Miha Štamcar

 |  Mladina 23  |  Kultura

Suze liju plave oči

Umrl je Ivica Šerfezi, zlati dečko hrvaške estrade, hokejist in tenisač, verjetno pa tudi prvi hrvaški šlagerist, ki je tako uspešno nastopal v Sloveniji, da so ga nekateri tukaj kar posvojili.

Ivica med svojimi oboževalci leta 1968

Ivica med svojimi oboževalci leta 1968
© Egon Kaše / dokumentacija Delo

Ivica Šerfezi pa v Sloveniji ni samo nastopal, posel v naši deželi je vzel tako resno, da je del repertoarja v slovenščini celo zapel. Najbolj znana skladba je Žena naj bo doma, ki je izšla na mali plošči leta 1971. Sporno besedilo mu je napisala takrat verjetno najbolj zaželena slovenska pesnica popevk Elza Budau (Poletna noč). Na drugi strani plošče je bila manj znana, pa zato še bolj naša in še bolj patetična Lun'ca in zvezdice. Šerfezi je bil ob tem tudi avtor vseh tistih pocukranih laskanj, kakršna še vedno slišite na kakih morečih žurkah od Stavrosa in njemu podobnih: "Slovenke so res lepe ženske." Ivica je to vedel že pred tridesetimi, štiridesetimi leti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: