Uredništvo

  • Uredništvo

    7. 3. 2023  |  Družba

    »Feminizem ni stvar žensk, ampak vseh, ki razumejo, kaj pomenita demokracija, enakost«

    "Kaj sta torej imeli v mislih v zgodovini Slovenije najvišje pozicionirani političarki Urška Klakočar Zupančič in Nataša Pirc Musar, da sta zavrnili feminizem? To, kar pomeni po slovarski definiciji? 'Feminizem se v prvi vrsti osredotoča na zmanjšanje in izničenje neenakosti med spoloma in promoviranje pravic, interesov in zadev žensk v družbi.' Feminizem kot nujni del demokracije? Brez njega je ni. Feminizem ni stvar žensk, ampak vseh, ki razumejo, kaj pomenita demokracija, enakost. Brez dolgega, tudi krvavega feminističnega boja predsednici parlamenta in države ne bi bili na položajih, ki ju zasedata. Brez osveščene javnosti bi ju zmlela tista žalostno neinteligentna, sovražna mizoginija, ki bulji v njuni zadnjici in daje 'politične' komentarje."

  • Uredništvo

    6. 3. 2023  |  Kultura

    Kam za 8. marec?

    Preverite, kaj smo izbrali za vas.

  • Uredništvo

    6. 3. 2023  |  Družba

    Feministični protest / Patriarhat ubija!

    Ob mednarodnem dnevu žensk bo Iskrin Delovni odbor za feminizem tudi letos organiziral feministični protest, tokrat pod sloganom Patriarhat ubija! Shod bo potekal 8. marca ob 16. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani. "Na protestu ob 8. marcu bomo zahtevale, da se s patriarhatom soočimo, od pristojnih institucij bomo zahtevale ukrepe, od družbe pa, da spolnega nasilja ne tolerira več," so zapisali v Iskrinem Delovnem odboru za feminizem.

  • Uredništvo

    6. 3. 2023  |  Kultura

    Pravi razlog za prepoved Laibachovega koncerta v Kijevu

    Pravi razlog za prepoved Laibachovega koncerta v Kijevu se je pokazal, ko je Ursula von der Leyen iz pevčevega grmenja razbrala refren naslovne skladbe koncerta – Eurovision. (»europe is falling apart« press)

  • Uredništvo

    5. 3. 2023  |  Družba

    Nika Kovač / »Imamo zamero do politikov in oblasti, ki so nas pripeljali do sem«

    "Ne, do generacij ne,  imamo pa zamero do politikov in oblasti, ki so nas pripeljali do sem. Vedno govorimo, da nas ukvarjanje s preteklostjo ne zanima, nimamo nobene jugonostalgije, večina nas je rojena po letu 1993 in druge države, kot je Slovenija, sploh ne poznamo. Vse, kar je šlo narobe, kar je pripeljalo do tega, da je za mojo generacijo izjemno težko dobiti redno zaposlitev, stanovanje, da nimamo dostopa do osebnega zdravnika, da se počasi razkrajajo sistemi kolektivne solidarnosti, vse to se je zgodilo v obdobju tranzicije. Vemo, kdo so politiki, ki so krojili to obdobje, in nekateri so še vedno tu."

  • Uredništvo

    5. 3. 2023  |  Politika

    »Proteste vodijo tisti, ki so proti prejšnjim protestom uporabili ali podpirali nasilje«

    "Pred mestno hišo v Ljubljani sta demonstrirali dve skupini s podobnimi transparenti in istimi temami: čista voda in skrb za zdravje, torej odsotnost te. Ena skupina je nosila slovenske zastave, druga ne. Eno je vodil agitator za vse priložnosti Primc, lik, ki bi otrokom ustvaril družinsko kletko po vseh cerkvenih pravilih iz 19. stoletja, drugo pa predstavniki stranke Pirati. Kako je županu uspelo ustvariti tako široko fronto proti sebi? Verjetno zaradi izjav, kot je zadnja, da tisoč evrov nagrade za direktorico Zdravstvenega doma Ljubljana za državo ni velik problem: in vendar bi bila v tem primeru že nagrada sto evrov problem!"

  • Uredništvo

    5. 3. 2023  |  Politika

    »V zadnjem letu dni Slovenija ni tema v Bruslju«

    "Leta 2021 sem opozarjal predvsem na škodo, ki se povzroča Sloveniji z določenimi potezami tedanje vlade glede svobode medijev, predvsem pri vprašanju financiranja STA, in neodvisnosti sodstva ter tožilstva in neimenovanja slovenskih kandidatov za evropska tožilca. To so bile teme, o katerih se je v Bruslju govorilo. Ne samo v evropski komisiji, temveč tudi v evropskem parlamentu. S svojim oglašanjem sem hotel samo opozoriti na škodljivost tovrstnega početja. In vesel sem, da je že tedanja vlada zaznala škodljivost tovrstnega početja ter ga zapisala v svoj sklep, ko je vendarle sklenila poslati imeni dveh ​tožilcev v Luksemburg na evropsko tožilstvo. V zadnjem letu dni Slovenija ni tema v Bruslju. Na teh področjih gotova ne. Slovenija ni prepoznana kot problematična država. Tokrat je situacija normalna."

