MLADINA Trgovina

Jaka Železnikar

13. 4. 2008  |  Mladina 14  |  Družba

Zemanta, zgodba za milijon evrov

Kako sta Andraž Tori in Boštjan Špetič v slabem letu ustanovila podjetje, dobila investitorje, podjetje začasno prenesla v London in lansirala nov izdelek

Ekipa Zemante, ustanovitelja: virtualno prisoten Boštjan Špetič in ob njem, v belem puloverju, Andraž Tori. Na čelu Aleš Špetič, direktor.

Ekipa Zemante, ustanovitelja: virtualno prisoten Boštjan Špetič in ob njem, v belem puloverju, Andraž Tori. Na čelu Aleš Špetič, direktor.
© Borut Peterlin

Zadnja leta so blogi, ti redni osebni spletni zapisi o tako rekoč vsem, dosegli svetovno priljubljenost, ki se meri v desetinah milijonov avtorjev blogov in še veliko številnejših bralcih. K takšni priljubljenosti so pripomogli tudi do uporabnika prijazni programi za izdelavo bloga. Avtor bloga uporablja zgolj preprost in pregleden urejevalnik besedil, blogerski program pa poskrbi za vse tehnične vidike, vzdržuje spletno mesto, se povezuje z drugimi blogi in s spletnimi iskalci ter avtorju omogoča, da svoj blog preobleče v eno izmed številnih že pripravljenih oblikovnih rešitev. In to brezplačno. Poleg tega lahko novo vsebino takoj pošlje vsem uporabnikom, ki so se naročili na vsebino bloga, zahtevnejšim avtorjem blogov pa omogoča, da izdelek do najmanjše podrobnosti prilagodijo svojim željam.

Novica, ki je te dni močno odjeknila v blogosferi, kot se reče intenzivno prepletenemu skupku vseh blogov, njihovih avtorjev in uporabnikov, je Zemanta, dodatek za pomoč avtorjem blogov, plod razvoja mladega slovenskega podjetja. Zemanta avtorjem bloga, glede na njihovo besedilo, predlaga dodatne vsebine, ki obogatijo zapis.

Avtorji Zemante so zbrani v istoimenskem podjetju, ki združuje dvanajst inovativnih programerjev. A niso se izkazali zgolj kot programerji. Morda je presenetljivejše to, kako vešči so nagovarjanja predstavnikov skladov tveganega kapitala. Zgolj slabo leto delujoče slovensko podjetje je v Veliki Britaniji zbralo več kot milijon evrov.

Zemanto sta maja 2007 ustanovila pobudnik, 26-letni Andraž Tori, in 25-letni Boštjan Špetič. Tori je že v srednji šoli dosegel opazne uspehe pri računalništvu in osvojil dve bronasti kolajni na mednarodni računalniški olimpijadi (1998 in 1999). Od leta 1997 do 2000 je organiziral Abort Demo Party, festival kibernetične umetnosti. Leta 2000 je bil med ustanovitelji Kiberpipe, vodilnega slovenskega multimedijskega centra, ki se posveča stičišču tehnologije, umetnosti in družbe. Od leta 2002 do 2007 je urejal oddajo Resnična resničnost na RTV. Tistega leta, ko je ustanovil podjetje, je končal študij računalništva in informatike v Ljubljani. Špetič je študiral filozofijo in sociologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. V času študija je sodeloval v več sodobnih performansih kot multimedijski in tehnološki svetovalec. Pridružil se je Kiberpipi in tam deloval kot projektni vodja. Med letoma 2003 in 2007 je izpeljal več kot 50 projektov.

Tori je o začetkih Zemante dejal: "Najprej sva z Boštjanom naredila produkt za nacionalno televizijo - Odprti kop, nato pa odkrila, da gre v bistvu za precejšnjo novost, in se odločila na podlagi teh tehnologij narediti podjetje." Odprti kop je spletna storitev RTV Slovenija, ki omogoča jezikovno iskanje po videoarhivih oddaj in spremljanje ter citiranje oddaj od izbranega trenutka, na primer natančno od začetka zanimive izjave. Z Boštjanom Špetičem sta nato stavila na visoko tehnološko ustvarjalnost in inovativnost.

Ambicijo Zemante sta umestila na mednarodni trg. In kako se to stori? "Tako, da poskušaš na vseh koncih, si dovolj vztrajen in nekje prideš skozi. Ob tem pa poskušaš narediti še kak projekt za sproti, a moraš paziti, da te povsem ne požre," je povedal Tori. "Vedno več je različnih tekmovanj, spodbud in tako naprej. Treba se je zavedati, da najprej dvajsetkrat nisi razumljen, enaindvajsetič pa morda boš."

Enaindvajseta priložnost se je Zemanti ponudila na Seed Campu, londonskem tekmovanju za start-up podjetja, inovativna podjetja, zanimiva za investitorje tveganega kapitala. Zemanta se je med 268 prijavljenimi podjetji uvrstila najprej med 20 finalistov, temu je sledila uvrstitev med šest zmagovalnih podjetij. Zemanti je to, v zameno za 10-odstotni delež podjetja, prineslo 50.000 evrov "semenskega kapitala". Predvsem pa mentorje z globalnimi stiki in stik z vlagatelji. Zemanta je nato hitro dopolnila svojo ekipo in se na vrat na nos za tri mesece preselila v London. Medtem ko so člani ekipe uničevali fascinantno velike količine keksov s pomarančnim polnjenjem in instantnih vitaminskih napitkov, je del ekipe intenzivno razvijal proizvod, del pa se je povezoval, predstavljal projekt in iskal stike. Tori: "Neverjetno, koliko izjemnih ljudi na kupu je zbral projekt Seed Camp, cvet evropskega podjetništva. Iz izkušnje smo potegnili največ, kar se je dalo - znanje in poslovne stike. 'Scena' tam je precej večja, vendar je zanimivo, da so podobno, kot je Slovenija zafrustrirana proti svetu, tam zafrustrirani zaradi Silicijeve doline in se neprestano ubadajo z vprašanji, kako povečati število startupov v Veliki Britaniji."

"Konec februarja smo zaključili investicijo z dvema tujima investitorjema, to nam je omogočilo, da izdamo izdelek in ga razvijamo v zastavljeno smer. Je pa tako, da se potem preprosto nehaš pogovarjati, da bi delal proizvod za trg, kakršen je slovenski, edino, kar jih zanima, so svetovni produkti. Zato smo tehnologije prenesli iz slovenskega jezika v angleščino," je pojasnil Tori. Zemanta se tako trenutno najbolje znajde z angleškimi vsebinami, a tudi ob slovenskem besedilu nikakor ne obnemi.

In kaj Zemanta naredi za pisca bloga? "Ko nekdo napiše besedilo, Zemanta samodejno predlaga stvari, ki bi lahko šle zraven. To so slike, povezave na razlage in sorodne teme ter označbe, za kakšno besedilo gre. Kaj uporabiti, pa nazadnje izbere uporabnik." Zemanta se kot dodatek, ki ga enostavno namestimo z Zemantine spletne strani, integrira v spletni pregledovalnik Firefox ali Internet Explorer. Aktivira se, ko se avtor bloga prijavi v enega od treh najbolj priljubljenih sistemov za pisanje bloga: WordPress, Blogger ali Typepad. "Predstavljaj si, da pišeš članek ali poročilo in se v urejevalniku kar samodejno pojavijo predlogi, kaj še dodati."

Seveda smo naredili preskus Zemante s kratkim besedilom: "Janez Janša, predsednik vlade Republike Slovenije, je danes povedal, da Zemanti prav gotovo ne uspe najti njegove fotografije." Zemanta se je pojavila desno ob urejevalniku besedila, s katerim se vnašajo vsebine v blog. Nato je program prikazal devet fotografij, med njimi tudi aktualen portret Janeza Janše, fotografijo, kjer se rokuje z Donaldom Rumsfeldom, fotografijo njegovega srečanja z Georgeem Bushem v ovalni pisarni, starejšo fotografijo, ko ga zaslišuje KOS. Pojavila se je tudi slovenska zastava iz časov Jugoslavije in v tem kontekstu manj relevantni fotografiji Janeza Brajkoviča in Janeza Lapajneta. Zemanta je predlagala še več člankov s sorodno vsebino. Predlagala je tudi oznake in dve povezavi, na primer Wikipedijin zapis o Janezu Janši.

Zemanta je globalno 'izstrelitev' izpeljala 26. marca. "Velika večina odzivov je zelo pozitivnih. Uporabniki so najpogosteje navdušeni. Se pa vedno najde tudi kak skeptik. Predvsem nas zanima, kako se bodo uporabniki odzivali na daljši rok," je dejal Tori.

povezava