• Jure Trampuš

    16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Politika

    Koga se boji Janez Janša?

    Res prav nerodno je vsak teden, znova in znova spremljati, kako se anonimni troli, strankarski paramediji in kakopak tudi predsednik stranke SDS Janez Janša spravljajo na vsako akcijo, vsako izjavo, vsako intervencijo, ki jo pripravijo v Inštitutu 8. marec. Nerodno zato, ker je lahko razumnega človeka sram, ko bere žaljive, škodoželjne, lažnive zapise o Niki Kovač. Vsakič znova in vsakič hujše.

  • Luka Volk

    16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Politika

    (Vzporedno) financiranje strank

    Leta 1993 je skupina članov Združene liste socialnih demokratov, danes stranke SD, ustanovila Kalandrovo društvo, ki naj bi se ukvarjalo z razširjanjem in uveljavljanjem idej in vrednot socialne pravičnosti, demokracije, svobode in solidarnosti. A bolj kot to je bilo društvo namenjeno obvodnemu financiranju dejavnosti stranke. Združena lista socialnih demokratov je s pomočjo društva namreč prejemala sredstva, ki so jih društvu namenjale različne domače državne institucije. Še več, društvo je prek donacije britanske Laburistične stranke na prelomu tisočletja iz blagajne Westminstrske fundacije za demokracijo prejelo takratnih 5,5 milijona tolarjev. Denar naj bi bil namenjen organiziranju delavnic, ki jih je izvajalo društvo – teh so se sicer udeleževali predvsem člani stranke –, vendar pa je bil levji delež tega zneska, tako so tedaj zapisali pri Westminstrski fundaciji, v resnici namenjen zagotovitvi finančnih sredstev za produkcijo promocijskega gradiva stranke za državnozborske volitve leta 2000.

  • Marcel Štefančič jr.

    16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Kultura  |  Film

    Poletje ’91 / Ali predvojna Slovenija izgleda kot Slovenija, ki trpi in mora nujno na svoje? Niti ne.

    Čas slovenskega osamosvajanja je bil čas kamkorderjev – čas, ko so vsi Slovenci postali filmarji. Neprestano so se snemali. In potem s temi home movies težili vsakemu nič hudega slutečemu obiskovalcu. Prišel si h komu na obisk – in še preden si dobil kozarec vode, si že moral gledati posnetke zadnjega izleta ali zadnje rojstnodnevne zabave. Vse je bilo totalno dolgočasno in bolj ko ne negledljivo. Nenehno so šejkali. Kot da vozijo formulo 1. A tako je to: ko je Slovenec za kamero, se obnaša, kot da je za volanom. Kamera – volan: ista reč!

  • Peter Petrovčič

    16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Politika

    Golobova izbira

    Žal je v Sloveniji tako, da se običajno na razpis za prvega moža policije prijavi kandidat, ki je že dogovorjen z notranjim ministrom in se lahko zanese na podporo vlade pri imenovanju. Tokrat je drugače. Notranji minister, vlada in njen premier Robert Golob bodo lahko izbirali med dvema kandidatoma – trenutnim vršilcem dolžnosti Senadom Jušićem in njegovim predhodnikom na mestu vršilca dolžnosti Boštjanom Lindavom. Bolje rečeno, notranji minister, vlada in premier bodo morali izbirati, prisiljeni bodo izbirati, in ta izbira ne bo enostavna. Razen morda glede politične kompatibilnosti (kar pa za vodjo organa v sestavi nikakor ne bi smela biti glavna primerjalna prednost) preostale reference govorijo v prid Lindavu.

