• Janša vidi državljansko vojno

    Ostra retorika hujskanja in igranja žrtev je zagotovo nekaj, kar je Janez Janša mojstrsko nadgrajeval skozi celotno svojo nekratko politično kariero. Novinar in urednik Ali Žerdin je v svojem omlednem zapisu, v katerem ni niti enkrat opozoril na njegov ekstremizem, nacionalizem in demokraciji nevarno avtoritarnost, spomnil na visoko obletnico: 15. maja 1993 je prvak SDS prevzel vodenje SDSS in nasledil Jožeta Pučnika. Te dni je na čelu svoje stranke fantastičnih 30 let. Kar tvori njegov odmik od začetne socialdemokracije in sprememba političnega nazora, je ves čas zgolj njegova politična, retorična in ideološka radikalizacija, očitno nekaterim nevredna omembe.

  • STA

    18. 5. 2023  |  Družba

    LGBTQ / »V Sloveniji smo še daleč od tega, da bi obsojali homofobno, bifobno ali transfobno nasilje«

    Slovenska kinoteka je v sredo zvečer, na mednarodni dan boja proti homofobiji, bifobiji in transfobiji, gostila pogovor, na katerem so udeleženci poudarili pomen prijavljanja nasilja nad LGBTQ osebami in opolnomočenja žrtev, ki takšnih primerov pogosto ne prijavijo zaradi nezaupanja v institucije ali minimalizacije nasilja.

  • STA

    18. 5. 2023  |  Svet

    Kitajska / »Za vojno v Ukrajini ni zdravila«

    Kitajski posebni odposlanec Li Hui je po obisku v Ukrajini dejal, da za končanje vojne v Ukrajini ni čudežnega zdravila. Ob tem je Kijev in Moskvo pozval, naj ustvarita pogoje za mirovna pogajanja, je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo.

  • Uredništvo

    18. 5. 2023  |  Politika

    »Demokracija prinaša tudi državljansko odgovornost«

    Izšla je posebna edicija prispevkov k razumevanju časa. Mladinine ALTERNATIVE 2023 tokrat z vodilnimi filozofi, sociologi, ekonomisti, gospodarstveniki, predstavniki družbenih gibanj postavljajo vprašanja prihodnjega razvoja Slovenije. Kakšna je začrtana smer razvoja družbe in države? Kako vplivajo na nas mednarodne okoliščine? Kako poškodovana je slovenska družba? Kakšno smer je ubrala vlada Roberta Goloba?

  • Uredništvo

    18. 5. 2023  |  Politika

    »Uliti v bron bi bili bistveno bolj koristni«

    "Potrebnega bo nekaj skupnega napora in treba bo pohiteti z 'aktivnostmi za postavitev spomenika slovenske osamosvojitve, ki bo povezal in združeval, v svoji simbolnosti pa nosil zgodbo o prihodnosti naroda, ki si je izboril samostojnost in svobodo'. Heroje je treba postaviti na konje."

  • Uredništvo

    18. 5. 2023  |  Družba

    »Zamujena pravica je odrečena pravica«

    "Moja skrb je tudi ohranjanje zaupanja v pravo in institucije. Ker je ustavno sodišče končno tik pred odločitvijo, s katero bo javnost tako ali drugače seznanilo, kakšna je usoda novega zakona in sedanjega vodstva RTV, se mi zdi, da napovedovanje vzporednih postopkov razreševanja programskih svetnikov dodatno načenja zaupanje v pravo, saj bo odločba ustavnega sodišča, kakršnakoli že bo, dobila nove politične konotacije. Modrost politike ni le v delanju pravih odločitev, ampak v delanju pravih odločitev v pravem trenutku. To velja tudi za ustavno sodišče: zamujena pravica je namreč odrečena pravica. In ustavno sodišče s svojo odločitvijo že zelo zamuja."

  • Uredništvo

    18. 5. 2023  |  Kultura

    Peta obletnica Minljivk

    V prostorih kolektiva Hupa Brajdič (Podhod Ajdovščina) bodo danes, 18. maj ob 19.30 odprli fotografsko razstavo Tomaža Marolta z naslovom Minljivka: 5 let. Pregledna razstava serije eksperimentalnih performansov, ki jih ljubljanski kolektiv Hupa Brajdič izvaja od leta 2018, predstavlja fotografije nepredvidljive matrice, improviziranih, interaktivnih in mestoma subverzivnih performansov, ki naslavljajo raznolike teme iz vsakdanjega življenja. Na otvoritvi se bodo odvile glasbene in uprizoritvene reciklaže prizorov s fotografij. Kustosinja razstave: Tjaša Zidarič.

  • STA

    17. 5. 2023  |  Politika

    Sodišče / Sodni senat nezadovoljen z opravičili Janše in Urbanije

    Senat celjskega okrožnega sodišča pod vodstvom sodnice Leonide Jager je preložil današnji narok na sojenju predsedniku SDS Janezu Janši zaradi očitkov o kaznivem dejanju žaljive obdolžitve, za katero ga kot zasebni tožilec preganja nekdanji direktor STA Bojan Veselinovič. Razlog za to je odsotnost obtoženega, ki ni podal opravičljivih razlogov.

  • STA

    17. 5. 2023  |  Politika

    Golob / »Če razkritja držijo, gre za eno največjih zlorab uradnih institucij v zgodovini države«

    "Če razkritja držijo, gre za eno največjih zlorab uradnih institucij v politično-strankarske namene v zgodovini države z namenom vplivanja na izid volitev," se je na informacije o obsežni preiskavi bančnih računov odzval premier Robert Golob. Kot je poudaril, v demokratični in pravni državi "ni in ne sme biti prostora za takšne srhljive zlorabe".

  • STA

    16. 5. 2023  |  Politika

    Golobova vlada ukinila Janšev dan spomina na žrtve komunističnega nasilja

    Vlada je na dopisni seji odločila o prenehanju veljavnosti sklepa o razglasitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja. Tega je vlada Janeza Janše lani razglasila za 17. maj. Sklep je sprejela le nekaj dni prej, brez javne in strokovne razprave, kar je bil tudi razlog za današnjo razveljavitev sklepa, piše v sporočilu vlade.

  • STA

    16. 5. 2023  |  Politika

    Globa za vožnjo s traktorjem v središču Ljubljane

    Ljubljanski mestni svet bo na majski seji odločal o uvedbi glob za vse, ki s tovornim vozilom z maso nad 3,5 tone, delovnim strojem, delovnim vozilom ali s traktorjem prevozijo območje cone 1 brez pridobljene dovolilnice. Globa bo znašala 160 evrov, je razvidno iz odloka. Župan Zoran Janković je danes dejal, da to ne bo veljalo za protestnike.

  • STA

    17. 5. 2023  |  Družba

    Vreme / Plazovi, poplave in zapore na cestah

    Deževje pojenja, posledice nalivov pa so po dosedanjih podatkih najhujše na vzhodu države, predvsem od Ormoža do Šentilja, kamor danes na pomoč po napovedih prihaja Slovenska vojska. Po dosedanjih podatkih centra za obveščanje se je sprožilo 68 plazov, aktiviranih je bilo 187 gasilskih enot. Poplavljajo nekateri vodotoki, zaprtih je več cest.

  • STA

    17. 5. 2023  |  Družba

    Poplave tudi na Hrvaškem, v BiH in Italiji

    Težav zaradi obilnega deževja nimajo zgolj prebivalci Slovenije, temveč se s posledicami hudih nalivov ukvarjajo tudi v sosednjih državah.

  • Uredništvo

    16. 5. 2023  |  Politika

    »Nezadovoljstvo z vodilno stranko v koaliciji ni povsem upravičeno«

    Izšla je posebna edicija prispevkov k razumevanju časa. Mladinine ALTERNATIVE 2023 tokrat z vodilnimi filozofi, sociologi, ekonomisti, gospodarstveniki, predstavniki družbenih gibanj postavljajo vprašanja prihodnjega razvoja Slovenije. Kakšna je začrtana smer razvoja družbe in države? Kako vplivajo na nas mednarodne okoliščine? Kako poškodovana je slovenska družba? Kakšno smer je ubrala vlada Roberta Goloba?

  • STA

    17. 5. 2023  |  Družba

    Otroci v Sloveniji / Vsak peti poroča o težavah z vrstniki

    Telefon za otroke in mladostnike Tom telefon ob mednarodnem dnevu otroških telefonov začenja akcijo Tom potuje, otroke obiskuje!, ki se je je lani udeležilo 193 osnovnih šol. Vsak peti otrok poroča o težavah z vrstniki, vsak peti o težavah v družini, vsak osmi pa trpi psihične težave, je za STA povedala njegova strokovna sodelavka Sandra Murk.

  • Uredništvo

    16. 5. 2023  |  Politika

    »Alternativa diplomaciji je nadaljevanje vojne«

    "Ameriško in evropsko izobraženstvo je zelo militantno, pripravljeno je žrtvovati Ukrajino zato, da bi oslabili Rusijo, karkoli že to pomeni. Če nasprotujete politični rešitvi, zavračate popuščanje agresorju, kar je lastno diplomaciji. Diplomacija pomeni, da nobena stran ne bo dobila vsega, kar zahteva. Vsaka stran bo dobila toliko, da bo lahko s tem živela. Alternativa diplomaciji je nadaljevanje vojne. To bi verjetno popolnoma uničilo Ukrajino, povzročilo veliko trpljenja tudi drugod po svetu in morda vodilo v strahovito jedrsko vojno. To so izbire."

  • STA

    17. 5. 2023  |  Družba

    LGBTI osebe v Evropi so vse pogosteje žrtve nasilja, diskriminacije in izključevanja

    Današnji mednarodni dan boja proti homofobiji, bifobiji in transfobiji poteka pod geslom Vedno skupaj: Združeni v raznolikosti. Ta nas opominja, da se vsi, ne glede na to, kdo smo, koga ljubimo in kako se vidimo, rodimo svobodni in z enakimi pravicami in dostojanstvom, sporoča EU. V ZN pa dodajajo, da se o človekovih pravicah ni mogoče pogajati.

  • STA

    17. 5. 2023  |  Družba

    Slovenija / Mobilni telefon uporablja 98 odstotkov oseb, starih od 16 do 74 let

    Na današnji dan obeležujemo svetovni dan telekomunikacij in informacijske družbe, ki letos v ospredje postavlja opolnomočenje najmanj razvitih držav z uporabo informacijsko-komunikacijskih tehnologij. V teh državah ima dostop do interneta le tretjina prebivalcev, opozarjajo v Mednarodni telekomunikacijski zvezi (ITU).

  • Uredništvo

    16. 5. 2023  |  Politika

    »Vrnitev Turčije iz avtokracije nazaj v demokracijo se ni posrečila«

    "Vrnitev Turčije iz avtokracije nazaj v demokracijo se na minulih nedeljskih volitvah ni posrečila. Rezultat tako predsedniških kot parlamentarnih volitev je precej drugačen, kot so si ga obetali v opoziciji. Po tihem, v zadnjih dneh pa tudi vse glasneje so upali na zmago v prvem krogu predsedniških volitev. A to, da se je Kemal Kiliçdaroglu slednjič uvrstil na drugo mesto in je Erdogan skorajda zmagal v prvem krogu, je vendarle zelo bridka pilula, ki je niso pričakovali."

  • STA

    17. 5. 2023  |  Svet

    Zaporna kazen za nekdanjega francoskega predsednika

    V Franciji je danes pritožbeno sodišče potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča, ki je leta 2021 nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja zaradi korupcije in nedovoljenega vplivanja obsodilo na triletno zaporno kazen, od tega dve leti pogojno. Sodišče je odločilo, da lahko leto dni preživi v hišnem zaporu z elektronsko zapestnico.

