Grega Repovž

Grega Repovž

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    4. 1. 2013  |  Mladina 1  |  Uvodnik

    Čigava priložnost

    Kdo danes protestira in podpira proteste? Kdo sestavlja teh 73 in več odstotkov, o katerih govorijo javnomnenjske raziskave? Nedvomno je to levo volilno telo. Absurd današnje politične krize, ki se kaže s protesti, besom in jezo, je, da ima dovolj sedanje politike liberalno in levo politično telo. Zoper se torej niso postavili tisti, ki so sedanjo oblast volili, temveč tisti, ki so volili ali levico ali pa so bili doslej kot volivci pasivni.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    21. 12. 2012  |  Mladina 51  |  Uvodnik

    Elita in njena potica

    V trenutku, ko so začeli jastrebi SDS na svetu RTV hvaliti izjemnost predsednika ustavnega sodišča Ernesta Petriča, je postalo sumljivo. Namreč, če kaj Janez Janša zna, zna ravnati s tipi, kot je dr. Petrič. Vsi pravi partijci so vedno znali prepoznati tovrstne tiče, ki so, ker so tako željni pohvale in pozornosti, s primerno obravnavo začutili potrebo slediti in brati misli vodje. Pa če je bila to jugoslovanska partija, Dimitrij Rupel ali pa Janez Janša.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    14. 12. 2012  |  Mladina 50  |  Uvodnik

    Nikar v to smer

    Državni svet na tajnem glasovanju ni potrdil mandata Francu Kanglerju, mariborskemu županu v odstopu. Svetniki so rekli, da je Kangler moralno sporna oseba, zato zanj ni prostora v državnem svetu. To sicer drži, a institut potrjevanja mandatov jim takšnega dejanja ne omogoča: mandata mu lahko ne bi potrdili, če bi obstajal dvom o pravilnosti postopka izvolitve. Vendar dvomov o pravilnosti njegove izvolitve za predstavnika lokalnih interesov iz Maribora ni: glasove je dobil v skladu s postopkom in dali so mu jih elektorji iz Štajerske.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    7. 12. 2012  |  Mladina 49  |  Uvodnik

    Sestop z oblasti

    Zdi se, da Janez Janša morda še ne razume, kaj se v resnici dogaja. Če pa razume, potem je res dober učenec svoje prejšnje matične organizacije, namreč Zveze komunistov Slovenije. Tudi partija je leta 1989 vedela in razumela, da mora sestopiti z oblasti. In da je Janša ta teden sam omenil možnost predčasnih volitev, nakazuje, da se mu morda že svita, kako resne postajajo stvari v tej državi. Kako resno mu je začel narod groziti. Ne le njemu, pa vendar.

  • Grega Repovž

    30. 11. 2012  |  Politika

    Zadnja napoved Mladine: Pahorju 64,9 odstotka, Türku 35,1 odstotka

    Če bi bile volitve danes, bi Boruta Pahorja po naši zadnji projekciji podprlo 64,9 odstotkov anketiranih, Danila Türka pa 35,1 odstotka anketiranih. V zadnjih dneh dneh je agencija Ninamedia, ki izvaja anketo Mladine, povečala število dnevno opravljenih anket, tako so jih tudi danes opravili 200 in rezultat prišteli anketama predhodnih dveh dni.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    30. 11. 2012  |  Mladina 48  |  Uvodnik

    Na deset let podlage

    Da ima Slovenija danes take politike, se ni zgodilo samo od sebe. Franc Kangler je pokvarjen grobijan, rahlo ogaben, kratkih misli. Ampak tak je bil vedno. Kangler je le eden najmanj uglajenih, zato morda deluje celo malce drugačen od preostalih. A dejansko se prav nič bistveno ne razlikuje od njih. To so oni, to je slovenska politična elita. Večina na državni ravni je enakih. In večini javnost spregleduje njihove politične cenenosti, njihove goljufije, ki jih ob razkritju razglasijo za zarote, njihovo nastopaštvo, njihovo preračunljivost in populizme. Vsakič znova. Po celotnem političnem spektru.

  • Grega Repovž

    29. 11. 2012  |  Politika

    Anketa Mladine: Stabilna podpora Pahorju

    Če bi bile volitve danes, bi Boruta Pahorja po naši zadnji projekciji podprlo 65 odstotkov anketiranih, Danila Türka pa 35 odstotka anketiranih. V zadnjih dneh bo agencija Ninamedia kot vedno doslej povečala število dnevno opravljenih anket, tako so jih danes opravili 200 in rezultat prišteli anketama predhodnih dveh dni.

  • Grega Repovž

    28. 11. 2012  |  Politika

    Anketa Mladine: Minimalni premiki, kaj pa Štajerska?

    Če bi bile volitve danes, bi Boruta Pahorja po naši zadnji projekciji podprlo 61,2 odstotka anketiranih, Danila Türka pa 38,8 odstotka anketiranih. Glede na predhodne tri dni meritve se je podpora Pahorju spet zmanjšala, od začetka merjenja za več kot tri odstotne točke. Za prav toliko se je dvignila podpora Danilu Türku. Podpora Pahorju je močna, prednost velika, kljub temu pa prihaja do premikov, nanje morda vpliva opredeljevanje kandidatov do razraščajočih se nemirov v državi.

  • Grega Repovž

    27. 11. 2012  |  Politika

    Anketa Mladine: Lahko protesti vplivajo na izid?

    Če bi bile volitve danes, bi Boruta Pahorja po naši zadnji projekciji podprlo 62,4 odstotka anketiranih, Danila Türka pa 37,6 odstotka anketiranih. Glede na predhodne tri dni meritve se je sicer podpora Pahorju zmanjšala, a gre za dve odstotni točki, ki sta še vedno znotraj običajnega dnevnega odklona. Za prav toliko se je dvignila podpora Danilu Türku.

  • Grega Repovž

    26. 11. 2012  |  Politika

    Anketa Mladine: spet merimo vsak dan!

    Agencija Ninamedia in tednik Mladina spet merita javno mnenje. Tudi tokrat uporabljamo metodo tracking poll, ki je sicer v prvem krogu predsedniških volitev prvič v svoji zgodovini dala v primerjavi z dejanskim izidom netočno napoved. A glede na dejstvo, da smo s to metodo doslej vedno pravilno napovedali izid volitev, smo čas obema krogom izkoristili za preveritev metode in nekatere popravke.

  • Grega Repovž

    25. 11. 2012  |  Družba

    Mladinine Alternative 2012

    Lani je tednik Mladina prvič izdal posebno izdajo Alternative. Bil je eksperiment, s katerim smo želeli ugotoviti, ali bi ljudje sprejeli revijo s tehtnimi in analitičnimi besedili, izdaja pa je postala velika uspešnica. Predstavitev letošnje izdaje, na katero smo povabili tudi avtorje, je bila v petek v klubu Cankarjevega doma.

  • Grega Repovž

    23. 11. 2012  |  Družba

    Mladinine Alternative 2012

    Lani je tednik Mladina prvič izdal posebno izdajo Alternative. Bil je eksperiment, s katerim smo želeli ugotoviti, ali bi ljudje sprejeli revijo s tehtnimi in analitičnimi besedili, izdaja pa je postala velika uspešnica. Predstavitev letošnje izdaje, na katero smo povabili tudi avtorje, bo danes, 23. novembra, ob 12. uri v klubu Cankarjevega doma.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    23. 11. 2012  |  Mladina 47  |  Uvodnik

    Sploh vedo, kaj so naredili?

    Včasih velja pokukati v kakšno sosednjo državo ali pa si vsaj priklicati v spomin spodrsljaj kakšne druge – da se lahko sploh zaveš, kaj se dogaja v tvoji. S kakšno pravico pa smo se na primer Slovenci zabavali nad sodobno Madžarsko Viktorja Orbana, kjer drugače misleče preganjajo, odstavljajo direktorje gledališč in ustavno zapovedujejo zvestobo državi, ko pa smo pri nas prišli tako daleč, da policija v državnem zboru preverja pristnost podpisov poslancev – ne kogarkoli, temveč poslancev! –, pri čemer ti ves čas vztrajajo, da stojijo za tistimi podpisi?

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    16. 11. 2012  |  Mladina 46  |  Uvodnik

    Kongresni trg, spet

    Se iz Slovenije v resnici vidi Evropa? Ali so to sredo Slovenci videli v Lizbono, v Madrid, Barcelono, Rim in Genovo? So videli v Atene? So videli v Bruselj? Vsaj v London in Pariz? So Slovenci vsaj vedeli, da so po vsej Evropi, od Göteborga do Berlina, v državah, ki jih kriza ni tako prizadela, potekali tudi solidarnostni protesti?

  • Grega Repovž

    9. 11. 2012  |  Politika

    Zadnja napoved: Türku 43,8 odstotka. Drugi krog bo tesen.

    Zadni dan javnomnenjske raziskave tracking poll smo izvedli na povečanem vzorcu. Na podlagi danes narejenih 200 anket in 200 anket, ki smo jih izvedli v predhodnih dveh dneh, v agenciji Ninamedia in tedniku Mladina napovedujemo, da bo v prvem krogu Danilo Türk prejel 43,8 odstotka glasov, Borut Pahor mu bo sledil s 33,6 odstotka glasov, na zadnjem mestu pa bo Milan Zver z 22,6 odstotka glasov.

  • Grega Repovž

    9. 11. 2012  |  Politika

    Mladina Tracking poll: Zadnja meritev in končna napoved danes ob 22.uri!

    Tri dni pred volitvami se je začelo tisto, kar so doslej vedno znova pokazale kontinuirane raziskave javnega mnenja: premiki glasov. Tako se je zgodilo leta 2011, ko je zadnje štiri dni začela pridobivati Pozitivna Slovenija, enako je bilo na volitvah leta 2008 in tudi ob arbitražnem sporazumu. In kaj se dogaja zdaj? Predsedniški kandidat za drugi mandat na mestu predsednika Danilo Türk je začel utrjevati in celo povečevati volilno bazo, upad pa smo zaznali pri podpori Borutu Pahorju. Za napoved je še zgodaj, a ni mogoče izključiti zmage Danila Türka v prvem krogu, celo več: ni mogoče izključiti, da bi prišlo do sprememb v vrstnem redu. Bi lahko Milan Zver, ki ima skriti nabor volivcev, v nedeljo pristal na drugem mestu?
    Dokočne odgovore bomo objavili danes ob 22. uri, dve uri pred začetkom volilnega molka. Danes bo agencija Ninamedia, ki izvaja našo meritev, k standardnemu številu anket (100 na dan) dodala še 200 dodatnih pogovorov z volivci. Vse to pa bomo obtežili s preteklimi dnevi meritev in tudi z izkušnjami, ki smo jih pridobili v preteklih letih tracking polla. Meritev, ki jo izvajata Mladina in Ninamedia, je namreč edini tracking poll, ki se izvaja že več let.
    Zadnja meritev, ki smo jo opravili včeraj, združena z meritvama predhodnih dveh dni, je pokazala rast podpore Danilu Türku, ki je zrasel za 2,6 odstotka na 44,9 odstotkov. Obrat je nakazovala že meritev dan pred tem, a je njeno moč zmanjševal vpliv predhodnih dveh dni. Čemu pripisati rast? Prihaja do medsebojnega usklajevanja volivcev, zlasti mlajši volivci (študentje, dijaki) iščejo informacije pri starših in podobno. In če so manj poučeni volivci morda kot najprimernejšega kandidata videli televizičnega in vsečnega Boruta Pahorja, prijateljska in družinska posvetovanja seveda dajejo prednost resnemu in državniškemu Türk, čeprav se zdi malce oddaljen, celo vzvišen.
    Borut Pahor je začel padati. Že tri meritve zapored pada. Tako je zdaj padel na najnižjo raven v 12 dneh, s 34,1 na 31,2 odstotka podpore. Večino njegove izgubljene podpore lahko pričakujemo pri Danilu Türku, del pa bi znal preiti tudi k Milanu Zveru. Kako je to mogoče? Opozoriti velja na volivce, ki pričakujejo predvsem bolj klen jezik, tiste, ki so na primer volili Zmaga Jelinčiča v prvem krogu zadnjih predsedniških volitev. Seveda pa to ne spreminja dejstva, da bi v drugem krogu ti volivci verjetno prešli k Pahorju, kar mu daje resne možnosti tudi za izvolitev.
    In Milan Zver? Za zdaj ostaja razlika med Pahorjem in Zverom tako velika, da se bo v drugi krog skoraj zagotovo uvrstil Pahor. Zver ima zelo stabilno podporo tik pod 24 odstotki že več zaporednih meritev.
    Se posebno je tokrat zanimiv interval možnega dosega posameznega kandidata. Danilo Türk v skladu z našo napovedjo lahko doseže od 39,2 odstotka glasov do največ 50,5. V najbolj optimistični verziji torej lahko zmaga že v prvem krogu. In čeprav Borut Pahor ima možnosti za zmago v drugem krogu, saj ga desni volivci razumejo kot slabo, a manj slabo možnost od Türka, v prvem krogu sploh ne more preseči 36,5 odstotka, torej ne doseže niti spodnjega praga Danila Türka. Pahor bo sicer po naši napovedi dobil najmanj 26 odstotkov glasov. In tu se kaže zanimiva kombinacija: manj kot bo dobil Pahor v prvem krogu, več bo verjetno dobil Milan Zver, ki lahko dobi od 19,1 do 28,8 odstotka glasov. Če bi torej Pahor dobil najmanj možnih glasov, Zver pa največ, bi se v drugi krog uvrstil Zver. In kaj to pomeni? Avtomatično zmago Danila Türka v drugem krogu.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    9. 11. 2012  |  Mladina 45  |  Uvodnik

    Mirni spanec

    Predsednik parlamenta Gregor Virant in notranji minister Vinko Gorenak imata premalo zgodovinskega spomina, da bi vedela, kako in zakaj je padel bivši režim. No, prvi je bil sicer takrat še kar mlad, a vseeno bi pričakovali, da si je, saj je verjetno bil zavzet državljan, zapomnil ali pa se vsaj priučil.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    2. 11. 2012  |  Mladina 44  |  Uvodnik

    Res, kdo je vir nestabilnosti?

    Le hvaležni smo lahko Rosviti Pesek, prvi dami TV Slovenija, da zdaj končno vemo, kdo je vir nestabilnosti v tej državi. Namreč vsak, ki se slučajno ne strinja s predlogi vlade. Je kdo proti? Se kdo ne strinja? Je že kriv, in še bonitetna ocena države se bo znižala in že novembra, januarja, marca, mesec si izberemo lahko tudi sami, bo zmanjkalo denarja za plače v javnem sektorju in Slovenija bo morala zaprositi za pomoč in prišla bo trojka. Kriv je elektrosindikat. Krivi so kulturniki. Krivi so šolniki. Krivi so svetniki. Profesorji, ki delajo napačne zaključke.

  • Grega Repovž

    30. 10. 2012  |  Družba

    Kdo bo predsednik?

