Uredništvo

  • Uredništvo

    15. 7. 2020  |  Družba

    FOTO + VIDEO: Novinarji na protestu branili neodvisne medije

    Novinarske organizacije so danes skupaj z organizatorji protivladnih protestov prvič v zgodovini sodobne Slovenije organizirale javne proteste zoper napad na neodvisni medijski prostor v Sloveniji. Protesta, ki se je odvil na Trgu republike v Ljubljani, so se udeležili številni profesionalni novinarji iz različnih medijskih hiš (Dela, Dnevnika, Večera, Mladine, Pop TV, Kanala A, Radia Študent, Primorskih novic,…) in tudi drugi podporniki, ki verjamejo v svobodne medije. Vsi so prišli podpreti novinarje z TV Slovenija, Radia Slovenija in Slovenske tiskovne agencije (STA); slednji so na protestu nastopili tudi s svojimi govori. Po njihovi enotni oceni predlagane zakonske rešitve postavljajo pod vprašaj preživetje in neodvisnost javnih medijev in medijskega prostora nasploh.

  • Uredništvo

    15. 7. 2020  |  Politika

    »Nikakor ne morem pristati na težnje po slabitvi neodvisnega in svobodnega novinarstva«

    "Čeprav si želim, da bi mediji večkrat zasledovali pozitivne zgodbe in interese preprostega človeka in ne posameznih lobističnih organizacij ali lobistov, pa nikakor ne morem pristati na težnje po slabitvi neodvisnega in svobodnega slovenskega novinarstva."

  • Uredništvo

    15. 7. 2020  |  Družba

    »Ko se vladajoča stranka enkrat polasti medijev, je demokracije konec«

    "Na sosednjem Madžarskem so javni mediji prišli pod popoln nadzor vladajoče stranke. Težava je, da Evropa to mirno opazuje. Ko se vladajoča stranka enkrat polasti medijev, je demokracije konec."

  • Uredništvo

    14. 7. 2020  |  Družba

    Sredin protest za neodvisne medije

    V sredo, 15. julija, se bo ob 14.30 na Trgu republike v Ljubljani odvil protest za neodvisne medije. Organizatorji sporočajo, da je ministrstvo za kulturo potiho pripravilo tri medijske zakone, ki bodo povsem spremenili medijsko krajino. Javnemu servisu RTV Slovenija bo Janševa vlada z novim zakonom odvzela velik del denarja, zato bo pahnjen na rob obstoja, opozarjajo. Prav tako si želi oblast s spremembami zakona o Slovenski tiskovni agenciji (STA) podrediti vodstvo STA, ki bi s tem izgubila status neodvisnega medija, na kar opozarjajo tudi mednarodne institucije.

  • Uredništvo

    14. 7. 2020  |  Politika

    »Ljudje, ki kritizirajo partizansko gibanje, niso državotvorni«

    "Kar me moti, je to, da ljudje, ki kritizirajo partizansko gibanje, niso državotvorni. Država ni in ne more biti vprašanje ideologije. Je vprašanje volje in moči, zmožnosti, da voljo udejanjiš. Partizani so bili tega zmožni. Skozi izkušnjo upora, ki je bila boleča, so postali državotvorni subjekt. Upor je bil po mojem mnenju za Slovence tista vrednota, ki nam je dala identiteto. Nizozemcem, Dancem se ni bilo treba upirati, saj so imeli za sabo tisočletno zgodovino. Ta jih je brez problemov umeščala v evropski prostor. Mi take zgodovine nismo imeli. Kot narod bi lahko tudi izginili in nihče bi se tega ne zavedel. Leta 1919 so nas na pariški mirovni konferenci razčetverili, pa ne vem, da bi na mednarodni ravni kdo protestiral."

  • Uredništvo

    14. 7. 2020  |  Politika

    Janša: »Za vse morebitne posledice javnih groženj s smrtjo ste soodgovorni«

    "V zvezi z mojo navedbo, da boste za vsako morebitno žrtev organiziranih groženj s smrtjo neposredno odgovorni, vam na koncu še pojasnjujem, da se z zaporom do enega leta kaznuje tisti, kdor ve, da se pripravlja kaznivo dejanje, za katero je z zakonom predpisana kazen treh ali več let zapora, pa ga v času, ko se je dalo še preprečiti, ne naznani in je bilo dejanje poskušeno ali dokončano."

  • Uredništvo

    13. 7. 2020  |  Družba

    »Zdi se mi, da so seznami izjem daljši od seznamov tistih, za katere nekaj velja«

    "Vlada se vede, kot da je skrb za javno zdravje v prvi vrsti skrb vsakega državljana, kar je popolnoma nesmiselno, saj govorimo o epidemiološki sliki, statistiki, mehanizmu prenosa virusov. To niso znanja, ki bi jih vsak prebivalec Slovenije imel. Edino smiselno bi bilo, da vlada ali NIJZ pripravi zelo preprosta, jasna navodila, ki bi v enaki meri veljala za vse. Zdi se mi, da so seznami izjem daljši od seznamov tistih, za katere nekaj velja. Za različne gospodarske subjekte veljajo popolnoma različna navodila."

