Uredništvo

  • Uredništvo

    3. 4. 2021  |  Kultura

    Zlatko: »Stop janšizmu, svoboda vsem«

    Zlatan Čordić – Zlatko je izdal novo pesem z naslovom Svoboda.

  • Uredništvo

    4. 4. 2021  |  Družba

    »Tehnologijo, ki brez privolitve posega v našo zasebnost, je treba prepovedati«

    "Dve najbolj nevarni obliki uporabe umetne inteligence sta robotsko orožje (denimo avtonomni vojaški brezpilotni letalniki, op. p.) in sistemi za prepoznavanje obrazov. Robotsko orožje je sicer prepovedano, prepoznavanje obrazov pa ni. Nadzor je lahko nad komerkoli izveden brez sodelovanja ali privolitve te osebe. To spodkopava demokratične vrednote in temeljne pravice državljanov Evropske unije. Državljanske pravice so tako postavljene na stranski tir. Državljani bodo v prihodnosti izpostavljeni osebnemu profiliranju in izkoriščanju, ženske in manjšine bodo deležne diskriminacije, nadlegovanja in nasilja, ki ga izvajajo uporabniki interneta, podjetja in avtoritarni režimi. Vemo, da se bo to zgodilo in kako se bo zgodilo, ker se to pravzaprav že dogaja, le da je slabo vidno. Nevidnost onemogoča odpor na osebni ravni, zato nam preostane zgolj odpor s pomočjo politik. Tehnologijo, ki brez privolitve posega v našo zasebnost, je treba prepovedati."

  • Uredništvo

    4. 4. 2021  |  Družba

    »Ubogamo zato, ker moramo in ne zato, ker bi bilo to edino logično«

    "Kar je meni nelogično, je to, koliko opažam policije vsepovsod. Zdi se mi povsem nelogično, da imamo opraviti z nečim, kar je neoprijemljivo, kar ne vemo natanko, kako deluje, vse, kar je vizualnega okrog nas, pa je neka represija. Zdi se mi, da je ta trenutek, ko je k nam prišel novi koronavirus, samo razgalil to, kar se nam dogaja, in to je večja militarizacija družbe. Zdi se mi, da nas, prebivalce, jemljejo kot nekakšne otroke. Ne dovolijo nam, da prostovoljno sledimo temu, kar govorijo strokovnjaki, ampak nam ves čas grozijo z nekimi kaznimi, sankcijami, skratka, ubogamo zato, ker moramo, ne zato, ker sami ugotavljamo, da bi bilo to edino logično."

  • Uredništvo

    4. 4. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #59

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Uroša Zupana iz zbirke S prsti premikamo topel zrak.

  • Uredništvo

    3. 4. 2021  |  Politika

    Janković: »Kacinovih izjav ni vredno komentirati«

    Na največjem cepilnem mestu v državi je bila včeraj dopoldne precejšnja gneča, starostniki, ki so bili vabljeni na cepljenje, so čakali tudi več ur. V Zdravstvenem domu Ljubljana so za TV Slovenija pojasnili, da je gneča nastala, ker se nekateri niso držali naročenega termina in prišli na cepljenje bistveno prej, nato pa so sledile še tehnične težave. 

  • Uredništvo

    3. 4. 2021  |  Svet

    Je končno prišel čas, da Italija prizna temno plat svoje zgodovine?

    V torek, 6. aprila ob 17.00 bo potekalo odprtje virtualne fotografske razstave z naslovom Z ognjem in mečem. Italijanska zasedba Jugoslavije 1941–43, ki jo lahko spremljate na Zoomu ali YouTube kanalu. Razstava, ki so jo ob 80. obletnici italijansko-nemškega napada na Jugoslavijo pripravili Državni inštitut Ferruccia Parrija (nekdanji Državni inštitut za zgodovino osvobodilnega gibanja v Italiji), Deželni inštitut za zgodovino odporništva in sodobnosti v Furlaniji - Julijski krajini in Oddelek za družbene in politične vede Univerze, bo od 6. aprila dalje na ogled na spletni strani.

  • Uredništvo

    3. 4. 2021  |  Družba

    »V prve vrste morajo stopiti športniki, ki so preveč tolerantni, ko se oblast norčuje iz njih«

    "Kriza je razkrila, da je šport zelo krhek in premalo enoten, da bi zbral dovolj poguma in odločneje branil svoje interese. Protestna pisma, ki jih na vladni naslov neprestano pošiljajo velike športne zveze z olimpijskim komitejem na čelu, so vseskozi brez učinka. Ker zvonijo vsi alarmi, je skrajni čas za javno manifestacijo športa, ki naj v naslednji vladi zahteva samostojno ministrstvo. V prve vrste morajo stopiti vplivni športni funkcionarji in vrhunski športniki, ki so preveč tolerantni, ko se brezbrižna oblast norčuje iz njihovega dela. Naj ne pozabijo, da imajo za seboj ljudstvo, ki ga v tej državi zares poenotijo samo še izjemne športne zgodbe."

  • Uredništvo

    3. 4. 2021  |  Družba

    »Če je bila osamosvojitev Slovenije pomlad, je bil punk zima«

    "Glede na to, da to ministrstvo napoveduje ustanovitev Muzeja slovenske osamosvojitve, se je treba zavedati, da je bil punk predigra osamosvojitvene zgodbe Slovenije, bil je disidentstvo pred tistim disidentstvom, ki so ga nekateri starejši salonski revolucionarji lepo unovčili in ga še zmeraj prodajajo. Metaforično bi dejal, da če je bila osamosvojitev pomlad, je bil punk zima. Ne vem sicer, kaj nameravajo izpostaviti v tem načrtovanem muzeju, vendar menim, da so za izpričanje celotne zgodbe potrebni tako rekoč vsi letni časi."

  • Uredništvo

    3. 4. 2021  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Spomenik vladi (v odhajanju)

    "Ljudje smo jezni, ogorčeni ter na meji svojih zmogljivosti in potrpežljivosti, ker nas vlada vseskozi zavaja in se pretvarja, da gre za zajezitev epidemije in ukrepe, ki naj bi nas rešili. Vendar pa je že v nedeljo ob posvetu na Brdu pri Kranju postalo jasno, da vlada ponovno izrabila epidemijo za svoje lastne interese. Ukrepe, ki jih je predlagala strokovna skupina, je vlada priredila po svoje, s tem pa poskrbela, da so postali popolnoma nesmiselni, da ljudje nimajo zaupanja vanje in v vlado, s čimer je spet ogrozila naša življenja," so ob odkritju novega spomenika zapisali v protestniškem gibanju.

  • Uredništvo

    2. 4. 2021  |  Kultura

    Interaktivni uprizoritveni eksperiment

    Na Facebooku bo danes, 2. aprila ob 19.30 premiera interaktivnega uprizoritvenega eksperimenta z naslovom Najraje bi se udrla v zemljo, po konceptu in scenariju Varje Hrvatin, ki skozi dramaturgijo internetnih platform dekodira uprizoritveni potencial socialnih omrežij. Skozi formo vzpostavljanja gledališkega prostora in časa znotraj Facebook skupine – kot polja virtualne skupnosti – uprizoritev raziskuje socialna omrežja kot strategijo pobega, iskanja pripadnosti ter kot polje aktivne družbene vključenosti.

  • Uredništvo

    31. 3. 2021  |  Politika

    Naslovnica petkove Mladine: KUKAVIČJA JAJCA

    V petek izide nova Mladina! Tokratno naslovnico je ilustriral Tomaž Lavrič. Oblastniki v Sloveniji govorijo o debirokratizaciji, dejansko pa gre za olajšave za bogate in dodatne represivne ukrepe zoper državljane. Priskrbite si svoj izvod Mladine, ki bo na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani od petka, 2. aprila, dalje. #Mladina13

  • Uredništvo

    1. 4. 2021  |  Politika

    »Predsednik vlade je notorični lažnivec«

    "Predsednik vlade je tiste vrste moški, ki verjame, da je treba ženske v parlamentu obvladati s klofutanjem, ki je vpričo vse evropske javnosti tudi predstavnico evropskega parlamenta Sophie in 't Veld obravnaval kot najhujši kmetavz in ji grobo vpadal v besedo. Predsednik vlade je neozdravljivi komunist, ki se je na očitke o zatiranju medijev odzval s propagandnim filmčkom v maniri Obzornikov iz časov, ki so ga formirali in deformirali do obisti. In v svoji zablodelosti zatrjuje, da ima prav, ker je bil pač izvoljen. (Seveda sploh ni bil večinsko izvoljen, ampak mu je le uspelo sestaviti koalicijo.) Predsednik vlade je notorični lažnivec, ki se je Veldovi gladko zlagal, da Simoniti ne more vzpostaviti zveze, četudi je ta sedel ob njem. Vse to je logično: kako bi lahko ta dva ubranila svoj pogled na ogroženo medijsko krajino v Sloveniji, če nimata pojma, kaj je dialog, kaj argument, če je edino, kar znata, manipulacija, cinizem, poniževanje, laž? In sta revčka skušala dokazati demokratičnost slovenskih medijev s poročanji o že skoraj leto dni trajajočih protestih."

  • Uredništvo

    31. 3. 2021  |  Politika

    »Pravno huliganstvo« Janševe vlade

    Nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar je vložil pobudo za oceno ustavnosti odloka o prehajanju meje. Svoj pravni interes je izkazal s tem, da je odlok razbil njegovo družino, saj živi v čezmejni zunajzakonski zvezi z avstrijsko državljanko, in posega v njegovo pravico do družinskega življenja.

  • Uredništvo

    1. 4. 2021  |  Politika

    »Tragedija osamosvojitve je, da smo z njo izgubili samostojnost«

    "Ta poziv k narodni enotnosti prihaja v času, ko so naše vladajoče elite enotne, med njimi in ljudstvom pa je vse globlji razkol. Oligarhične politične grupacije so se sicer pripravljene neusmiljeno tolči okrog kakšnih 'vrednot', vse pa so globoko vsidrane v neoliberalistični ideologiji in politiki. Pobile bi se okoli tega, kdo bo zasedel kak dobičkonosen položaj, vse pa sprejemajo sistem, ki sloni na teh položajih. Plenilski gon jih žene v drugotne konflikte, država pa je za vse plen. Na podlagi teh univerzalnih etičnih vrednot skupno uničujejo našo preteklost, sedanjost in prihodnost. Vse vodijo politiko, nasprotno nacionalnim interesom, vse kolaborirajo s tujimi centri moči. O tem bi veljalo govoriti ob tridesetletnici 'samostojne slovenske države'. Tragedija osamosvojitve je, da smo z njo izgubili samostojnost."

  • Uredništvo

    1. 4. 2021  |  Kultura

    Pomagajmo Petru Lukoviću

    Eden najbolj znanih novinarjev z območja nekdanje SFRJ Petar Luković, ki je pisal za beograjsko Vreme in splitski Feral, za sarajevske Dane in zagrebški Polet, imel znamenito rubriko Singli v Džuboksu, sodeloval z Mladino in v njej objavil enega svojih najboljših člankov (Kaj ti bo življenje, če nimaš vizuma iz leta 1993), je nekdanji glavni urednik portala www.e-novine.com in zadnjih nekaj let glavni urednik spletne strani www.xxzmagazin.com, se že več kot leto bori s hudo boleznijo – pljučnim rakom. V tem času je prestal tudi lasersko operacijo, s katero so mu odstranili možganski tumor.

  • Uredništvo

    31. 3. 2021  |  Svet

    Brezplačni testi z grgranjem 

    Projekt "Vsi grgramo" je v prvi fazi zgolj dunajskih podjetjem zagotavljal brezplačne PCR teste na covid-19 z grgranjem, ki so jih zaposleni opravili kar sami doma pred računalnikom. Po uspešni pilotni fazi v podjetjih in z več kot 330.000 zaposlenimi je PCR test z grgranjem zdaj brezplačno na voljo vsem Dunajčanom. Za projekt so zagotovili dodatne laboratorijske kapacitete in možnosti oddajanja vzorcev, kar jim omogoča dnevno analizo do kar 200.000 vzorcev, po potrebi pa lahko kapacitete razširijo na 1,4 milijona vzorcev na teden.

  • Uredništvo

    31. 3. 2021  |  Politika

    Janković: »Kacin se očitno igra z zdravjem ljudi v Ljubljani«

    "Gospod Jelko Kacin se v svojem slogu »pejmo se mal' hecat« očitno igra z zdravjem ljudi v Ljubljani. Poskuša se ukvarjati z organizacijo dela Zdravstvenega doma Ljubljana in z logistiko tako, da nam organizira prostore za cepljenje, katerih ne potrebujemo, saj imamo v Mestni občini Ljubljana na voljo zadosti svojih primernih objektov. Naj gospod Kacin preneha s tem in se raje posveti tistemu, za kar je zadolžen – naj zagotovi zadostno število cepiva v Ljubljani. S pravočasno informiranostjo in dobavo cepiva je Zdravstveni dom Ljubljana, ki ima 1.600 izvrstnih sodelavk in sodelavcev, zmožen cepiti 40.000 ljudi na teden."

  • Uredništvo

    31. 3. 2021  |  Politika

    Virant Hojsu: »Oglasil sem se le zato, ker gre za učbeniški primer, kaj pravna država ni«

    "Dovolite mi nekaj ABC o pravni državi. Ustavne svoboščine se lahko omeji zaradi varovanja zdravja, vendar morajo biti ukrepi nujni in sorazmerni. Prepoved izhoda iz države za varovanje zdravja ni nujna, zlasti glede na to, da se lahko vrneš le z neg. testom in v karanteno."

  • Uredništvo

    31. 3. 2021  |  Družba

    »Pri odločanju med strahom in pogumom izberemo pogum«

    "Pismo učiteljev Gimnazije Bežigrad je prineslo svež veter v zatohle kote naše vsakdanjosti. Ponosni smo, da izviramo iz gnezda, ki postavlja na piedestal humanizem, razsvetljenstvo in spodbudo h kritični misli in ki pri odločanju med strahom in pogumom izbere pogum," so v izjavi za javnost zapisali angažirani dijaki B-razreda Gimnazije Bežigrad (1966–1970). Izjava, ki so jo podpisali Tone Slak (predsednik razreda), Vida Aleksič Planinšek, Darko Bajec, Gregor Cevc, Lidija Česnik Iskra, Janez Hacin, Slavc Klešnik, Mare Kobentar, Gorazd Kogoj, Mojca Kregar Plestenjak, Božo Matičič, Janja Mozetič Korošec, Irena Novak Popov, Iztok Osojnik, Matjaž Plevelj, Igor Plestenjak, Metka Renko, Tone Snoj, Ljubica Šamec Costello, Zinka Tavzes Švent, Anka Tršar Peunik, Jožica Ukmar Alič, Jožica Velišček, Franc Zalar in Janez Zavrl, je nastala kot odziv na pismo angažiranih učiteljev Gimnazije Bežigrad, ki si ga lahko v celoti preberete na tej spletni povezavi (Sodobna šola je zgrajena na načelih humanizma in razsvetljenstva). 

  • Uredništvo

    30. 3. 2021  |  Politika

    Zorčič ostaja predsednik Državnega zbora

    Sestava poslanske skupine SMC se je z izstopom treh poslancev, med njimi tudi Zorčiča, spremenila in oblikovala se je nova poslanska skupina. To pa spreminja položaj predsednika Državnega zbora (DZ), zato je koalicija predlagala njegovo razrešitev, a doživela hladen tuš, saj ji ni uspelo zbrati za razrešitev potrebnih 46 poslanskih glasov. Igor Zorčič tako ostaja predsednik DZ.

  • Uredništvo

    1. 4. 2021  |  Politika

    Izšla je nova Mladina: KUKAVIČJA JAJCA

    Izšla je nova Mladina! Tokratno naslovnico je ilustriral nagrajenec Prešernovega sklada Tomaž Lavrič. Oblastniki v Sloveniji govorijo o debirokratizaciji, dejansko pa gre za olajšave za bogate in dodatne represivne ukrepe zoper državljane. Več preberite v naslovni temi nove Mladine, ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani.

  • Uredništvo

    31. 3. 2021  |  Kultura

    »Svoboda govora je v avtoritarnih režimih pač zločin«

    "V filmu poskušam razprostreti več razlogov, zakaj si je bil Hašokdži navzkriž s kronskim princem in kraljevo družino. Zmotno so verjeli, da Hašokdži zanje predstavlja grožnjo, ker je bil nekoč v njihovih notranjih krogih, nato pa javno kritičen do njih. Džamal je bil predvsem eksistenčna grožnja za avtoritarno državo: poosebljal je idejo nekoga, ki je bil nekoč "njihov", zdaj pa živi na ameriških tleh, piše za ameriški časopis in kritizira tako savdski režim kot Donada Trumpa. K odločitvi za umor je po mojem mnenju pripeljal nazor, da v državi, kakršna je Savdska Arabija, šteje mnenje enega samega človeka, torej vladarja. Prav gotovo so imeli podatki, ki so jih pridobili s hekanjem Omarjevega telefona, težo, ampak ni pa bilo enega samega razloga, da je bil umorjen. Jasno pa, da ne bi mogel narediti ničesar, zaradi česar bi bil tak odziv upravičen. Svoboda govora je v avtoritarnih režimih pač zločin."

  • Uredništvo

    30. 3. 2021  |  Politika

    FOTO: Janševe tarče

    Lokacije (ministrstvo za notranje zadeve, državni zbor, ustavno sodišče, RTV Slovenija) je fotografiral Gašper Lešnik.

  • Uredništvo

    30. 3. 2021  |  Politika

    FOTO: Poslancem ponudili »vodo iz Anhovega« 

    Danes so Mladi za podnebno pravičnost pred Državnim zborom izpeljali akcijo, v katero so poslancem pripeljali in ponudili »vodo iz Anhovega«. "S to akcijo želimo poslance opozoriti, kaj lahko novela zakona povzroči. Želimo jih opozoriti, da bo 37. Člen novele zakona o vodah negativno vplival na podzemne vode – torej na pitno vodo. Pristojne pozivamo, da prenehajo s spornimi predlogi novih členov, ki bodo negativno vplivala na celotno prebivalstvo. Opozarjamo jih, da danes odločajo o naši prihodnosti in da je dostojno človekovo življenje pomembnejše od kapitala," so opozorili Mladi za podnebno pravičnost.

  • Uredništvo

    30. 3. 2021  |  Družba

    FOTOGALERIJA: »NE umazani politiki, DA čisti pitni vodi«

    Na Trgu republike so se včeraj zbrali podporniki čiste pitne vode, ki so se jim pridružili tudi Mladi za podnebno pravičnost. S transparenti in citiranjem 70. a člena ustave, ki zagotavlja pravico do pitne vode, so poslance pozvali, naj ne sprejmejo predlagane sporne novele zakona o vodah. Na krajšem shodu se je zbralo okoli 50 ljudi, ki so upoštevali nošenje mask in fizično razdaljo. 

  • Uredništvo

    30. 3. 2021  |  Politika

    »Če bo Janša želel predsedovati EU tako, kot predseduje Sloveniji, lahko pričakujemo težave«

    "Če bo Janša želel predsedovati Evropski uniji tako, kot predseduje vladi Slovenije, lahko pričakujemo težave. Doma vodi revolucijo s kadrovskimi cunamiji, s pritiski na tožilstvo in sodstvo, s policijsko represijo, z zlorabo epidemije, s poskusom preganjanja predsednika računskega sodišča, z vojno proti medijem, z ogrožanjem pitne vode, z vulgarnimi tviti. Če se bo tako obnašal na čelu EU, bo katastrofa. Upam, da si tega ne bo dovolil in da bo izpeljal teh šest mesecev zgolj tehnično. Četudi ne gre zanemariti vpliva vzhodnih vlad, recimo nazadnjaške poljske vlade, ki je vedno zelo zahtevna, in tudi madžarske. Skupaj z Janšo bodo verjetno skušali doseči zaostrovanje azilnih politik, odnosa do migrantov in vseh marginalnih skupin. Na Poljskem ženske bijejo težek boj za ohranitev temeljnih pravic. Skušali bodo predsedovanje Evropske unije usmeriti po konservativnem, ksenofobnem tiru."

  • Uredništvo

    30. 3. 2021  |  Družba

    »Če bi nas pustili delati, državna pomoč sploh ne bi bila potrebna«

    "Naše podjetje je lanskega marca in aprila koristilo državno pomoč, vezano na delo od doma. Kasneje smo konsolidirali poslovanje, prilagodili določene procese in se bolj intenzivno lotili razvoja ter na koncu leta povečali promet za okoli 40 odstotkov. Za uspešno delo, plačilo prispevkov in davkov zdaj za nagrado državi vračamo 52.000 evrov pomoči. Pomoč države ni pomoč, temveč je podkupnina za to, da ljudje stoično prenašajo šlamastiko. Če ne bi bilo pomoči, bi ljudje šli na cesto in problem covida-19 bi bil rešen v 14 dneh. Če hraniš ljudi, doktorje, bolnice in javno upravo bolj, druge sicer manj, in jim ni treba hoditi v službo, lahko takšno stanje vlečeš nekaj let. A ta denar razsipavaš brez veze. Če bi nas pustili delati, državna pomoč sploh ne bi bila potrebna. Ne vem, zakaj ljudje sklanjajo glave in zakaj se ne vprašamo, kaj počne vlada, ko s pomočjo medijev straši ljudi. Štejejo, koliko zdravih ljudi je pozitivnih na virus, ne štejejo pa travm in drugih posledic, ki stiskajo mlade in resno bolne, rakave, kronične bolnike, prepuščene samim sebi. Tudi med podjetniki opažam, da jih večina sprejema to stanje kot normalno."

  • Uredništvo

    29. 3. 2021  |  Politika

    »Očitno je, da je tu dogovor že v ozadju«

    "Kolikor je videti, sploh iz zadnje kadrovske rošade z imenovanjem Andreja Čuša na mesto državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu, je v ozadju že dogovor o prodaji stranke bodočim povezavam. Povsem nelogično namreč je, da na zaupanje zaposliš predsednika neke druge stranke s prozornim izgovorom, češ da naj bi skrbel za zeleno gospodarstvo, ko ima pa minister ob sebi za državnega sekretarja bivšega ministra za okolje. Očitno je, da je tu dogovor že v ozadju, in mislim, da predsednik stranke in tisti, ki mu svetujejo, sploh nimajo več v fokusu reševanje stranke, ampak plasiranje strankinih sredstev v neko drugo politično zgodbo."

  • Uredništvo

    29. 3. 2021  |  Družba

    »Skrajni čas je, da malo drugače postavimo svoje vrednote«

    "Razgalila je, kako načet je planet, kako smo načeti mi in nam postavila zelo jasno vprašanje, ali ni morda res skrajni čas, da mogoče malo drugače postavimo svoje vrednote. Ker s temi, po katerih danes živimo in nam narekujejo, kaj vse potrebujemo, kaj vse moramo imeti, se iz tega blata ne bomo potegnili."

  • Uredništvo

    29. 3. 2021  |  Družba

    Jovanka Broz in tajne službe

    Pod okriljem Muzeja Jugoslavije na več lokacijah v Beogradu poteka snemanje igrano-dokumentarne serije Jovanka Broz in tajne službe v režiji Nedeljka Kovačića, v kateri bomo lahko spremljali najpomembnejše dogodke iz življenja Jovanke Budisavljević, po poroki Broz. Snemanje naj bi zaključili do konca marca, televizijska premiera na RTS pa je predvidena za september. Scenarij za serijo, ki je zasnovana na arhivskem gradivu, je napisal general Svetko Kovač, sicer tudi scenarist serije Tajna služba Srbije.