Uredništvo

  • Uredništvo

    7. 12. 2020  |  Svet

    »Na Bidna čakajo v omarah številni okostnjaki, ki jih tam ni pustil samo Trump, ampak že Obama«

    Vsem bo odleglo, ko se bo Biden vrnil k pariškemu podnebnemu sporazumu, v Svetovno zdravstveno organizacijo, potrdil zavezanost zvezi Nato, klasičnim zaveznikom in multilateralizmu … A vse to bo le renormalizacija, nujna korekcija Trumpove zunanje politike in vrnitev v čas, ki se z današnje perspektive zdi kot pravljica, čeprav to še zdaleč ni bil!

  • Uredništvo

    7. 12. 2020  |  Družba

    OSEMDESETA: Totalna revolucija

    Dr. Darja Kerec, docentka na Oddelku za razredni pouk na Pedagoški fakulteti, Univerze v Ljubljani v posebni številki Mladine OSEMDESETA (ROJSTVO DRŽAVE) piše, da bi vprašanje novinarja Jureta Pengova v zdaj že legendarnem intervjuju s skupino Laibach (TV Tednik RTV Ljubljana, 23. junija 1983) že zaradi anahronističnega besednjaka 'izpraševalca', kot da gre za skupino neprilagojenih najstnikov leta 1953, pri marsikom povzročilo smeh, a je sledil razsvetljeni odgovor, da je umetnost vzvišeno poslanstvo in zato zavezuje k fanatizmu.

  • Uredništvo

    7. 12. 2020  |  Družba

    Država zaprla podjetje rešitelju živali

    ZOO Park Rožman v Horjulu nudi dom zavrženim, odpisanim, poškodovanim in maltretiranim živalim, ki jih je lastnik parka Jože Rožmanec rešil pred smrtjo. Park živi od donacij obiskovalcev, saj je država Rožmancu zaprla podjetje. Stroški vzdrževanja parka so izredno visoki, zato so se pri podjetju Subway Slovenija odločili, da jim priskočijo na pomoč.

  • Uredništvo

    7. 12. 2020  |  Kultura

    Nagrade festivala Animateka

    Včeraj so na spletu podelili nagrade 17. edicije mednarodnega festivala animiranega filma Animateka. Veliko nagrado mednarodne žirije, ki so jo sestavljali Dalibor Barić, Olga Bobrowska, Paola Bristot, Kamila Dohnalová in Andrej Štular, je prejel švicarski film Average Happiness v režiji Maje Gehrig.

  • Uredništvo

    6. 12. 2020  |  Družba

    »Slovenija spada med od pet do deset najslabših držav«

    "Poostreni ukrepi so bili pozno sprejeti. Če bi jih sprejeli nekaj mesecev prej, bi imeli manj dela. Slovenija ni edina država, ki je zamudila. Tudi druge še huje prizadete države, kot so Avstrija, Hrvaška ali Portugalska, so. Slovenija pa spada med od pet do deset najslabših držav, ne samo glede novih infekcij, temveč tudi glede števila mrtvih. To je pa tisto, kar želimo preprečiti."

  • Uredništvo

    6. 12. 2020  |  Družba

    »Naj nas Zlatkov primer pomaga združiti«

    "Prav – ni treba, da so vsem vse akcije všeč, ali pa da jih vsi razumemo na enak način. In prav – naj ima vsakdo pravico do svojega mnenja. Moje je sledeče: vsi, ki ste javno obračunavali z Zlatkom, ste soodgovorni za to, da je bil izbrisan iz razvida kulturnikov. Ko so se na ministrstvu odločali, da ga brezpravno izbrišejo, so upoštevali vaše napade in računali na vašo pohlevnost. Ampak zapomnite si eno stvar: v tridesetih letih prejšnjega stoletja so bili nemški komunisti in liberalci tudi neizprosno skregani med seboj – dokler niso bili potem končno zedinjeni v koncentracijskih taboriščih. Naj nas Zlatkov primer pomaga združiti. Naj bo jasno, da je napad na kogarkoli od nas v bistvu napad na nas vse."

  • Uredništvo

    6. 12. 2020  |  Družba

    OSEMDESETA: »Dost’ mam«

    Dr. Blaž Vurnik, vodja kustodiatov in kustos za novejšo zgodovino, Muzej in galerije mesta Ljubljane v posebni številki Mladine OSEMDESETA (ROJSTVO DRŽAVE) piše, da je v desetletju pred spremembo političnega sistema Zveza socialistične mladine Slovenije (ZSMS) doživljala radikalno politično in ideološko preobrazbo. V osemdeseta leta 20. stoletja je vstopila kot transmisijska organizacija. To je pomenilo, da je v sistemu družbenopolitičnih organizacij (DPO) predstavljala prenos stališč in odločitev, ki so jih oblikovale in sprejele 'starejše' DPO, predvsem Zveza komunistov in Socialistična zveza delovnega ljudstva. "V tem smislu je ZSMS predstavljala tudi pripravljalnico kadra za politični sistem, saj je bila običajna pot funkcionarja v mladinski organizaciji na različnih ravneh prehod v druge DPO."

  • Uredništvo

    6. 12. 2020  |  Kultura

    Nedeljska poezija #42

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Mitje Draba iz zbirke Nočne živali.

  • Uredništvo

    5. 12. 2020  |  Politika

    »Če vlada sama ne deluje pravno pravilno, kako naj to zahteva od državljanov?«

    "Če vlada sama ne deluje pravno pravilno, kako naj to zahteva od državljanov? Zato je vladavina prava tako pomembna in s tem se ne gre šaliti."

  • Uredništvo

    5. 12. 2020  |  Politika

    »Mar ministru Simonitiju ni niti malo neprijetno?«

    "Mar ministru Simonitiju ni niti malo neprijetno? Minister, ki je v svojem prvem mandatu vzpostavil Javno agencijo za knjigo kot strokovno telo ali pa poskrbel za nevladnike na Metelkovi 6, ko je podpisal nalog za prenehanje zaračunavanja najemnin, je zdaj v drugem mandatu oboje razvrednotil. V imenu koga ali česa? Retorično vprašanje, pa vendar? Se bo začel vzpostavljati miselni okvir vseh tistih, ki ločujejo med lepo (beri tradicionalno, ljubiteljsko) in izrojeno (beri sodobno, eksperimentalno, progresivno) umetnostjo; ki ločujejo med didaktičnim (beri sprejemljivim) in kritičnim (beri nesprejemljivim) pristopom?"

  • Uredništvo

    5. 12. 2020  |  Družba

    OSEMDESETA: Sestopanje z oblasti

    Dr. Zdenko Čepič, znanstveni svetnik na Inštitutu za novejšo zgodovino v pokoju, v posebni številki Mladine OSEMDESETA (ROJSTVO DRŽAVE) piše, da so bila osemdeseta "dolgo desetletje", ki se je začelo s smrtjo jugoslovanskega predsednika Tita, končalo pa z osamosvojitvijo Slovenije ter samostojno in neodvisno slovensko državo. S Titovo smrtjo je jugoslovanska država začela odmirati, kar je bila ena od značilnosti osemdesetih let 20. stoletja v Jugoslaviji. "Osemdeseta so bila čas političnih razhajanj, ki so jih povzročali različni nacionalni interesi v posameznih jugoslovanskih republikah, bila pa so tudi čas iskanja in spreminjanja."

  • Uredništvo

    5. 12. 2020  |  Svet

    Otrok leta 2020

    Ameriška revija Time je prvič imenovala "otroka leta." Gre za 15-letno znanstvenico in izumiteljico Gitanjali Rao iz Denverja v ameriški zvezni državi Kolorado. Mlada znanstvenica, ki je bila izbrana med 5000 nominiranci, je med drugim izumila napravo, ki zazna svinec v pitni vodi in aplikacijo oziroma razširitev spletnega brskalnika Chrome, ki s pomočjo umetne inteligence prepozna spletno nasilje.

  • Uredništvo

    4. 12. 2020  |  Družba

    Anonimni pozivi na vožnjo z avtomobili po središčih slovenskih mest

    Po napovedi ostrejših ukrepov proti organizatorjem protestov je na Facebooku in ljubljanskih ulicah (pa tudi v drugih slovenskih krajih) opaziti anonimne pozive na petkovo vožnjo z avtomobili po središčih slovenskih mest. Na naše uredništvo se je obrnilo nekaj bralk in bralcev, ki jih je zanimalo, ali lahko preverimo, če gre morda za provokacijo. 

  • Uredništvo

    3. 12. 2020  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: SVOBODA PO MADŽARSKO

    Jutri izide nova Mladina! Fotografijo na naslovnici je zakrivil Borut Krajnc, za oblikovanje pa je poskrbel Ivian Kan Mujezinović. V naslovni temi pišemo o tem, da je v Sloveniji oblast začela grobo obračunavati z vsakim prebivalcem ali organizacijo, ki izrazi kritično mnenje. Več preberite jutri v leto že 49. številki Mladine, ki bo na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani. #Mladina49 

  • Uredništvo

    3. 12. 2020  |  Politika

    Mirovni inštitut od poslanca SDS zaradi grožnje zahteva umik izjave in javno opravičilo

    "Najprej odvzem prostora, nato grožnja. Po tem, ko smo obsodili prekinitev vladnega financiranja STA, je poslanec SDS Franc Breznik prek tviterja pozval k uničenju Mirovnega inštituta. Izjava poslanca je še ena v nizu groženj, ki jih avtoritarna in avtokratska oblast namenja vsem, ki smo kritični do njenega samodrštva. Tvit poslanca je poskus ustrahovanja in poziv na pogrom, kar se zakonsko preganja. Zahtevamo umik izjave in javno opravičilo," so zapisali pri Mirovnem inštitutu na svoji Facebook strani. 

  • Uredništvo

    3. 12. 2020  |  Družba

    »Kar je bil Ivan Gale za javne uslužbence, je Zlatko za vse ostale«

    "Odločba ministrstva je pravno voluntaristična, saj zlorablja pravo za politične namene. Na sodišču bo razveljavljena, saj je njena obrazložitev pavšalna, temeljni očitek, da Zlatko v zadnjem letu s svojim javnim delovanjem bistveni del svojega ustvarjalnega časa namenja dejavnostim, ki niso povezane s kulturo, pa ni z ničimer izkazan. Ni jasno, kaj je mišljeno z ustvarjalnim časom, je to osem ali 24 ur na dan, so to vikendi, večeri ali noči. Tudi ni jasno, kaj so moteče dejavnosti, je to udeležba na protestih ali še kaj drugega. Izbris iz razvida samozaposlenih v kulturi je primerljiv z izbrisom samostojnega podjetnika iz Ajpesovega registra. V pravni državi imamo zagotovljeno svobodo izražanja, o morebitnih prekrških ali drugih pravnih kršitvah pa odločajo sodišča, ne vlada ali minister. Celo ljudje, ki so pravnomočno obsojeni za kazniva dejanja, avtomatično ne izgubijo službe."

  • Uredništvo

    3. 12. 2020  |  Politika

    »Šole bomo odprli takrat, ko bo to izvedljivo in varno«

    "Te skrbi so na mestu. Šolska vrata bomo odprli takrat, ko bomo videli, da je to tudi z vidika zdravstvenega varstva možno in izvedljivo in varno. Tam, kjer so za to objektivni zdravstveni razlogi, se bodo učenci izobraževali na ustrezno prilagojen način, za kar bo poskrbela šola. Če pa gre zgolj za pričakovanja staršev, pa velja, da je osnovno šolanje obvezno in se pričakuje, da se ga bo otrok udeležil. Če bo tega več, pa bomo to reševali na ravni šol."

  • Uredništvo

    3. 12. 2020  |  Družba

    ROJSTVO DRŽAVE: Od »cokle« za razvoj do EU

    Dr. Aleksander Lorenčič, direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož, v posebni številki Mladine OSEMDESETA (ROJSTVO DRŽAVE) piše da, so pogledi na zgodovinske izkušnje različni in se z leti spreminjajo. "Dejstvo je, da smo Slovenci do vsakokratne državne tvorbe, v kateri smo živeli, izoblikovali tako rekoč mitični odnos. Enako velja tudi za drugo Jugoslavijo. V osemdesetih letih minulega stoletja in v času osamosvajanja je postala ’cokla’ za razvoj Slovenije, samoupravni socializem kot najboljši sistem je postal totalitarizem, tovariš Tito diktator, konec je bilo bratstva in enotnosti. Nov cilj je postala Evropska unija, katere zidealizirana podoba se je po začetnem navdušenju spremenila," je zapisal dr. Aleksander Lorenčič.

  • Uredništvo

    2. 12. 2020  |  Družba

    UKC Ljubljana ob prvem snegu naproša ljudi, naj se ne izpostavljajo nevarnostim

    "Zaradi epidemije deluje UKC Ljubljana in verjetno celoten zdravstveni sistem na skrajni meji zmožnosti. Vidimo, da je pričelo snežiti. Vsako leto pričakujemo ob prvem snegu poledico in porast števila poškodovancev. Zavedamo se, da bi nenaden velik prirast pacientov lahko pomenil kolaps sistema. Zdravstveno osebje je namreč prerazporejeno na COVID oddelke. Zato vljudno naprošamo vse ljudi, naj se ne izpostavljajo aktivnostim, ki bi lahko pripeljale do tega, da bi nenadoma potrebovali obravnavo v urgetnih ambulantah," so danes sporočili iz UKC Ljubljana. 

  • Uredništvo

    2. 12. 2020  |  Politika

    »Čas bi bil, da slovenski državni vrh prizna rezultate ameriških volitev« 

    "Aktualna koalicija bi se morala zavedati, da je Donald Trump v ZDA resnično izgubil volitve, zato vladi kot kolektivnemu organu predsedniku vlade ni treba avtorizirati orožarskih popotovanj po poteh Mika Pompea v Izrael. Zavedati bi se morala, da se z Bidnom obnavlja vez med EU in ZDA in da bi bil čas, da slovenski državni vrh prizna rezultate ameriških volitev in novemu zmagovalcu spodobno čestita. Vladna koalicija bi se morala zavedati, da so obnovljeni vidiki vladavine prava, neodvisnih institucij, svobode tiska in ločenosti vej oblasti pomembnejši od prigodnih trenutkov lobijskega in privatizacijskega interesa. Predvsem pa bi se morala zavedati, da evropska razprava o svobodi medijev bržkone ni bila sama sebi namen, da ni bila osamljeno področno dejanje, temveč je bila uvod v širšo razpravo redefiniciji širšega evropskega demokratičnega procesa."

  • Uredništvo

    2. 12. 2020  |  Družba

    »Če učitelji pri ocenjevanju na daljavo učencem ne zaupajo, naj tega raje ne počnejo«

    "Če bo izobraževanje na daljavo trajalo velik del šolskega leta, bo seveda nujno pridobiti na neki način tudi ocene, tako da bo ocenjevanje potekalo tudi v tem segmentu. Predvsem bi pozval vse učitelje, ki ocenjujejo na daljavo, da tega ne počno, če to ni nujno potrebno, in da to počnejo na tak način, da zaupajo učencem in dijakom pri ocenjevanju. Če ne zaupajo, naj tega raje ne počnejo."

  • Uredništvo

    2. 12. 2020  |  Družba

    OSEMDESETA: V Evropo prek Ljubljane

    Zgodovinarka dr. Kornelija Ajlec v posebni številki Mladine OSEMDESETA (ROJSTVO DRŽAVE) piše o temeljnem izhodišču zgodovinopisja, ki po njenem pomeni, da je treba tudi najbolj lokalizirane zgodovinske dogodke postaviti v širši kontekst. "Pregled geopolitike nam omogoča ključen pogled na večplastne, mnogokrat prekrivajoče se politične procese, ki se dogajajo na lokalni in globalni ravni. Tako je treba tudi lokalizirana prizadevanja za demokratizacijo in osamosvojitev Slovenije postaviti v okvire duha časa druge polovice osemdesetih let, ko sta Sovjetska zveza in z njo t.i. vzhodni blok začela pokati po šivih," je zapisala v članku.

  • Uredništvo

    1. 12. 2020  |  Politika

    Janševa vlada prenehala financirati STA

    Vlada je na včerajšnji dopisni seji pritrdila odločitvi Urada za komuniciranje (Ukom), da preneha financirati Slovensko tiskovno agencijo (STA). Sklep so v sporočilu za javnost po seji vlade zamolčali, poroča Dnevnik.

  • Uredništvo

    1. 12. 2020  |  Svet

    Orbanov evroposlanec in nasprotnik LGBT+ pravic na zabavi z golimi moškimi 

    "Pomilovanja vredna je človeška stiska nekoga, ki iz strahu in političnega oportunizma prikriva lastno identiteto, pa vendar neprimerljiva s krivicami in trpljenjem, ki jih njegova oportunistična dvoličnost in podpihovanje nestrpnosti povzroča pri drugih ljudeh," je na Facebooku ob novici, ki jo boste prebrali v nadaljevanju, zapisal Matjaž Gruden, ki v Strasbourgu v Svetu Evrope vodi enega od direktoratov.

  • Uredništvo

    3. 12. 2020  |  Politika

    Izšla je nova Mladina: SVOBODA PO MADŽARSKO

    Izšla je nova Mladina! Fotografijo na naslovnici je zakrivil Borut Krajnc, za oblikovanje pa je poskrbel Ivian Kan Mujezinović. V naslovni temi Grega Repovž piše o tem, da je v Sloveniji oblast začela grobo obračunavati z vsakim prebivalcem ali organizacijo, ki izrazi kritično mnenje. Več preberite v letos že 49. številki Mladine, ki je na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani. #Mladina49 

  • Uredništvo

    1. 12. 2020  |  Politika

    Beović: »Morda bi bilo tudi v Sloveniji bolje, da bi gibanje omejili z metri«

    "Iz meni ne povsem znanega razloga je to omejevanje gibanja med občinami zelo slabo sprejeto. To je nek milejši ukrep, pač pa podoben po svojem načinu kot ga imajo v drugih državah, kjer omejujejo gibanje, ne z občinskimi mejami, ampak metri oddaljenosti od svojega doma. Ukrep ima prav isti namen in do sedaj objavljene raziskave kažejo, da je omejitev gibanja eden tistih ukrepov, ki so najbolj učinkoviti. Res pa je, da se lahko v določeni kulturi zgodi, da posamezen ukrep ni enako sprejemljiv, kot recimo v drugi kulturi, v drugi državi. Tudi na to je treba misliti pri ukrepih. Morda bi bilo tudi v Sloveniji bolje, da bi gibanje omejili z metri. Morda bi bilo to bolj sprejemljivo."

  • Uredništvo

    1. 12. 2020  |  Družba

    »Vozniki avtobusov so postali še varnostniki in čistilci«

    "Če so pred epidemijo opravljali delo voznika avtobusa in sprevodnika, so v zadnjih mesecih hkrati postali še varnostniki in čistilci. Samo vprašanje časa je, kdaj bodo poleg naštetega opravljali še delo mehanikov."

  • Uredništvo

    1. 12. 2020  |  Družba

    »Naša družba postaja bolna«

    "Revščina je zelo nevarna. Ruši odnos. Opremlja z nemočjo in potiska v bolezen. Najprej v čustvene in vedenjske motnje, potem pa v fizično slabitev. Če je človek nekaj časa v tem obroču stresa in nemoči, ga ni, ki ne bi zbolel. Tega me je strah. Naša družba postaja bolna. Skrbi me prihodnost. V tem trenutku bi se morali poenotiti. Res, težko je, covid-19 je zajel ves svet, ampak morali bi narediti vse, da bi zmogli. Odpreti vsa vrata, ki jih je mogoče."

  • Uredništvo

    30. 11. 2020  |  Družba

    ROJSTVO DRŽAVE: Širša domovina

    Zgodovinar dr. Božo Repe v posebni številki Mladine OSEMDESETA (ROJSTVO DRŽAVE) piše o razvoju slovenske države od nastanka Kraljevine SHS (Jugoslavije) po prvi svetovni vojni vse do druge polovice osemdesetih let 20. stoletja. "Med glavnimi cilji slovenskih političnih sil med drugo svetovno vojno, tako meščanskega tabora kot narodnoosvobodilnega gibanja, je bila obnova Jugoslavije (v meščanskem taboru kot kraljevine pod dinastijo Karadjordjevićev, v narodnoosvobodilnem kot republike), federativnost in združitev slovenskega nacionalnega ozemlja," je zapisal v članku. 

  • Uredništvo

    30. 11. 2020  |  Družba

    »Je gospod Krek nedolžen otrok?«

    "Primerjal si nekaj, kar ni primerljivo. Je pa definitivno žaljivo zame, da me primerjaš s tipi, ki brez razloga nadlegujejo nedolžne otroke. Ali sem jaz tip, ki nadleguje nedolžne otroke in jim sledi? Je gospod Krek nedolžen otrok? Tvoja primerjava je povrh vsega žaljiva tudi zato, ker sem celo življenje vedno stopil na stran šibkejšega in na stran pravice, kar ti lahko številni potrdijo."