    Že četrtič zapored bo uredništvo Mladine izvajalo tako imenovano kontinuirano meritev javnega mnenja ali tracking poll. Mladinin tracking poll, ki ga za nas izvaja agencija Ninamedia, je najbolj natančna meritev javnega mnenja v Sloveniji, kar se je izkazalo že na treh volilnih dogodkih. Le Mladinin tracking poll je tako leta 2008 pokazal, da bo na volitvah zmagala SD Boruta Pahorja, le Mladinin tracking poll je pokazal pred dnevom volitev, da bo večina Slovencev podprla arbitražni sporazum in nenazadnje, le Mladinin tracking poll je pokazal, da bo na predčasnih volitvah leta 2011 največ glasov osvojila Jankovićeva Pozitivna Slovenija.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    26. 10. 2012  |  Mladina 43  |  Uvodnik

    Izjemno

    Predstojnik največjega oddelka za travmatologijo in največje sodišče v državi nista osamljena, še zdaleč ne, ko opozarjata na nemogoče posledice varčevalnih ukrepov. Danes se to dogaja po vsej državi, po šolah in fakultetah, po institucijah, po upravnih organizacijah, bolnišnicah ... Razlog je bil vnaprej znan: ukrepi so bili linearni, brez razmisleka in predvsem brez izračunov in komunikacije s predstavniki institucij. Vsak poskus, da bi vladi vsaj razložili posledice, je bil takoj zatrt.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    19. 10. 2012  |  Mladina 42  |  Uvodnik

    Za vedno

    Med reformama trga dela in pokojninskega sistema ter ustanovitvijo državnega holdinga za upravljanje državnega premoženja je velika razlika: slabo in nesocialno zakonodajo, ki razgrajuje temelje družbe blaginje in socialne države, je v prihodnosti mogoče spremeniti, jo zapeljati v drugo smer, prodaja državnega premoženja pa je nepovratna. Slovenci še danes lahko opazujemo, kako hrvaška tobačna industrija postaja velik in razvejen finančni holding, kupec slovenske tobačne industrije pa si je v nekaj letih popolnoma povrnil naložbo, opustil proizvodnjo v Sloveniji in si ustvaril še ekstra dobiček z odprodajo elitnih zemljišč v središču Ljubljane. Seveda je to stara zgodba – a velja se je spomniti danes, ko bodo naprodaj še tisti redki preostali gospodarski velikani v slovenski lasti, od Petrola in Telekoma naprej.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    12. 10. 2012  |  Mladina 41  |  Uvodnik

    Oditi ali se upreti

    Saj v tem, da se ljudje iz Slovenije izseljujejo, ni nič nenavadnega. Prav tako ni nič nenavadnega, če odhajajo iz ekonomskih razlogov. Tudi Slovenija je že doživela več valov tovrstnega izseljevanja, po vojnah, med vojnami in krizami. Da se jih zdaj izseljuje več, kot se jih je kadarkoli prej, tudi ni tako presenetljivo, saj se lahko zaradi članstva v Evropski uniji zdaj znotraj skupnosti prvič v sodobni zgodovini tudi Slovenci selijo brez kakršnihkoli birokratskih ali pravnih ovir. Nikoli ni bilo tako lahko oditi.

  • Grega Repovž

    5. 10. 2012  |  Mladina 40  |  Politika

    Jankovićev paradoks

    Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković ni najbolj kontroverzen politik v Sloveniji. To je Janez Janša, trenutni predsednik vlade. Zoran Jankovič manipulira, zlorablja javna pooblastila, njegova in z njim povezana podjetja se vedno znova znajdejo v tokovih javnega in mestnega denarja. Janez Janša laže, zlorablja oblast, država je zanj poligon zasebnih interesov, laže nam naravnost v obraz, njegova politična kariera je kariera obtožb o najbolj groznih krajah denarja, od preprodaje orožja za gotovino, ki je izginila, do afere Patria, medtem ko uvaja varčevalne ukrepe, Slovenijo spreminja v nepotistično deželo najbolj zavrženega tipa, vtika se v medije, v sodno oblast, ruši inštitucije in ljudi, ki so mu napoto. Ne priznava sodišč, ne priznava tožilstva, ne priznava pravne države. Ja, Janez Janša je bolj pokvarjen politik od Zorana Jankovića. Vendar pa to za Zorana Jankovića ni nikakršna olajševalna okoliščina.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    5. 10. 2012  |  Mladina 40  |  Uvodnik

    Hvaležni državljani

    Že pri pokojninah se je zdelo, da ministri te vlade, od prvega naprej, ne vedo, o čem govorijo. Pokojnina pač ni nobeno darilo države, ampak so to skozi dolgi rok privarčevana sredstva tistih, ki so upokojeni. Pri čemer družbena pogodba med bodočim upokojencem in državnim pokojninskim zavodom daje slednjemu pravico, da denar sproti porabi, ob zagotovilu, da se ta solidarna formula ohranja v nedogled.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    28. 9. 2012  |  Mladina 39  |  Uvodnik

    Lakota

    Najlaže pa je gledati stran.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    21. 9. 2012  |  Mladina 38  |  Uvodnik

    Tako pravični

    Naj se zdi gesta prijazna, človeška in v svojem bistvu najbolj naravna, ga je ljubljanski župan Zoran Janković seveda v svojem nezgrešljivem slogu spet polomil, ko je zapovedal sneti lisice s 43 avtomobilov pred ljubljanskimi Stožicami. Kakor je seveda res, da bi sicer mediji poročali o grozljivki v Stožicah, kjer so nič hudega slutečim obiskovalcem koncerta najprej prodali karte za koncert, za vogalom pa so jih čakali Jankovićevi mestni redarji in jih oglobili in jim na avtomobile nadeli lisice.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    14. 9. 2012  |  Mladina 37  |  Uvodnik

    Mediji, spet

    Spet se začenja politični medijski ples – in spet se tisti, ki bodo njegove glavne žrtve, torej novinarji, zaradi katerih se v imenu gledalcev, poslušalcev in bralcev vse dogaja, vedejo, kot da ne vedo, kdo jim trka na okno in da trka prav njim. Ker če bodo morda tiho, jih ne bo oplazilo? Pa jih bo. Tako kot je kulturnike, profesorje in druge, ki se jih je vlada lotila zaradi političnih in ideoloških namenov.

  • Grega Repovž

    7. 9. 2012  |  Mladina 36  |  Politika

    Toksični jezik

    Začelo se je junija. Janez Janša je bil 27. junija gost na Radiu Ognjišče. Izjava je bila tipična, izrekel pa jo je pred parlamentarnim glasovanjem o vpisu fiskalnega pravila v ustavo – do katerega potem ni prišlo: »Ko bo prišlo do glasovanj, bo to trenutek resnice. Od tega je odvisno, ali bomo Slovenci v prihodnje še lahko sami reševali Slovenijo iz gospodarske krize ali bomo morali upoštevati pogoje, ki jih bodo postavili drugi. Če ne bo pri teh vprašanjih minimalne odgovornosti na strani vsaj ene opozicijske stranke, potem se Sloveniji obeta tak scenarij reševanja, kot ga lahko spremljamo v zadnjem času v nekaterih drugih evropskih državah, Cipru ali Španiji. Če pa bomo s čakanjem na dvotretjinsko večino še odlašali, nas čaka grški scenarij.«

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    7. 9. 2012  |  Mladina 36  |  Uvodnik

    Čao, Metelkova

    Ena najlepših zgodb sodobne Slovenije je zgodba o Metelkovi. Seveda se je tudi ta zgodba začela s preklicano obljubo in lažmi. Vlada je pred točno dvajsetimi leti tretjino nekdanje vojašnice namenila Mreži za Metelkovo, pobudi 300 umetnikov in članov raznih subkulturnih društev. Bila je res odlična poteza, takrat smo v Sloveniji še razumeli, za kaj gre pri vsem skupaj in kaj tvori državo.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    31. 8. 2012  |  Mladina 35  |  Uvodnik

    Lisice in drugi lumpi

    Janez Janša te svoje domislice seveda ni podpisal, ampak je, tako kot ponavadi, ko se spusti v pritlehnosti, avtorstvo prepustil svoji stranki. A ni ga junaka v SDS, ki bi si brez vodje dovolil napisati tako trdo sporočilo o predsedniku republike.