Igor Mekina

  • Igor Mekina

    14. 9. 2012  |  Svet

    Pasti napada na Iran

    Samo ameriški napad s silami, ki bi bile hkrati večje od tistih, ki so bile istočasno uporabljene v intervencijah v Afganistanu in Iraku bi lahko – pa še to samo začasno – upočasnil iranski jedrski program. Istočasno pa bi tako velik vojaški napad na Iran sprožil povratne napade Irana in povzročil vsesplošno, novo bližnjevzhodno vojno. To je glavni zaključek posebnega poročila, ki ga je pripravilo več kot 30 nekdanjih ameriških diplomatov, generalov in strokovnjakov za varnostna vprašanja.Študija bo objavljena v četrtek, vendar je agencija AP dobila izvod poročila »projekta Iran« vnaprej ter ga predstavila javnosti.

  • Igor Mekina

    11. 9. 2012  |  Svet

    Priča: ”Zaporniku sem vzel sem srce”

    Srbska javna televizija (RTS) je predvajala pretresljivo izpoved moškega, ki je v času spopadov na Kosovu v severni Albaniji sodeloval pri odvzemu srca iz prsnega koša živega ujetnika srbske narodnosti. Priča – nekdanji pripadnik Osvobodilne vojske Kosova (OVK) - je potrdila, da je v improvizirani “kliniki” v neki hiši na severu Albanije po ukazu jemala organe ugrabljenim srbskim zapornikom. Žrtve so operirali žive in brez kakršnekoli anestezije. Moški je priznal, da ima še danes nočne more zaradi teh strahot, ki jih je izvajal zato, da ga je nadrejeni ne bi ustrelili.

  • Igor Mekina

    9. 9. 2012  |  Svet

    FBI vzpostavlja sistem prepoznavanja obrazov

    Sistem deluje ob pomoči vseh kamer, ki so pod nadzorom, njegov namen pa je preprost – zbrati in arhivirati podatke o gibanju vseh ljudi znotraj ZDA. Gre za projekt »naslednje generacije identifikacije« (Next Generation Identification oziroma NGI), ki zbira podatke o vseh osebah na še neznanih lokacijah in se je po poročilu ameriškega portala New Scientist začel praktično uresničevati že leta 2005. Ta sistem naj bi deloval kot izboljšava sedanjega integriranega »avtomatskega sistema identifikacije prstnih odtisov«, (IAFIS) ki primerja prstne odtise s podatki o kriminalnih arhivov po vsem ZDA.

  • Igor Mekina

    3. 9. 2012  |  Svet

    Slovenski Pilatusi nad Beogradom

    V Srbiji so včeraj z velikim aeromitingom »Batajnica 2012« proslavili stoto obletnico srbskega vojaškega letalstva. Na predstavitvi več kot 100 različnih letal iz 16 držav je bilo skoraj 200.000 ljudi, dogodek pa je spremljalo tudi okoli 500 novinarjev, od tega okoli 250 tujih. Srbsko letalstvo in protizračna obramba sta bila sicer ustanovljena 24. decembra, ko je bilo leta 1912 ustanovljeno Zračno poveljstvo srbske vojske v Nišu, ki je imelo v tistem trenutku v svoji sestavi letalski oddelek, balonski oddelek, postajo za vodik in oddelek golobje pošte. V tem času je bila Srbija ena od petnajstih držav na svetu, ki so imele vojaško letalstvo.

  • Igor Mekina

    27. 8. 2012  |  Svet

    Resničnostni šov Wesleyja Clarka

    Naslov bi lahko prevedli kot ‘Zvezde tekmujejo za odlikovanja’ (ime oddaje je hkrati aluzija na ameriško zastavo), gre pa za resničnostni šov v slogu oddaje Survivor, le da se tu različne ameriške zvezde borijo v insceniranih bitkah. Clark ocenjuje fizično pripravljenost in borbeno uspešnost osebnosti kot so pevec Nick Lachey, igralec Terry Cruise in mož nekdanje guvernerke Aljaske Sarah Palin.

  • Igor Mekina

    26. 8. 2012  |  Družba

    Tadićevi okostnjaki padajo iz omar

    Zadnja afera kaže, kako je Tadićeva izbranka nepotistično vodila loterijo Srbije. Vrstijo se medsebojne obtožbe voditeljev Demokratske stranke, iz omar kar naprej padajo različni okostnjaki, stolček pa se vse bolj maje tudi predsedniku stranke Borisu Tadiću, ki ne samo, da ni ostal predsednik države še za naslednjih pet let, pač pa si je skoraj za leto dni ‘skrajšal’ mandat in na koncu ni uspel postati niti premier vlade. Toda še večja težava so finančni škandali, ki neprestano pretresajo stranko.

  • Igor Mekina

    7. 8. 2012  |  Družba

    »Retuširanje« vojne v Siriji

    Časnik Kronen Zeitung, ki se ponaša z z največjo naklado v Avstriji, je te dni v enem od člankov o aktualnem dogajanju dogajanju v Siriji objavil tudi fotografijo moškega in ženske z dojenčkom v rokah, ki se oddaljujeta po ulici, za njima pa je mogoče videti ruševine mesta. Podnapis pod fotografijo je bil prav tako precej nazoren. Na njem je pisalo: »Ljudje bežijo iz Alepa, potem ko so se deli mesta spremenili v ruševine.«

  • Igor Mekina

    6. 8. 2012  |  Svet

    Srbski pogledi na hrvaško Nevihto

    Hrvaška je praznovala dan zmage in domovinske hvaležnosti ter dan hrvaških veteranov v spomin na operacijo Nevihta leta 1995, ko je dan po začetku operacije padel oziroma bil osvobojen Knin. V Kninu in drugih mestih so zato potekale številne slovesnosti. Predsednik hrvaške vlade Milanović je v Kninu dejal, da »ne slavimo ta dan zato, da bi se naslajali nad tujo nesrečo, pač pa da bi proslavili svojo veličastno in častno zmago »ker je bila domovinska vojna pravična, obrambna in častna« ter da Hrvaška »na teh vrednotah vstopa v EU«.

  • Igor Mekina

    30. 7. 2012  |  Politika

    Bo Slovenija napadla Sirijo?

    Če bo Turčija 'intervenirala' v Siriji bi s tem lahko v vojno zapletla vse članice zveze NATO, s tem pa tudi Slovenijo, ki je po osamosvojitvi podprla že dve okupaciji na Bližnjem vzhodu. Turčija je slovenska zaveznica in jo je Slovenija (enako kot Turčija Slovenijo) v skladu z znamenitim 5. členom Washingtonske pogodbe tudi dolžna braniti v primeru napada.

  • Igor Mekina

    24. 7. 2012  |  Ekonomija

    Odbitne franšize tolčejo vinarje

    Slovenija je vse bolj pod vplivom vremenskih ekstremov. Milim zimam sledijo suše ali pa dolga deževna obdobja, zaradi katerih se veča gospodarska škoda. Že leta 2007 je mednarodna konferenca o podnebnih spremembah natančno napovedala smer sprememb. Globalne temperature so se v zadnjih 100 letih povečale za 0, 74 stopinje, povprečna temperatura pa je zrasla za 0,94 stopinje. V 21. stoletju se bodo povprečne poletne temperature v južni Nemčiji, Švici, Avstriji, Češki republiki, severni Italiji in Sloveniji dvignile za 3,5 stopinj v primerjavi z obdobjem 1961 – 1990. Celo v zgornji Avstriji lahko v tem stoletju pričakujejo, da se bodo poleti temperature nad 30 stopinjami zadrževale v obdobjih več kot 20 dni vsaki dve leti in ne vsakih 20 let, kot doslej. Vse to bo povzročilo, da bo ob koncu stoletja celo v Alpah samo še 30 odstotkov sedanjih smučarskih terenov pod snegom. Poletja bodo vedno bolj nepredvidljiva: priče bomo vse hujšim nevihtam in toči, ki lahko v ekstremnih primerih 'proizvede' tudi kepe, velike kot nogometna žoga.

  • Igor Mekina

    23. 7. 2012  |  Družba

    Družabne igre z Breivikom

    Če bo Anders Behring Breivik 24. avgusta spoznan za krivega ga verjetno čaka biokmetovanje na lepem norveškem otoku. Ob obletnici pokola na Norveškem, v katerem je desničarski skrajnež Breivik ubil 77 ljudi, so se na Norveškem z več slovesnostmi spomnili tragičnih dogodkov.

  • Igor Mekina

    15. 7. 2012  |  Svet

    Ruska flota ščiti »Alaed«

    Rusija je po informacijah zahodnih medijev proti Siriji znova poslala ladjo z popravljenimi helikopterji, ki se je morala pred časom na svoji poti obrniti pred obalo Škotske, saj je ladja po pritiskih in kritikah vodilnih politikov ZDA in Veliko Britanije na poti »izgubila« svojo zavarovalno polico, ki jo je izdalo britansko podjetje. Tokrat je odgovor Rusije nekoliko drugačen – ladja ki so jo poslali na pot pluje pod rusko zastavo, hkrati pa jo bodo ob vsej poti spremljale ruske ladje, saj so se tri skupine ladij namenile, da se združijo v večjo bojno skupino in pred obalami Sirije izvedejo »načrtovane manevre«.

  • Igor Mekina

    8. 7. 2012  |  Svet

    Navodilo za prepoznavanje nacistov

    Nemška Federacija lastnikov hotelov in restavracij (DEHOGA) je sporočila, da bodo njeni člani v Brandenburgu kmalu dobili zelo natančno, več kot 20 strani dolgo navodilo, s katerim bodo lahko bolj utemeljeno zavračali različna »praznovanja« nezaželenih gostov, predvsem neonacističnih skupin. Dokument bo vseboval tudi vse kratice, simbole, znake in risbe, ki jih za medsebojno prepoznavanje uporabljajo pripadniki skrajnih desničarskih organizacij. Prav tako bodo podrobno pojasnjeni datumi, ob katerih se zbirajo neonacisti.

  • Igor Mekina

    8. 7. 2012  |  Svet

    Na vidiku »večja vojna«

    Kitajska in Rusija sta se ostro odzvali na oceno ameriške državne sekretarke Hillary Clinton, ki je opozorila, da bosta »Rusija in Kitajska morali plačati ceno« zaradi razmer v Siriji. »Njihova (zahodna) stališča bodo zelo verjetno poslabšala položaj, kar bo vodilo do še več nasilja in na koncu do velike vojne,« je dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Na podoben način se je odzvalo kitajsko zunanjo ministrstvo, ki je ocene ameriške zunanje ministrice ocenilo kot »nesprejemljive«.

  • Igor Mekina

    5. 7. 2012  |  Svet

    Navodila za prepoznavanje nacistov

    Nemški gostinci bodo kmalu dobili posebna »navodila« s pomočjo katerih bodo lahko prepoznavali in zavračali različne »proslave« neonacistov v njihovih objektih.

  • Igor Mekina

    28. 6. 2012  |  Politika

    Grozljivo sprenevedanje države

    Slovenija nima denarja za odškodnine za izbrisane, saj nima niti denarja za nujne potrebe. Tako je danes v Bruslju dejal premier Janez Janša v odzivu na sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu glede izbrisanih. "Pristojne institucije to sodbo še preučujejo. Lahko samo rečem, da Slovenija tega denarja nima, nimamo niti denarja za nujne potrebe. Ne vemo, kako bomo spravili skupaj proračunsko politiko za naslednji dve leti, tako da odgovora na to vprašanje enostavno nimam," je premier odgovoril na vprašanje, kakšen je njegov odziv na sodbo.

  • Igor Mekina

    25. 6. 2012  |  Svet

    Ruska raketa za turški F-4

    Potem ko je Sirija potrdila, da je sestrelila turško vojaško letalo F-4 Phantom, ki je kršilo sirski zračni prostor, je Turčija zaostrila svoje stališče s trditvijo, da naj bi se turško letalo nahajalo v »mednarodnem zračnem prostoru.«.

  • Igor Mekina

    19. 6. 2012  |  Svet

    V Madžarski odkrili kip zavezniku Hitlerja

    V Madžarski so slovesno odkrili kip Miklósu Horthyju, zavezniku Adolfa Hitlerja in voditelju, ki je med drugim leta 1941 ukazal okupacijo in pripojitev delov Slovenije avtoritarni Madžarski ob napadu sil osi na nekdanjo kraljevino Jugoslavijo. Kip so postavili v vasi Čikaku (Csókakő), ki je od Budimpešte oddaljena okoli šestdeset kilometrov. Horthy je bil regent Madžarske od leta 1920 do leta 1944, v tem času pa je bila njegova država zaveznik z nacistično Nemčijo in fašistično Italijo.

  • Igor Mekina

    17. 6. 2012  |  Svet

    Prelomne grške volitve

    Grške volitve po vsemu sodeč ne bodo odločile samo o obstanku Grčije v območju evra, pač pa tudi o nadaljnji usodi območja evra nasploh, s tem pa bodo zagotovo vplivale tudi na dogajanje v vseh državah EU – vključno s Slovenijo. Glavna tekmeca na volitvah sta vodja konservativne Nove Demokracije Antonis Samaras, ki podpira dosedanji sveženj varčevalnih ukrepov za Grčijo ter vodja levičarske Sirize Aleksis Cipras, ki mu nasprotuje.

  • Igor Mekina

    16. 6. 2012  |  Svet

    Egiptovski “mehki udar”

    V Egiptu naj bi se volivci dokončno odločili, kdo bo postal predsednik države. V drugem krogu se bosta danes in jutri pomerila kandidat Muslimanske bratovščine Mohamed Mursi in Ahmed Šafik, zadnji premier v režimu Hosnija Mubaraka. Mursi in Šafik pa sta prejela največ glasov in se uvrstila v drugi krog. Mursi je zbral 24,8 odstotka podpore, Šafik pa 23,7. Nato je obsodba strmoglavljenega Hosnija Mubaraka 2. junija na dosmrtno ječo razburila njegove nasprotnike, ki so za smrt več kot 800 protestnikov med lansko vstajo zanj zahtevali smrtno kazen. Podpora je padla tudi Muslimanski bratovščini in njenemu kandidatu Mursiju. Muslimanska bratovščina je sicer osvojila 47 odstotkov sedežev v parlamentu in bi lahko z drugimi, bolj skrajnimi islamisti, ki so osvojili 25 odstotkov sedežev v parlamentu sestavila vlado, vendar jo že kritizirajo, da želi islamizirati državo.

  • Igor Mekina

    11. 6. 2012  |  Svet

    Jeremić nasproti Ban Ki Moona

    Dosedanji zunanji minister Srbije Vuk Jeremić je ob glasovanju v Generalni skupščini OZN presenetljivo premagal litovskega veleposlanika pri pri OZN Daliusa Čekuolisa. V Srbiji so prepričani, da svetovna organizacija zaupa v strokovnost srbskih diplomatov in da bo Jeremićev uspeh vplival tudi na zunanjepolitični položaj Srbije v prihodnjih letih.

  • Igor Mekina

    7. 6. 2012  |  Ekonomija

    Merklova po po Hitlerjevih stopinjah?

    Nekdanji nemški zunanji minister Joschka Fischer je precej ostro napadel sedanjo nemško kanclerko Angelo Merkel. V svojem avtorskem članku je Merklovo posredno primerjal s cesarjem Wilhelmom II in celo s Hitlerjem, ne da bi slednja sicer eksplicitno sicer imenoval. Prispodoba sicer ni povsem originalna – v Grčiji se je namreč v zadnjem času pojavilo veliko grafičnih upodobitev ali demonstrantov, ki Merklovo prikazujejo v družbi s Hitlerjem ali pa asocirajo na njeno povezavo z nacizmom.

  • Igor Mekina

    2. 6. 2012  |  Družba

    V zapor zaradi ateizma?

    Turški skladatelj in pianist Fazil Say bi lahko bil na procesu, ki ga čaka oktobra, obsojen na 18 mesecev zaporne kazni – in to zgolj zato, ker se je na svojem twitterjuvfff opredelil za ateista. S tem je namreč po oceni turškega tožilstva »užalil verska čustva« svojih sodržavljanov. Kot je dejal 42-letni Fazil Say, so ga takoj, ko je to priznal »vsi pričeli žaliti« in je verjetno »prva oseba, ki se ji bo sodilo zato, ker je priznala, da je ateist«. Njegov odvetnik Meltem Alkoj je povedal, da se bo sojenje na sodišču v Istanbulu pričelo 18. oktobra ter da se bo skladatelj in pianist zagotovo pojavil na sojenju.

  • Igor Mekina

    27. 5. 2012  |  Svet

    »Da« za neodvisno Škotsko

    Alex Salmond, predsednik škotske vlade in stranke SNP je na začetku kampanje »Da« za Škotsko neodvisnost izrazil prepričanje, da bo Škotska že kmalu, še posebej pa v primeru, če bo zahtevo za referendum o neodvisnosti podprlo milijon Škotov s svojimi podpisi, postala neodvisna država.

  • Igor Mekina

    24. 5. 2012  |  Ekonomija

    Grčija še letos zapušča evro?

    Vodilni bančnik skupine Citi Willem Buiter je za CNBC dejal, da bo po njegovi oceni Grčija območje evra zapustila najkasneje do konca letošnjega leta. Uvedena bo nova valuta, vendar bo njena vrednost takoj po uvedbi padla za najmanj 60 odstotkov v primerjavi z evrom.

  • Igor Mekina

    23. 5. 2012  |  Svet

    Vrh Nata: Oslabljeno zavezništvo

    Po čem si bomo zapomnili vrh zveze NATO v Chicagu? Vsekakor ne po dolgoveznih govorih o tem, kako bo NATO slavnostno in “zmagovalno” zapustil Afganistan. To so že nekaj let splošna mesta vseh podobnih dogodkov. In ne pomenijo veliko, saj se bo vojna v Afganistanu tudi po uradnem “koncu”, ki ga ameriški predsednik Barack Obama seveda potrebuje zaradi volilne zmage na letošnjih predsedniških volitvah, nadaljevala tudi po letu 2014, ko naj bi NATO uradno zapustil državo. Vrh v Chicagu pa si bomo vsekakor lahko zapomnili po odsotnosti Vladimirja Putina, napovedi o “operativnosti” protiraketnega ščita (ki mu Rusija nasprotuje) in dejstvu, da se NATO znova sooča s krizo identitete.

  • Igor Mekina

    21. 5. 2012  |  Svet

    Presenetljiva zmaga Nikolića

    Kljub napovedim telefonskih anket ter skorajda vseh analitikov in medijev (razen londonskega Economista), ki so bili prepričani, da bo na predsedniških volitvah zmagal Boris Tadić, je v Srbiji z 49, 51 odstotka glasov zmagal Tomislav Nikolić. Borisu Tadiću se je torej zgodilo natanko to, kar se je zgodilo tudi Slobodanu Miloševiću in na kar so ga opozarjali le redki analitiki v Srbiji – da je deset mesecev pred iztekom svojega rednega mandata po nepotrebnem izgubil predsedniško funkcijo.

  • Igor Mekina

    20. 5. 2012  |  Svet

    Srbija izbira novega »vožda«

    V Srbiji poteka drugi krog predsedniških volitev, v katerem se bosta pomerila predsednik Demokratske stranke (DS) in dosedanji predsednik Boris Tadić ter predsednik Srbske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić. Tadić je v prvem krogu volitev 6. maja, ko so državljani Srbije volili tudi nove skupščinske poslance, lokalne oblasti in oblasti v Vojvodini, prejel 25,31 odstotka glasov, le malo več kot Nikolić, ki jih je zbral 25,05 odstotka.

  • Igor Mekina

    14. 5. 2012  |  Politika

    V Grčiji se krepi podpora levici

    Grški predsednik Karolos Papuljas je začel zadnji krog pogajanj s političnimi strankami, ki so se na predčasnih volitvah 6. maja uvrstile v grški parlament. Časa za dogovor imajo do četrtka. Če voditeljem strank tudi tokrat ne bo uspelo sestaviti vlade, bodo sledile nove predčasne volitve.

  • Igor Mekina

    13. 5. 2012  |  Svet

    Sporna jedrska modernizacija bo povečala napetosti z Rusijo

    Načrti zveze NATO, v skladu s katerimi naj bi članice zveze NATO, ki imajo v arzenalih na svojih tleh uskladiščenih okoli 180 zastarelih jedrskih bomb, le-te že kmalu modernizirale s pametnejšim orožjem za množično uničevanje, bo po mnenju poznavalcev precej poslabšalo že tako ne posebej dobre odnose med ZDA in Rusko federacijo.