi stoji Osama bin Laden, potem naj ga Amerika zaradi zločinov proti človeštvu preda mednarodnemu tribunalu."
profesor, univerza Stanford

"Dovolj imam vojn za svobodo, ki so imele ravno obraten efekt... V času hladne vojne je postala komunistična grožnja osnova za McCarthyjeve histerične napade na državljanske svoboščine."
profesor zgodovine, univerza Ohio

"Mnogi ljudje menijo, da je Amerika teroristična država."
profesor psihologije, univerza Washington

"Zelo skeptični smo do politike naše vlade in do njene odločitve, da gre v vojno."
profesor komunikologije, univerza New York

"Razumeti moramo razloge za to strašno sovraštvo do Amerike in najti načine ukrepanja, ki ne bodo podpihovali novega sovraštva."
profesorica ženskih študij, univerza Oregon

"Ne vem, kaj je bolj srhljivo: groza, ki je preplavila New York, ali apokaliptična retorika, ki jo vsak dan izžareva Bela hiša."
profesor zgodovine, univerza Columbia

"Ker imajo demokracije občutek za ponos in vest, se pogosto ne znajo brzdati in uničujejo vrednote, ki jih skušajo same promovirati. Vsi mislijo, da bosta prijetje napadalcev in vojaški poseg zadevo rešila. Toda bolj kot to je treba razumeti, zakaj je prišlo do tega samomorilskega nasilja."
profesor emeritus, univerza Princeton

"Ti samomorilski piloti prihajajo iz obupanih, jeznih in zapuščenih dežel."
direktor centra za globalizacijo, univerza Yale

"Naša diplomacija je grozna."
profesor psihologije, kolidž New York (profesor je kasneje izjavil, da so njegovo izjavo iztrgali iz konteksta)

"Pentagon predstavlja neomahljivo ameriško desnico."
profesor antropologije, univerza Brown

"Preziram tiste, ki zaganjajo retoriko in razvrščajo čete, ne da bi prej razmislili."
profesor zgodovine in literature, univerza Harvard

"Varni bomo le, če svojega nacionalnega bogastva ne bomo porabljali za puške, letala in bombe, ampak za zdravje in blaginjo našega ljudstva ter drugih trpečih ljudi širom sveta."
profesor emeritus, univerza Boston

"Ta vojna se bo končala le, če se odrečemo vlogi svetovnega voditelja, če popravimo naš življenjski slog in če dosežemo politično nevtralnost... Mnogi menijo, da plačujemo dolg za našo stoletno dominacijo, za naše intervencije daleč od doma in za našo kulturo konzumiranja in izkoriščanja... Še enkrat moramo premleti naše mesto v svetu in si zamisliti svet brez velesil."
profesor antropologije, univerza Brown

"Pogum moramo uporabljati v miru, ne pa v vojni."
profesor verskih študij, kolidž Pomona

"Ameriška vlada s svojo zunanjo politiko, umazano s krvjo, je najbolj nevarna globalna sila."
profesorica ženskih študij, univerza British Columbia

"Graditi bi morali mostove in odnose, ne pa le bombe in zidove."
profesor, univerza Harvard

"Tudi mi bi se povsem upravičeno jezili, če bi kdo v imenu povračilnih ukrepov napadel New York in Boston, ker gostita teroriste IRE."
profesor političnih ved, univerza Massachusetts

"Amerika je Pakistan uporabljala tako, kot se uporablja kondom - uporabiš ga zato, da se ne bi umazal, po uporabi pa ga odvržeš in nanj več ne pomisliš. No, kondom zagotovo še pomisli nate."
profesor mednarodne politologije, univerza Tufts

"V Pentagon, ki je bil iz zraka videti kot vagina, je kot raketa penetriralo letalo."
profesor lingvistike, univerza Kalifornija