MLADINA Trgovina

Marcel Štefančič, jr.

16. 10. 2002  |  Mladina 41  |  Kultura  |  Film

Odbite zabave divjega Vana

Van Wilder - Party Liaison, 2002

Van Wilder (Ryan Reynolds), sin bogataša, je študent sedmega letnika na faksu, ki ima le štiri letnike. Tip je non-stop žurer, kralj bratovščin, party animal, reinkarnacija Johna Belushija, veliki organizator. No, ko oče pogrunta, da je le stara bajta, in ko mu ukine finance, začne svoje načrtovanje divjih, agresivnih, vulgarnih, zlobnih študentskih zabav zaračunavati. Nekako je treba preživeti, drugega pa ne zna - že zdavnaj se je nehal razvijati. Sin bogataša, slab študent, party animal - na koga ali kaj vam to potegne?

Hja, tip ima istega biografa kot George Bush. Odbite zabave divjega Vana so "spontana" komedija, na kateri z velikimi črkami piše: Oh, kaj bi dala, da bi se dogajala v času, ko še ni obstajala Ameriška pita! O, in Ameriška pita 2. Odbite zabave divjega Vana izgledajo kot Ameriška pita iz šeste roke. Kot Ameriška pita z erekcijo - toda hej, že Ameriška pita je izgledala kot Ameriška pita z erekcijo. Okej, Odbite zabave divjega Vana Ameriški piti doda štose iz starih ofenzivnih žurov a la Pri pujsu in National Lampoon's Animal House - toda huh, že Ameriška pita je pri teh dveh komedijah pobrala vse, kar je bilo vrednega omembe... ee, citata.

Nič, Odbite zabave divjega Vana izgledajo kot žurer, ki je glavni žur zamudil. Žal, prepozen je - vse te masturbacije, vse te dekolteje, vse te joške, vsa ta bruhanja, vse te erekcije, vso to bestialnost, vso to živalsko spermo in vse te minice smo že videli. In seveda, videli smo tudi že vse topless gage o teh rečeh. In vse lažne, simulirane verzije teh reči. In vsa ta brezbarvna miniranja politične korektnosti, ki geje, invalide, gluhe, slepe, imigrante, debeluhe in bolnike zbaše med samoironične lucky luzerje. V času, ko vsi drkajo na digitalne seksulje, Van Wilder še vedno drka na predhodnice Ameriške pite. Na toga bejbe. Van Wilder je nostalgik, retro projektil, ki se nima v kaj razviti. In ker je svojo prihodnost očitno že porabil, je zrel za to, da postane ameriški predsednik.

PROTI