Uredništvo

  • Uredništvo

    23. 4. 2020  |  Politika

    Šarec napovedal interpelacijo zoper ministra Počivalška

    Vprašanje časa je bilo, kdaj bo opozicija začela s postopki v okviru parlamentarnega dela zaradi razkritij o nenavadnem poslovanju pri nakupu zaščitne opreme. Da se bo to moralo zgoditi, po začeti kriminalistični preiskavi, razrešitvi direktorja blagovnih rezerv Antona Zakrajška ter vedno novih razkritjih o nakazilih sredstev, družinskih povezavah med ministri in prodajalci, opremi, sumljivih cenovnih razlikah in celo napačnih maskah, zapakiranih v pakete, ki so na etiketah napovedovali drugo opremo, je bilo skoraj neizogibno. A če se morda še zdi, da bo koalicija avtomatično branila svojega ministra in predsednika ključne koalicijske stranke, se v prihodnosti lahko močno zaplete: javnost je namreč zelo razburjena zaradi teh razkritij, poteka kriminalistična preiskava, predsednik računskega sodišča pa je tudi že izrazil dvome. A pomembno je še nekaj drugega: na eni strani namreč minister Počivalšek obtožuje, da je za vse posle odgovoren Anton Zakrajšek, ki je član SDS. Zakrajšek pa obtožuje Počivalška.

  • Uredništvo

    23. 4. 2020  |  Družba

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Jutri izide nova Mladina! Od 24. aprila že na voljo pri vašem najbližjem prodajalcu časopisov in na naši spletni strani. Za ilustracijo in oblikovanje tokratne naslovnice je poskrbela Vida Igličar, ideja pa je zrasla na zelniku Eve Gjörek. Več o iskanju nove normalnosti vsakdanjega življenja si preberite jutri v novi številki.

  • Uredništvo

    23. 4. 2020  |  Družba

    »Nekateri v svobodo kopljejo rov, mi stojimo v vrsti«

    "Da se zdravje vrača v naše kraje, so pompozno naznanile neskončne kolone avtomobilov pred okenci največjega prodajalca hitre hrane, ki so se v duhu sproščanja karantenskih ukrepov spet odprla. V prijetnem ambientu, nekje med igralnim kotičkom in omarico z uporabljenimi pladnji, za zdaj še ne moremo uživati, a možnost prevzema hrane iz avtomobila spet obstaja, kar je pripeljalo do prazničnega vzdušja. Nekateri v svobodo kopljejo rov, mi stojimo v vrsti."

  • Uredništvo

    23. 4. 2020  |  Politika

    »Pod krinko boja s koronavirusom postajamo drugačna družba«

    "Skrbi me, ali bodo v imenu borbe z virusom žrtvovane demokracija, človekove pravice, svoboda medijev. Bojim se, da pod krinko boja s koronavirusom postajamo drugačna družba."

  • Uredništvo

    23. 4. 2020  |  Kultura

    Festival upanja bo nagovarjal prek spleta

    Med 23. in 30. aprilom bo potekal prvi mednarodni spletni pesniški festival, Festival upanja v organizaciji spletne platforme za poezijo Versopolis in s sodelovanjem številnih mednarodnih partnerjev. Spremljali ga boste lahko na vseh Versopolisovih spletnih kanalih in družbenih omrežjih (Facebook in Instagram). Ker so pesniški festivali pomembni za povezovanje ustvarjalcev in ljubiteljev poezije, so se pri založbi Beletrina odločili zasnovati globalno pesniško iniciativo z imenom Festival upanja (Festival of Hope).

  • Uredništvo

    23. 4. 2020  |  Kultura

    Sejem s kavča

    Ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic 23. aprilu, Javna agencija za knjigo RS in Pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature v sodelovanju s številnimi založniki vabita na Sejem s kavča, spletni knjižni sejem, ki bo na spletni strani potekal od 23. do 26. aprila.

  • Uredništvo

    22. 4. 2020  |  Družba

    Zdravniško društvo proti selitvi starostnikov v ptujsko bolnišnico

    Pred kratkim je v javnosti odmeval primer oskrbovancev ljutomerskega doma starejših, ki so okuženi z novim koronavirusom, saj se je ministrstvo za zdravje na koncu odločilo, da jih ne bodo selili v ptujsko bolnišnico. Minister za zdravje Tomaž Gantar je celo dejal, da se s pristojnimi v bolnišnici o tem nima več kaj pogovarjati.

  • Uredništvo

    22. 4. 2020  |  Družba

    »Sproščanje ukrepov je loterija z upanjem v najboljše«

    "Po štirih tednih se lahko hitro pozabi na začetni strah pred vsem neznanim. V zavesti nam ostajajo samo številke, ki jih vsak dan vidimo v informativnih oddajah. Splošni javnosti se zdi, da so te številke majhne."

  • Uredništvo

    22. 4. 2020  |  Kultura

    Obletnica smrti Silvana Furlana

    V Slovenski kinoteki so v marcu in aprilu načrtovali projekcije njegovih deset najljubših filmov, na dan obletnice pa organizirati poseben dogodek z okroglo mizo. Ker je dvorana zaradi pandemije zaprta, bodo obletnico njegove smrti zato deloma prenesli na kinotečno spletno stran in družabna omrežja, kjer se ga bodo spomnili njegovi prijatelji in sodelavci, ter na Bazo slovenskih filmov (BSF), kjer bo med 22. in 28. aprilom na ogled njegov dokumentarno-igrani film o filmski zvezdi Iti Rini Deklica s frnikulami (1998).

  • Uredništvo

    22. 4. 2020  |  Kultura

    Mala šola sodobne umetnosti v karanteni

    V času epidemije novega koronavirusa je tudi Društvo ŠKUC svoje vsebine preselilo na splet. Njihova pomembna dejavnost je kulturno izobraževalna vzgoja, v okviru katere poskušajo preko različnih programov, delavnic, pogovorov in vodstev po razstavah mladim ter tudi njihovim pedagoginjam_om približati sodobno umetnost in kulturo v najširšem smislu.

  • DK, STA

    22. 4. 2020  |  Kultura

    Natečaj za kratke filme iz izolacije

    Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) je objavil natečaj, ki vabi k ustvarjanju v zavetju doma. Filmarje vseh starosti vabijo k snemanju filmov na temo izolacije in vseh mogočih situacij, smešnih ali tragičnih, ki jih ta prinaša s seboj. Film mora biti rezultat skupinskega dela, lahko je igrani, dokumentarni, mokumentarni, animirani ali eksperimentalni. Žanrskih omejitev ni, dolg naj bo največ 15 minut, v prostoru, kjer se snema, pa je lahko naenkrat samo en igralec. Rok za oddajo končnega izdelka je 4. maj 2020.

  • Uredništvo

    21. 4. 2020  |  Družba

    »To popolno zaprtje je nekaj, kar se v novejši zgodovini še ni zgodilo«

    "Problem kapitalizma ni le, da je zmožen vse kapitalizirati, tudi razne subverzivnosti, ki jih preoblikuje in zanje najde neko novo tržno nišo. Ampak je problem oziroma trdoživost kapitalizma tudi v tem, da se je zmožen radikalno preobraziti in ohraniti samo nekaj svojih temeljnih potez."

  • Uredništvo

    21. 4. 2020  |  Družba

    »Zdajšnjo izolacijo bolj kot novo resničnost dojemam kot fikcijo«

    "Zdajšnjo izolacijo zato bolj kot novo resničnost sam dojemam kot fikcijo. V želji, da bi ji verjel in bi jo spoznal za resnično, se oklepam vsake najmanjše podobnosti z znano mi resničnostjo. Počnem torej nekaj podobnega tistemu, kar počnem pri gledanju filma ali branju knjige. Prepuščam se zgodbi in dovoljujem, da namišljena resničnost postane zame vsaj začasno resnična. Iz dneva v dan se tako izolacija počasi preobraža v nekaj verjetnega, nekaj normalnega."

  • Uredništvo

    21. 4. 2020  |  Kultura

    Nova bera filmov na spletu

    Od 20. do 26. aprila so v sklopu akcije Vsi (filmi) doma na ogled trije dokumentarni filmi: Cankar v režiji Amirja Muratovića, Sramota Borisa Jurjaševiča in Fant, pobratim smrti 2 režiserke Maje Weiss, kratka filma Ljubljana – München 15:27 režiserke Katarine Morano in Aptopoza v režiji Tomaža Gorkiča ter trije kratki animirani filmi.

  • Uredništvo

    20. 4. 2020  |  Politika

    »Politiki, ki vodijo ta proces, so ostali v letu 1991, na ravni faksov in stacionarnih telefonov«

    "Epidemija ni vojna. S tem nisem rekel nič novega. Politiki, ki vodijo ta proces, so ostali v letu 1991, na ravni faksov in stacionarnih telefonov. Dva časopisa, ena televizija in novinarke, ki so sledile naročilom. Tega danes, v dobi družbenih omrežij, ne morete več početi. Ne gre za enako situacijo. Sovpadli sta dve stvari. Želja, da Slovenija ne gre na volitve zato, da bi nekaj ljudi ohranilo dvoletno plačo in pozicije. Za to so bili pripravljeni žrtvovati marsikaj. Računali so na normalne razmere. Prihajalo bo do avtoritarnih poskusov, vendar bodo druge stranke v koaliciji to amortizirale in nekako bomo pririnili do volitev. Pol leta pred volitvami pa koalicije praktično razpadejo. V to računico je vstopila pandemija."

  • Uredništvo

    20. 4. 2020  |  Politika

    »V času krize je vsaka država prepuščena sama sebi in se bori zgolj zase«

    "Kljub vsej pompoznosti skupnih evropskih institucij, ki so se nadgrajevale dolgih 60 let, je v času krize vsaka država prepuščena sama sebi. Evropska komisija kot nekakšna vlada EU nima pametnih rešitev. Računate lahko le na to, da bo predlagana rešitev politično usklajena, vendar pa neužitna in neuporabna. Računate lahko na to, da v času krize izgine solidarnost med članicami EU. Vsaka država je pri reševanju svojih težav prepuščena sama sebi in se bori zgolj zase. In pri tem lahko računa le na to, da jo bo pri tem evropska birokracija močno ovirala in omejevala pri reševalnih ukrepih, kasneje pa jo držala za vrat glede izpolnjevanja različnih pravil."

  • Uredništvo

    20. 4. 2020  |  Kultura

    Noč knjige letos virtualno

    Ob svetovnem dnevu knjige bo tudi letos v Sloveniji potekala Noč knjige, ki pa bo zaradi epidemije novega koronavirusa potekala v virtualnem prostoru interneta in družabnih omrežij. Osrednje dogajanje bo na predvečer in na večer dneva knjige 23. aprila, nato pa se bo praznovanje nadaljevalo maja, med drugim tudi z natečajem Noč pisanja. Fokus Noči knjige so besede Franceta Prešerna Edinost, sreča, sprava, saj letos obeležujemo 220. obletnico rojstva Franceta Prešerna. 

  • Uredništvo

    19. 4. 2020  |  Politika

    Franc Breznik: »Zaradi ene napake ste me uničili«

    "Veliko dobrega sem naredil v vseh teh letih, pa tega niste objavljali. Zdaj pa sem naredil eno napako in ste me uničili. Na tisoče kilometrov imam za seboj, sem že storil kakšen prekršek, tudi tokrat sem ga, priznal sem napako. Ne vem, kaj naj še naredim, da boste zadovoljni."

  • Uredništvo

    19. 4. 2020  |  Družba

    VIDEO: Live Aid 21. stoletja

    Več kot 100 zvezdnikov  z vsega sveta, od glasbenikov in igralcev in voditeljev in politikov, je ob pandemiji covida-19 včeraj pripravilo koncert One World: Together at Home. Koncert za spodbujanje solidarnosti z zdravstvenimi delavci, ki je trajal več kot osem ur, je bilo mogoče v živo spremljati na številnih televizijah, družbenih omrežjih in platformah. Videoposnetek si lahko ogledate spodaj.

  • Uredništvo

    19. 4. 2020  |  Kultura

    Nedeljska poezija #12

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih dveh letih. Tokrat pesem Roberta Simoniška iz zbirke Kar dopuščajo čuti.

  • Uredništvo

    19. 4. 2020  |  Družba

    »Starostniki so nekakšni Židje v vojni proti novemu koronavirusu«

    "Starostniki so nekakšni Židje v vojni proti novemu koronavirusu. Ne v besedah, tu smo močno napredovali. V dejanjih. Da so domovi za starejše postali žarišča covida-19 in da je posledično med okuženimi, najbrž pa tudi med umrlimi, tako veliko starostnikov, ni zgolj posledica biološko-medicinskih dejstev. In ne zgolj napačnih potez pristojnih. Izbruh koronavirusa je nalegel na dolgoletno ignoranco do starejših, zlasti tistih na koncu poti – brez moči in glasu."

  • Uredništvo

    19. 4. 2020  |  Kultura

    Tudi Moderna galerija in MSUM ponujata vsebine na spletu

    V Moderni galeriji in Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (MSUM) v času zaprtja zaradi novega koronavirusa številne vsebine pripravljajo na spletu, ki so dostopne pod rubriko MG+MSUM od doma, namenjene pa so različnim ciljnim skupinam. V zadnjem mesecu so zabeležili kar 50% povečanje obiska spletnih vsebin, podoben odstotek pa je tudi pri obisku družbenih omrežij (Facebook, Instagram). Dostopate lahko do aktualnih razstav in del iz stalne zbirke, pripravili pa so tudi poseben program v sodelovanju z muzeji iz konfederacije Internacionala.

  • Uredništvo

    19. 4. 2020  |  Kultura

    Zmagovalna rešitev za minipleks v podhodu Ajdovščina

    Mestna občina Ljubljana (Mol) je v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije zaključila projektni natečaj za izbiro najprimernejše rešitve za minipleks mestnega kina.s petimi kinodvoranami, ki bo v podhodu Ajdovščina. Zmagovalci natečaja so arhitekti Tomaž Ebenšpanger, Peter, Boštjan in Aleš Gabrijelčič, absolventa arhitekture Anja Mencinger in Nik Solina ter študent Lovre Mohorič.

  • Uredništvo

    19. 4. 2020  |  Kultura

    Utrinki korona vsakdana

    V Muzeju Dunaj so se lotili projekta Korona na Dunaju: zbiranje za mestno zgodovino. Podobe vsakdana, ki ga je zaznamoval in ga še zaznamuje koronavirus. Muzej prosi meščanke in meščane, da sodelujejo pri zbirnem projektu, saj epidemija koronavirusa in z njim povezani ukrepi predstavljajo posebno obdobje v zgodovini mesta, ki jih želijo dokumentirati za prihodnje generacije.

  • Uredništvo

    18. 4. 2020  |  Družba

    »Medtem ko uročeni gledamo v zublje kapitalizma, smo pozabili delati načrte za nov svet«

    "Pandemija koronavirusa je veliki dogodek generacij, po katerem nič ne bo, kot je bilo. In kot vsak zgodovinski prelom je tudi ta načel razpravo o možnostih velike vrnitve socializma. Tega smo si vendar ves čas želeli, kajne? Da bi se socializem pokazal kot odgovor na zagate časa in kapitalizmu odmeril mesto, kamor spada – na smetišče zgodovine."

  • Uredništvo

    18. 4. 2020  |  Družba

    »Vse elite vedo, da ne bodo več pri koritu, če se mi povežemo«

    "Številni smo čutili, da tako ne more ostati, da se nekaj napoveduje. In zdaj se dogaja. To moramo uporabiti za širjenje zavesti, za nadaljnjo revolucijo. Mogoče nas bo to pozdravilo … Manjka nam izkušenj, elite ne marajo izobraženih ljudi. Vse elite vedo, da ne bodo več pri koritu, če se mi povežemo in začnemo sočustvovati."

  • Uredništvo

    18. 4. 2020  |  Kultura

    Enajst novih filmov na spletu

    V sklopu akcije Vsi (filmi) doma, ki so jo začeli pred dobrim mesecem, so zabeležili že več kot 53.000 ogledov. Na deseti ediciji bodo prikazali 11 novih filmov, med njimi igrani omnibus Zgodbe iz sekreta, celovečerni igrani film Voda v očeh ter tri dokumentarce: Ita Rina, Filmska zvezda, ki je zavrnila Hollywood, Stoletje sanj in  Občutek za veter.

  • Uredništvo

    18. 4. 2020  |  Kultura

    Sobotni večer z Ericom Andersenom

    Na prvem programu Radia Slovenija lahko 18. aprila ob 20.00 v oddaji Sobotni glasbeni večer prisluhnete pesmim Erica Andersena, ki velja za enega pomembnejših ameriških potujočih pevcev. 

  • Uredništvo

    17. 4. 2020  |  Družba

    Danes ob 19. uri petkovi protesti z balkonov

    V petek, 17. aprila ob 19.00 bo potekal tretji zaporedni Protest z balkonov pod geslom Ne boste nam vzeli naše svobode! "Pripravite lonce in kuhalnice, s katerimi lahko glasno ropotate in s tem pokažete nezadovoljstvo z vladnimi ukrepi v času epidemije. Na okna lahko obesite plakate, zavrtite najljubšo protestno skladbo, vzklikate slogane," so sporočili organizatorji. 

  • Uredništvo

    16. 4. 2020  |  Politika

    Primorci se smejijo SDS

    Tudi slovenska Primorska je polepljena s plakati stranke SDS, ki te dni »krasijo« celotno Slovenijo, kljub temu, da nismo pred volitvami. Na jumbo velikanih, ki se nahajajo predvsem ob cestah, se največja vladna stranka zahvaljuje ljudem in različnim poklicem, zgolj zato, »ker so«. Nič takega, nenaveden je predvsem tajming in pa prevod, saj je ob napisu v slovenščini spodaj tudi dodatek v italijanščini.