Saša Eržen

  • Saša Eržen

    25. 8. 2017  |  Mladina 34  |  Kultura  |  Hudo

    Deodorantski obešalnik

    Najnovejša pogruntavščina za biznismene, ki so tako zaposleni, da nimajo časa za pranje ali obisk čistilnice, prihaja iz firme Panasonic, sicer bolj znane po televizorjih. A veste tisto, ko prideš iz službene menze in imaš na poslovni obleki z vonjem zapisan ves jedilnik? Ali pa s sestanka z nadrejenimi, ki so verižni kadilci. Ali pa se samo spotiš kot konj, ker pač tako trdo delaš. No, zdaj obstaja obešalnik, ki oblačila, prežeta z neželenimi vonjavami, osveži oziroma očisti. Vse, kar moramo storiti, je, da suknjič ali srajco za pet ali sedem ur obesimo nanj. Obešalnik, ki je s kablom priklopljen na elektriko, če te ni v bližini, pa deluje tudi na baterije, iz ozračja zbira vlago in iz nje proizvaja posebne negativno nabite nanodelce, ti pa nato polovijo in odstranijo vonjave. Še učinkovitejši je, če čez obleko nataknemo vrečo. Madežev žal ne odstranjuje, veseli pa ga bodo alergiki, saj deluje tudi proti cvetnemu prahu. Posebej naj bi se izkazal pri delovanju proti vonjem potu, cigaretnega dima in mesa na žaru. Obešalnik bo naprodaj od prvega septembra, za zdaj samo na Japonskem.

  • Saša Eržen

    18. 8. 2017  |  Mladina 33  |  Kultura  |  Hudo

    Begunska obleka

    Proizvajalci oblačil in obutve, ki si morajo za svoje izdelke izmišljevati vedno nova imena, očitno nimajo najlažjega dela. Pod drobnogledom klasičnih in digitalnih medijev nikoli ne vedo, kdaj se bo kdo vtaknil v katero od poimenovanj. Na lastni koži so to občutili v firmi UZI, ki deluje v New Yorku. V začetku avgusta so začeli prek spleta prodajati obleko, ki so ji nadeli ime refugee dress, ‘begunska obleka’. Pri poimenovanju ni šlo za spodrsljaj, saj so z obleko, ki stane nekaj več kot sto dolarjev, želeli pozornost kupcev usmeriti na begunsko krizo. To jim je uspelo, čeprav ne na način, kot so si ga zamislili. Zaradi ogorčenja javnosti so obleko preimenovali v oxford dress, pri čemer so za preimenovanje njenih fotografij na spletni strani potrebovali nekaj več časa, a so zdaj uredili tudi to. Ta teden pa je vidnejše britansko čevljarsko podjetje Clarks, ki deluje že od leta 1825, po pritožbah in protestu številnih politikov iz prodaje začelo umikati seksistično poimenovane dekliške čevlje dolly babe, nekaj takega kot ‘punči’.

  • Saša Eržen

    11. 8. 2017  |  Mladina 32  |  Kultura  |  Hudo

    Ta-ta

    Erin Robertson se je odpravljala na prvi zmenek. Bilo je poleti, klimatska naprava v njenem losangeleškem stanovanju je bila pokvarjena in Erin bi, ko je prišla iz kopalnice, lahko takoj stopila nazaj pod tuš, tako močno se je potila, še zlasti pod prsmi. Pod prsi je poskusila zatakniti vpojno majico, pa krpe, posipala se je z otroškim pudrom in celo na zmenku razmišljala le o tem, kako učinkovito popivnati pot. Ponoči jo je končno prešinila zamisel, s pomočjo videov na spletu se je naučila šivati, uničila vse svoje brisače in nazadnje ustvarila samostoječo brisačo za prsi, ki učinkovito popivna pot, medtem ko ta nastaja. Ta-ta towel, kot se brisačni nedrček izvorno imenuje, nima namena nadomestiti klasičnih nedrčkov, je le njihova vpojnejša različica za domačo rabo. Še posebej razveseljuje tiste z obilnejšim oprsjem, sicer pa je na voljo v treh različnih velikostih. Narejen je iz dveh plasti, in ker je vanj vpeljana elastika, ga je mogoče prilagajati. Svoj izdelek je Robertsonovi uspelo patentirati, povpraševanje pa je tolikšno, da je treba na naročeni nedrček čakati tedne, če ne celo mesece.

  • Saša Eržen

    4. 8. 2017  |  Mladina 31  |  Kultura  |  Hudo

    Plavajoča hrana

    Časi, ko so bile napihljive blazine za na plažo samo blazine, so mimo. Zdaj lahko v morju ali bazenu čofotate s svojo najljubšo prehransko pregreho, naj gre za pečeno slanino, kos pice, sladoledno lučko ali jajca na oko. V času diktature vitkosti – še zlasti po tem, ko mediji, namenjeni ženskemu občinstvu, nekaj mesecev pred sezono kopalk posvetijo dietam, odrekanju hrani in klesanju ženskih teles – je vsekakor zanimivo, da je pri napihljivih blazinah tako priljubljena ravno upodobitev hrane, ki je kalorična in redi. Le kaj je lepše kot v azurni vodi plavajoča plastična slanina, kajne? Pomanjkanja fotogeničnosti tem novim počitniškim modnim dodatkom res ni mogoče očitati, kar je v času selfijev in neumornemu razkazovanju teles, ki jih kultura zahodne civilizacije razglaša za edina zaželena, seveda velikanski plus. Pri napihljivih obročih za plavanje kraljujejo flamingi, labodi in samorogi, pri napihljivih blazinah pa so živalski motivi redkejši. Ena bolj izstopajočih je nedvomno blazina v obliki gigantskega napihljivega ščurka, z nožicami in tipalkami vred.

  • Saša Eržen

    28. 7. 2017  |  Mladina 30  |  Kultura  |  Hudo

    Tertill

    Vrtičkarji, ki se neradi borijo s plevelom, bodo lahko tega že naslednjo pomlad dobesedno povozili, brez najmanjšega truda ali pomoči kemije. Izumitelj robotskega sesalnika roomba Joe Jones iz podjetja Franklin robotics je zanje ustvaril tertill, prvi robotski odstranjevalec plevela, ki na štirih kolescih patruljira po vrtu, in ko s katerim od svojih senzorjev zazna plevel, ga povozi ter mimogrede odreže. Katera rastlina je plevel, določi na podlagi njene višine, tako da je treba sadike, dokler so še zelo nizke, pred njim zavarovati z ograjico. V nasprotju z ročnim pobiranjem plevela slednjega vrtni robot ne izkorenini, temveč le obglavi. A ker to počne dan za dnem, se rastlina sčasoma utrudi in v celoti odmre. Poganja ga sončna energija, ki jo celo na oblačne dni vpijajo kolektorji na vrhu naprave. Ker je odporen proti vremenskim vplivom, tudi dežju, lahko obratuje v vsakem vremenu. Kadar je oblačno, sicer patruljira manj pogosto, saj ima na voljo manj energije; to shranjuje v posebnem akumulatorju. Samostojno obvladuje vrt velikosti do deset kvadratnih metrov, prek povezave bluetooth pa lahko komunicira tudi s pametnim telefonom.

  • Saša Eržen

    21. 7. 2017  |  Mladina 29  |  Kultura  |  Hudo

    Novi Ken

    Čeprav je družba Mattel leta 2004 objavila, da se Barbie in Ken razhajata, plastično plavolaskino srce pa naj bi se takrat ogrelo za avstralskega deskarja po imenu Blaine, je fiktivni par od valentinovega 2011 uradno spet skupaj. Barbie je lani dobila realnejšo ali vsaj malo pestrejšo telesno podobo, Kenova pa je od leta 1961, ko so ga prvič predstavili, ostala bolj ali manj enaka. Do zdaj, ko prenovljeni Ken v petnajstih različnih inkarnacijah sledilcev modnih trendov, znanih kot fashionistas, združuje sedem različnih odtenkov polti, najrazličnejše plastične pričeske, med katerimi najbolj odmeva figa, in tri tipe telesne konstitucije; širšo, vitko in izvorno. Stvaritelji nove generacije Kenov – vsi so videti kot klasični manekenčki – sicer razglašajo nujnost tega, da popularna kultura reprezentira raznolikost teles, a po videnem sodeč se njihova predstava o telesni pestrosti človeške vrste osredotoča predvsem na barvo oči, kože, polnost ustnic in stil pričeske. Nekatere modele Kenov je že mogoče kupiti, drugi bodo v trgovine prispeli ravno pravi čas za predbožične nakupe.

  • Saša Eržen

    14. 7. 2017  |  Mladina 28  |  Kultura  |  Hudo

    Joga ob pivu

    Izvajanje različnih položajev joge in steklenica, kozarec ali pločevinka piva gresta lahko z roko v roki, trdijo zagovorniki joge ob pivu, izvorno beer yoga. Časovne in prostorske koordinate njenih začetkov segajo v leto 2014 na Burning man festival v Nevadi, od tam se je zamisel prenesla v Nemčijo, v zadnjih dveh letih pa so jo preizkusili tudi v številnih drugih državah po svetu. V Londonu so jo prakticirali celo v pubu, ponekod drugod v mikropivovarnah. Pri nas so jo pred štirimi meseci ponudili v Mariboru, po tem ko jo je že v začetku leta premierno izvedla ekipa ene od radijskih postaj. Raztezanje, iskanje notranjega miru in ravnovesja in sproščanje s pomočjo asan ob spremljavi piva dobijo dodatne razsežnosti, ugotavljajo organizatorji in tudi uporabniki. Kljub radosti ob pitju piva in osredotočenosti ob jogi, ali ravno zaradi njiju, gresta pivo in joga, vsaj kar se tiče redne prakse, skupaj približno toliko kot pivo in cvetje. Verjetno zato praviloma tudi obstaja omejitev porabe alkohola med jogo na steklenico piva ali dve. Kot družabna aktivnost pa je jogiranje ob steklenici piva nedvomno zabavno.

  • Saša Eržen

    7. 7. 2017  |  Mladina 27  |  Kultura  |  Hudo

    Nakefit

    Ravno še pravi čas za počitnice so se na platformi za množično financiranje Kickstarter pojavili samolepilni čevlji nakefit, ki so še pred koncem zbiranja sredstev želeno vsoto več kot desetkrat presegli. Gre za podplate, ki so si jih izmislili v Italiji in so zamenjava za natikače, prvi kupci pa bodo v njih paradirali konec julija. So elastični, se z lahkoto nalepijo in odlepijo, v njih ne drsi in med hojo od sebe ne dajejo nobenega zvoka. Nakefit kot nekakšen obliž za stopalo v črni, roza ali modri različici ščiti podplate med skakanjem po skalah, hojo po vročem pesku, tekanjem po spolzkih tleh okoli bazena ali stopanjem po travi. Ker je neprepusten za vodo, je uporaben na morju in ob bazenu, kjer varuje pred nalezljivimi virusnimi bradavicami, glivicami in urezninami. Če nalepk ne nosimo v vodi, zdržijo dlje, v vroči termalni vodi pa se rade odlepijo. Slabemu znanju angleščine gre verjetno pripisati na spletni strani nekajkrat ponovljeno misel, da človeku s temi podplati ni treba misliti. Upajmo, da bodo razmišljali vsaj avtorji, in sicer kako izboljšati izdelek, da ne bo le za enkratno uporabo.

  • Saša Eržen

    30. 6. 2017  |  Mladina 26  |  Kultura  |  Hudo

    Progresivni sladoled

    V začetku tedna je v javnost prišel zvočni posnetek, na katerem minister Christopher Pyne iz vladajoče avstralske Liberalne stranke v nagovoru somišljenikov v baru v Sydneyju vzneseno trdi, da zna biti zakon o istospolnih porokah – te za zdaj v Avstraliji niso dovoljene – spremenjen prav kmalu. V vladi Malcolma Turnbulla, ki sicer prihaja iz iste stranke kot Pyne, so razburjeni in trdijo, da to ne drži. Čeprav naj bi bila večina avstralske javnosti naklonjena istospolnim porokam, politiki že nekaj let in na vse mogoče načine zavlačujejo z odpravo diskriminatorne prepovedi. Na svoji fronti se za pravice istospolno usmerjenih tam spodaj bori tudi proizvajalec sladoleda Ben & Jerry’s, ki deluje pod okriljem multinacionalke Unilever. Že od konca maja v nobenem od njihovih 26 lokalov po Avstraliji ni mogoče naročiti dveh kepic sladoleda enega okusa. Prepovedi ne mislijo umakniti, dokler v Avstraliji ne bodo dovoljene istospolne poroke, posameznike pa pozivajo, naj glede spremembe zakona apelirajo na svoje predstavnike v parlamentu ter končno omogočijo enakopravnost vsem parom.

  • Saša Eržen

    23. 6. 2017  |  Mladina 25  |  Kultura  |  Hudo

    Pisoar z ekranom

    Oglasi so povsod in vedno več jih je. Izpostavljenost tržnim sporočilom na javnih straniščih ni nobena novotarija, pisoarji z LCD-ekrani, ki omogočajo predvajanje videovsebin, pa so. Izdeluje jih švicarsko podjetje Urimat. Sedeminčni, torej skoraj 18-centimetrski ekranček je bolj kot predvajanju sproščujočih ali stimulativnih podob namenjen zlasti predvajanju oglasov, saj tako pisoar skrbi za svojo rentabilnost; več ko ga ljudje uporabljajo, več lahko prisluži. Proizvodnja ustreznih oglasnih vsebin pri nas za zdaj še zaostaja za tehnologijo, saj namesto posebej za ta medij ustvarjenih oglasnih filmčkov in videopredstavitev na ekrančkih pisoarja prikazujejo enake oglase, kot bi jih na primer na plakatu. Pisoar sicer omogoča tudi predvajanje zvočnih posnetkov, saj je opremljen z izhodom za zvočnike. Čeprav so pisoarji v javnih toaletnih prostorih postavljeni prav zaradi večje učinkovitosti oziroma hitrejšega načina uporabe in s tem boljše pretočnosti uporabnikov, zna možnost ogleda kratkih filmov na scalniku, kot so zadevi nekoč rekli, podaljšati tudi čas opravljanja male potrebe.

  • Saša Eržen

    16. 6. 2017  |  Mladina 24  |  Kultura  |  Hudo

    Pasje življenje v New Yorku

    Lani oktobra je začel veljati predpis, po katerem je na podzemni železnici v New Yorku prevoz psov dovoljen le, če so ti med vožnjo ustrezno pospravljeni. Večji psi naj bi namreč zavzeli preveč prostora na vlakih, ki so v prometnih konicah že tako prenatrpani. »Container«, kot se v uredbi imenuje to, v čemer naj bi prevažali pse, si uporabniki podzemne, ki imajo psa, tolmačijo po svoje, kakor komu ustreza. Potovalke, nahrbtniki, torbe, platnene vreče, vse je postalo primerna »posoda« za prevoz štirinožcev. Prejšnji teden so se na družbenih omrežjih razpasle podobe psov na newyorški podzemni železnici v torbah in vrečah vseh vrst, na katerih je videti, kot da ljudje kar tekmujejo, kdo bo bolj domiselno zapakiral svojega ljubljenčka. Ker nikjer posebej ne piše, da morajo biti pospravljene tudi tačke, so se nekateri znašli tako, da v dno velike Ikeine vreče izrežejo luknje, skozi katere štirinožec vtakne noge. Pes je tako hkrati pospravljen v skladu s predpisom in samostojno mobilen, da ne obremenjuje lastnikovih ramen in hrbta.

  • Saša Eržen

    9. 6. 2017  |  Mladina 23  |  Kultura  |  Hudo

    First lady

    Če Sevničanom česa ne manjka, je to podjetnost. Tik pred inavguracijo prve dame ZDA, ki je na svet sicer privekala v Novem mestu, a so se ji prsi in ostali atributi razvili prav na sevniškem zraku, so tujim in domačim turistom ponudili blagovno znamko first lady, prva dama, v katere nedrje so stlačili salamo, vino, čokolado, čokolado z lističi zlata, čokoladne pralineje, jabolčne krhlje v čokoladi, čaj z vonjem jabolčnega zavitka in kremo proti gubam. Kot da omenjena zbirka ne bi bila dovolj bizarna, so ji pritaknili še ročno izdelano glineno skodelico ruralnega videza, za katero je vprašanje, ali bi jo trenutna prva dama, bolj naklonjena draguljem in pozlati, spustila čez lastni prag. Sami pravijo, da gre za »izbrane izdelke z območja občine Sevnica v Posavju, ki odražajo tradicijo, odličnost in eleganco«. Kdo ve, ali bodo Sevničani dovolj okretni, da bodo skodelico nadomestili z glinenim modelom za peko potice ali v blagovno znamko uvrstili še potico, po kateri se očitno sline cedijo celo papežu.

  • Saša Eržen

    2. 6. 2017  |  Mladina 22  |  Kultura  |  Hudo

    Kreme za čakre

    Ne le za gube ali celulit, čudežne kreme odslej poskrbijo tudi za čakre. Ljubezen, denar, zadovoljstvo, dobro počutje, uspeh, vse lahko v svoje življenje prikličemo s pomočjo kremnih gelov, ki so razviti in izdelani v Sloveniji. Z njimi naj bi odpravljali energijske blokade na fizični, čustveni in umski ravni ter se tako energijsko podprli na poti do želenih sprememb. Sedem kremnih gelov za sedem čaker nosi zveneča imena, kot so darilo obilja za korensko čakro, magnet privlačnosti za spolno čakro, točka moči za solarni pleksus, objem ljubezni za srčno čakro, vrelec iskrenosti za grleno čakro, šesti čut za čelno čakro ter dotik vesolja za kronsko čakro. Glavna učinkovina krem je informirana voda, vsaka pa ima še posebne sestavine, ki ustrezno spodbujajo čutila. Če se odločite le za eno, jo lahko uporabljate kjerkoli na koži obraza in telesa, če nabavite vso sedmerico, posamezno vtrete v področje ustrezne čakre. Pri težavah z denarjem tako obljubljajo pomoč kreme za korensko čakro, imenovane darilo obilja, za katero pa je seveda treba najprej dokaj obilno seči v žep.

  • Saša Eržen

    26. 5. 2017  |  Mladina 21  |  Kultura  |  Hudo

    Ročno orodje

    Vrtičkarska sezona je v polnem razmahu in vsi, ki radi rijejo po zemlji, zdaj lahko to počnejo še bolj dobesedno. Vrtnarske rokavice s kremplji namreč pomenijo zaščito rok in priročno ročno orodje za kopanje, sejanje, sajenje ter grabljenje v enem. Na vrtu nadomeščajo lopato, motiko in grablje, uporabne pa so tudi v stanovanju, za presajanje lončnic, za praskanje sostanovalcev po hrbtu in za strašenje otrok. Ker boste v njih videti kot pošast. Štirje črni kremplji iz vzdržljive plastike so le na desni rokavici; z njimi desnica koplje in vrta, medtem ko levica zasuva in gladi. Gre kakopak za nekakšno vrtičkarsko čudo, saj so rokavice s kremplji iz tako vzdržljivega in robustnega materiala, da trnji vrtnic in kaktusov ne morejo skoznje, hkrati pa omogočajo delikaten pincetni prijem. So vodotesne, a naj bi v njih koža nemoteno dihala. To pa še ni vse. Medtem ko kopljete po zemlji kot kak jazbec, boste verjetno na kolenih. Zato vam ob nakupu vrtnarskih rokavic s kremplji za prijetnejše klečanje na vrtu podarijo tudi kolenčnike oziroma ščitnike za kolena.

  • Saša Eržen

    19. 5. 2017  |  Mladina 20  |  Kultura  |  Hudo

    Bizarni spominki

    Po uspešni umetni oploditvi se pari srečujejo z vprašanjem, kaj storiti s preostalimi zarodki, tistimi, ki niso bili izbrani za oploditev, in zamrznjeni čakajo na svojo nadaljnjo usodo. Nekateri jih prihranijo zase, drugi darujejo, tretji uničijo, avstralsko podjetje Baby bee hummingbirds pa ponuja možnost vdelave neuporabljenih zarodkov, ki so mikroskopsko majhni, s prostim očesom nevidni, v nakit. Preden jih predelajo v okrasek za starše, iz njih menda izdelajo poseben pepel, v katerem ohranijo njihov DNK. Da povpraševanje doslej ni bilo veliko, govori podatek, da so v treh letih, odkar delujejo, za stranke po vsem svetu izdelali le približno 50 kosov nakita zarodkov od skupaj kakih 4000 izdelanih kosov nakita z vgrajenimi posebnimi spominki, kot so placenta, ostanek popkovnice, prvi koder dojenčkovih las, materino mleko, prvi zobek ali pepel umrlih bližnjih. Ponujajo tudi komplete, s pomočjo katerih lahko v uhane, obesek ali prstan za poseben, če ne že skrajno bizaren spominek, v domači kuhinji kar sami vdelate pepel pokojnika, od popka odpadli ostanek dojenčkove popkovnice, pramen las, pet mililitrov človeškega mleka, gotovo pa tudi sperme, čeprav slednje ne omenjajo.

  • Saša Eržen

    12. 5. 2017  |  Mladina 19  |  Kultura  |  Hudo

    Golo vrtnarjenje

    Prejšnjo soboto je bilo vreme pri nas sončno in zato kar primerno za vrtnarjenje au naturel. Mednarodni dan golega vrtnarjenja, ki ga že trinajst let obeležujejo prvo soboto v maju, ima korenine v ZDA, kjer sta se dneva, posvečenega vrtnarskemu nudizmu, domislila aktivista Mark Storey in Jacob Gabriel, ki se zavzemata za družabno goloto nespolnega tipa. Prvič je potekal septembra 2005, dve leti kasneje pa so ga prestavili v maj. Čeprav golota med vrtnarjenjem nemara res omogoča pristnejši stik z naravo in prispeva k izboljšanju telesne samopodobe, je treba imeti v mislih tudi morebitne sosede, ki nemara niso naklonjeni razkazovanju vaših intimnih vrtičkov med obdelovanjem vrta, da vas njihovi občutki ne bi udarili po žepu. Pri nas zakon golote namreč izrecno ne prepoveduje, kot prekršek zoper javni red in mir pa navaja razkazovanje spolnih organov na javnem kraju, ki bi kogarkoli motilo ali povzročilo vznemirjenje ali zgražanje. Ljubitelji naturizma med vrtičkarji morajo v teh krajih zatorej najprej poskrbeti za dovolj gosto in visoko živo mejo ali zid okoli svojega vrta. Časa za priprave na naslednji mednarodni dan golega vrtnarjenja je dovolj.

  • Saša Eržen

    5. 5. 2017  |  Mladina 18  |  Kultura  |  Hudo

    Espreso džoint

    Več kot polovica prebivalcev ZDA živi v državah, ki že dovolijo uporabo marihuane v medicinske, ponekod pa tudi v rekreativne namene. Tam, kjer so že izbojevali bitko za dekriminalizacijo marihuane, se seveda ukvarjajo z razvijanjem bolj sofisticiranih načinov njene uporabe. V podjetju CannaKorp, ki ga vodi kup izkušenih podjetnikov v zrelih letih – mnogi med njimi so se s travo prvič in zadnjič srečali med študijem –, so ustvarili prvi vaporizator, ki omogoča uporabo predpripravljenih enoporcijskih odmerkov marihuane, zapakiranih v kapsulo, podobno kot pri pripravi instant kave z aparatom. Vaporizator cannacloud je sestavljen iz dveh delov; zgornji je oblikovan kot nekakšna vaza, v katere dno uporabnik vstavi kapsulo. Zadevo vtakne v aparat in počaka nekaj trenutkov, da se v posodo sprosti oblak z aktivnimi učinkovinami, nato pa jo odstrani in iz nje kot iz skodelice skozi usta v kakih petnajstih minutah poinhalira nevidno vsebino. Kapsule ohranjajo okus, aromo in svežino marihuane, izdelane so iz aluminija in jih je možno reciklirati, vsebnost THC-ja v njih pa je nadzorovana in standardizirana.

  • Saša Eržen

    26. 4. 2017  |  Mladina 17  |  Kultura  |  Hudo

    Džezvomat

    Čeprav so tudi pri nas v lokalih na pohodu bariste, ki kuhanje kave espreso v avtomatu povzdigujejo v umetnost, se drugje življenje poenostavlja in bodo tajnice, ki so morale direktorjem kuhati turško kavo, zdaj lahko počele kaj bolj koristnega, medtem ko bo namesto njih turško pripravil avtomat. V Gorenju so pred leti že izdelali grelnik za vodo v obliki džezve, v katerega se je dalo nasuti mleto kavo, vendar je imel očitno to pomanjkljivost, da je moral nekdo med kuhanjem še vedno stati zraven in paziti, da kava ne bi skipela.

  • Saša Eržen

    21. 4. 2017  |  Mladina 16  |  Kultura  |  Hudo

    Nimuno loops

    Od letošnjega poletja v svetu lego kock nič več ne bo tako, kot je bilo. Industrijska oblikovalca Anine Kirsten in Max Basler iz južnoafriškega Cape Towna sta namreč ustvarila posebni samolepilni trak, s katerim lahko katerakoli trdna površina postane združljiva s temi najbolj priljubljenimi kockami na svetu. Samolepilni trak nimuno loops je mogoče zvijati in upogibati, rezati s škarjami, pa tudi odlepiti ter ponovno prilepiti. Stene, okna, vrata, pohištvo, posoda, igrače, vse lahko postane podlaga, na katero pritrdimo kocke. Zdaj je v ponudbi enojna ali dvojna širina traku, v nekaj barvah, prvi kupci pa se bodo z njim važili julija.

  • Saša Eržen

    14. 4. 2017  |  Mladina 15  |  Kultura  |  Hudo

    Semena v svinčniku

    Svinčnik sprout, kalček, je najplodovitejše med pisali, tudi če z njim ne napišemo ali narišemo ničesar smiselnega. Na prvi pogled je povsem običajen, a v sebi nosi semena, ki zaživijo po tem, ko svinčnik preneha služiti svojemu prvotnemu namenu. Narejen je iz lesa cedre, izbiramo pa lahko med takšnim, iz katerega bo zrasel koriander, bazilika, koper, meta, timijan, rožmarin, žajbelj, paradižnik češnjevec, zelena paprika, sivka, sončnica, spominčica ali ognjič. Med pisanjem moramo paziti le na to, da kdaj v raztresenosti ne zagrizemo v vrh svinčnika, kot bi to nemara storili z običajnim pisalom. V njem se namreč skriva kapsula s semeni. Ko svinčnik postane prekratek, da bi ga lahko še uporabljali, ga rahlo poševno vtaknemo v cvetlični lonček oziroma v zemljo. Ne smemo ga zariniti pregloboko, le toliko, da je v zemljo zakopan obarvani vrh. Svinčnik zalijemo, s tem pa aktiviramo kapsulo, ki se razgradi, da semena padejo v zemljo. Seme vzkali v nekaj tednih, po dobrem mesecu ali dveh pa zelišča lahko že uporabljamo. Na paprike in paradižnike bomo vsekakor čakali malo dlje.

  • Saša Eržen

    7. 4. 2017  |  Mladina 14  |  Kultura  |  Hudo

    Telovadba med umetninami

    Kultura in fizkultura sta združeni v novi uspešnici Metropolitanskega muzeja umetnosti v New Yorku, imenovani the museum workout, muzejska telovadba. Gre za nekakšen voden ogled zbirke in vodeno telesno vadbo v enem, vse skupaj pa se ob glasbeni spremljavi odvija zjutraj, še preden je muzej odprt za javnost. Od začetka letošnjega januarja do konca marca so 45-minutno muzejsko vadbo, ki se je vselej začela ob pol devetih zjutraj, izvedli šestindvajsetkrat. Vsakič je bila razprodana, saj je bilo v posamezni skupini prostora le za ducat obiskovalcev oziroma gibalcev. V tandemu sta jih vodili plesalki Monica Bill Barnes in Anna Bass, spremljal ju je še producent s prenosnim računalnikom in zvočnikom na rami. Štirinajst muzejskih eksponatov, pred katerimi so se odvijale koreografirane telovadne vaje, je izbrala ilustratorka in avtorica Maira Kalman, njena posneta pripoved pa je, izmenjaje se s soul in disko glasbo, navdihovala udeležence, medtem ko so trimčkali med kipi in slikami neprecenljive vrednosti. Z muzejskim fitnesom kanijo nadaljevati tudi v prihodnje, datumi pa za zdaj še niso znani.

  • Saša Eržen  |  foto: Uroš Abram

    7. 4. 2017  |  Mladina 14  |  Kultura  |  Portret

    Tanja Komadina, ilustratorka in striparka

    Ne more biti dolgo pri miru, zato risanje, ki je povezano z dolgotrajnim sedenjem, pogosto prekinja s tekom. Odteče nekaj kilometrov in se vrne k delu. Tudi v stripih in ilustracijah ima rada gibanje, dogajanje, sicer se začne dolgočasiti. Rada ima dramo, realizem, značilne drobce pri ljudeh in v njihovem vedenju, ki jih preliva v zgovorne risbe. Raje riše ljudi kot živali.

  • Saša Eržen

    31. 3. 2017  |  Mladina 13  |  Kultura  |  Hudo

    Napihljiva kapuca

    Jopica in pulover z napihljivo kapuco sta namenjena predvsem tistim, ki veliko časa preživijo premikajoč se z javnim prevozom, saj jim med tem nadomeščata blazino in omogočata udobnejši dremež. Josh Woodle, ki se sicer ukvarja s filmsko produkcijo, je zamisel dobil prav med vožnjo na letališče in sredstva za množično izdelavo oblačila z napihljivo kapuco zbiral prek platforme Kickstarter. Namesto 30.000 dolarjev, kolikor jih je želel zbrati, so podporniki na kup vrgli krepko prek 300.000. Oblačilo, ki se je sprva imenovalo the hypnos hood, si danes pot v omare utira pod imenom aros. V notranjosti kapuce je plastični ventilček, kakršnega imajo rokavčki za plavanje ali napihljiva žoga in skozi katerega v treh sekundah napihnemo ergonomično plastično blazino, skrito v posebnem žepku v kapuci. Kapucarka je sicer črna, bela ali siva, izdelana v različnih tkaninah in velikostih, blazino pa je treba pred pranjem iz nje odstraniti. Podporniki si lahko mehko dremuckanje na poti privoščijo že kakšno leto, v spletni trgovini pa je napihljiva kapuca postala dostopna tudi vsem ostalim zaspancem.

  • Saša Eržen

    24. 3. 2017  |  Mladina 12  |  Kultura  |  Hudo

    Nori parfumi

    Pred dnevi se je vonjem, ki si jih lahko s kozmetiko nanesemo na kožo, pridružila dišava z vonjem dlake mačjih mladičkov. Bojda so se zanjo trudili 15 let. Tega, ali je nekaj z vonjem krzna mladih muck primerno tudi za tiste, ki so alergični na mačke, sicer ne povedo. Podjetje, ki omenjeni parfum izdeluje, se imenuje Demeter fragrance library oziroma knjižnica dišav. Če smo natančni, pri njih ne gre za parfume, temveč za kolonjske vode, pri katerih so eterična olja raztopljena v bolj razredčenem alkoholu kot pri parfumih. Vse njihove dišave – teh je že več kot dvesto – so navdihnjene z vsakdanjimi vonji, ki pa so netipični za svet dišav; med najbolj nenavadnimi so zagotovo vonj novorojenčka, knjige z mehkimi platnicami, otroškega pudra, plastelina, zemlje, sveže umite kože, gorskega zraka, snega, dežja, nevihte, džintonika, paradižnika, pice, sušija ali terpentina. Kupci se lahko odločijo tudi za bolj konvencionalne vonje, kot na primer jasmin, sivka ali pačuli, ponujajo pa še posebne komplete, s katerimi si lahko iz različnih dišav vsak ustvari čisto svojo mešanico.

  • Saša Eržen

    17. 3. 2017  |  Mladina 11  |  Kultura  |  Hudo

    Kombinezon

    Predstavljajte si, da bi imeli eno samo obleko, za vse dni in vse priložnosti. Jumpsuit, kombinezon, ki ga ponuja kolektiv Rational dress society – ime so si nadeli po gibanju, ki je nastalo leta 1881 v Londonu, da bi ženske rešilo iz primeža korzetov –, vsekakor odpravlja klasično jutranjo dilemo, kaj obleči. Proti-modno gibanje kupcem ponuja praktično, enodelno oblačilo, ki je sestavljeno iz hlač in srajce, se spredaj zapenja z zadrgo ter ima dva žepa na sprednji in dva na zadnji strani hlač. Na voljo je z dolgimi ali kratkimi rokavi, v beli ali črni različici ter v več kot 200 različnih številkah, da se prilega vsakršnemu telesnemu tipu. Kombinezon je v celoti izdelan v ZDA, tudi blago in zadrge. Trenutno je na razprodaji, kmalu pa bosta vsem brezplačno na voljo njegov kroj in video z navodili za izdelavo. Žal ustvarjalci tega racionalnega oblačila še vedno niso rešili temeljne zagate s kombinezonom, in sicer kako iti v njem na stranišče, ne da bi ga bilo treba skoraj v celoti sleči.

  • Saša Eržen

    10. 3. 2017  |  Mladina 10  |  Kultura  |  Hudo

    Roza groza

    Čokoladni zajčki in bonboni v obliki pirhov na trgovinskih policah s sladkarijami so prvi znanilci bližajoče se velike noči. Najpomembnejši krščanski praznik je priložnost za zaslužek, ki je res ne gre zamuditi, so pomislili tudi v korporaciji, ki izdeluje najbolj prodajane piškote na svetu. Zato so združili moči s proizvajalcem ameriških tradicionalnih velikonočnih barvastih sladkornih penic v obliki ptičkov, zajčkov in drugih živalic ter te puhaste slaščice pretvorili v rožnato polnilo posebne, velikonočne različice piškotov. Slednji imajo na veliko začudenje uporabnikov precej nepričakovan stranski učinek. Poleg tega da se slina in jezik jedca obarvata roza, ga pravo presenečenje čaka kasneje, ob obisku stranišča, ko ugotovi, da roza kakcev nimajo le samorogi. Več piškotov poješ, intenzivnejša je barva, pravijo. Za obarvanost stolice namreč poskrbi dodatek, barvilo eritrozin, znano tudi kot rdeča številka 3 oziroma E127. Podobnost roza ptička na embalaži s kakcem je bojda zgolj naključna.

  • Saša Eržen

    3. 3. 2017  |  Mladina 9  |  Kultura  |  Hudo

    Sweepovac

    Imate raje pometanje ali sesanje? Če se nagibate k prvemu, a vam je odveč sklanjanje k smetišnici ter Sifizov napor, da bi nanjo z metlo spravili ves prašni drobir, lahko – če vam ni težko odšteti lepih denarcev za avtomatsko smetišnico – tradicionalne metode čiščenja združite s sodobnejšimi. Kuhinjski pripomoček, imenovan sweepovac, katerega slogan poziva »Odvrzite smetišnico!«, namreč poinhalira kupček smeti, ki ste mu jih z metlo pririnili pred nos. Pripomoček je nekakšna smetišnica za zmerno lene in tiste, ki se težko sklanjajo. Zaženemo ga s pritiskom na gumb, ki ga lahko izvedemo kar z nogo. Ime sweepovac je sicer sestavljenka iz besed pometati in sesati, saj je treba s pomočjo metle prah ter umazanijo najprej lastnoročno zbrati na kup, da bi nato s pomočjo sesalca, ki je pospravljen v majhni škatlici, vgrajeni kar v eno od stranic omare ali kuhinjskega otoka, smeti skozi odprtino vsesali v vrečko. Ta je enaka kot vrečke običajnih sesalcev in jo, ko se napolni, odvržemo v smeti ter zamenjamo z novo.

  • Saša Eržen

    24. 2. 2017  |  Mladina 8  |  Kultura  |  Hudo

    Joške na kvadrat

    Uzakonjene kvote domače glasbe, ki jih sicer čaka ustavna presoja, naj bi na radijskih postajah med drugim skrbele za jezik in kulturo naroda. Žal ni zakona, ki bi podobno skrb nalagal ostalim radijskim vsebinam in tako preprečil abotnosti, ki jih vsakodnevno predvajajo slovenske komercialne postaje. Radio Antena je v preteklih tednih skozi zvočnike pošiljal sporočila, kot so »Radio Antena ti zrihta nove joške«, in »Antena ti spedena joške na kvadrat!«. Šlo je za »najbolj vročo akcijo te zime«, s katero so z robatimi izrazi paru prijateljic ponujali plastični operaciji oprsij. Kot je komentiral radijski voditelj: »Namesto vinjet bomo zdej delili joške.« Promocije naj bi se spomnili pri znani estetski kirurgiji, a vsebinsko odgovornost vseeno nosi radio. Ta v javnem prostoru služi kot zvočna kulisa najrazličnejšim lokalom in trgovinam ter tako doseže tudi ušesa najmlajših, ki bi jim morale biti tovrstne debilnosti vsaj še nekaj časa prihranjene. Nekulturna in seksistična nagradna igra Joške na kvadrat je tudi jezikovni zmazek, saj so joški moškega spola. Če že, se prav piše joški, ne joške.

  • Saša Eržen

    17. 2. 2017  |  Mladina 7  |  Kultura  |  Hudo

    Posmrtna plošča

    Na tem mestu smo pred leti že pisali o diamantih, ki jih švicarsko podjetje Algordanza na željo svojcev izdeluje iz pepela pokojnikov. Ponudnikov, ki kremirane pretvorijo v bolj ali manj dragocen nakit, v tujini sicer ne manjka, pepel svojcev lahko s pomočjo različnih podjetij pretvorite celo v rakete za ognjemet, nizozemski oblikovalec Mark Sturkenboom pa užaloščenim vdovam omogoča, da pepel ljubega pospravijo v dildo. Drugačno pesem ubira britansko podjetje And vinyly – ime je zvočna aluzija na and finally, in nazadnje –, ki upepeljenega pokojnika vkomponira v vinilno ploščo. Slednja pomeni medij, ki ponuja tudi zvočni zapis; ta je sicer nekoliko slabše kakovosti, ker pepel potresejo po vinilu, preden ga sploščijo. Bodoči pokojniki ali njihovi svojci lahko za posmrtno ploščo izberejo 24-minutni posnetek govora, pesmi in različne zvoke, odločijo pa se tudi za prazno ploščo oziroma tišino, je v pogovoru za BBC povedal ustanovitelj podjetja in glasbeni producent Jason Leach. Z gramofona se lahko na primer razlega lajanje ali mijavkanje, saj je možno uploščiti tudi pepel hišnega ljubljenčka.

  • Saša Eržen

    10. 2. 2017  |  Mladina 6  |  Kultura  |  Hudo

    Varčna zavesa

    Pri prhanju naj bi v povprečju porabili približno 55 litrov vode, če se tuširamo pet minut in med tem voda teče ves čas, pa številka naraste na 140 litrov ali več. Obstajajo varčne prhe, s katerimi lahko občutno znižamo porabo vode, francoska umetnica Elisabeth Buecher, ki živi in ustvarja v Londonu, pa je iznašla varčni zavesi za prho. Prva se imenuje spiky, koničast, špičast, in po štirih minutah prhanja izproži barvite napihljive konice, ki zavzamejo ves prostor pod prho ter tako človeka preženejo izpod nje. Druga, ki je okrogla ter prozorna, se imenuje past, izvorno trap, in se počasi napihuje, po štirih minutah pa popolnoma objame tuširanca ter mu tako onemogoči nadaljnjo porabo vode. Kopalniški zavesi, ki uporabniku preprečujeta, da bi med tuširanjem povsem pozabil na čas, žal nista naprodaj. Gre za umetniški instalaciji in del projekta Moja zavesa za prho je zeleni bojevnik, s katerim je Buecherjeva želela spodbuditi zavedanje o porabi vode.