Uredništvo

  • Uredništvo

    28. 11. 2020  |  Politika

    »Erjavčeva vrnitev nikogar več ne bi presenetila«

    "Leto 2020 se je začelo s porazom in umikom Karla Erjavca. Sledila je menjava vlade, epidemija brez primere, omejitve življenja, o kakršnih smo brali le v distopičnih romanih, začetek zagotovo dolgotrajne in globoke krize. Ob koncu takšnega leta verjetno tudi vrnitev teflonskega politika na velika politična vrata nikogar več ne bi presenetila."

  • Uredništvo

    28. 11. 2020  |  Družba

    »Če se ne bo nič zgodilo, bo sledil velik socialni odpor«

    "V 21. stoletju, ko je človeštvo doseglo izjemen tehnološki preboj, ko se je izredno povečala produktivnost in je ustvarjenega dovolj materialnega blagostanja, bi bilo logično, da se končno zagotovi primerno, dostojno, zmerno in preprosto materialno blagostanje za vse prebivalce. Sam bi si sicer želel, da prispevek ne bi šel v smeri denarja, ampak bolj v smeri zagotavljanja brezplačne količine hrane, vode, energije, brezplačnega javnega prevoza, brezplačnih storitev, kot sta izobraževanje in zdravstvo. Morda bo prišlo do kombinacije brezplačnih storitev in denarnega prispevka, če se ne bo nič zgodilo, pa bo po mojem mnenju sledil velik socialni odpor."

  • Uredništvo

    26. 11. 2020  |  Politika

    Pobudniki petkovih protestov: »Naša namera je z avtomobili krožiti okoli državnega zbora in vlade«

    Pobudniki petkovih protestov so na spletnih družbenih omrežjih sporočili, da se protesti s koles selijo v avtomobile. Protest so poimenovali "z dveh koles na štiri", napovedali pa so ga v petek, 27. novembra ob 19. uri. "Ne bodo nas ustrahovali, dobimo se v bližini parlamenta v v avtomobilih zakrožimo po mestnih ulicah! Povsem varno, zdravstveno odgovorno, vendar glasno in neustavljivo! Upor se nadaljuje," so zapisali in dodali, da poziv velja do preklica oziroma padca Janševe vlade.

  • Uredništvo

    26. 11. 2020  |  Politika

    Zbrali več kot 28.000 podpisov!

    Levica in SD sta v Državnem zboru (DZ) danes vložili več kot 28.000 podpisov za začetek referendumskih postopkov glede zakona o investicijah v vojsko. Po oceni koordinatorja Levice Luke Mesca je to sporočilo vladi, da je nedopustno, da v zdravstveni, socialni in gospodarski krizi zapravlja denar za orožje, in sporočilo poslancem, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo.

  • Uredništvo

    26. 11. 2020  |  Politika

    Izšla je nova Mladina: MEDTEM KO VLADA REŠUJE ŽIVLJENJA ... 

    Izšla je nova Mladina! Naslovnico je ilustriral Prešernov nagrajenec in naš hišni karikaturist Tomaž Lavrič, za oblikovanje pa je poskrbel Damjan Ilić. »Za večino prebivalstva ključen prispevek k temu, da epidemijo umirimo, predstavlja ležanje na kavču in gledanje televizije,« je dejal predsednik vlade Janez Janša. Več o tem, kako vlada rešuje življenja, si preberite v novi številki Mladine, ki je že na voljo na prodajnih policah in na naši spletni strani. #Mladina48 

  • Uredništvo

    26. 11. 2020  |  Družba

    »Mnoge družine živijo v zelo, zelo skromnih majhnih podnajemniških stanovanjih«

    "Mnoge družine živijo v zelo, zelo skromnih, podnajemniških stanovanjih, ki so majhna, in v njih težko funkcionirajo. Načeloma je čez dan, ko so v šoli, službi, to stanovanje bolj namenjeno zgolj skupnemu obroku in spanju. Zdaj pa je to drugače in so stiske - predvsem v primerih, ko v stanovanju živi več ljudi - večje, bolj izrazite. Že zaradi samih okoliščin. Težava je tudi, kjer se v družinah pojavi zasvojenost. Morda se na zunaj zdaj tega ne vidi, se bo pa pozneje pokazala."

  • Uredništvo

    26. 11. 2020  |  Družba

    »Slovenija bi morala postati v celoti ekološka država«

    "Slovenija bi v 15, najpozneje 20 letih lahko bila oziroma bi morala postati v celoti ekološka država. Vem, da je to predrzna izjava, a nobena ideja ne zaživi, če ni nora. V to idejo je treba verjeti.« Uresničiti jo je preprosto. Proračun za kmetijstvo je treba preoblikovati tako, da bi nagrajeval kmetovanje, ki prispeva k ohranjanju okolja in zdravju ljudi. Ekološka hrana bi bila morda res dražja, a na ravni države bi prihranili, saj bi bili ljudje bolj zdravi in zavrglo bi se manj hrane."

  • Uredništvo

    25. 11. 2020  |  Politika

    »V EU ni prostora za soliranje«

    "Zavezništva znotraj EU se zaradi različnih interesov, bodisi političnih, geografskih ali ekonomskih, pogosto sklepajo in spreminjajo. To ni nič nenavadnega. Ko gre za vprašanje Rusije, so si baltske države in Poljska zelo blizu, ko pride do denimo gospodarskih vprašanj, osebnih svoboščin in podnebnih vprašanj, pa so lahko njihova stališča v marsikaterem pogledu precej različna. Ko gre za vprašanje ribištva, se bodo povezale države z močno razvitim ribištvom, prav tako bodo države, bolj naklonjene liberalizaciji gospodarstva, tesneje sodelovale na tem področju. Tako je tudi v primeru Slovenije povsem normalno, da pri sledenju različnim interesom išče zaveznike, ki mislijo podobno in jo lahko podprejo. Bo pa Slovenija naslednje leto predsedovala Svetu EU, kjer se je s sopredsedujočima državama uskladila glede osemnajstmesečnega programa, ki ga bo izvajala skupaj v triu z Nemčijo in Portugalsko. Tukaj ni prostora za soliranje. Prednostne naloge so jasno določene."

  • Uredništvo

    25. 11. 2020  |  Družba

    »Koronavirus je problem, vendar se z omejevanjem kopičijo težave drugje«

    "Verjamem, da je novi koronavirus problem, a zavedati se moramo, da se z omejevanjem zdravniške dejavnosti in socialnih služb kopičijo težave drugje. Bojim se, da smo se v teh časih malo preveč zaprli. V skrbi za zdravje pozabljamo, da je tudi zasvojenost z alkoholom bolezen."

  • Uredništvo

    24. 11. 2020  |  Družba

    »Kdo točno so te 'konservativne slovenske babice'?«

    "Veliko resnih vprašanj se vsiljuje zaradi te odločitve slovenske vlade in obrazložitve ministra Hojsa. Prvo, kar mi pride na misel, je: kdo točno so te 'konservativne slovenske babice'? Kaj se je namreč – to sem pravzaprav hotel vprašati – zgodilo s Slovenkami? Slovenske babice so nekako mojih let, moja generacija, in danes imajo od petdeset do šestdeset let. Ko smo bili v najboljših letih za razmnoževanje, tam konec osemdesetih – ko so bile torej današnje babice mlade – pa ni bilo bolj naprednih žensk, kot so bile Slovenke, tihe bolečine smrkavih Dalmatincev, ki so sanjali, da bodo poleti na plaži ali v diskoteki naleteli na Bernardo Marovt ali Savino Geršak ali Anjo Rupel ali dobro staro Ditko Haberl, pravzaprav katerokoli Slovenko med osemnajstim in oseminštiridesetim letom. 'Tako mlada, pa že Slovenka,' se je takrat govorilo o naprednem in svobodomiselnem dekletu. Saj so bile Slovenke, jugoslovanske Švedinje, svetlobna leta pred nami in našimi dekleti, odprte za vse oblike sodelovanja. Pol moje generacije je osnovno šolo ljubezni končalo z mladimi samoupravljalkami iz slovenskih počitniških domov in s slovenskimi študentkami iz poletnih diskotek."

  • Uredništvo

    24. 11. 2020  |  Družba

    »Učna uspešnost bo padla in otroci bodo manj produktivni«

    "Mladostniki so življenjski slog spremenili ne da bi se tega zavedali; ko se konča pouk preko spleta, ne vstanejo in gredo na zrak - še kar sedijo pred zasloni in se 'zasedijo'. To je največja kriza, ki jo bomo izkusili v naslednjih letih, šolajoče generacije bodo namreč na subtilni način spremenile način preživljanja prostega časa, za povrh pa se tega ne bodo zavedale. Telesna zmogljivost in dejavnost sta na drugi strani zelo povezani s kognitivnim delovanjem, to pomeni, da ti otroci ne bodo imeli takšnih učnih zmožnosti kot generacije pred njimi, učna uspešnost bo padla in manj produktivni bodo. To sta samo zdravstvena in učna dimenzija posledic, sledi pa jima še vrsta drugih implikacij; na primer sociološka, ker zaradi izolacije ne bodo imeli toliko stikov kot sicer, namesto vrstniške družbe pa bodo absorbirali družbena omrežja. Dejansko lahko govorimo o 'koronageneraciji'."

  • Uredništvo

    24. 11. 2020  |  Kultura

    Narodna galerija išče dela Hinka Smrekarja

    Narodna galerija maja 2021 pripravlja pregledno razstavo vsestranskega umetnika Hinka Smrekarja (1883‒1942), čigar delo je neprecenljiv kulturnozgodovinski dokument prvih desetletij 20. stoletja. Ustvaril je dela z narodopisnimi, pravljičnimi in fantazijskimi motivi ter ilustriral mnogo knjig za otroke, mladino in odrasle.

  • Uredništvo

    24. 11. 2020  |  Družba

    LGBTIQ+ skupnost v času odmika od temeljnih evropskih vrednot

    V četrtek, 26. novembra ob 20.00 bo na Facebooku potekal prvi pogovor iz cikla STREaMENJA. Prvič v zgodovini je EU pripravila Strategijo za enakost skupnosti LGBTIQ+, kar je nedvomno pomenljivo, saj se del Evrope odmika od temeljnih evropskih vrednot. Je strategija glede na okoliščine dovolj ambiciozna, kaj prinaša skupnosti v posameznih državah in kaj zahteva od nacionalnih oblasti?

  • Uredništvo

    23. 11. 2020  |  Politika

    Erjavec: »Naša ideologija so antifašizem, socialna država, javno zdravstvo in javno šolstvo«

    Na TV Slovenija so pridobili pismo, ki ga je delegatom stranke poslal dolgoletni vodja DeSUS Karl Erjavec. Ta se vrača v politiko, potem ko se je po januarskem porazu proti Aleksandri Pivec umaknil iz javnosti. "Ugotavljam, da naš minister za zdravje Tomaž Gantar odlično opravlja svoje delo. Opažam pa, da vlada sprejema nekatere pomembne odločitve mimo mnenja našega ministra," je zapisal v pismu. 

  • Uredništvo

    23. 11. 2020  |  Politika

    »Čas je, da spakirate kufre in se poslovite od vodenja vlade«

    "Dragi premier, kakor koli že, ostajate edinstveni. Vsakič, ko kaj poveste javnosti, kot na primer v četrtkovem intervjuju na TV Slovenija, so za vse težave, s covidom in sicer, tudi za neslaven primat prve evropske države z največjim številom umrlih na 100.000 prebivalcev, krivi drugi. Vi nikoli. No, čas je, da spakirate kufre in se poslovite od vodenja vlade. Slovenija vam bo hvaležna."

  • Uredništvo

    23. 11. 2020  |  Politika

    »Upam, da Janševo pismo ni stališče Slovenije, ker preprosto ni v redu«

    "Trenutna situacija je takšna, da imamo dve državi, ki blokirata, in pismo našega premierja, ki dejansko podpira stališče teh dveh držav. Jaz upam, da to ni stališče Republike Slovenije, ker preprosto stališče ni v redu. Kot je povedal predstavnik predsedujoče države Nemčije: danes imamo situacijo, da se pogovarjamo o novem odnosu med solidarnostjo in odgovornostjo. Ta finančni paket, o katerem so se dogovorili, dejansko predstavlja bistveno višjo stopnjo finančne solidarnosti med državami članicami Unije. Je pa logično, da mora biti višja stopnja finančne solidarnosti povezana tudi z višjo stopnjo odgovornosti na vseh straneh, to pomeni tudi na straneh držav, ki ta sredstva prejemajo. Osebno absolutno podpiram, da princip spoštovanja vladavine prava, ki že od lizbonske pogodbe ostaja v osnovah Evropske unije, ostane tudi naprej. Upam, da bo le prišlo do tega dogovora – ne bo pa do dogovora prišlo danes."

  • Uredništvo

    22. 11. 2020  |  Politika

    »Hojs je res mojster izmišljevanja nadomestnih problemov«

    "Lep primer ukvarjanja z nadomestnimi problemi je notranji minister Aleš Hojs. Tako si je prejšnji teden na TV Slovenija ogledal moj film Izbrisana (čeprav ne plačuje naročnine) in potem še dva dni na Twitterju nabijal o njem, češ, kakšna sramota je narediti film o sramoti. Skratka, niso problem izbrisani, problem so filmi in literatura o tem."

  • Uredništvo

    22. 11. 2020  |  Politika

    »Minister Gantar, se zavedate, da se Janša igra z vami?«

    "Koliko sploh velja vaš glas v vladi? Za vse ste namreč odgovorni sami, čeprav se radi umikate. Ne morete biti žrtev bolj agresivnih ministrov, za korupcijo osumljenega Počivalška in z nepotrebnimi milijoni za orožje potešenega Tonina, niti žrtev Janševega neupoštevanja. Se zavedate, da se Janša igra z vami? Pri ureditvi dodatnih 'covid prostorov' v UKC Ljubljana je bilo videti, kot da je moral nastopiti on, da se je ta problematika uredila, in ne vi."

  • Uredništvo

    22. 11. 2020  |  Kultura

    Nagrajenci 31. Liffa

    Včeraj so na spletni slovesnosti razglasili nagrajence 31. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala - Liffa, ki je letos zaradi epidemioloških razmer potekal virtualno, preko platforme videa na zahtevo. Vodomca za najboljši film iz sekcije Perspektive je prejel film Sadeži pozabe režiserja Christosa Nikoua, grenko-sladka zgodba o brisanju in pisanju bolečih osebnih spominov.

  • Uredništvo

    22. 11. 2020  |  Kultura

    LIFFE: Koronacija

    Prvega decembra 2019 je bil v Vuhanu zaznan prvi primer pacienta s simptomi koronavirusa. Potem ko so kitajske oblasti izbruh sprva skušale prikriti, je bila konec januarja 2020 v Vuhanu razglašena karantena. Po mestu so bliskovito zrasle nove bolnišnice, štirideset tisoč zdravstvenih delavcev je bilo pripeljanih z vseh delov Kitajske, prebivalci mesta pa zaprti v svoje domove.

  • Uredništvo

    22. 11. 2020  |  Kultura

    Nedeljska poezija #40

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih dveh letih. Tokrat pesem Dušana Marolta iz zbirke Glasovi žensk.

  • Uredništvo

    21. 11. 2020  |  Politika

    »Bati se moramo Janševe dediščine«

    "Slovenija je postala neslavna rekorderka po najvišjem številu umrlih s covidom na prebivalca. Janša pa bo zaradi tega, v nasprotju z Merklovo, šel v zgodovino kot slab krizni menedžer. Ker se je ukvarjal z drugimi, zanj bolj pomembnimi stvarmi. In bati se moramo njegove 'dediščine'. V obliki podmiznih poslov, korupcije in proračunske luknje ter tega, da nas je odpeljal ven iz jedra Evrope, med čudne režime, kamor nismo nikoli spadali. Da o nepopravljivo porušenih standardih politike in pravne države ne govorimo."

  • Uredništvo

    21. 11. 2020  |  Politika

    »Janša se poskuša postaviti v vlogo nekakšnega pogajalca, da bi zbližal Bruselj in Orbana«

    "Prvi razlog je poskus preusmerjanja pozornosti od dogajanja doma, kjer imamo že dva dni več kot 40 mrtvih na dan zaradi covida-19. Drugi razlog pa je njegova politična in interesna povezanost z določenimi voditelji v Evropski uniji, zlasti z Viktorjem Orbanom. Madžarska financira medijski aparat SDS-a in tega verjetno ne počne, ne da bi si nekaj obetala v zameno. Trenutno smo sredi spora med EU-jem in dvema neubogljivima članicama, ki želita najti obvode pri spoštovanju načela vladavine prava. Tukaj vidim Janeza Janšo kot nekoga, ki se poskuša postaviti v vlogo nekakšnega pogajalca, mediatorja, da bi zbližal Bruselj in Orbana."

  • Uredništvo

    21. 11. 2020  |  Kultura

    LIFFE: Nažgani

    Martin je bil še nedavno tega najboljši učitelj na srednji šoli, zdaj pa je zapadel v globoko krizo. V razredu se pojavi le redko, njegov zakon pa je v krizi. Nekega dne ga na rojstnodnevni zabavi prijatelji prepričajo, da začne popivati z njimi.

  • Uredništvo

    21. 11. 2020  |  Kultura

    Zadnji festival dramske pisave

    Festival dramske pisave Vzkrik se letos v svoji četrti in tudi zadnji ediciji iz Mestnega gledališča ljubljanskega seli na splet. Štiridnevni festival, ki bi se moral zgoditi marca, bo tokrat potekal v obliki celovečernega dogodka, spletni format pa bo predstavil eksperiment potencialne virtualne živosti dramatike.

  • Uredništvo

    20. 11. 2020  |  Politika

    Izšla je nova Mladina: BOŽIČNA KOALICIJA

    Petek je in izšla je nova Mladina! Naslovnico je ilustriral Prešernov nagrajenec in naš hišni karikaturist Tomaž Lavrič. Molimo, da bo Jožetu P. Damijanu do božiča uspelo zbrati potrebnih 46 glasov za konstruktivno nezaupnico Janezu Janši. Več o božični koaliciji lahko preberete v naslovni temi letos že 47. številke Mladine, ki je že na prodajnih policah in na naši spletni strani. #Mladina47 

  • Uredništvo

    20. 11. 2020  |  Kultura

    VIDEO: Srečanje ob javnem pismu ministru Simonitiju – v živo ob 11. uri

    Pobudniki in podpisniki javnega pisma, v katerem opozarjajo na problematične poteze Ministrstva za kulturo (MK), ki "ogrožajo živo kulturo, kulturno dediščino, strokovnost in avtonomnost delovanja organov odločanja in kulturnih ustanov", bodo danes ob 11. uri podrobneje pojasnili vsakega od v pismu navedenih problemskih sklopov. Prenos boste lahko v živo spremljali prek portala YouTube (spletna povezava je na voljo tudi spodaj). Spregovorili bodo:

  • Uredništvo

    20. 11. 2020  |  Kultura

    LIFFE: Zberi se, babica

    Film se odvija aprila leta 1992, ko se ob babičini smrtni postelji zbere številčna družina, sicer raztresena po vsej Jugoslaviji. Njeno zdravstveno stanje ni rožnato, a zdravnikova ocena, da je smrt le vprašanje minut, se izkaže za prenagljeno.

  • Uredništvo

    19. 11. 2020  |  Politika

    Bratušek: »Tonin, se ti ne zdi, da je narejeno že dovolj škode državi?«

    "Počasi bo trenutek, da se ta norost konča. Matej Tonin, se ti ne zdi, da je narejeno že dovolj škode državi?"

  • Uredništvo

    19. 11. 2020  |  Družba

    Čeferinova izkušnja s Putinom

    Aleksander Čeferin je bil v torek gost pogovorne oddaje Od blizu na TV Slovenija. V intervjuju z novinarko in pisateljico Vesno Milek je eden najvplivnejših mož v svetu športa govoril o izzivih nogometa v času pandemije, o poznanstvih z nogometnimi zvezdniki, o vrtoglavih zneskih, ki se vrtijo na nogometni tržnici, o svojem uporniškem otroštvu, o tem, da smo Slovenci kronično skregani med sabo, pa tudi o odnosu z Vladimirjem Putinom, s katerim se je srečal dvakrat.