Uredništvo

  • Uredništvo

    8. 10. 2020  |  Družba

    »Le redki si želijo biti nagi ali razcapani«

    "Namen knjižnega jezika je lažje življenje. To je zelo podobno kot pri prometnih znakih – vložiti moramo nekaj truda v to, da jih obvladamo, potem pa preprosto vozimo v skladu z njimi. Pri knjižnem jeziku tudi ne gre brez truda, a jezik je naše bistveno življenjsko orodje. Nič se ne zgodi izven jezika. Je tudi obleka, po kateri nas ljudje sodijo. In verjetno si le redki želijo biti nagi ali razcapani."

  • Uredništvo

    7. 10. 2020  |  Politika

    Predlogi in zahteve Koalicije ustavnega loka

    Ekonomist dr. Jože P. Damijan je zaprosil za sestanek predstavnike opozicijskih strank in jim predstavil iniciativo, ki so jo pripravili vidni predstavniki slovenske družbe, poleg samega Damijana še dr. Spomenka Hribar, dr. Pavel Gantar, dr. Boris A. Novak, Arjan Pregl, dr. Barbara Rajgelj, dr. Slavko Splichal, dr. Niko Toš ter dr. Slavoj Žižek. »Pobudniki za Koalicijo ustavnega loka smo trdno prepričani, da je potrebno ukrepati zdaj in takoj, če želimo preprečiti zdrs Republike Slovenije v iliberalno demokracijo in pot brez povratka,« so zapisali v svojem dokumentu, ki so ga, kot kažejo pogovori, predstavniki opozicijskih strank razumeli kot osnovo, da začnejo resne pogovore o spremembi smeri, v katero se pod Janševo vlado giblje Slovenija. V sredo so pobudo javno podprli vsi štirje predsedniki opozicije, Marjan Šarec, Tanja Fajon, Luka Mesec in Alenka Bratušek.

  • Uredništvo

    7. 10. 2020  |  Družba

    »Korona generacija otrok bo vse življenje nosila posledice ukrepov«

    "Če se to zgodi, lahko z zanesljivostjo rečem, da bomo govorili o otrocih, ki jim bomo rekli korona generacija. To bodo otroci, ki bodo imeli velike zdravstvene težave, to bodo otroci, ki bodo učno manj uspešni, to bodo otroci, ki bodo vse življenje nosili posledice ukrepov, ki smo jih sproducirali mi odrasli."

  • Uredništvo

    7. 10. 2020  |  Svet

    Dostava koronskih testov na dom kar s kolesi

    Dunaj je v času epidemije novega koronavirusa poleg državnih ukrepov dodal še vrsto svojih. Med njimi je po novem tudi dostava koronskih testov z grgranjem tekočine na dom s kolesom ali električnim motorjem. Ker lahko takšna bolezen pusti tudi dolgotrajne posledice, Terme Dunaj po preboleni bolezni ponujajo ustrezno rehabilitacijo.

  • Uredništvo

    7. 10. 2020  |  Kultura

    V Mariboru največji festival stop animacije v Evropi 

    Od 8. do 11. oktobra bo v Mariboru potekal 10. Mednarodni filmski festival stop animacije StopTrik, največji tovrstni festival v Evropi. Osrednje prizorišče bo Vetrinjski dvor, dogajalo pa se bo tudi v GT22 in Lutkovnem gledališču Maribor. Vse festivalske filmske projekcije so brezplačne. Letošnji program je zasnovan po navdihu intelektualnega in umetniškega eksperimenta umetnika Theodoreja Usheva. V Manifestu A-Z (Animacija kot orožje) je Ushev imenoval najbolj nevarne družbene grožnje oz. anti-vrednote in trdil, da jih lahko umetnost animacije premaga. 

  • Uredništvo

    7. 10. 2020  |  Družba

    »Slovenijo so imeli za Švico znotraj Jugoslavije«

    "Kamor koli po Jugoslaviji sem prišla, so nas Slovence imeli zelo radi. Kot urednica največje revije sem letala po Jugoslaviji in veliko potovala po državi. Imeli so nas za Švico znotraj Jugoslavije, imeli smo zgodovino velikega ugleda. Ta samozavest, da sem Slovenka, mi je ostala do danes."

  • Uredništvo

    6. 10. 2020  |  Družba

    Vedno manj državljanov Slovenije bi se cepilo proti koronavirusu

    Da se bi verjetno ali zelo verjetno cepili proti koronavirusu, v najnovejši javnomnenjski raziskavi Inštituta za raziskovanje trga in medijev Mediana odgovarja kar za 20 odstotnih točk vprašanih manj, kot v raziskavi izvedeni junija. V primerjavi s preteklimi leti pa je višji delež prebivalcev, ki se namerava cepiti proti sezonski gripi. V omenjeni raziskavi so namreč pri Mediani preverili, kakšne so namere za cepljenje proti gripi in covidu-19, prav tako pa tudi, kakšno je mnenje prebivalcev Slovenije o obveznem cepljenju predšolskih in šolskih otrok.

  • Uredništvo

    6. 10. 2020  |  Politika

    »Vavčerji niso rešili slovenskega turizma«

    "Vavčerji slovenskega turizma niso rešili, rešili so del slovenskega turizma. Bolje rečeno, delu slovenskega turizma so pomagali preživeti. Vse od začetka je bilo jasno, da bodo imeli korist na Obali in v nekaterih termah. Ker so boni lahko deljivi, so imele korist tudi turistične kmetije. Popolnoma pa je izpadla Ljubljana, tudi zaradi tega, ker se ni pravočasno odzvala. Prepričan sem, da bi marsikatera družina za nekaj dni prišla v Ljubljano, če bi jih privabili z atraktivno ponudbo, ki bi jo, skupaj s hotelirji, moral sestaviti turizem Ljubljana. Pa se preprosto niso povezali. Tukaj imamo živalski vrt, hišo eksperimentov, staro mestno jedro, Ljubljanski grad. Lahko bi narediti zelo atraktiven paket, kar pa se ni zgodilo. Zadnja leta so številke v Ljubljani tako naraščale, da prodajni oddelki niso več delovali proaktivno, ampak so postali rezervacijski oddelki. Šok je bil očitno tak, da se niso znali odzvati."

  • Uredništvo

    6. 10. 2020  |  Družba

    »Če lepi odnosi zablokirajo virus, zdravnikov sploh več ne potrebujemo«

    "Povsem nedopustno je, ko se javna radiotelevizija v oddaji Tarča neodgovorno odločila, da bo skeptikom med zdravniki dala besedo in jih promovirala. V oddaji so jih gostili več, med njimi tudi travmatologa Uroša Dobnikarja iz UKC Maribor, več kot očitno antimaskerja, ki nasprotuje nošenju mask, a se je potem v oddaji 'izkazal' še z drugimi radikalnimi navodili, kot je tole: Če živiš v zdravem okolju, ješ zdravo hrano in imaš lepe odnose, ne moreš zboleti."

  • Uredništvo

    6. 10. 2020  |  Družba

    Problematika nezaupanja v mlade v Sloveniji

    Pri tedniku Mladina smo tokrat kreativce povabili, naj izpostavijo dejstvo, da trenutni sistem mladim ponuja premalo kanalov, da bi predstavili svoje poglede na svet. Mladi, polni idej in zagona, ne dobijo priložnosti za dokazovanje, za drugačne poglede na stanje stvari, za sveže rešitve, za novosti.

  • Uredništvo

    5. 10. 2020  |  Politika

    TV Slovenija: Intervju z Robertom Botterijem

    Gost zadnje oddaje Intervju na TV Slovenija je bil Robert Botteri, glavni urednik tednika Mladina v času, ko je revija s svojim preiskovalnim poročanjem, kontroverznimi vsebinami, provokativnim načinom pisanja in zavzemanjem za odprto, pluralno družbo ključno pripomogla k demokratizaciji družbe in slovenski osamosvojitvi. Danes je Robert Botteri Mladinin kreativni direktor. V oddaji Intervju je spregovoril o novinarstvu takrat in danes ter o odnosih politikov do medijev. Z njim se je pogovarjala Ksenija Horvat, oddajo si lahko ogledate na tej spletni povezavi (arhiv 4D) ali pa danes ob 12. uri ujamete ponovitev na TV Slovenija. 

  • Uredništvo

    5. 10. 2020  |  Družba

    »Živce mi parajo novinarji, ki so pred politiki podložni in ponižni«

    "V devetnajstih letih moje novinarske kariere so različni režimi in politiki name lepili različne etikete. Življenja nas vojnih novinarjev niso ogrožena samo na bojiščih, temveč nas resno ogrožajo tudi razni avtoritarni oziroma tiranski režimi, kot so izraelski, turški, egiptovski, iranski in tako dalje. Doma so mi esdeesovci v parlamentu očitali, da sem nekakšen anarhoislamist, medtem ko sem jaz v Iraku s producentom Miho Černecem iz produkcijske hiše Staragara snemal dva dokumentarca o preganjanju tamkajšnjih kristjanov. Te oznake na svoj račun sprejemam kot svojevrstno priznanje, da se me bojijo, in prav je tako. Novinarji smo tu zato, da jih nadziramo in razkrivamo njihova nečedna početja. Živce mi parajo novinarji, ki so pred politiki in drugimi kravatarji podložni in ponižni. Nepopisno mi parajo živce."

  • Uredništvo

    5. 10. 2020  |  Družba

    »Ko anketa gledalcev pokaže, da je zmagal starš in ne strokovnjak«

    "Na slovenski televiziji pogosto vidimo primer, ko svetovno priznan strokovnjak hladno navaja brezhibne argumente in številke, na drugi strani pa starš umrlega otroka, ki naj bi nedokazano umrl zaradi cepiva, pokaže iskreno in globoko bolečino. Anketa gledalcev pokaže, da je zmagal starš in ne strokovnjak, saj je večino ganila grozovita izguba. Sedaj pa primerjajmo ta dogodek s tristo do petsto milijoni umrlimi za črnimi kozami (na zgornji fotografiji mladi bolnik leta 1973, zdravila proti visoko smrtni bolezni ni, učinkovito je le cepljenje). Če bi njihove slike položili eno poleg druge, bi obkrožili naš planet. Poskusimo si zamisliti količino trpljenja teh 300 do 500 milijonov, kako ležijo nemočni v postelji v telesnih sokovih in opazujejo, kako jim odpovedujejo organi. Če ste občutili to, ali ste še sposobni mirno se pogovarjati z necepilci?"

  • Uredništvo

    4. 10. 2020  |  Družba

    »Če ne zaupamo stroki, ne vem, zakaj sploh imamo šole«

    "Kitajski internet je pomagal, da so se sprejeli strožji ukrepi. Tukaj ljudje preprosto ne morejo verjeti, da lahko nekdo dvomi o novem koronavirusu. Morda spričo tega, kar smo doživljali v Wuhanu. Zakaj bi tako veliko zdravstvenih delavcev po svetu lagalo? Če ne zaupamo stroki, ne vem, zakaj sploh imamo šole. Morda je bolje, če jih kar razpustimo. Če velika večina stroke potrjuje dejstva o koronavirusu ... Slovenski estradniki pa niso stroka."

  • Uredništvo

    4. 10. 2020  |  Politika

    »Premier Janša, zamenjajte Kreka in Kacina«

    "Predlagam, da zamenjate direktorja NIJZ Milana Kreka z osebo, ki bo povrnila strokovno avtoriteto te ključne institucije ter glede na zaskrbljujoče informacije o razmerah v NIJZ omogočila glas stroke pri upravljanju stroke."

  • Uredništvo

    4. 10. 2020  |  Kultura

    Nedeljska poezija #34

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih dveh letih. Tokrat pesem Ade Škerl iz zbirke Speči metulji.

  • Uredništvo

    3. 10. 2020  |  Družba

    FOTOGALERIJA: »Ljudstvo opozarja: vlada škoduje zdravju!«

    Včeraj so v Ljubljani ponovno potekali protivladni protesti. Nekaj utrinkov, ki si jih lahko ogledate v fotogaleriji spodaj, so ujeli fotografi Borut Krajnc, Luka Dakskobler in Janez Zalaznik. 

  • Uredništvo

    3. 10. 2020  |  Politika

    Mesec: »Ukinja se redna zaposlitev, predvsem za mlajše«

    "Svetovalec vlade Simič napoveduje, da bo odpravil 'birokratsko oviro', po kateri mali podjetnik (s. p.) ne sme delati samo za enega delodajalca."

  • Uredništvo

    3. 10. 2020  |  Družba

    »Če pripadniki nekdanjih republik uporabljajo besedo čefur, ne gre za slabšalni ton«

    "Naboj besede se čez leta lahko zelo spreminja. Dober primer je slabšalna beseda čefur. Ta je bila v 90. letih izredno negativna, zelo smo se je izogibali. Nato se je zgodilo nekaj nepričakovanega, popkultura je osvojila to besedo, z uporabo v skoraj ironičnem tonu ji je vzela delno negativen naboj. Poznamo Magnificovo pesem Kdo je čefur, s pisateljem Goranom Vojnovićem pa je postal mainstream, kar naenkrat ta beseda ni več tako negativno nabita, kot je bila v 90. letih. Seveda to še ne pomeni, da jo lahko vedno uporabljamo."

  • Uredništvo

    3. 10. 2020  |  Kultura

    Nov pogled na podeželje

    Na gradu Grad v Krajnskem parku Goričko je še danes in jutri na ogled razstava Goričko: nov pogled na podeželje, sobivanje arhitekture in krajine, na kateri so predstavljena dela študentov arhitekture treh univerz in petih mentorjev. V šolskem letu 2019/20 so Tehnična univerza v Gradcu, Univerza v Ljubljani in Tehnična univerza na Dunaju preučevale možne načine bivanja in dela na podeželju. Za raziskovanje teme gradnje na podeželju so izbrale regijo v okolici Krajinskega parka Goričko. Področje na slovenski severni meji je povečini rahlo hribovito in nepozidano, prevladujejo pa osamljene kmetije. Slednje so po večini majhne, vasi pa je prizadelo odseljevanje prebivalstva.

  • Uredništvo  |  foto: Borut Krajnc

    2. 10. 2020  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Študenti dali glas kulturi

    Včeraj je na Prešernovem trgu v Ljubljani potekala umetniška intervencija in protestna akcija študentk in študentov AGRFT z naslovom "Glas kulturi". Šlo je za instalacijo belih križcev na varnostni razdalji po celem Prešernovem trgu in zagrajen spomenik z napisi "Pozor, umetnost", "Nevarno, umetnost!".

  • Uredništvo  |  foto: Borut Krajnc

    2. 10. 2020  |  Politika

    FOTOGALERIJA: Protest na bencinski črpalki zaradi ministrovega nakupa delnic Petrola

    Na bencinskem servisu Petrola ob Tivolski cesti v Ljubljani je včeraj popoldne potekal manjši protest, v katerem je sodelovalo tudi nekaj znanih obrazov rednih petkovih protestov v prestolnici. Razlog je bil nakup večjega paketa delnic Petrola, ki ga je izvedel minister za okolje Andrej Vizjak. Okoli deset protestnikov je za krajši čas preprečilo uvoz vozilom na bencinski servis. V rokah so držali transparent: "Zaprto zaradi korupcije." Po nekaj minutah je prišla policija in protestniki so se umaknili.

  • Uredništvo

    1. 10. 2020  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: DRŽAVA KOT PLEN

    Jutri izide nova Mladina. Naslovnico je ilustriral Tomaž Lavrič. Več o demografskem skladu oziroma velikem načrtu, kako prigrabiti vse, kar je še ostalo od državne srebrnine, preberite jutri. Nova Mladina bo na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani. #Mladina40

  • Uredništvo

    1. 10. 2020  |  Politika

    Kordiš: »Socialni demokrati kolaborirajo s fašistoidno vlado Janeza Janše«

    "To je zakon, ki potrebuje dvotretjinsko večino. Državljanke in državljani, gospe in gospodje. Če bi opozicija držala skupaj, bi ta škodljiv zakon proti vojakom, ki legalizira kadrovsko korupcijo, lahko zrušili, pa ga ne bomo. Veste, zakaj? Ker Socialni demokrati kolaborirajo s fašistoidno vlado Janeza Janše, zato, da legalizirajo kadrovsko korupcijo v Slovenski vojski."

  • Uredništvo

    1. 10. 2020  |  Politika

    »Tožnik zahteva odškodnino zaradi Ruplovega nedopustnega vedenja«

    "Absolutno zavračam politično ozadje. Tožnik zahteva odškodnino zaradi Ruplovega nedopustnega vedenja, ga pa kljub temu še vedno spoštuje in ceni, kar je naredil za Republiko Slovenijo. Tudi če bi kakršna koli politična opredeljenost res obstajala, bi bila za ta postopek nepomembna."

  • Uredništvo

    1. 10. 2020  |  Svet

    Žižek, Waters, Varoufakis in drugi bodo jutri branili Juliana Assangea

    The Belmarsh Tribunal je ime dogodka, ki bo jutri, 2. oktobra, raziskoval in ocenjeval vojne zločine Združenih držav Amerike v 21. stoletju ter obenem branil pravico Juliana Assangea do tega, da jih je razkrival. Med potrjenimi govorci bodo tudi soustanovitelj skupine Pink Floyd in aktivist Roger Waters, nekdanji brazilski predsednik Luiz Inácio Lula da Silva, nekdanji grški finančni minister Janis Varoufakis, nekdanji ekvadorski predsednik Rafael Correa, glasbenica in aktivistka M.I.A., slovenski filozof Slavoj Žižek, igralka in aktivistka Pamela Anderson, hrvaški filozof in soustanovitelj DiEM25 Srećko Horvat in drugi. 

  • Uredništvo

    1. 10. 2020  |  Družba

    VIDEO: Rodčenko biciklizma

    Režiser Karpo Godina je iz posnetkov nastopov žvižgača Ivana Galeta in protestnika Jaše Jenulla pretekli petek na protivladnih protestih ustvaril kratki dokument z naslovom Rodčenko biciklizma, ki si ga lahko ogledate na povezavi spodaj. 

  • Uredništvo

    1. 10. 2020  |  Družba

    Danes na ulice tudi študenti AGRFT

    Študentke in študenti AGRFT bodo danes izvedli umetniško intervencijo in protestno akcijo. Umetniška intervencija bo instalacija belih križcev na varnostni razdalji po celem Prešernovem trgu in zagrajen spomenik z napisi “Pozor, umetnost” “Nevarno, umetnost!”.

  • Uredništvo

    30. 9. 2020  |  Politika

    »Moja ideja je bila, da bi morda bila smiselna policijska ura«

    "Moja ideja, ko smo se pogovarjali s kolegi, je bila, da bi morda bila smiselna policijska ura, ki bi pa pomenila, da smemo iz svojih prebivališč samo z določenimi nameni (to se pravi v službo, v šolo, v šoli samo nujne dejavnosti, sprehod, rekreacija). Pa moram reči, da so bili moji kolegi proti, ker bi tako povzročila prevelik odpor, in tisto, kar še imamo, ne bi bilo upoštevano. Bolnik namreč ne bo sledil terapiji, ki bo preveč neprijetna."

  • Uredništvo

    30. 9. 2020  |  Družba

    »Z možem pri maši vedno nosiva masko«

    "Moramo se zavedati, da je zadeva zelo resna, po celem svetu, zato so ukrepi vlade zelo na mestu, le ljudje se jih ne držijo. Starši naj jih upoštevajo in otrokom razložijo, zakaj so potrebni. Jaz vlado in Janšo zelo podpiram, nekoč je bil moj učenec, a ljudje niso resni. Ukrepov se moramo striktno držati, midva z možem v trgovini in pri maši vedno nosiva masko, razkužujeva roke in se ne rokujeva."