  • Uredništvo

    13. 7. 2020  |  Politika

    »Janša svoje spreobrnitve od komunizma javno ni nikoli pojasnil«

    "Janša je avtor in motor teze o konvertitstvu drugih ljudi, toda svoje spreobrnitve od komunizma javno ni nikoli pojasnil. Teza o očetovem domobranstvu je pač premalo za globoke verovanjske uvide v globočine jugomarksizma in idolatrije, ki ji je služil celotno mladost. Današnja interpretacija krogov blizu Cerkve je, da se je pod dobrim vplivom svoje zadnje žene spreobrnil v katoliško pravilnost in da v tem izvira njegovo preroško poslanstvo."

  • Uredništvo

    12. 7. 2020  |  Družba

    »Novi zakon pomeni konec za RTV Slovenija«

    "RTV Slovenija v tem trenutku potrebuje dodatnih 8 milijonov evrov letno za normalno delovanje. Novi zakon, ki nam jemlje denar, pomeni konec za to hišo."

  • Uredništvo

    12. 7. 2020  |  Družba

    »To, kar se je zgodilo, je bilo narobe, to je dejstvo«

    "To, kar se je zgodilo, je bilo narobe, to je dejstvo. Iskreno povem, niti nisem imel prave predstave, da je tega še toliko. Šele zdaj, ko je prišlo v medije in se začelo glasno govoriti, jo imam in res upam, da se to uredi in da se to ne bo več dogajalo. Tudi mi smo temu izpostavljeni zelo neposredno, ena najboljših prijateljic moje hčerke je temnopolta."

  • Uredništvo

    12. 7. 2020  |  Kultura

    Nedeljska poezija #24

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih dveh letih. Tokrat pesem Maruše Krese.

  • Uredništvo

    11. 7. 2020  |  Politika

    »Te rdeče črte Janezu Janši ne bomo pustili prestopiti«

    "Ne, v Sloveniji nimamo težav le s koronavirusom. V Sloveniji imamo težave z vlado, ki je vidno nesposobna, koruptivna, ki se vsak dan zapleta v laži, in ki ji, razen najbolj zvestih volivcev, ne verjame nihče več. Zato tako hiti z medijsko zakonodajo, saj rešitev vidi v uzurpaciji medijev. Tako bi lahko končno utišali zoprne kritike, korupcijo pometali pod preprogo (beri: mobingirali in odstavljali neposlušne novinarje), dobre novice pripisali sebi, slabe pa protestnikom, opoziciji, 'komunistom', 'kulturnim marksistom', 'lenuhom' in drugim 'sovražnikom ljudstva'."

  • Uredništvo

    11. 7. 2020  |  Družba

    »Si gledalci res želijo še več oglasov?«

    "Namesto da bi se RTV Slovenija vse bolj ukvarjala s tistim, kar je javni interes, in bila čim manj pod pritiskom komercialnih interesov. Oglaševanje za sabo vleče obljube. Obljubljaš oglaševalcu, da boš delal določen program. Vam se odvzamejo sredstva, ki so recimo temu stabilna, s katerimi lahko načrtujete svojo dejavnost, in se vas sili v to, da pridobite čim več oglaševanja. Ne vem, če bi vprašali gledalce, ali hočejo imeti še več minut na uro oglasov?"

  • Uredništvo

    9. 7. 2020  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Jutri izide nova Mladina! Naslovnico sta tokrat zakrivila Damjan Ilić (oblikovanje) in Zoran Smiljanić (ilustracija). Vrnitev tržaškega Narodnega doma, ki so ga leta 1920 požgali italijanski fašisti, ne bi smela biti predmet kravjih kupčij. Več o tem si preberite v naslovni temi! Letos že osemindvajseta številka Mladine bo od 10. julija na voljo pri vašem najbližjem prodajalcu časopisov in na naši spletni strani. #Mladina28 

  • Uredništvo

    9. 7. 2020  |  Politika

    Orban: »Janšo dojemamo kot najpogumnejšega protikomunističnega borca v Evropi«

    "Janeza na Madžarskem dojemamo kot najpogumnejšega protikomunističnega borca v evropski politiki. Veliki povratnik, ki se vedno bori, nikoli ne obupa in se vedno vrača."

  • Uredništvo

    9. 7. 2020  |  Družba

    »Ti zelo bogati beli fantje, ki vodijo naš svet, delujejo kot mafija«

    "Če bi bil to kakršen koli odgovoren vladajoč sistem, bi bili besni na njih. Ker pa so zasebno podjetje, lahko počnejo, kar želijo. Ti zelo bogati beli fantje, ki vodijo naš svet, delujejo kot mafija. Z neomejenimi količinami denarja, brez transparentnosti, prevzemanja odgovornosti."

  • Uredništvo

    8. 7. 2020  |  Družba

    »Otrokom je treba brati tudi, ko zrastejo«

    "En razlog je, da začnejo osvajati bralno kulturo. Čeprav se med temi, ki so jim starši veliko brali, še vedno najde kdo, ki ne bere rad. Otroci ob tem spoznavajo neverjetno mnoštvo zgodb. In branje je res čudovit večerni ritual, ki zbližuje. Na začetku bereš in pripoveduješ, ko rastejo, se začneš tudi pogovarjati o zgodbah, kar se lahko prepleta s privzgajanjem etičnih in moralnih vrednost. In čeprav so potem pri neki starosti že dovolj stari, da bi lahko brali sami, jaz pravim - ne vedno. Otrokom je treba brati tudi, ko so večji. To je čudovita skupna aktivnost in bližina, ki se ne zgodi v nobenih drugih okoliščinah."

  • Uredništvo

    8. 7. 2020  |  Družba

    »Našo državo so dobesedno oskubili kakor kokoš«

    "Vse se je spremenilo, vse je šlo na glavo. Izgubljene so največje vrednote, ki so bile pridobljene v času hudih bojev med okupacijo naše države. Dostojanstvo, pokončnost, pogum, tovarištvo in poštenje je iz naše družbe odrinjeno."

  • Uredništvo

    7. 7. 2020  |  Politika

    Kacin odgovarja na vprašanja o ukrepih

    Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je bil danes gost v oddaji Dobro jutro na TV Slovenija, kjer je odgovarjal na vprašanja gledalk in gledalcev, ali smo že v drugem valu epidemije, o razglasitvi domov za starejše, zaporov, socialno-varstvenih zavodov za ogrožene območja, o zapiranju meje s Hrvaško, o karanteni, obiskovanju svojcev, ... 

  • Uredništvo

    7. 7. 2020  |  Politika

    Šarec: »Gantarju veliko bolj zaupam kot Kacinu«

    "Mislim, da se dogaja to, kar sem pričakoval, da se bo. Namreč ujeli so se v zanko lastne vsevednosti in kako imajo vse prav. Zdaj pa vidimo, da se prepirata Kacin in Gantar, čeprav moram reči, da Gantarju veliko bolj zaupam. Imamo večje število okuženih, kot smo jih imeli takrat, pa se je takrat vse zaprlo, pa lovili smo sprehajalce in ne vem kaj. Zdaj so pa meje kar vse odprte. Vnos okužbe je bil spet iz tujine. Tako kot takrat. In ko se je tako liberalno odpiralo, takrat bi se moralo misliti: spet pa nismo zaščitili DSO-jev, nismo zaprli za obiske. Ta vlada zdaj žal ne more več iskati krivde pri meni, jo bo morala kar pri sebi."

  • Uredništvo

    7. 7. 2020  |  Družba

    »Brez NOB samostojne Slovenije ne bi bilo«

    "Slovenski državljani si take vlade, ki se obdaja z ograjami in na cesto pošilja posebne enote policije, nismo zaslužili. Zavračamo proslave brez zgodovinskega spomina in dejstva, da brez NOB samostojne Slovenije ne bi bilo. Partizanski boj je temelj vsega, kar danes imamo, sicer bi nam danes vladali Nemci in Italijani, ki so k nam prinesli nacizem in fašizem, ki so ga domobranci, domači izdajalci, sprejeli in SS -ovcem na ljubljanskem stadionu prisegli večno zvestobo."

  • Uredništvo

    6. 7. 2020  |  Kultura

    V soboto bo Ljubljana nosila rdečo zvezdo

    Na Kongresnem trgu v Ljubljani bo 11. julija ob 21. uri koncert z naslovom Nosil bom rdečo zvezdo, na katerem bo nastopila Svetlana Makarovič in umetniki, ki zase pravijo, da "jim je mar in hočejo s svojo pesmijo kovati nov svet". "Z rdečimi zvezdami na prsih, simbolom upora in svobode nas bo pesem ponovno združila v nekdanjem tovarištvu, ki pozna resnično zgodovino te dežele, je ne potvarja in s ponosom govori o njej," so nastopajoči zapisali v sporočilu za javnost. 

  • Uredništvo

    6. 7. 2020  |  Politika

    »Za Janšo je bil Kučanov klan vedno problem le zato, ker ni bil Janšev«

    "Policijo in NPU je pač – prosto po Jelinčiču – 'treba spucati', četudi sta v zadnjem desetletju zaprla, spravila na sodišče ali preiskovala polovico Foruma 21. Če torej res verjamete, da gre za obračun z globoko državo, premislite še enkrat. Cilj SDS namreč v resnici nikoli ni bilo sesutje globoke države, ampak njen prevzem. Za Janšo je bil Kučanov klan vedno problem le zato, ker ni bil Janšev."

  • Uredništvo

    6. 7. 2020  |  Družba

    »Stopimo na ulice, v upor tistim, ki nas danes hočejo spet zapreti med štiri stene«

    "Praznujemo zamolčano zgodovino, ki je v šoli ne predavajo in o kateri mediji, pogosto ujeti v stereotipnost poročanja, mnogokrat pozabljajo. Praznujemo vztrajnost LGBT-nevladnih organizacij, ki namesto vlad že 36 let opravljajo neprecenljivo delo vzpostavljanja vključujoče družbe in države. Ki namesto vlad odpravljajo posledice kroničnega in akutnega zanemarjanja te manjšine. Praznujemo ustvarjalnost LGBT-skupnosti na področju umetnosti, kulture, vzgoje, izobraževanja, športa, gospodarstva. Praznujemo našo čudovito, raznoliko LGBT-skupnost, našo neuničljivo zmožnost preživetja. Naše politične zahteve po nedopustnosti katere koli diskriminacije. Praznujemo. Stopimo na ulice, v upor tistim, ki nas danes hočejo spet zapreti med štiri stene."

  • Uredništvo

    5. 7. 2020  |  Družba

    »Kdor ne laže, ni Slovenc«

    "Laž je dobila domovinsko pravico na naši grudi. Ne gre samo za lažne novice. Gre za lažna dejstva. Banalen primer je star dober teden: Igor Pirkovič, avtor izjemne proslave ob dnevu državnosti, se je hvalil, kako je bila to najbolj gledana proslava na TV-zaslonih od osamosvojitve naprej. Tudi ko so na dan prišli dokazi, da to sploh ne drži, še več, da je bila to ena najmanj gledanih proslav, se ni zgodilo prav nič. Dejstvo se je spremenilo v mnenje. Občutek. Pač prazno blebetanje in hvalisanje. Zato bo v kratkem Slovenija spremenila navijaško skandiranje. Namesto Kdor ne skače, ni Slovenc se bo vpilo Kdor ne laže, ni Slovenc…"

  • Uredništvo

    5. 7. 2020  |  Družba

    »Kot družba lahko preživimo samo, če problem drugega razumemo kot naš lastni problem«

    "Včasih mislimo, da lahko v naših mehurčkih intime pobegnemo pred velikimi problemi sveta, a sem prepričan, da ni tako. Vsi družbeni problemi ves čas vplivajo na našo intimo, pa če se tega zavedamo ali ne. Mislim, da lahko kot družba preživimo samo, če problem drugega razumemo kot naš lastni problem. Gledališče v osnovi deluje ravno na tej človeški zmožnosti, da doživi problem drugega kot svoj lastni."

  • Uredništvo

    5. 7. 2020  |  Kultura

    Nedeljska poezija #23

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih dveh letih. Tokrat pesem Petra Semoliča.

  • Uredništvo

    5. 7. 2020  |  Kultura

    Znani so klubski maratonci

    Žirija Glasbene redakcije Radia Študent je izbrala 6 glasbenih projektov, ki se bodo udeležili jubilejnega dvajsetega kroga Klubskega maratona. Turneja Klubski maraton 2020 bo letošnjim izbrancem omogočila koncertne nastope po Sloveniji, radijske nastope v živo, obsežno promocijo med maratonom in po njem ter studijsko snemanje skladb za promocijsko kompilacijo Klubski maraton 2020, ki bo izšla pod okriljem Založbe Radia Študent, v digitalni obliki in na CD-ju.

  • Uredništvo

    4. 7. 2020  |  Politika

    Janez Janša: »Svoboda je zame sveta«

    "Svoboda je zame sveta. Pa ne zato, ker mi je bila že večkrat v življenju po krivici vzeta, marveč zato, ker verjamem, da je lahko le svoboden človek ustvarjalen in lahko živi človeka vredno življenje. Ko je nastajala samostojna Slovenija, svoboda izražanja kot pravica in svoboščina ni bila kar tako zapisana v ustavo. Vemo, kaj pomeni, da si zato, ker svobodno izraziš svoje prepričanje, kaznovan in preganjan. Zato je svoboda izražanja nekaj, za kar se bom vedno boril."

  • Uredništvo

    4. 7. 2020  |  Politika

    »Opraviti imamo z demokratičnim deficitom in celo s pojavi fašizacije slovenske družbe«

    "O uspešnosti izvajanja ciljev nam bo pričala prihodnost, še zdaleč pa ni mogoče spregledati vsega ostalega, za kar je soodgovorna naša stranka."