Igor Mekina

  • Igor Mekina

    16. 2. 2013  |  Ekonomija

    Konec ali začetek valutnih vojn?

    Na srečanju na vrhu držav skupine G-20 v Moskvi je francoski finančni minister Pierre Moscovici kot največji uspeh srečanja ocenil dogovor o izogibanju »valutni vojni«. »Vsi se strinjamo s tem, da zavračam vstop v valutno vojno. Vendar želimo v zvezi s tem doseči tudi sodelovanje, tako da bi na mednarodni ravni izključili agresivne strategije devalvacije. Zato smo se vsi strinjali, da bi se cena valut morala oblikovati na trgu,« je dejal Moscovici po celodnevnem sestanku, ki je trajal do sobotnih jutranjih ur.

  • Igor Mekina

    14. 2. 2013  |  Ekonomija

    Neplačano 'usposabljanje' poslej nezakonito

    Britansko vrhovno prizivno sodišče je po večletnem sporu sprejelo pomembno odločitev, s katero je presodilo, da je neplačano delo, ki so ga doslej morali opravljati nekateri iskalci zaposlitve v Veliki Britaniji – nezakonito. Gre za posebno obliko zaposlovanja, ki se ga je v Veliki Britaniji že oprijel vzdevek 'novodobno suženjstvo', čeprav je uradni cilj tega programa nadvse plemenit: zmanjšanje nezaposlenosti v Veliki Britaniji. Podobni, ne pa povsem povsem enaki programi 'usposabljanja', kjer lahko podjetja za nekaj mesecev dobijo že usposobljeno delovno silo, ki jo nato na račun države 'usposabljajo' vse do trenutka, ko se ista delovna sila znova znajde brez dela, sicer obstajajo tudi v drugih državah, na primer tudi v Sloveniji

  • Igor Mekina

    9. 2. 2013  |  Svet

    Politika varčevanja ustvarja višji dolg

    V ameriškem New Yorkerju je objavljen zanimiv članek o tem, kako slaba je sedanja politika strogega varčevanja, ki jo ubirajo skoraj vse evropske vlade. John Cassidy opozarja, da ZDA nikakor ne bi smele po poti Velike Britanije, ki že od prevzema oblasti s strani konservativca Davida Camerona zmanjšuje državne izdatke in dviguje davke, pri čemer so rezultati precej katastrofalni – tako za navadne Britance kot za javne finance.

  • Igor Mekina

    4. 2. 2013  |  Politika

    Janševi prozorni manevri in zavajanja

    Vladna odločitev, da spremeni petkovo odločitev in ne podpre memoranduma o meji s Hrvaško, je znova zarožljala z okostnjakom že precej razmajane vlade. Zunanji minister Karel Erjavec je dejal, da predlog memoranduma za arbitražo z oznako 1A, za katerim stoji Zavod 25. junij, Sloveniji škodi, čeprav naj bi imel podporo predsednika vlade Janeza Janše.

  • Igor Mekina

    1. 2. 2013  |  Politika

    Okrnjena vlada blokira memurandum o arbitraži s Hrvaško

    To, kar so v vladnih krogih napovedovali že nekaj časa se je tudi res zgodilo – vlada na svoji zadnji seji znova ni potrdila memoranduma za arbitražo o meji s Hrvaško. Predsednik vlade Janez Janša je dejal, da vlada predlaga, da DZ na izredni zaprti seji, če je mogoče, do 4. februarja, obravnava izhodišča za memorandum in sam memorandum ter se odloči o tem, kakšno besedilo bo nato Slovenija poslala arbitražnemu sodišču. S tem je razpadajoča in dejansko okrnjena vlada svoje naloge preprosto prenesla na državni zbor, vse to pa v dobesedno zadnjem trenutku, saj se roki za pripravo slovenskega memurnduma iztekajo.

  • Igor Mekina

    30. 1. 2013  |  Politika

    Nerazumne zahteve

    Nujno zasedanje odbora za zunanjo politiko, ki je potekalo v »gluhi sobi« in se je vrtelo okoli »priprav na zagovor pred arbitražnim sodiščem« ter v zvezi z mejo s Hrvaško, je tokrat resnično potekalo na zelo pravem mestu. Ni namreč šlo samo za varnost in zaupnost, šlo je tudi za simboliko. Gluha soba je namreč nadvse primerno mesto za zasedanje zunanjepolitičnega odbora parlamenta, ki že dve desetletji posluša in še vedno s težavami sliši razumne argumente.

  • Igor Mekina

    27. 1. 2013  |  Ekonomija

    Stiglitz kritizira neenakost v EU in ZDA

    Znani ameriški ekonomist in Nobelov nagrajenec za gospodarstvo Joseph Stiglitz je na Svetovnem gospodarskem forumu, srečanju gospodarstvenikov v švicarskem Davosu, znova kritiziral ameriško, pa tudi evropsko gospodarsko politiko. Kot je ocenil, evropski voditelji »nimajo občutka o tem, kaj naj bi delali in kar bodo naredili.« V zvezi z ZDA pa je kritiziral predvsem dejstvo, da je četrtina ameriškega bogastva v rokah samo enega odstotka najbolj bogatih, pri čemer naj bi bogati od osemdesetih let pa do danes svojo bogastvo podvojili, vse to pa na račun revnejših slojev prebivalstva, katerih plače so realno padle, medtem ko so cene najemnin skokovito narasle.

  • Igor Mekina

    26. 1. 2013  |  Svet

    Kmalu »notranja« širitev EU?

    Zahteve po neodvisnosti Katalonije bi lahko kmalu povzročile »internacionalizacijo« tega vprašanja, nove spore med »centralisti« in »separatisti« - in nove težave za EU. Evropska Unija bi se kljub zaustavitvi širitve na Balkan kmalu lahko pričela znova »širiti« - vendar nekoliko drugače kot doslej. Njene nove članice bi lahko kmalu postale nove države, nastale na področjih razpadlih držav, sedanjih članic EU. Ta »širitev« bi bila seveda precej drugačna od tiste, kot so si jo zamislili ustanovitelji evropskega projekta, vendar je takšen razvoj dogodkov vse bolj verjeten.

  • Igor Mekina

    23. 1. 2013  |  Svet

    Ne finančni oligarhiji: primer uspešne Islandije

    Država je storila vse popolnoma obratno od tega, kar je od nje zahtevala finančna elita. Zadolžene banke je prepustila propadu – ter uspela stopiti na pot okrevanja. Dogovor med vlado in sindikati je bil uspešen. Kolektivne pogodbe o plačah sklenjene maja leta 2011 so podaljšali in delavcem zagotovili 3,25-odstotno povečane plač od 1. februarja letos. Tudi to, seveda, ni novica iz Slovenije, pač pa iz Islandije.

  • Igor Mekina

    16. 1. 2013  |  Politika

    Iz Guantanama v Slovenijo

    Po poročanju SiOL-a naj bi Slovenija že kmalu sprejela dva zapornika iz Guantanama. Vlada je sicer te informacije uradno zanikala, češ da odločitev ni sprejeta. Toda po drugi strani naj bi na veleposlaništvu ZDA po poročanju Dela hkrati potrdili »tajni sestanek Erjavca z ameriškim diplomatom«, ki ureja bivanje Ujgurov v Sloveniji. Če te informacije držijo, potem je jasno vsaj to, da se Slovenija pripravlja na sprejem Ujgurov iz ameriškega zapora na Kubi, ki so ga ZDA ustanovile ob začetku svoje vojne proti terorizmu.

  • Igor Mekina

    16. 1. 2013  |  Svet

    Vrhovno sodišče zahteva aretacijo premiera

    Demonstranti, ki so organizirali »veliki marš« predsedniku vlade, sporočajo, da se je zaradi korupcije »v moralnem pogledu« čas »vaše vlade in vašega parlamenta to noč končal«. Odločitev vrhovnega sodišča je pozdravilo okoli 30.000 demonstrantov, ki demonstrirajo v glavnem mestu in zahtevajo odstop premiera zaradi korupcije, na včerajšnjo odločitev vrhovnega sodišča pa se je odzval tudi svetovalec predsednika vlade in sklep sodišča že označil za »neustavnega«. Nekateri drugi podporniki predsednika vlade pa so za čas odločitve vrhovnega sodišča dejali, da je »preračunljivo izbran«.

  • Igor Mekina

    14. 1. 2013  |  Politika

    Veš, politik, svoj dolg?

    Poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) nam je odkrilo Janeza Janšo v svoji najslabši, žal že tradicionalni izdaji; ne kot hrabrega in pronicljivega komentatorja in borca proti avtoritarni državi, kot smo ga imeli čast spoznati ob koncu osemdesetih let, ko je še pisal za Mladino, pač pa v vlogi avtoritarnega, sprenevedavega, ciničnega, predvsem pa lažnivega politika. »Teflonskega« politika, ki poskuša znova in znova igrati vlogo »mokre žajfe« - pa ne opazi, da navkljub svojemu samozadovoljstvu zaradi svoje neprestane izmuzljivosti ni sredi širnega oceana novih izzivov, pač pa zadovoljno plava - sredi straniščne školjke.

  • Igor Mekina

    7. 1. 2013  |  Svet

    IMF priznal napako glede varčevanja

    IMF se je pri oceni učinkov varčevalnih ukrepov, ki se jih še zmeraj trdno oklepa tudi slovenska vlada zmotil za - 300 odstotkov. Sklep: varčevanje bi moralo biti precej bolj zmerno, da ne bi zadušilo rasti. Medtem ko vladajoči politiki v večini evropskih držav in tudi v Sloveniji še vedno zagovarjajo »politiko varčevanja« kot edino in zveličavno pot do ureditve gospodarskih razmer vse več pomembnih institucij in ekonomistov dokazuje, da je ta politika kratkovidna in zgrešena.

  • Igor Mekina

    6. 1. 2013  |  Svet

    ZDA testirale »cunami bombo«

    ZDA so že med drugo svetovno vojno testirale možnost sprožanja »cunamijev«, ki bi lahko uničili obmorske utrdbe, pa tudi mesta in vasi – s čemer bi namerno kršile tudi mednarodno pravo. Raziskovalec Ray Waru iz Nove Zelandije je nedavno odkril nove, zanimive dokumente, ki dokazujejo, da so ZDA že med drugo svetovno vojno preizkušale posebno »cunami bombo«. Svoja dognanja bo zbral v knjigi, v kateri bo razkril zanimive podrobnosti.

  • Igor Mekina

    4. 1. 2013  |  Ekonomija

    Zmote o 'latvijskem modelu'

    Ameriški New York Times je objavil  srce parajočo zgodbo o tem, kako se Latvija pobira kljub petemu letu krize, v katero je zabredla. »Navajena na težko delo je Latvija sprejela varčevanje in njena bolečina popušča,« se glasi naslov v NYT, ki je pritegnil tudi zanimanje Nobelovega nagrajenca za gospodarstvo Paula Krugmana.  Gre za zgodbo, ki bi orosila oko marsikaterega liberalnega ekonomista v slovenski vladi in je popolnoma v skladu s filozofijo predsednika slovenske vlade Janeza Janše, ki je baltske države tako ali drugače že večkrat predstavil kot pravi primer za Slovenijo

  • Igor Mekina

    31. 12. 2012  |  Svet

    Smrtno nevaren ateizem

    Čas okoli krščanskega božiča in praznovanja ob koncu leta so izkoristili tudi številni neverujoči. V številnih delih sveta so namesto čaščenja drevesca in postavljanja jaslic prižigali suhe veje dreves, tako kot je bilo to običajno ob različnih poganskih in predkrščanskih praznikih, povezanih s spremembo letnih časov in začetkom skrajševanja noči. Na podoben način še danes praznujejo v nekaterih pravoslavnih cerkvah, krščanski prazniki pa so v tem smislu seveda samo nekoliko preoblikovani in prilagojeni poganski prazniki.

  • Igor Mekina

    30. 12. 2012  |  Svet

    Osemletniki s puškami

    Nedavni strelski pohod v ameriškem Newtownu, v katerem je življenje izgubilo tudi 20 otrok v najnižjih oddelkih osnovne šole ter šest odraslih, bo imel tudi finančne posledice. Odvetnik, ki zastopa starše enega od preživelih šestletnikov, je namreč zaradi 'psihičnih poškodb', ki jih je utrpel otrok, ki je ob napadu v osnovni šoli Sandy Hook po interfonu slišal krike, strele in jok sošolcev, od države Connecticut že zahteval 100 milijonov dolarjev odškodnine. »Gre za življenje v varnem svetu in zaščito otrok,« je dejal državni tožilec, ki bo odločal o upravičenosti tožbe.

  • Igor Mekina

    24. 12. 2012  |  Svet

    'Natisnite' si svojo puško!

    Medtem ko v ZDA nekateri zahtevajo omejevanje dostopa do orožja, si drugi entuziasti prizadevajo izdelati orožje, ki bi si ga lahko vsak prebivalec sveta sam 'natisnil' ob pomoči spleta in sodobnega 3D tiskalnika. Odkar je bil Newtown, mesto z okoli 27.000 prebivalci, ki leži okrog 100 kilometrov severno od New Yorka prizorišče doslej enega od najbolj krutih množičnih pobojev v ameriški zgodovini, so se v ZDA znova razvnele razprave o omejitvi prostih nakupov orožja. Pri napadu na otroke v šoli Sandy Hook gre namreč za največji strelski napad v ZDA po letu 2007, ko se je zgodil podoben napad v centru Virginia Tech.

  • Igor Mekina

    23. 12. 2012  |  Politika

    Ustavna obramba režima

    Slovensko ustavno sodišče je v nasprotju z resolucijami Sveta Evrope dopustilo referendume, ki so kršili človekove pravice, hkrati pa je državljanom odvzelo možnost odločanja tam, kjer človekove pravice sploh ne bi bile ogrožene, pač pa ubranjene. Referenduma sta padla, ker bi bila sicer pokopana reformna prizadevanja vlade. Poslušal sem predsednika ustavnega sodišča, svojega nekdanjega profesorja in se trudil, da bi razumel. Toda kakorkoli zadevo obračaš, v tej zgodbi nekaj manjka. Slika stanja, ki jo je podala večina v Ustavnem sodišču je sicer na prvi pogled prepričljiva, ima pa eno samo napako – nima zveze z realnostjo.

  • Igor Mekina

    20. 12. 2012  |  Svet

    Orožje brez nadzora

    Tragedija v ameriškem Newtownu, v kateri je življenje izgubilo 20 večinoma predšolskih otrok in šest odraslih, je ZDA pretresla bolj kot podobni poboji v preteklosti. To je mogoče videti tudi po padcu vrednosti delnic nekaterih znanih proizvajalcev orožja, na primer podjetja Smith & Wesson, Sturm Ruger in podobnih. »Vsakokrat, ko se zgodijo takšni tragični dogodki, pride do razprav o tem, ali naj vlada zaostri zakone o dostopu do orožja,« opozarja varnostni analitik Rommel Dionisio in dodaja, da bi lahko bilo tokrat drugače zaradi uporabe nečesa, kar bi lahko smatrali za napadalno puško in prav tako zaradi števila otrok in dejstva, da so bili otroci zelo mladi.

  • Igor Mekina

    15. 12. 2012  |  Svet

    Zlata zora širi vpliv

    V Grčiji v Atenah danes poteka veliko zborovanje proti Zlati zori. Gre za skrajno desno stranko, katere pripadniki ne skrivajo navdušenja nad nekdanjimi nacisti in vodjo tretjega rajha. Na nevarnost te stranke, ki se je zaradi krize v Grčiji uspela prebiti tudi v grški parlament vse bolj pogosto opozarjajo tudi mednarodne institucije. Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) in Nacionalna komisija za človekove pravice sta letos do konca septembra uradno zabeležila 87 napadov z ksenofobičnim ozadjem, neuradno pa naj bi jih bilo še več.

  • Igor Mekina

    15. 12. 2012  |  Svet

    Obama ne bo preganjal uporabe marihuane

    Uporaba marihuane za »rekreacijsko« oziroma »osebno« uporabo, ki so jo na referendumih izglasovali prebivalci dveh ameriških zveznih držav, Washingtona in Kolorada v ZDA, že napoveduje nekatere težave zaradi kolizije zakonov na zvezni in ravni posameznih držav. Vendar administracija Baracka Obame proti tej odločitvi volivcev dveh držav očitno ne bo nasprotovala, v kolikor bo sledila zadovoljiva uresničitev volje ljudi.

  • Igor Mekina

    12. 12. 2012  |  Svet

    Srbska policija priprla Miroslava Miškovića

    Miroslav Mišković je lastnik skupine Delta, ki na petih celinah zaposluje več kot 7200 ljudi. Poleg lastnika Delta holdinga je policija priprla tudi njegovega sina Marka Miškovića, lastnika Mera investment fonda ter lastnika Nibens skupine, Mila Đuraškovića ter še sedem oseb, osumljenih zlorab v procesu privatizacije. Sporne privatizacije so sicer tudi ena od zadev, na katere Srbijo v vsakem poročilu o napredku opozarja tudi Evropska komisija. Srbski politiki so doslej že večkrat potrdili (in pokazali) da imajo zbrane številne dosjeje, toda očitno so na začetek aretacij čakali precej dolgo.

  • Igor Mekina

    10. 12. 2012  |  Svet

    Protesti ob Nobelovi nagradi za EU

    Evropska Unija, ki jo pretresa gospodarska kriza se je znova znašla v središču pozornosti v Oslu, prestolnici Norveške in nečlanice EU, kjer so predstavnikom EU svečano podarili Nobelovo nagrado za mir. Vendar pa tudi ta svečanost ni minila brez kritik in protestov. Svetovni mediji so se razpisali o tem, kako EU oziroma tedaj še EZ ni bila sposobna ustaviti vojne v nekdanji Jugoslaviji, na ulicah Osla pa je stotine demonstrantov vzklikalo parole proti »sramotni podelitvi nagrade« Evropski uniji, vso pot do norveškega parlamenta. Med njimi je bil tudi Tomas Magnusson iz Mednarodnega biroja za mir, ki je dobil Nobelovo nagrado za mir leta 2010. Po njegovem mnenju je podelitev Nobelove nagrade za mir EU »popolnoma v nasprotju z idejo Alfreda Nobela, ki si je prizadeval za razorožitev«. Po njegovem mnenju je Nobelov komite »preveč blizu močnim elitam«.

  • Igor Mekina

    10. 12. 2012  |  Svet

    Libijski recept, iraški rezultat?

    Nato se je z odločitvijo, da pošlje raketne baterije patriot v Turčijo, na sirsko-turško mejo, precej približal začetku nove »intervencije«, tokrat v Sirij. Rakete patriot bi namreč lahko učinkovito vzpostavile območje prepovedi preletov nad Sirijo. Takšno območje sicer uradno še ni vzpostavljeno in povsem mogoče je, da nikoli niti ne bo, saj bi ZDA in druge države članice Nata potrebovale tudi soglasje varnostnega sveta OZN, torej tudi Rusije in Kitajske.

  • Igor Mekina

    9. 12. 2012  |  Svet

    Val zahtev za odcepitev v ZDA

    Takoj po ponovni izvolitvi ameriškega predsednika Baracka Obame so v vseh ameriških državah državljani pričeli z zbiranjem podpisov – za odcepitev njihovih držav od ZDA. Pravica do samoodločbe, na katero se ZDA sicer pogosto sklicujejo ob svojih intervencijah v svetu, se je tako znova vrnila domov. ZDA so seveda federacija in ne nekakšna zveza držav ali konfederacija in odcepitev posameznih držav po mnenju številnih ustavnih pravnikov v ZDA načeloma sploh ni mogoča. Prav tako tudi ni zelo verjetno, da bi število podpisnikov petice res lahko že kmalu sprožilo referendume za odcepitev.

  • Igor Mekina

    9. 12. 2012  |  Ekonomija

    Stranpoti zanemarjanja šolstva ali Finska ni samo patria

    Slovenski študentje in profesorji protestirajo, rektor ljubljanske univerze v alarmantnem tonu opozarja na nepopravljive posledice zmanjševanja sredstev za slovensko visoko šolstvo in trka na vest superministra Žige Turka ter ostalih članov vlade, ki so v preteklosti uživali vse blagodati javnega šolstva – da bi danes na stežaj odpirali vrata predvsem zasebnim šolam, medtem ko se javnemu šolstvu obetajo zmanjševanje sredstev in plač, slabšanje normativov, vse slabši pogoji za študij in zaposlitev in vmes tudi stavke in drugi bolj ali manj naporni spopadi z vlado in državno birokracijo za vsakdanji kruh

  • Igor Mekina

    3. 12. 2012  |  Svet

    Kitajska ni »valutni manipulator«

    Juan je v zadnjem mesecu neprestano rasel v razmerju do dolarja. Ta rast juana po ocenah analitikov pa ni bila naključna. Kitajske oblasti naj bi z rastjo juana želele pomagati predsedniku Obami pred ameriškimi predsedniškimi volitvami, saj je pred tem ameriška vlada kritizirala Kitajsko, da z »umetnim« vzdrževanjem nizke cene svoje nacionalne valute vzpodbujala izvoz svojega gospodarstva.

  • Igor Mekina

    2. 12. 2012  |  Svet

    Glasovanje vazalov

    Generalna skupščina OZN je z veliko večino 138 glasov »za« izglasovala, da se Palestini prizna »status države opazovalke« in nečlanice OZN. Ob tem je v Generalni skupščini 9 držav glasovalo proti, 41 pa se jih je vzdržalo. Glasovanje je potekalo na 65-letnico resolucije, s katero je GS OZN ukinila britanski mandat nad Palestino in uzakonila delitev Palestine na dve državi, Izrael in Palestino. To glasovanje je bilo zelo pomembno za Palestince, pomembno pa je tudi za Slovenijo – lepo namreč kaže, kako »samostojna« je slovenska zunanja politika. Slovenija, ki je še kot del Jugoslavije vztrajno podpirala pravico Palestincev do samoodločbe, je seveda že 20 let formalno »samostojna«, vendar tako, da njena zunanja politika zelo pogosto slepo sledi povsem določeni geopolitični usmeritvi – glede na prioritete ZDA.

  • Igor Mekina

    29. 11. 2012  |  Svet

    Generalna skupščina o palestinski državi

    Generalna skupščina OZN bo namreč glasovala o tem, ali naj se Palestini prizna status države opazovalke in nečlanice OZN. To še zmeraj ne pomeni, da bo Palestina s tem postala priznana država za vse države sveta, saj nekatere – med njimi pa predvsem ZDA in Izrael, ki sta tu v izraziti manjšini – Palestine še zmeraj ne priznavata za državo. V primeru, če bi Palestina postala polnopravna članica OZN, teh dilem ne bi bilo več, saj lahko članice OZN postanejo samo države, zato včlanitev v OZN avtomatsko pomeni tudi mednarodno, kolektivno priznanje državnosti neke entitete.