  • Stanka Prodnik

    16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Kultura  |  TV

    TV komentar / Na POP TV se jim smili vsak kapital, nemški, slovenski, še hrvaški

    Že dolgo si nismo tako iskreno želeli normalizacije javne televizije. Pa ne zato, ker opazujemo, kako četica ljubiteljev SDS ne zmore skrivati bolečin, ko končno izgubljajo iz rok ta za politične stranke nedovoljeni sadež, ampak ker oddaja 24 ur ta teden res pridno skrbi, da se naša želja, da bi lahko gledali čim manj njenih informativnih oddaj, povečuje. Začelo se je že pretekli četrtek, s prispevkom o tožbi ubogega nemškega kapitala, kako težko mu je v Sloveniji. Oh, ja, res. Ker so davki na dobiček nižji? Ker je cena delovne sile pri nas bistveno nižja? Ker imajo pribitke v svojih trgovinah dvakrat višje kot v Nemčiji? Ker lahko izkoriščajo sistem internih cen in notranjih »prodaj« znotraj koncernov? Ker njihove banke lahko pri nas zaračunavajo še enkrat višje obresti kot v Nemčiji ali Avstriji? Ali morda zato, ker na depozitne vloge lahko varčevalcem dajejo minimalne obresti? POP TV očitno boleha za postkomunističnim sindromom, kjer je vse, kar pride z Zahoda, domnevno dobro in super – in seveda moramo vsakega obravnavati kot Božička, ki nosi darila. Taka podredljivost je bila morda še razumljiva tam do sredine devetdesetih, a danes je vse skupaj le patetično.

  • Levica, javno pismo

    16. 6. 2023  |  Politika

    Levica / Zakaj podpiramo parado ponosa

    Nedavno smo bili vprašani, zakaj se ukvarjamo z LGBT in feminističnimi temami, na škodo delavcev, ki jih tovrstne teme delijo in odbijajo. To je naš odgovor:

  • Zala Kramperšek

    16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Družba

    Ker ne bodo šli nazaj domov?

    28-letni Azur Bašović je v Slovenijo iz Bosne in Hercegovine pred sedmimi leti prišel sam, preko delovnega dovoljenja za eno leto. »Med prvo zaposlitvijo nisem mogel nikamor, ker nisem imel prave pravice do dopusta, ko sem si ga želel. Bil sem nemočen. Delodajalec je zamujal s plačevanjem plač, ni plačeval nadur, tudi ko sem se v delovni nesreči poškodoval, mi ni dovolil, da bi vzel bolniško, pa tudi če bi si jo, denarno ne bi prišel skozi mesec. Enkrat sem zaradi njega izgubil tudi delovno dovoljenje, ker me je od dela odjavil, ne da bi me o tem obvestil,« opiše prvotno izkušnjo. Nato je za njim v Slovenijo prišla žena, ki se je prav tako zaposlila, zdaj imata tudi dva otroka.

  • Monika Weiss

    16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Družba

    Ploskanje finski nuklearki

    Zadnji mesec zlasti med zagovorniki jedrske energije odmeva novica, kako so cene električne energije na Finskem strmoglavile, potem ko so sicer s precejšnjo zamudo (13 let) in za občutno višjo ceno (podražitev s treh na 11 milijard evrov) aprila letos vendarle zagnali novo jedrsko elektrarno Olkiluoto 3 (OL3). Cene elektrike so bile aprila v primerjavi z decembrom lani nižje za 75 odstotkov, konec maja pa so padle celo v negativno območje. Kako dogajanje z najbolj svežo jedrsko elektrarno v Evropi vidi Miha Jensterle, vodja projektov v priznanem berlinskem svetovalno-raziskovalnem podjetju adelphi, ki deluje na področjih energije, podnebja, okolja in razvoja?

  • Uredništvo

    18. 6. 2023  |  Politika

    »Mnogi radi primerjajo Putina z Adolfom Hitlerjem, toda Hitler je bil voditelj v precej drugačni družbi«

    "Mnogi radi primerjajo Putina z Adolfom Hitlerjem, toda Hitler je bil voditelj v precej drugačni družbi. Imel je podporo mladih in ne večinoma starejših od 60 let, kot velja za sedanjega ruskega predsednika. Hitler je prišel na oblast na valu nemških zamer po porazu v prvi svetovni vojni. Toda kaj se lahko zgodi v Rusiji? Približno deset let smo imeli dokaj visoko stopnjo rodnosti. Začela se je leta 2004 in je trajala nekje do leta 2016. Pred tem in po tem smo imeli upad rojstev, zato se je tudi sedanja vojna začela v času ruske demografske vrzeli. Toda v naslednjih desetih letih bodo odrasli vsi otroci iz časa naravnega prirastka. Če bo Ruska federacija zaradi morebitnega poraza v Ukrajini pristala v izolaciji, revščini in gospodarski stagnaciji, bo prihodnost precej pogojena s tem, kakšen bo naslednji ruski voditelj. Če bo razočaranje mladih naslavljal kot krivico zaradi vojne v Ukrajini, to ne bo težava le za Ukrajino, temveč za ves svet, saj bo imela Rusija takrat več mladih, kot jih ima danes, in jih bo lahko uporabila v novi vojni."

  • Peter Petrovčič

    16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Politika

    Fašist je fašist

    Jeseni leta 2018 je sedanji minister za delo Luka Mesec, tedaj še poslanec stranke Levica, v državnem zboru o Bernardu Brščiču dejal, da je bil »nekoč radikalen neoliberalec«, zdaj pa je »fašist«. Besede je potem ponovil v televizijski oddaji, rekoč, da je to zanj primerna oznaka, saj »govori kot fašist, nastopa kot fašist in piše kot fašist«. Brščič je na to odgovoril z zasebno tožbo zaradi storitve kaznivega dejanja razžalitve, o kateri je bilo zdaj razsojeno. Mesec je bil »oproščen«, saj je sodišče zahtevek zavrnilo. Brščiča je po mnenju sodišča Mesec upravičeno označil za fašista.

  • Borut Mekina

    16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Družba

    Tudi uradne institucije lahko trolajo

    Izraz trolanje se je kot praksa razširil predvsem po družbenih omrežjih, predstavlja pa, kot lahko preberemo v slovarjih, »namerno povzročanje neugodja ali težav določenemu uporabniku, oziroma pomeni postavljanje vprašanj in pisanje sporočil z namenom doseči čustven odziv ali odvrnitev uporabnikov od osnovne teme pogovora«. In v množici internetnih praks, ki se s spleta selijo v realno življenje, najdemo tudi trolanje. V Sloveniji imamo zdaj celo primer, da trola kar uradna institucija. Natančneje RTV Slovenija.

  • Luka Volk

    16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Družba

    Hrup na Počku je vznemirjal osnovnošolce

    Na območju Slovenije je med 29. majem in 9. junijem že enajstič zapored potekala mednarodna vojaška vaja Jadranski udar; na njej je sodelovalo okoli 800 udeležencev iz 29 zavezniških in partnerskih držav. Osrednji del dogajanja je potekal na štirih lokacijah po državi, kjer so se usposabljali kontrolorji združenih ognjev, a najbolj hrupno je bilo na osrednjem vadišču Poček v Postojni, kjer so ognjeno podporo zagotavljali letalniki, artilerija in tanki. Zgolj slabe tri kilometre od vadišča stoji naselje Prestranek in osnovna šola, kjer so hrupa že vajeni, vendar so bile razmere tokrat resnično neznosne.

  • Uredništvo

    16. 6. 2023  |  Družba

    »Od tega tedna naprej sogovornika ni več mogoče pošteno užaliti zaradi političnega prepričanja«

    "Od tega tedna naprej sogovornika ni več mogoče pošteno užaliti zaradi političnega prepričanja. Sodnica Živa Sila je s sodbo okrajnega sodišča presodila, da je v političnih polemikah s političnimi kategorijami nemogoče razžaliti človeka do te mere, da bi lahko z advokatom zahteval zadoščenje. Žaljenje je še vedno mogoče, vendar ne z izrazi, ki jih študirajo na oddelku za politologijo fakultete za družbene vede in novinarstvo. V pogovor je treba vplesti mamo, bližnje in daljne sorodnike, domače živali, hišno številko, najstarejši poklic na svetu, dva ali tri človeške organe in sodobne seksualne prakse. Potem je sogovornik lahko osebno užaljen, vendar ne more teči na sodišče in trditi, da je politično preganjan. Razsodba nujno prinese komunikacijske zaplete v proces demokratičnega dogovarjanja znotraj sistema reprezentativne demokracije. Kako sploh še lahko koga užalimo?"

  • Uredništvo

    17. 6. 2023  |  Svet

    »Tudi evropska politika se bo morala prilagoditi dobi umetne inteligence«

    "Zaradi hitrega širjenja uporabe chatgpt in podobnih modelov od lanske jeseni na stari celini spet prevladujejo svarila pred nevarnostmi umetne inteligence, ki da bo pod sabo pokopala svet, kakršnega poznamo. Prednosti in številne priložnosti, ki izhajajo iz njene uporabe, denimo v medicini, pri varstvu okolja, izobraževanju ali avtomatizaciji monotonih del, so v senci takšnih razprav."

  • Damjana Kolar

    17. 6. 2023  |  Kultura

    Filmi tedna / Grossmannov festival fantastičnega filma in vina

    Letošnja 19. edicija Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina bo potekala 19. in 20. junija v Ormožu, nato pa od 21. do 24. junija v Ljutomeru. Na ogled bo 6 celovečercev, ki se bodo potegovali za glavno nagrado hudi maček, 5 glasbenih dokumentarcev se bo potegovalo za hrupnega mačka, 34 kratkih filmov pa bo razvrščenih v tri sekcije: Na fantastični strani Alp ter tekmovalni dve: Slakov hudi maček in Méliès d'argent (nagrada za najboljši evropski fantastični kratki film).

  • Heni Erceg

    Heni Erceg

    16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Hrvaška

    Komentar / Miselnost kolonije

    Sredi rive v Splitu, prepolne ljudi, se je slekla do golega. Kamere so jo posnele, posnetek je bil objavljen. In? Kot da se ni nič zgodilo.

  • Luka Volk

    16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Politika

    Za spravo?

    Potem ko je Jože Dežman zapustil mesto direktorja Muzeja novejše zgodovine Slovenije, je kmalu izrazil bojazen, kaj se bo zgodilo z načrtovano razstavo o breznu pod Macesnovo gorico. In res, kot je skorajda preroško napovedal, je strokovna komisija na ministrstvu za kulturo odločila, da razstavi ne bo namenila državnega financiranja. Če bi strnili Dežmanove odzive na to odločitev, gre za veliko zaroto, za kulturni boj pravzaprav.

  • Sova skrbi za slovenski način življenja

    Predsednik vlade je v poslanici ob 30-letnici naziva Sove pozval k zadržanosti, budnosti in nenehni pripravljenosti. Karkoli že to pomeni. V zahvali uslužbenkam in uslužbencem agencije, tem so podelili priznanja, je med drugim zadovoljno dejal: »S svojo zavzetostjo in strokovnostjo ste iz nje naredili enega ključnih stebrov našega nacionalnega varnostnega sistema, ki aktivno ščiti naše državljanke in državljane, našo suverenost in naš način življenja.«

  • STA

    16. 6. 2023  |  Družba

    Marko Rupnik / Izključitev iz jezuitske skupnosti Družbe Jezusove

    V slovenski skupnosti jezuitov so potrdili, da je bil Marko Rupnik, ki ga obtožujejo zlorab redovnic, 9. junija izključen iz jezuitske skupnosti Družbe Jezusove. V skupnosti novico "sprejemamo z žalostjo, a z zaupanjem v vodstvo Družbe Jezusove in njegovo odločitev", je za STA zapisal predstojnik Miran Žvanut.

  • Uredništvo

    16. 6. 2023  |  Družba

    »V demokratičnem sistemu se morajo ljudje o številnih zadevah najprej strinjati«

    "Demokracija kot oblika vladanja lahko dobro deluje le, če obstaja v družbi dovolj visoka stopnja medsebojnega zaupanja. V demokratičnem sistemu se morajo ljudje o številnih zadevah najprej strinjati, šele nato lahko konstruktivno razpravljajo o nerešenih problemih. Pomembno je, da obstaja dovolj veliko soglasje o osrednjih vrednotah, navadah in pravilih, ki so običajno povzete v ustavi. Šele na podlagi dovolj širokega temeljnega soglasja je mogoče izvajati konstruktivno razpravo o vprašanjih, o katerih imajo ljudje različna mnenja."

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Dva leva

    Komentar / Široko zaprte oči Evrope

    V bipolarnem svetu se je dolgo verjelo, da bi lahko bila združena Evropa tretji igralec na svetovnem odru. Evropa nima združenih, zares delujočih vojaških resursov zunaj Združenim državam popolnoma podrejene organizacije Nato, zato bi lahko bili njen edini diplomatski vizum doslednost in nepristranost. A žal, če kje, potem Evropa vselej odpove prav na področju doslednosti in nepristranosti. Zaradi lastne slabe vesti uporablja za izraelske zločine proti civilnemu prebivalstvu Palestine drugačna merila, kot jih načelno razglaša … In kako malo pozornosti in še manj doslednosti je načelna Evropa investirala v vojno v Jemnu ter v krvavo in umazano vlogo zanesljive zahodne zaveznice Savdske Arabije?! Vojna v Jemnu je izstradala in prizadela neprimerljivo več otrok kot (vsaj doslej) vojna v Ukrajini. Da ne govorimo o nasploh prizanesljivem odnosu do savdskoarabskega kršenja človekovih pravic, od svobode izražanja do položaja žensk, spolnih orientacij in identitet. Evropske institucije pa skrbi predvsem Rusija. Ni dvoma, Putin je samodržec, avtokrat. A ne od 24. februarja 2022, ampak večji del svoje vladavine. Tudi v času, ko so si evropski vladarji podajali kljuko Kremlja in se s »carjem« prisrčno objemali. Putin je ruski odziv na številne požrte besede in zaveze Rusiji, vse od Gorbačovovega umika iz imperialnih meja v notranje meje države. Putina je ustvaril Zahod s svojo verolomnostjo in nedoslednostjo. In sedaj evropski politiki in srednjebežni mediji satanizirajo rusko ljudstvo. Najprej so ruske umetnike, znanstvenike, slehernike, celo pasemske mačke in pse pregnali s prizorišč »demokratičnega sveta«, sedaj na rusko ljudstvo prelagajo odgovornost za vojno in stanje režima. Najhuje pa je, da sedaj sodijo o tem, kaj so skupne evropske vrednote, spoštovanje človekovih pravic, temeljnih svoboščin tudi politiki, ki pred prihodom v Bruselj in Strasbourg niso bili ravno zgledni demokrati. Če so von der Leynova, Michel, Borrell, Stoltenberg … reprezentanti evropskih demokratičnih vrednot, je to tragično. Če pa je med njimi tudi Marija Pejčinović Burić, je to farsično. Prvi vendarle, ne glede na svoje značajske in politično slogovne značilnosti, izhajajo iz demokratične državne tradicije, slednja pa je vseskozi aktivna sopotnica Tuđmanovega režima in članica HDZ, ki je sosednjo državo za dolga leta degradiral na, kot bi rekel politolog Merkel, defektno demokracijo, za katero je značilno, da ima formalno vse institute in vzvode demokratičnega ustroja, ki pa ne delujejo. Je mar hrvaško ljudstvo krivo, da so živeli v medijskem mrku, z dnevnimi odmerki manipulacij propagandistične javne televizije (HTV), ki jo je Tuđmanu predani ino prodani Antun Vrdoljak zaneseno imenoval »katedrala hrvaškega duha«? Ali pa so krivi aktivni sopotniki in sodelavci mračnega tuđmanovskega režima, del katerega je še nedavno bila sedanja generalna sekretarka Sveta Evrope?

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Kolumna

    Komentar / Čas skrajnežev

    Vse od hitlerizma demokracija najbrž še ni bila tako ogrožena. O tem priča napredovanje skrajne desnice in množenje populistov, avtokratov, trdorokcev vseh vrst. Proces zajema ves svet, vključno z Zahodom, izumiteljem sodobne demokracije.

  • Monika Weiss

    16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Družba

    Slab sistem plačevanja za odstranitev kožnih znamenj

    Na spletnih omrežjih se širi informacija, ki problematizira domnevna pravila Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pri odstranitvi kožnih znamenj. ZZZS naj namreč ne bi dovolil odstranitve več kot enega kožnega znamenja naenkrat, čeprav bi bilo to ceneje in čakalne vrste krajše. Eden izmed uporabnikov je tako zapisal: »Zanimiv način delovanja ZZZS: pri odstranitvi sumljivih materinih znamenj ne pustijo odstranitve več kot enega naenkrat. Kljub temu da bi bilo za njih ceneje in veliko manj potratno, predvsem pa bolje za čakalne vrste, če te ne bi prisilili, da greš za vsakega posebej.« Nato je dodal ključnik »mafija«.

  • Luka Volk

    16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Družba

    Zaposleni v visokem šolstvu opozarjajo na stiske najslabše plačanih

    Visokošolski sindikat je vnovič organiziral stavko zaposlenih na vseh treh javnih univerzah, ob čemer so stavkajoči posebej opozorili na nujnost odprave plačnih nesorazmerij in dvig plač zaposlenim na delovnih mestih skupine J, kamor med drugim spadajo lektorji, bibliotekarji, informatiki in računovodski delavci. Menijo, da je trenutni vladni predlog zvišanja plač zgolj za en plačni razred preskromen, saj zaposleni s primerljivo ali celo nižjo izobrazbo v osnovnih in srednjih šolah prejemajo znatno višje plače.

  • Vanja Pirc

    16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Politika

    Rezi v vezivo družbe

    V Mariboru že 59 let izhaja revija Dialogi, ki spodbuja kritično misel na področju kulture, umetnosti in humanistike. Posebej se posveča civilni družbi, neodvisni kulturi, odpira javne razprave in premisleke o pomembnih družbenih temah, pri čemer še zdaleč ni le mariborska, saj je pomembna za ves slovenski prostor, odmeva pa tudi mednarodno. Naslednje leto bi morali obeležiti jubilejni, 60. letnik. Vprašanje pa je, ali ga bodo res.

  • Peter Petrovčič

    16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Kultura

    Filmi o migrantih

    Ob dnevu beguncev, ki ga na mednarodni ravni obeležujemo 20. junija, bo v Ljubljani in drugod po Sloveniji v organizaciji Slovenske filantropije potekal že 14. Festival migrantskega filma – tokrat med 19. in 22. junijem. V Ljubljani ga bomo lahko spremljali v Kinodvoru, Slovenski kinoteki, Pritličju, na AGRFT in Slovenski filantropiji, poleg tega pa tudi v Črnomlju, Gornji Radgoni, Kopru, Ljutomeru, Logatcu, Mariboru, Metliki, Murski Soboti, na Ptuju in v Žalcu.

  • Komentar / Smithov problem, leta 2023

    Tristota obletnica rojstva Adama Smitha je v Sloveniji obskurna tema, intelektualno in politično. Smith velja za »očeta ekonomske vede«, njegovo delo Bogastvo narodov je biblija vrednot tržne družbe in vednosti liberalnega kapitalizma. Glasgow te dni slavi Smitha v imenu želene škotske neodvisnosti, London kot častnega moža nekdanje bleščavosti britanskega imperija. Dvestopetdeseto obletnico Smithovega rojstva leta 1973 je zaznamovala energetska naftna kriza, dvestoto obletnico smrti (1990) zlom komunističnih režimov v vzhodni Evropi. Leta 2023 je dramatičnost obletnice podobna. Britanija poka po notranjih šivih, svetovna ureditev se lomi, vojna v Ukrajini ogroža evropsko blaginjo. Smitha se drži podobna shizma kot Marxa. Razlikovanje med mladim in starim Smithom, filozofom in ekonomistom, velja za »Smithov problem«. Postal je paravan za agendo neoliberalnega kapitalizma, pa tudi kažipot do drugačnega kapitalizma s človeškim obrazom. Smith je vendarle najprej moralni filozof in šele potem ekonomist, bolj profesor kot kraljevi carinski uradnik. Večplastnost njegovih stališč odpira vedno znova možnosti njegove aktualizacije. In tudi tokrat je tako.

  • Monika Weiss

    16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Ekonomija

    Nova pravila kreditiranja

    V iskalniku obsežne baze nepremicnine.net je na voljo le ena nepremičnina s ceno do 25.123 evrov: 39 kvadratnih metrov veliko enosobno staro stanovanje v naselju Gerovo v občini Čabar blizu meje v hrvaškem Gorskem kotarju, uro in 40 minut iz Ljubljane, je na voljo za okroglih 25 tisoč evrov. Omenjenih 25.123 evrov je namreč v grobem maksimalni znesek stanovanjskega posojila, ki ga bo od 1. julija letos lahko dobil kreditojemalec z vsaj 878 evri neto mesečnega dohodka, ki doslej stanovanjskega posojila sploh ni mogel dobiti. Nova pravila kreditiranja, ki jih je uvedla Banka Slovenije, tako očitno ne bodo rešila stanovanjskih težav posameznikom z najnižjimi dohodki, odpirajo pa možnost bankam, da bistveno večjemu segmentu prebivalstva ponujajo višja potrošniška in višja stanovanjska posojila.

  • Ajda Bračič

    16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Družba

    Rušitev ni rešitev

    V Evropi beležimo več kot 11 milijonov praznih stanovanjskih enot, dobršen del (okoli 30 odstotkov) teh pa je v stavbah, zgrajenih pred letom 1945 – v njih živi skoraj 120 milijonov Evropejcev. Tudi v Sloveniji razmerja niso bistveno drugačna. Hiše, stare sto let ali več, so del našega vsakdana in bistveno zaznamujejo podobo naših mest in vasi ter tudi našo skupno prostorsko identiteto.