Max Modic

 |  Mladina 19  |  Družba

Smrt fašizmu, svoboda fuku!

Zakaj se o spolnem življenju iz partizanskih časov tako malo govori in še manj piše, čeprav mnoge partizanske pesmi na veliko opevajo ljubezen?

Antipartizanski propagandni plakat

Antipartizanski propagandni plakat
© DOM

No, lepa reč. Pisani zbirki vzdevkov, oznak, označevalcev in pridevnikov, ki med opravljanjem del in nalog novinarja Mladine polnijo zasebno beležnico z raznorodno trivio, se je prejšnji teden pridružila ena še posebej sočna - element fašistične zarote. "Mejduš, mladi mož, kaj se pa greste? Janičarsko zgodovinopisje nam jemlje kredibilnost in borčevsko organizacijo zmerja s partijskimi teroristi, socialnimi rasisti in totalitarističnimi netilci državljanske vojne. Bela garda nam s pozicij oblasti streže po zasluženih pokojninah. A zdaj boste še vi olja na ogenj prilivali in nam zastavljali neumestna vprašanja, da bi spodkopavali našo čast in dostojanstvo?" bi lahko z eno potezo povzel plaz reakcij, ki ga je pri določenih zaslužnih tovariših sprožilo moje na prvi pogled povsem nedolžno vprašanje o spolnem življenju v partizanih. Častna Titova, da ni šlo za provokacijo, še manj za fašistično zaroto, s katero bi narodno osvobodilni boj na silo oropali devištva. Povod je bila povsem običajna, zdrava radovednost, novinarska zvedavost, če že hočete, predramila pa se je med ideološko neobremenjenim prebiranjem pesmi, ki so v prejšnjem sistemu in prejšnji domovini spadale med železni repertoar kulturnih proslav v čast 27. aprila, prvega maja in podobnih državotvornih praznikov, ki na koledarju generacij, rojenih po Titu, predstavljajo zgolj navaden šole prost dan.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: