Uredništvo

  • Uredništvo

    2. 5. 2020  |  Kultura

    FOTOGALERIJA: Protest otroških igrač

    Umetnici Nika Rupnik in Helena Tahir sta v središču Ljubljane postavili ulično intervencijo s plišastimi in drugimi otroškimi igračami, ki simbolizira protestni shod. S tem sta želeli opozoriti na trenutno dogajanje po svetu. Intervencija je bila namenjena naključnim mimoidočim, ki so lahko igrače tudi odnesli domov.

  • Uredništvo

    2. 5. 2020  |  Družba

    »Tisti, ki pričakujejo, da bo po krizi bolje, bodo razočarani«

    "Tisti, ki pričakujejo, da bo po krizi bolje, bodo razočarani. Kaj in kako bo po krizi, je odvisno od odločitev, ki jih sprejemamo, ko kriza še traja. Če se bodo odločitve sprejemale po utečenih poteh, bo po krizi za večino podložnega prebivalstva slabše, kot je zdaj in kot je bilo pred njo. Kakršen koli drugačen razplet krize, kakršna koli drugačna – ne le slabša – prihodnost je odvisna od družbenih in političnih bojev. Zanjo se bo treba boriti: razčistiti pojme, analizirati položaj, organizirati se in iti v boj. Pričakovanje je absentizem, izostajanje iz družbenih in političnih bojev. In zgražanje nad tem, kako si oni na oblasti prigrabljajo še več pooblastil in kako se nad nas zgrinja totalitarizem, je negativno pričakovanje."

  • Uredništvo

    1. 5. 2020  |  Družba

    Ali poznate svoje pravice?

    Številne bralke in bralci ste se v teh dneh na nas obrnili z vprašanji glede policijskih postopkov. Zato spodaj objavljamo del zakona, ki ga je v času omejitev gibanja in vladnih ukrepov dobro poznati. To so vaše pravice, ki jih imate kot državljani in državljanke, če se znajdete v policijskem postopku.

  • Uredništvo

    1. 5. 2020  |  Politika

    FOTO DNEVA: Ivan Gale po oddaji Tarča

    Aktualni slovenski žvižgač Ivan Gale po četrtkovi oddaji Tarča pred stavbo RTV Slovenija na Kolodvorski ulici v Ljubljani. Ujel ga je Mladinin fotoreporter Borut Krajnc. 

  • Uredništvo

    1. 5. 2020  |  Politika

    »Minister Hojs, zdaj ga pa že pošteno lomite, policiji ne morete in ne smete dajati usmeritev«

    "Minister Aleš Hojs, zdaj ga pa že pošteno lomite. To, kar govorite, daleč presega vaša pooblastila. Minister ne more in ne sme dajati policiji usmeritev, za kakšno kd bo nekoga ovadila ali za kakšen prekršek ga bo oglobila."

  • Uredništvo

    1. 5. 2020  |  Politika

    »Pandemijo koronavirusa naši državni voditelji vidijo kot priložnost, da se izkažejo kot vojskovodje«

    "Zdi se, da pandemijo koronavirusa nekateri državni voditelji, tudi naši, vidijo kot priložnost, da se izkažejo kot vojskovodje. Vendar pandemija ni vojna, v kateri generali z ukazi prepričujejo vojake, zakaj je vredno umirati za interese vojnih dobičkarjev; v primeru pandemije ima vsak državljan dovolj močan lasten motiv: preživetje. Kar potrebuje, so dobri napotki, kako ta cilj doseči, te pa lahko dobi samo od strokovnjakov z ustreznim znanjem in izkušnjami. Absurdno je pričakovati, da bodo ljudje verjeli egomaničnim politikom in strankarskim aparatčikom, čeprav se tu in tam sklicujejo na stroko. Ljudje hočejo strokovnjake videti na lastne oči in se prepričati, da so to osebe z integriteto, da so njihova navodila razumna in da jim ničesar ne prikrivajo. Skratka: da jim lahko zaupajo. Oblasti pripada njena običajna vloga: zagotavljanje razmer, da se strokovna priporočila lahko udejanjijo, pri čemer njeni ukrepi ne smejo temeljiti na apriornem nezaupanju do vseh državljanov in prisili. Ljudje ne potrebujejo vojskovodij, ki se igrajo vojno, iščejo petokolonaše in dezerterje, ustanavljajo nagla sodišča in si že med bitko pripenjajo medalje za zasluge."

  • Uredništvo

    1. 5. 2020  |  Svet

    Greta Thunberg z Unicefom v boju proti koronavirusu

    Podnebna in okoljska aktivistka Greta Thunberg je 30. aprila skupaj z dansko nevladno organizacijo Human Act sprožila kampanjo zbiranja sredstev za podporo UNICEF-ovim prizadevanjem za zaščito otrok pred posledicami pandemije koronavirusa, med katere sodijo pomanjkanje hrane, preobremenjeni zdravstveni sistemi, porast nasilja in prekinjeno izobraževanje.

  • Uredništvo

    29. 4. 2020  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Jutri izide nova Mladina! Tokrat že v četrtek, 30. aprila, dan pred praznikom! Na voljo bo pri vašem najbližjem prodajalcu časopisov in na naši spletni strani. V naslovni temi si preberite, kako policijski minister Hojs mirnim protestnikom grozi s policijskim postopkom in visokimi denarnimi kaznimi. Naslovnico je oblikoval Ivian Kan Mujezinović, fotografija pa je iz televizijske serije Deklina zgodba.

  • Uredništvo

    29. 4. 2020  |  Politika

    »Janševi vladi manjkajo le še posneti aplavzi«

    "Zdaj prvič v živo, na svoji koži spremljamo eksperiment segrevanja žabe, da otrpne: kako zlorabiti objektivno, zdravstveno grožnjo in upravičene strahove v politične namene, kako zaskrbljene ljudi pacifizirati z mešanico podatkov, resničnih, manipuliranih (v ponedeljek okuženih ni bilo 1314, ampak, kot nam pove covidvizualizer, 1093, saj jih je 221 že ozdravelo, tega pozitivnega podatka pa nam ne sporočajo) in izmišljenih, začinjenih z grožnjami in lažmi, kot je tista Kacinova o belgijskih ukrepih."

  • Uredništvo

    29. 4. 2020  |  Politika

    Zgled za Slovenijo: Dunaj bo samozaposlenim v kulturi in znanosti namenil tri milijone evrov

    V času pandemije koronavirusa bo mesto Dunaj za samozaposlene v kulturi in znanosti namenilo premostitveno pomoč v vrednosti treh milijonov evrov, da bodo lahko nemoteno ustvarjali tudi v tem težkem obdobju. Posameznik bo lahko prejel do tri tisoč evrov nepovratnih sredstev v enkratnem znesku. Vloge bodo sprejemali do konca aprila, nakazila pa lahko upravičenci pričakujejo že sredi maja.

  • Uredništvo

    29. 4. 2020  |  Družba

    FOTO DNEVA: Prva obiskovalca knjižnice

    Gašper Lešnik je v objektiv ujel prva uporabnika v novem veku. 

  • Uredništvo

    28. 4. 2020  |  Družba

    FOTO DNEVA: Policisti izpred parlamenta pregnali Ladislava Troho

    Na fotografiji policisti čez cesto parlamenta pregledujejo Ladislava Troho, "pojočega majorja". Po naših informacijah so mu nato za 24 ur vzeli prostost, ker naj bi kršil prepoved zbiranja na javnih površinah. 

  • Uredništvo

    28. 4. 2020  |  Družba

    V petek ob 19. uri protivladni protest na kolesih

    V petek, 1. maja, so ob 19. uri napovedani ponovni protesti v središču prestolnice. Ker še vedno veljajo strogi vladni ukrepi za zajezitev epidemije novega koronavirusa, organizatorji prek Facebooka sporočajo nekatera navodila, ki jih poobjavljamo spodaj. Obenem obljubljajo, da se po epidemiji "srečamo na ulicah in trgih".

  • Uredništvo

    27. 4. 2020  |  Politika

    Notranji minister Aleš Hojs: »Udeležence shodov je potrebno kazensko ovaditi!«

    "Pričakujem, da bo policija za identifikacijo vseh tistih, ki jih je, kot udeležence petkovih in današnjih shodov, potrebno kazensko ovaditi, uporabila vse javno objavljene slike in prispevke medijev oz. socialnih omrežij! Večina državljanov skrbi za zdravje vseh in upošteva odloke!"

  • Uredništvo

    27. 4. 2020  |  Politika

    Ivan Gale Janezu Janši: »To je laž!«

    "Ravnokar sem na TV SLO slišal, da predsedniku Vlade RS ni znano, da bi ga skušal kontaktirati. To je laž! V prvi vrsti sem se želel z njim sestati, da ga seznanim z grožnjami ministra Počivalška o nameri za razrešitev takratnega direktorja Zakrajška, pa tudi z lažnimi obtožbami zoper mene, ki sem ves čas opozarjal na nepravilnosti. Pri ministru nisem uspel in je bilo tako, kot bi govoril steni," je na Facebooku zapisal žvižgač Ivan Gale, uslužbenec Zavoda za blagovne rezerve, ki je razkril nepravilnosti in pritiske pri nabavah zaščitne opreme.

  • Uredništvo

    28. 4. 2020  |  Družba

    »Če bi nas Janša nagovarjal iz studia Nova24TV, bi mu večina državljanov bolj malo verjela«

    "Če bi nas Janez Janša v času epidemije namesto s komunajzarske RTV Slovenija nagovarjal iz studia svoje resnici zavezane Nova24TV, bi mu večina državljanov bolj malo verjela. Oziroma bi mu verjela točno toliko, kolikor je verjela njegovim histeričnim čivkom o prihajajoči epidemiji, ki jih je objavljal v času Šarčeve vlade in so jih takrat v novice pretvarjali Jože Biščak, Marko Puš in Bojan Požar. Malo manj kot nič, torej."

  • Uredništvo

    27. 4. 2020  |  Družba

    FOTO DNEVA: Za 4-urni delavnik

    V Ljubljani, Mariboru in še nekaterih drugih krajih so se danes zbrale skupine protestnikov na protivladnih shodih. Nanje je pozvala Facebook skupina, imenovana Upor proti vladi Republike Slovenije 27.4. Na Trgu republike v Ljubljani se je zbralo več sto ljudi. Med drugim so pozivali k ureditvi razmer v Sloveniji in odstopu premiera Janeza Janše. 

  • Uredništvo

    28. 4. 2020  |  Kultura

    »Z neukimi ljudmi je lažje manipulirati«

    "Brez branja knjig izgubljamo zmožnost celovitejšega razumevanja sveta. Nekateri teoretiki zarote pravijo, da zato avtoritarni politiki ukinjajo financiranje javnih knjižnic, kot so pač včasih knjige zažigali. Z neukimi ljudmi je lažje manipulirati. Klasiki antiutopičnih romanov, kot na primer Farnheit 451 Raya Bradburyja, totalitarno družbo prikazujejo kot družbo brez knjig. Poznamo tudi frazo "ljudje ene knjige". Taki ljudje so zmeraj nevarni drugim, pa naj gre za Mein Kampf, Komunistični manifest ali za katerokoli versko knjigo."

  • Uredništvo

    28. 4. 2020  |  Kultura

    Restavrirani filmi Karpa Godine

    Od 27. aprila do 3. maja je v sodelovanju s Slovensko kinoteko v Bazi slovenskih filmov na voljo program sedmih restavriranih kratkih filmov legendarnega režiserja in direktorja fotografije Karpa Godine, ki ga bo pospremil spletni pogovor z avtorjem, dostopni pa so tudi članki o njegovem ustvarjanju in kratek dokumentarni film Gotenica in Godina (2017).

  • Uredništvo

    27. 4. 2020  |  Družba

    »Upor ostaja osnovna človeška vrednota«

    "Temeljno sporočilo je gotovo, da upor ostaja osnovna človeška vrednota tako na osebni kot na socialni in državljanski ravni. Tudi na nacionalni in državni, če pogledamo razmere v svetu, vidimo porušen svetovni red, kjer si bodo morale države vsaka zase izboriti nove pozicije. To velja tudi za EU, saj po tej krizi zagotovo ne bo več enaka, zato nas bo neko načelno uporno stališče državljanov pripeljalo v enega koncentričnih krogov, ki se oblikujejo. Za zdaj kaže, da nas potiskajo na obrobje, na vzhod, kamor gre politika predsednikov države in vlade. Mislim, da bi morali slediti jedrnemu delu držav, ki bodo ohranile demokracijo."

  • Uredništvo

    27. 4. 2020  |  Politika

    »Upam, da se bo Slovenija odločila za demokracijo in mirno reševanje sporov«

    "Tako kot je bil sredi prejšnjega stoletja svet na razpotju, je na nek način drugače tudi danes. Od tu vodita dve poti. Ena po demokratični poti in zmernem reševanje sporov in druga po poti avtokracije in z uporabo sile. Upam, da se bo cel svet, vključno z nami, odločil za demokracijo in mirno reševanje sporov. Absolutno sem prepričan, da je za prihodnost Slovencev bistveno, da ohranimo demokracijo. Ta nas je pripeljala do samostojne države in ta nas bo tudi ohranila."

  • Uredništvo

    27. 4. 2020  |  Politika

    »Najlažje komuniciram s tistimi, ki imajo jasen politični profil. Vsaj vem, s kom imam opraviti.«

    "Težko je delati z ljudmi, ki se sprenevedajo in niso sposobni pogledati v oči. Imenujem jih mravljogledi. Ko ga srečaš, gleda v tla. To je kategorija ljudi, ki jih je v naši politiki kar nekaj. To mi seveda obremenjuje želodec."

  • Uredništvo

    26. 4. 2020  |  Politika

    Kdo je naročil odstranitev grafita Janeza Janše in kdo jo bo plačal?

    Na naše uredništvo se je glede včerajšnjega odstranjevanja grafita Janeza Janše na pročelju stavbe v Mariboru obrnil prostovoljni gasilec iz Ljubljane. Opozoril nas je, da gasilska društva in poklicne gasilske enote sicer opravljajo tudi gospodarsko dejavnost, a da se ta izvaja po dogovorjenem ceniku Gasilske zveze Slovenije. "Izbris grafita v Mariboru ni zaveden pod intervencijami v informacijskem sistemu Uprave RS za zaščito in reševanje SPIN, niti na spletni strani Gasilske brigade Maribor," je dodal.

  • Uredništvo

    26. 4. 2020  |  Politika

    Hrvaški poslanec: »V Istri ne potrebujemo žice in ograje na meji, ampak razširjeno avtocesto«

    "Slovenska vlada naj namesto žice in ograje razširi avtocesto od Plovanije, kjer se končuje istrski ipsilon, in s tem omogoči povezavo s slovenskimi in italijanskimi avtocestami, hrvaška vlada pa naj posodobi istrsko progo in jo bolj funkcionalno poveže s slovenskimi in italijanskimi progami, ker to potrebujemo v Istri, ne pa žice in ograje."

  • Uredništvo

    26. 4. 2020  |  Politika

    »Dva nekdanja komunista Pahor in Janša pač morata sodelovati«

    "Ljudje potrebujejo ohrabritev. Vse izjave uradnih predstavnikov bi morale imeti več ohrabrujočega in manj zastrašujočega. Če ti nastopi predsednika kaj pomagajo, je to v redu, seveda v skladu z varnostnimi zahtevami. Drugo pa je njegovo odzivanje na stvari, o katerih sem že govoril. V intervjuju za Objektiv je povedal, da je po njegovem predsedniška funkcija v tem, da sodeluje z vlado. Če se pošalim z jezikom, ki sem ga sam dostikrat deležen, dva nekdanja komunista Pahor in Janša pač morata sodelovati."

  • Uredništvo

    26. 4. 2020  |  Svet

    Mick Jagger: »20 milijonov ljudi je izgubilo službe, in to ne po svoji krivdi«

    "Dvajset milijonov ljudi je izgubilo službe, in to ne po svoji krivdi. Manj denarja kot imaš, več imaš skrbi. Veliko ljudi trenutno preživlja zelo težke čase. Imam prijatelje, ki so izgubili službe, živijo v zelo majhnih stanovanjih v velikih mestih in zdaj nimajo kam iti. Sam imam res veliko srečo in tega, da sem lahko srečen, se močno zavedam. A nimajo vsi takšne sreče."

  • Uredništvo

    25. 4. 2020  |  Politika

    FOTO DNEVA: Policija odstranila grafit Janše z iztegnjeno roko

    V Mariboru so območje Pekarne danes okupirali policisti in gasilci. Čez dan je bilo tam več policijskih in gasilskih vozil, proti večeru pa so začeli odstranjevati grafit predsednika vlade Janeza Janše, ki je bil na pročelju ene od tamkajšnjih stavb prikazan z iztegnjeno roko, poleg pa je bil napis "smrt narodu, svoboda fašizmu".

  • Uredništvo

    26. 4. 2020  |  Kultura

    Nedeljska poezija #13

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih dveh letih. Tokrat pesem Andreja Brvarja iz zbirke Fusnote.

  • Uredništvo

    26. 4. 2020  |  Kultura

    Koronaplakati: »Preberite tole brez ustavljanja. Kar naprej pazite nase.«

    Na TAM-TAMovih plakatnih mestih po Ljubljani so na ogled korona plakati svetovno znanega grafičnega oblikovalca in ilustratorja Mirka Ilića, ki pozivajo mimoidoče: "Preberite tole brez ustavljanja. Kar naprej pazite nase." Ilić je je ulično različico plakata koronavirus zasnoval za newyorške ulice, svoje mesto pa so našli tudi v Zagrebu in Ljubljani. Za prevod plakata v slovenščino, ki je črno-rdeče-bele barve, je poskrbel Stojan Pelko (Korpus).

  • Uredništvo

    25. 4. 2020  |  Politika

    Kancona za Kacina

    Na Radiu Študent v oddaji Muzikal na vsakih štirinajst dni s pomočjo poslušalcev ustvarijo novo pesem. Glasbeniki in radijski napovedovalci pred oddajo določijo aktualno družbenopolitično temo, na podlagi katere prek telefonske številke pobirajo predloge za besedilo, melodijo in ritem. Klicatelji so nazadnje sodelovali v ustvarjanju aranžmaja namenjenega vladnemu govorcu Jelku Kacinu, pod naslovom Kancona za Kacina. Besedilo pesmi lahko preberete spodaj, oddaji pa prisluhnete na tej spletni povezavi.