  • STA

    17. 5. 2023  |  Družba

    WHO opozarja / »Umetna inteligenca bi lahko botrovala napakam v zdravstvu«

    Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v torek pozvala k previdnosti pri uporabi velikih jezikovnih modelov umetne inteligence. Kot je opozorila, bi lahko njihova uporaba botrovala napakam v zdravstvu in spodkopala zaupanje v umetno inteligenco. Organizacija se zavzema za varno in etično rabo umetne inteligence v zdravstvu.

  • Tomaž Lavrič

    16. 5. 2023  |  Politika

    Golob / »Sam živim od lastnih prihrankov in ne od lastne plače«

  • STA

    17. 5. 2023  |  Kultura

    Zgodbe rastlin in njihova simbolika

    V Mali galeriji Cankarjevega doma (CD) bodo ob 20. uri odprli fotografsko razstavo vizualne umetnice Tilyen Mucik z naslovom Floriografija. Skozi svojevrstno izrazno govorico nam umetnica pripoveduje zgodbe rastlin, interpretira njihovo simboliko ter nenazadnje izraža svoje misli in občutja. Kuratorka razstave: Hana Čeferin.

  • Uredništvo

    16. 5. 2023  |  Kultura

    Srbski filmi v Sloveniji

    Mesecu srbske kulture, ki maja poteka v več krajih po Sloveniji, se med 18. n 20. majem pridružuje tudi Slovenska kinoteka, ki bo v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Srbije premierno prikazala enega svojih letošnjih distribucijskih nakupov, kultni film Živojina Pavlovića Ko bom mrtev in bel (1967), ki bo v četrtek, 18. maja, ob 20. uri odprl Dneve srbskega filma.

  • Tomaž Lavrič

    16. 5. 2023  |  Politika

    Odrežemo Kardelju glavo in nataknemo gor Janševo

  • Franco Juri

    16. 5. 2023  |  Politika

    Od sokola do orla

  • STA

    15. 5. 2023  |  Politika

    Anketa / Podpora vladi upadla, podpora Golobovi stranki stabilna

    Trend padanja podpore vladi se nadaljuje, pri čemer je nekoliko večji delež tistih, ki delo vlade ocenjujejo kot neuspešno, kaže majska raziskava Vox populi za časnik Dnevnik. Stabilna ostaja podpora največji koalicijski stranki Gibanje Svoboda, podpora opozicijski SDS pa je upadla. Stabilna ostaja tudi podpora drugim strankam.

  • STA

    16. 5. 2023  |  Politika

    »Postopki za razrešitev programskih svetnikov bodo potekali v okviru pravne države«

    Postopki za razrešitev devetih programskih svetnikov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) bodo potekali v okviru pravne države, je danes ob prihodu na zasedanje ministrov za kulturo EU zagotovila ministrica Asta Vrečko. Pojasnila je, da so se za ukrepanje odločili zaradi dveh pravnomočnih sodb v zvezi z RTVS in očitkov zaposlenih glede odnosov.

  • STA

    15. 5. 2023  |  Politika

    Janez Janša / »To je zadosten razlog za ustavno obtožbo«

    Če bo mandatno-volilna komisija potrdila predloge sklepov za razrešitev članov programskega sveta RTVS, je to zadosten razlog za ustavno obtožbo, je na Twitterju zapisal prvak SDS Janez Janša. Takšni predlogi po njegovem sicer niso presenečenje, saj da je "premier Robert Golob javno napovedal, da se bodo RTVS lotili na nelegalen način".

  • STA

    15. 5. 2023  |  Politika

    Ministrica za kulturo / »Morebitna razrešitev več svetnikov RTV Slovenija je na mestu«

    Ministrica za kulturo Asta Vrečko je kot vzrok za napoved koalicije, da pregleda sporne odločitve več programskih svetnikov RTVS in jih morda razreši, za STA navedla, da nekateri svetniki ne spoštujejo programskih standardov zavoda. Razmere na zavodu se še naprej slabšajo zaradi spornih odločitev vodstva, ki ga podpira del sveta, navaja.