Jure Trampuš

 |  Mladina 40  |  Družba

"Številka 57 ne bi izšla, če ne bi bilo prej pobud ZSMS"

Milan Balažic, docent na FDV in nekdanji ZSMS-jevec, je izdal prvi del trilogije o slovenski demokratični revoluciji. V knjigi se je zgodovine osamosvajanja lotil na drugačen način. Po njegovem sta bistveno vlogo pri osamosvajanju Slovenije igrali civilna družba in ZSMS.

Milan Balažic na predstavitvi svoje knjige Demokratična revolucija 1986 - 1988 z zadnjima predsednikoma ZSMS Tonetom Anderličem in Jožefom Školjčem

Milan Balažic na predstavitvi svoje knjige Demokratična revolucija 1986 - 1988 z zadnjima predsednikoma ZSMS Tonetom Anderličem in Jožefom Školjčem
© Borut Krajnc

Ne. Na srečanju je manjkala glavna politična organizacija tistega obdobja Zveza socialistične mladine Slovenije (ZSMS). Če sploh obstaja kakšna primerjava, je samo v tem, da je Zbor za republiko eden izmed naslednikov tistega obdobja. Janševa izjava je izraba zgodovinskega dejstva za aktualne politične namene. Vsi vemo, da v rokah politike zgodovinska dejstva nikoli niso varna.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: