Brezna in vršaci umetnosti

Takoj mi je postalo nedvoumno jasno, da sem trčil ob največjega umetnika, kar sem jih uspel srečati do takrat. Sicer sem se enkrat prej v Parizu skoraj zaletel v Picassa, vendar moram priznati, da mi ni zapustil takšnega globokega vtisa.

© Tomo Lavrič

Bog ve, kdaj sem ga prvič zaznal. Nekateri ljudje so pač taki, da kar so. O njih se sploh ne vprašuješ, kdaj in od kod so prišli, kar naenkrat so tu, povsem organsko in nevsiljivo, pa tudi izginejo tako, da tega nihče niti ne zapazi. Tudi ta slikar je kar bil, po gostilnah namreč, samotarsko je ždel v kakšnem kotu ob kozarčku, od alkoholnih napitkov je posegal samo po vseh žganih pijačah, vseh vinih in seveda pivu, ter se dolgo in zavzeto pogovarjal sam s seboj. Po drobcih kakšnih besed, ki so po milostnem naključju priletele tudi med ostale pivce, bi sodil, da so bile te debate precej vzvišene, v glavnem estetsko-filozofske narave. Da je možiček precej ostre krvi, pa so pričale izjemno ostre polemike, v katere se je včasih zapletel. Nekatera svoja stališča je kritiziral tako razvneto, da je sem pa tja prešel vse meje akademskosti ter zgrmel na tako nezaslišano nizek nivo, da si je v trenutkih razbrzdanosti celo vreščeče jebal mater, se pošiljal v kurc in pičko in bi bržčas uporabil celo fizično silo, če bi bilo to seveda mogoče. Pomiril ga je lahko le natakar, in to hipno ter enostavno, s preprosto pretnjo namreč, da mu ne bo več točil, kar seveda nadvse nazorno dokazuje, da za vsemi najbolj prebrisano zgrajenimi teorijami leži le ena sama temeljna resnica. Sicer pa je bil možiček majhen in na videz nepomemben, na njem so bile pravzaprav opazne le njegove oči. Nosil je namreč neznansko velike naočnike z izjemno debelimi izboklimi lečami, skozi katere so njegove kot pri slepcu ugasle bolščeče oči postale ogromne in mrtve. Če k temu pridamo še njegov močni in prodorni glas, je bil res povsem podoben kakšni redki drobni debelooki žabici iz amazonske džungle, za katero nikdar ne veš, kam se je pravzaprav tako strmo zazrla in zakaj ter kaj neprestano kvaka.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: