Tomica Šuljić

15. 6. 2005  |  Mladina 24  |  Družba

Kanabis ne zdravi, le lajša

Dr. Jožica Červek, primarijka onkološkega inštituta

© Igor Škafar

V ponedeljek je Vrhovno sodišče ZDA presodilo, da lahko ameriški kongres pacientom prepove uporabo marihuane, čeprav jo uporabljajo v medicinske namene in s privolitvijo zdravnika. V Sloveniji pa na vrata trka zdravilo dronabinol (v ZDA se imenuje marinol), ki temelji na aktivni snovi tetrohidrokanabiolu (THC), pridobljeni iz marihuane. O tem zdravilu, ki se uporablja pri nekaj boleznih, smo se pogovarjali z dr. Jožico Červek, primarijko onkološkega inštituta, kjer bo uporaba dronabinola pri nas v prihodnosti najverjetnejša.

V zgodovini je bila konoplja tradicionalna ljudska rastlina za blaženje številnih težav.

Tako pravijo tudi tuji strokovnjaki. Indijska konoplja se je uporabljala za številne indikacije, sedaj pa imamo zdravilo iz kanabisa.

V katero kategorijo zdravil sodi kanabis?

Sodi med analgetike, gre za nekaj podobnega morfiju, vendar ima še druge prednosti. Konopljo razvrščamo med zdravila proti bolečinam, ima pa tudi zaželene stranske učinke - recimo poveča tek, kar je pomembno za obolele z rakom ali aidsom, ki imajo podobne težave s tekom in z izgubo teže. Za nas je to dobrodošlo pri tistih, ki imajo nižjo telesno težo ali pa jo med obsevanjem pričnejo izgubljati.

Na kaj deluje kanabis pri bolniku, katere simptome lajša?

Pri teh bolnikih so pogoste slabosti in bruhanje, kanabis jih pomirja. Poleg tega konoplja zmanjšuje astmatične napade. Seveda pa najbolj deluje na psihično počutje, saj bolnik svet vidi v lepši luči in brez halucinacij, nanj učinkuje kot antidepresiv.

So se pri nas delale raziskave s kanabisom?

Pri nas imamo veliko kliničnih izkušenj z opiati, vendar nimamo nobenih izkušenj s kanabisom.

Kakšna pa je povezava med rakom in kanabisom?

Kanabis zmanjšuje bolečino. Danes se precej ve o bolečini, pri nas obstaja Slovensko združenje za zdravljenje bolečine, ki skrbi za priporočila za strokovno uporabo analgetikov.

Pri medicinski uporabi konoplje se pogosto omenjajo neozdravljivi bolniki. Ali kanabis lahko pomaga v katerem od prejšnjih stadijev bolezni?

Bolečina je najpogostejša pri neozdravljivi bolezni, ki napreduje. Toda bolečina je lahko akutna tudi po operaciji ali v kateri drugi fazi bolezni. Bolečina je tista, zaradi katere vzamemo sredstvo proti bolečini, in ne stanje bolezni. Bolnika naj ne boli, ne glede na to, ali ima ozdravljivo ali neozdravljivo bolezen. O uporabi odločata zdravnik in bolnik.

Ima kanabis tudi kak neposreden vpliv na bolezen, da bi jo zdravil ali zaviral?

Ne. Izboljšuje počutje in deluje kot analgetik. Pogosto ga uporabljamo v kombinaciji z drugimi opiati, ker blaži njihove stranske učinke.

Kakšen je učinek dronabinola, farmacevtske različice kanabisa, v primerjavi s sorodnimi analgetiki?

Ima manj stranskih učinkov kot recimo morfinski preparati. Ti so močnejši analgetiki, vendar povzročajo bruhanje in zaprtje, pri tem pa nimajo "evforičnega učinka", kot ga ima dronabinol.

Je dronabinol pri nas že dosegljiv?

V slovenskem prostoru farmacevtska oblika izvlečka konoplje še ni dosegljiva, je pa v Evropski uniji in v ZDA.

Je verjetno, da bo dronabinol prišel na seznam dovoljenih zdravil v Sloveniji?

Zagotovo. Že zato, ker smo v Evropski skupnosti in je tam registriran. Dogovarjamo se s farmacevtskimi podjetji, ki dobavljajo analgetike, da bi bilo to zdravilo proti bolečinam dosegljivo tudi pri nas.

Je možno, da se pojavijo stranski učinki kot depresija in pesimizem pri bolnikih, ki jemljejo kanabis?

Vsako zdravilo gre pred uporabo skozi vrsto predkliničnih in kliničnih raziskav. Rutinska uporaba mora biti pod nadzorom zdravnika, ki spremlja učinkovitost in stranske učinke. Vedno se lahko najde kak posameznik, ki ima negativno reakcijo, in takrat je možna vrsta ukrepov, od spremembe odmerka do odprave zdravila.

Je področje opiatov, morfinov in marihuane še vedno tabuizirano?

Obstajajo številni predsodki, kot je pojav odvisnosti, drugih stranskih učinkov, nekateri celo mislijo, da bodo zaradi morfija umrli. To izvira iz časov, ko so morfij dajali na smrtni postelji. Ti "miti o morfiju" se prenašajo iz roda v rod.

Kaj od tega, kar ste navedli, drži?

To so miti, ki se v laični javnosti ponavljajo, vlečejo in delajo veliko škodo bolnikom z bolečinami. Ti si ne upajo vzeti močnega opiatskega analgetika, ker se bojijo odvisnosti. To se izjemoma zgodi bolniku, ki jemlje opiat zaradi bolečine.

Kakšen bo nadzor nad distribucijo dronabinola?

Opiati niso in nikoli ne bodo v prosti prodaji. Uporaba je urejena z zakonodajo. Izdaja receptov je pod nadzorom, recepti so vpisani v knjigo opiatov in se, drugače od drugih receptov, pišejo v dvojniku. Zato je vedno možno nadzorovati uporabo in vedeti, kdo in zakaj je dobil zdravilo.

Zakaj ne moremo tega zdravila pridobivati po naravni poti, ampak imamo na voljo kemični preparat, izdelek farmacevtske industrije?

Vsako zdravilo mora imeti točno določeno količino učinkovine. Odmerek aktivne substance mora biti znan. Priporočeni odmerek določi zdravnik ob poznavanju lastnosti in stranskih učinkov. Pri zdravilih je treba poznati količino aktivne substance, saj pri velikih količinah lahko obstajajo tudi stranski učinki in nevarnosti.

Se dronabinol uporablja še pri drugih obolenjih, ne le pri rakastih?

Predvsem pri obolelih z aidsom.

Bo uvajanje dronabinola težavnejše kot uvajanje drugih zdravil?

Glede na že preizkušeno dolgotrajno uporabo močnih opiatnih analgetikov pri nas uvajanje dronabinola v klinično prakso ne bo nič izjemnega. Sicer pa pri vsakem zdravilu traja nekaj časa, da se uvede in ugotovi njegova uporabnost in učinkovitost.

Kaj pa ameriška zvezna prepoved, zaradi katere se marihuana ne sme uporabljati kot zdravilo?

Videla sem odlomek Bushevega nastopa na televiziji. Verjetno njegova prepoved ne velja za farmacevtsko obliko zdravila, ampak za uporabo "trave" in "hašiša". Farmacevtska oblika pa je morda za marsikoga finančno nedosegljiva.

Pa tudi Evropa teži k temu, da bi ustavila nizozemski liberalizem ...

Te težnje pa, če so, na srečo nimajo vpliva na uporabo zdravil v medicini.