Igor Mekina

  • Igor Mekina

    27. 11. 2012  |  Svet

    Zastraševanje ameriških »žvižgačev«

    Predkazenski postopek proti računalniškemu hekerju, znanim pod psevdonimom LulzSec bi se v ZDA lahko končal z dosmrtnim zaporom za 27-letnika iz Chicaga in to zaradi razkrivanja tajnih podatkov na računalnikih obveščevalnega podjetja Stratfor. Primer tudi jasno kaže, kaj bi se lahko zgodilo Julianu Assangu in drugim »žvižgačem«, ki razkrivajo nepravilnosti državnih ustanov, če bi prišli v roke ameriškega pravosodja.

  • Igor Mekina

    25. 11. 2012  |  Svet

    Katalonija vse bliže neodvisnosti

    V španski pokrajini Kataloniji potekajo danes pomembne volitve, ki bi lahko pomenile uvod v neodvisnost te pokrajine. Prav zato te pomembne volitve v tej španski pokrajini z velikim zanimanjem spremljajo tudi v drugih državah po Evropi. Predsednik pokrajine Artur Mas je namreč sklenil, da bodo volitve v Kataloniji dve leti prej kot narekuje politični koledar, ta odločitev pa je bila neposreden odgovor na politiko Madrida do Katalonije. Na volitvah volijo 135 poslancev regionalnega parlamenta, v ospredju pa je dejansko vprašanje o Kataloniji kot suvereni državi.

  • Igor Mekina

    25. 11. 2012  |  Ekonomija

    Evropski 'razviti' proti 'nerazvitim'

    Pogajanja o okvirnem evropskem proračunu za obdobje 2014-2020 so se končala brez dogovora, kar je po oceni analitikov slab znak za gospodarska gibanja v EU v naslednjem letu. S tem je črni petek, ki je znan po razprodajah, postal še eden od dnevov, ki ne bodo s svetlimi črkami zapisani v zgodovino EU. Proračunska usklajevanja naj bi se sicer nadaljevala decembra ali januarja, vendar še en propad vrha po oceni analitikov ni najboljši signal za gospodarstvo in za državljane članic EU.

  • Igor Mekina

    21. 11. 2012  |  Politika

    Stranpoti sukcesije

    Ob nedavni odločitvi Sodišča za človekove pravice v Strasbourgu sta slovenski in srbski premier napovedala pospešeno reševanje nasledstvenih vprašanj, ki zadevajo Slovenijo ali Srbijo. Obe državi se bosta pritožili na nedavno razsodbo evropskega sodišča za človekove pravice o vračanju deviznih vlog varčevalcem Ljubljanske banke Sarajevo oziroma podružnice srbske Investbanke v BiH.

  • Igor Mekina

    21. 11. 2012  |  Svet

    Mediji pomagali Obami

    Najnovejša študija ameriškega raziskovalnega novinarskega centra Pew, posvečenega »odličnosti v novinarstvu«, je pokazala, da so ameriški mediji v zadnjih tednih kampanje favorizirali ameriškega predsednika Obamo. Kot piše v raziskavi, je Obama v zadnjem tednu ameriške predsedniške predvolilne kampanje v ZDA »užival najbolj pozitivno obravnavo v zadnjih mesecih«. Ti pozitivni prispevki so bili povezani s članki, ki so pisali o za Obamo ugodnimi raziskavah javnega mnenja, volilni matematiki in kombinatoriki in ravnanjem Obame po orkanu Sandy, ki ga je večina medija ocenila kot dobro.

  • Igor Mekina

    18. 11. 2012  |  Svet

    Groteska haaškega sodišča

    Potem ko je Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu (ICTY) v prizivnem postopku za vojne zločine hrvaška generala Anteja Gotovino in Mladena Markača oprostilo (prvostopenjsko sodišče ju je obsodilo na 24 in 18 let zapora), je sodba že odzvala različne komentarje. V Srbiji so bili nad sodbo šokirani. Predsednica beograjskega Fonda za Humanitarno pravo Nataša Kandić je izjavila, da oprostitev hrvaških generalov Anteja Gotovine in Mladena Markača ni prineslo pravice za žrtve in da v sodbi niso omenjeni niti vojni zločini, niti eksodus Srbov iz Hrvaške.

  • Igor Mekina

    13. 11. 2012  |  Svet

    Trst dobil neonacistično Zlato zoro

    V Trstu so ustanovili neonacistično stranko Zlato zoro oziroma njeno italijansko različico pod imenom Alba Dorata. Ustanovil jo je nekdanji vodja desnega gibanja Forza Nuova, 44- letni Alessandro Gardossi iz Trsta. Nova stranka med drugim podpira obuditev Svobodnega tržaškega ozemlja. Gardossi želi z novo stranko nastopiti na prihodnjih italijanskih parlamentarnih volitvah, ki bodo spomladi prihodnje leto. Italijanska Zlata zora nasprotuje davkom, varčevanju, žrtvovanju in restriktivnim politikam. Med njenimi glavnimi sovražniki so banke in bančniki, predvsem tisti iz tujine, še posebej pa nasprotuje priseljevanju tujcev in vsemu, kar se stranki ne zdi dovolj italijansko, piše Primorski dnevnik. Zavzemajo se tudi za ustanovitev Svobodnega tržaškega ozemlja (STO), ki bi seveda obsegalo tudi del Slovenije. Spletna stran italijanske Zlate zore je bila registrirana 4. novembra, člane pa zbira tudi preko Facebooka in Twitterja.

  • Igor Mekina

    13. 11. 2012  |  Ekonomija

    Kitajska prehiteva ZDA

    Gospodarstvo v državah območja evra bo, po zadnjih predvidevanjih Evropske komisije, v naslednjem letu okrevalo bistveno počasneje, kot so strokovnjaki predvidevali doslej. Rast bruto družbenega produkta namreč ne bo 1,3 odstotka letno, temveč samo 0,1 odstotka. Tudi nezaposlenost vse do leta 2014 ne bo upadla, prej nasprotno. Mnogi strokovnjaki so ob teh nevzpodbudnih novicah v zadnjem času, še posebej pa ob ameriških predsedniških volitvah, omenjali primer ZDA kot države, katere gospodarstvo je v veliko boljšem stanju kot evropsko.

  • Igor Mekina

    12. 11. 2012  |  Svet

    Siromašni prisiljeni zapustiti London

    Oblasti v Londonu se pripravljajo na preselitev družin z nizkimi osebnimi dohodki iz mesta v naselja, ki so nekaj sto kilometrov oddaljena od Londona. Zaradi astronomskih stroškov stanovanja in vse nižje socialne pomoči najbolj siromašni sloji zato ne bodo več imeli pogojev za življenje v glavnem mestu Velike Britanije. Šlo naj bi predvsem za družine, ki prejemajo denarno pomoč za plačilo stanarine.

  • Igor Mekina

    11. 11. 2012  |  Ekonomija

    Francija že v središču krize?

    George Soros je znova opozoril evropske voditelje na nevarnosti krize, ki po njegovem mnenju škoduje silam, ki so prispevale k nastanku EU. »Kriza škoduje evropski koheziji in idealom Evropske Unije,« je dejal Soros na seminarju ob dnevu Marttija Ahtisaarija v Helsinkih. »Privlačna ideja enakopravnih držav, ki so posvečene istim ciljem je ogrožena, ker obstaja delitev med državami. Vse vodijo investitorji in posojilodajalci,« je opozoril George Soros. Prav zato je Grčija znova pod pritiskom, da stori še več za zmanjšanje proračunskega deficita ter da liberalizira gospodarstvo.

  • Igor Mekina

    6. 11. 2012  |  Politika

    Proračunski boj EU

    V EU se vse bolj zaostruje spopad med različnimi interesnimi skupinami ter Evropsko komisijo, Evropskim parlamentom in političnim razredom, ki vodi države članice EU. Gre predvsem za vprašanje, ali bo evropski proračun v letih 2014-2020 zamrznjen, povečan ali celo zmanjšan glede na sedanjo raven. Petnajst držav podpira predlog Evropske komisije o povečanju proračuna, Velika Britanija grozi z vetom in želi zamrznitev proračuna, šest držav na čelu z Nemčijo pa želi zmanjšanje proračuna na en odstotek bruto družbenega produkta. Pri tem naj bi največji varčevalni ukrepi prizadeli predvsem študente in raziskovalce v vseh državah EU.

  • Igor Mekina

    5. 11. 2012  |  Svet

    Južni tok gre mimo Hrvaške

    Plinovod Južni tok ne bo šel skozi Hrvaško. Odločitev je sedaj potrjena in predstavlja precejšen udarec predvsem za hrvaško gospodarstvo. Podpredsednik Gazproma Aleksandar Medvedev je namreč ob podpisovanju pogodb s Hrvaško potrdil, da bo plinovod po vstopu v Bolgarijo tekel preko Srbije do Madžarske in da zagotovo ne bo tekel prek Hrvaške. Iz Madžarske naj bi en krak prek Slovenije tekel tudi do Italije.

  • Igor Mekina

    4. 11. 2012  |  Svet

    Srbski 'Watergate'

    Srbsko javnost pretresa nova afera, ki jo mnogi že imenujejo »srbski Watergate.« Podpredsednik vlade Aleksandar Vučić je namreč javnosti sporočil, da je iz državne tajne službe BIA dobil poročilo o tem, da mu je del policije pričel prisluškovati pred tremi dnevi, medtem ko naj bi predsedniku države Tomislavu Nikoliću prisluškovali že dlje časa. Tega sporočila verjetno ne bi bilo, če ne bi po spremembi na vrhu oblasti predsednik države Nikolić najprej kritiziral vrh BIA zaradi »pošiljanja nepomembnih sporočil«, nato pa je prišlo do spremembe na vrhu obveščevalne agencije.

  • Igor Mekina

    4. 11. 2012  |  Ekonomija

    Angela Merkel: še pet let krize

    Upanje, da bo krize v območju evra mogoče konec že čez leto ali dve, je očitno splahnelo tudi nemški kanclerki. Angela Merkel je namreč na deželnem kongresu Krščansko demokratske unije (CDU) v Sternbergu povedala, da je sicer Evropa na dobri poti, da pa bo ne glede na to za izhod iz dolžniške krize območja evra potrebnih še pet let ali več. »Kdorkoli misli, da bo kriza minila v letu ali dveh se moti. Zdržati moramo še pet let ali več,« je dejala Merklova. 

  • Igor Mekina

    31. 10. 2012  |  Svet

    Neonacistični 'zaščitniki'

    Kriza v Grčiji prinaša vse bolj neprijeten razvoj dogodkov. Ena od posledic varčevalnih ukrepov in krize države je tudi naraščanje popularnosti desnih ekstremističnih strank. Med njimi je najpomembnejša Zlata zora, katere voditelji se ne sramujejo ne znaka podobnega svastiki, ne nacističnih pozdravov, ne napadov na emigrante, ki so postali njihov zaščitni znak.

  • Igor Mekina

    29. 10. 2012  |  Svet

    Grčija: Aretacija neprijetne resnice

    Grška policija je aretirala enega od najbolj znanih novinarjev v državi ter lastnika in urednika internetne strani Hot Doc in to zaradi objave liste »Lagarde«, ki vsebuje več kot 2059 imen grških državljanov, ki imajo skrite račune v švicarskih bankah – in se s tem izogibajo plačilu davkov v lastni državi. Kostasa Vaxevanisa, lastnika strani Hot Doc so aretirali kar med intervjujem, ki ga je imel za neko radijsko postajo. »Pravkar vstopajo v mojo hišo na čelu s s tožilcem. Odvzemajo mi prostost. Povejte to naprej svetu,« je v svojem zadnjem tvitu zapisal Vaxevanis ob aretaciji.

  • Igor Mekina

    28. 10. 2012  |  Družba

    Propad Zahoda: Detroit kmalu mesto duhov?

    V ameriški predsedniški kampanji prevladujejo gospodarske teme, toda oba tekmeca za položaj predsednika države se še vedno izogibata nekaterih bolečih tem – med njimi je tudi umiranje nekaterih ameriških mest. Ne samo »Flinta«, katerega žalostno usodo je velikokrat predstavil znani ameriški režiser kritičnih dokumentarcev Michael Moore, pač pa tudi nekatera večja mesta. Eno od bolj znanih je seveda Detroit, mesto Forda in začetkov industrijske revolucije, kjer so nekoč izdelali 1000 znanih avtomobilov, modelov »T« na dan je danes mesto, ki – umira.

  • Igor Mekina

    28. 10. 2012  |  Svet

    Grško-nemško sprenevedanje

    Leto dni po sprejetju prelomnih varčevalnih ukrepov evropske »trojke«, ki naj bi popravili položaj Grčije, vse bolj kaže, da se kriza poglablja in da Grčija ne bo uspela uresničiti predvidenih načrtov. Grčija tako po podatkih inšpektorjev MMF-a ne bo uspela zmanjšati svojega deficita v predvidenem roku. Pred letom dni so namreč po mesecu intenzivnih pogajanj vodilni evropski politiki poskusili najti rešitev za dolžniško krizo, ki jo je nemška kanclerka Angela Merkel imenovala »najhujša kriza od konca druge svetovne vojne«. Spreli so dogovor o odpisu polovice grških dolgov ki so tedaj znašali 160 odstotkov grškega BDP-ja. Vendar po oceni strokovnjakov IMF-a Grčija ne bo uspela doseči začrtanih ciljev iz dogovora v okviru EU in prav tako ne obveznosti, ki jih je sprejela ob takratni zadolžitvi IMF-a.

  • Igor Mekina

    21. 10. 2012  |  Svet

    London: »Varčevanje ne deluje«

    Središče Londona so v nedeljo znova okupirali simpatizerji britanske laburistične stranke in številni demonstranti, ki so glasno nasprotovali vladnim varčevalnim ukrepom in pozivali na organizacijo generalne stavke. V znamenitem Hyde Parku se jih je zbralo več kot 150.000, voditelj laburistov Ed Miliband pa je predsednika vlade Davida Camerona označil kot človeka, ki »nima pojma« o iskanju izhoda iz krize.

  • Igor Mekina

    19. 10. 2012  |  Svet

    Kuba: Pozabljeni uspehi javnega šolstva

    Otroci se morajo šolati do devetega razreda osnovne šole, nato pa jim država nudi brezplačen študij. V razredih se otroci ne delijo na skupine bolj in manj pametnih, pač pa se pričakuje, da tisti, ki jim gre snov bolje od rok, pomagajo tistim, ki imajo težave. Tako se vsi učijo solidarnosti. Šolanje na srednjih šolah in fakultetah je brezplačno, država pa še posebej podpira vse, ki pokažejo kakršenkoli talent na področju plesa, glasbe ali umetnosti. Študentom iz oddaljenih regij država pokriva stroške prevoza, vsa hrana pa je prav tako zastonj.

  • Igor Mekina

    18. 10. 2012  |  Svet

    Za Applove izdelke zaposlujejo otroke

    Znova so namreč morali priznati, da na tekočih trakovih, ki proizvajajo najbolj prestižne elektronske naprave, zaposlujejo tudi otroke, stare 14 let. Podjetje Foxconn, ki med drugim izdeluje tudi telefone znamke iPhone in priljubljene Applove iPade, je potrdilo, da je zaposlovalo tako mlade otroke, ki naj bi se nahajali na »stažiranju« v njeni tovarni v pokrajini Shandong.

  • Igor Mekina

    15. 10. 2012  |  Svet

    Sporna uporaba kasetnih bomb v Siriji

    Poročila o sirski uporabi kasetnih bomb se vrstijo neposredno po tem, ko je Turčija zaradi domnevno sporne “komunikacijske opreme” prestregla sirsko vojaško letalo, zaradi česar je najprej Sirija zaprla svoj zračni prostor za turška letala, nato pa je še Turčija svoj zračni prostor zaprla tudi za sirska letala. Turški premier Recep Tayyip Erdogan je izjavil, da je sirsko potniško letalo, ki ga je turška vojska v sredo prisilila k pristanku na letališču v Ankari, prevažalo vojaško opremo ruskega proizvajalca in strelivo, namenjeno sirski vojski. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je v petek v prvem odzivu na turške očitke zatrdil, da je letalo prevažalo rusko opremo za radarske postaje, kar je bil zakonit tovor v skladu z mednarodnim pravom.

  • Igor Mekina

    14. 10. 2012  |  Svet

    Da ali ne za neodvisno Škotsko

     Obe strani sta zadovoljni z dogovorom, trgi pa se že odzivajo s padanjem cen škotskih nepremičnin. Referendum naj bi bil jeseni leta 2014, organiziran pa bo samo na Škotskem. Zadovoljni naj bi bili obe strani, škotska vlada, ki jo vodi stranka SNP, ki se zavzema za neodvisnost Škotske od Velike Britanije pa je že sporočila, da je v pogajanjih dosegla vse najpomembnejše cilje. Najpomembnejše jabolko spora je bila formulacija vprašanja, na katerega naj bi odgovarjali škotski volivci, pa tudi vprašanje dostopnosti do volilnih imenikov.

  • Igor Mekina

    11. 10. 2012  |  Politika

    Politični vrtičkarji

    Te dni je civilna iniciativa Prebudimo Slovenijo na novinarski konferenci predstavila svoj letošnji zbor kristjanov, ki bo 13. oktobra na Otočcu. V normalni državi bi na takšni konferenci človek pričakoval, da bo izvedel kaj več o veri in kristjanih na Slovenskem. Toda ne. Očitno najbolj družbeno aktiven del krščanskega občestva v tej državi zanimajo bistveno drugačne zadeve. Politične. Zato je javnost na tej, že od začetka zgrešeni tiskovni konferenci, lahko izvedela veliko o vsem mogočem, toda nič o tem, kar je bilo povod in vsebina tiskovke.

  • Igor Mekina

    7. 10. 2012, 08:00  |  Svet

    Milorad Dodik za ukinitev vojske BiH

    Na tiskovni konferenci v BiH je Milorad Dodik pojasnil, da je bilo iz državnega proračuna za oborožene sile Bosne in Hercegovine (OS BiH) oziroma za vojsko BiH plačanih več kot dve milijardi konvertibilnih mark (KM), kar je okoli milijarda evrov. Pri tem je Republika srbska za vojsko v BiH plačala “več kot 650 milijonov KM” (okoli 325 milijonov evrov). “Za to nismo dobili ne dodatne varnosti in prav tako niti krepitve gospodarstva skozi razvoj namenske proizvodnje. Namesto tega oborožene sile samo spodkopljejo plačilno in trgovinsko bilanco BiH, s tem pa tudi nas,” je dejal Dodik.

  • Igor Mekina

    6. 10. 2012  |  Svet

    Turška agresija

    Zgodovina je čudna stvar. Ukrivljenost prostora in časa ne obstaja samo v bližini črnih lukenj. Priče smo ji vsakodnevno. Dogodki, ki nas magično priklenejo k televizorjem, skrivijo naše poglede in razmišljanja o povsem običajnih stvareh. Je bil srednji vek mračen? Morda. Toda veliko podatkov govori o tem, da je bil glede določenih vprašanj ta mračni srednjeveški kaos zagotovo manj kaotičen kot naš novi “svetovni red”. Kajti pred leti, ko je ja svetu še vladal t.i. mednarodni “kaos”, sta vsaj približno jasni dve zadevi: kdaj je država v vojni in kdaj vlada mir. Ljudje so bili v ti dve preprosti zadevi celo tako prepričani, da so si upali – dober primer so Benečani s svojimi levi, ki imajo tace na odprtih ali zaprtih knjigah – znamenja miru ali vojne celo vgrajevati v zidove svojih palač.

  • Igor Mekina

    30. 9. 2012  |  Svet

    Bosna pod skrbništvom Turčije?

    Turčija je vse bolj aktivna na Bližnjem vzhodu in na Balkanu. To je nedavno potrdil tudi turški predsednik vlade Recep Tayyip Erdogan, ki je s precejšnjo zamudo priznal, da mu je Alija Izetbegović, nekdanji predsednik predsedstva BiH, na smrti postelji svojo državo kot svojo dediščino prepustil 'v skrbništvo'. »Ko sem ga obiskal v bolnišnici, mi je dejal, da mi prepušča Bosno. Bosna je dediščina Turkov,« je Erdogan citiral besede Izetbegovića, ki jih je le-ta izgovoril pred smrtjo. To je posredno potrdil tudi Bakir Izetbegović, sin Alije Izetbegovića, ob svojem nedavnem obisku Istanbula.

  • Igor Mekina

    25. 9. 2012  |  Družba

    Država zasleduje vašo - hojo

    Vsak človek naj bi imel namreč drugačen »podpis« svoje hoje, to pa naj bi s pridom uporabljale številne nadzorne kamere, ki povsod po Veliki Britaniji – pa tudi v številnih drugih državah – beležijo vsak naš korak. Vse to po ocenah civilnodružbenih organizacij v Veliki Britaniji že sproža številna vprašanja, povezana z varstvom zasebnosti. Toda znanstvenikov, ki so plačani za raziskavo takšnih sistemov, to posebej ne moti. Po poročilih portala New Scientist naj bi NPL v sodelovanju s Centrom za napredno programsko opremo (CAST), BBC-jem in podjetjem BAE Systems uspešno razvil sistem, ki lahko identificira hojo posameznega človeka.

  • Igor Mekina

    19. 9. 2012  |  Svet

    Libijski bumerang

    Ko so ZDA in številne evropske države revolucionarno vrenje v arabskih državah izkoristile tudi za rušenje Moamerja Gadafija, je bila za večino svetovnih medijev to enoznačna, pozitivna zgodba. Po uboju ameriškega veleposlanika v Libiji, besu arabskih množic, ki precej neprijetno spominja na predvidevanja o »spopadu civilizacij« Samuela Huntingtona, in po zapiranju ameriških diplomatskih predstavništev v številnih islamskih državah pa je vse bolj jasno, da ima »uspešna« zgodba o padcu diktatorja v Libiji tudi svojo drugo plat.

  • Igor Mekina

    17. 9. 2012  |  Svet

    Napad na Iran leta 2013?

    Nekdanji ameriški veleposlanik ZDA v Izraelu Martin Indyk je v pogovoru na televizijski mreži CBS v nedeljo ocenil, da bodo ZDA zaradi jedrskega programa napadle Iran leta 2013. V oddaji je Indyk dejal, da ga je »strah, da bo leto 2013 leto, v katerem bomo imeli vojaško konfrontacijo z Iranom«. Po njegovem mnenju Iran še vedno nima jedrskega orožja, vendar ga bo kmalu imel.