  • Uredništvo

    5. 3. 2023  |  Družba

    »Zelo težko je delati, če moški na vse pretege zanikajo neenakosti«

    "Zelo težko je delati, če moški na vse pretege zanikajo neenakosti, so slepi za krivice, ženskam pa je nerodno priznati, da so ujete v te neenakosti. Težko je najti jezik in umetniški pristop. Včasih zavidam sociologinjam, sociologom in akademskim feministkam, feministom, ker imajo položaj, ki se ga lahko držijo. Umetniški pristop pa je nekaj drugega."

  • Uredništvo

    3. 3. 2023  |  Družba

    FOTOGALERIJA / Podnebni štrajk: »Na mrtvem planetu ni dobička!«

    Mladi za podnebno pravičnost so na današnjem Podnebnem štrajku pod geslom "Obljube razne, še vedno prazne", ki se je pričel ob simbolični uri 13.05 (pet minut čez polno uro, ker z zelenim prehodom že zamujamo!), ponovno zahtevali socialno pravičen in bolj ambiciozen zeleni prehod. "Od Vlade Republike Slovenije zahtevamo resnejše spopadanje s podnebno krizo in konkretne ukrepe. Dovolj je besedičenja, skrajni čas je za dejanja!" so zapisali Mladi za podnebno pravičnost.

  • Uredništvo

    4. 3. 2023  |  Kultura

    »Nacionalni miti vodijo samo v sranje«

    "Odzivi so se zvrstili v razponu 360 stopinj: nekateri filma nikakor ne marajo, nekatere filmske kritike izrazito moti domnevno pomanjkljiva narativno-dramaturška linija, razne nacionaliste pa film moti, češ da Iliri že niso bili taki barbari, da so imeli sijajne palače … Že res, ampak ne na kraju in v obdobju, ki ga opisuje Illyricvm. Film sproža tudi zelo žolčne debate o genetiki, kdo smo in od kod smo, saj si predstavljate. Spet drugim pa je resnično zelo všeč – dobro se mi zdi, da sproža različne reakcije in da je revitaliziral naše dojemanje zgodovine. Iliri zdaj za marsikoga ne bodo več popolnoma prazen koncept – "Iliri, kdo hudiča so že to?" . Videli so vsaj en film, pa čeprav se potem pričkajo, da tako pa že ni bilo."

  • Uredništvo

    3. 3. 2023  |  Politika

    Pod krinko upokojencev in pokojnin se skrivajo politikantski interesi

    "Problem je, ko se pod krinko demokracije, upokojencev in pokojnin skrivajo politikantski interesi, to pa v imenu svobode celo prenaša javni medij. Nekaj podobnega se je denimo zgodilo leta 1994, ko so v državnem zboru odstavljali obrambnega ministra Janeza Janšo v takratni vladi Janeza Drnovška, pa je Televizija Slovenija prenašala izredno sejo in se s sliko selila tudi na Trg republike, kjer se je zbralo nekaj tisoč Janševih podpornikov. Orožarske afere tistega obdobja so takrat dosegle vrelišče, šušljalo se je celo o vojaškem udaru."

  • Uredništvo

    3. 3. 2023  |  Družba

    Tina Gaber / »Si ljudje tega v resnici želijo?«

    "V moji glavi so ljudje dobri, imam jih rada. Menim, da smo Slovenci srčen narod. To navsezadnje vedno znova dokazujemo. Znamo stopiti skupaj, pomagati, se nasmejati. Smo brihtni, marljivi in iznajdljivi. Pošteni. Zato ne dovolim, da bi me peščica manj zadovoljnih prepričala o nasprotnem. Seveda to ne pomeni, da me kakšna opazka ne prizadene. Nič me ne zaskeli bolj kot krivica, neresnica. A kako naj bi vstala v nov dan, če bi verjela, da so vsi takšni, da vsemu verjamejo in slabo mislijo? Potem bi tudi jaz v sebi nosila žalost. Ne! Verjamem v dobre ljudi. In ti so v večini."

  • Uredništvo

    1. 3. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine: BREME CELIBATA

    V petek izide nova Mladina! Avtor tokratne naslovnice je Damjan Ilić, fotografija pa je iz fotoknjižnice Getty Images. V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 3. marca, dalje, pišemo o bremenu celibata in tem, da so zlorabe, ki jih je storil pater Marko Rupnik, posledica odnosa, ki ga ima katoliška cerkev do spolnosti, do žensk in do otrok. Ne zamudite! 

  • Uredništvo

    2. 3. 2023  |  Kultura

    Laibach / Oj, Triglav, moj dom

    Dober teden po nastopu na slovesnosti ob odprtju svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, kjer je priredba skladbe Oj, Triglav, moj dom požela navdušenje, je zasedba Laibach predstavila še videospot. 

  • Uredništvo

    1. 3. 2023  |  Politika

    So bili tisto drugi časi? Je danes drugače?

    "Podpora ukrajinskemu vojaškemu odporu proti agresorju je pomembna, ker se lahko brez slabe vesti gledamo v ogledalu in si rečemo: še vedno sem to jaz. V zadnjem letu dni se je zgodilo, da se ljudje, ki smo se o tem strinjali vsakega 27. aprila, o tem ne strinjamo več. Hibridna vojna pač deluje. Škoda, saj spodjeda naše skupne vrednote, to je tudi njen cilj. V takih razmerah doza konservativnosti ne more škoditi, treba se je opreti na tradicijo in 'tekovine revolucije' ter se spomniti odločitev in dejanj ljudi, ki so jih zabetonirali v monumentalne spomenike; eden takih stoji čisto blizu parlamenta. Predvsem pa se ne smemo pustiti odgnati s prepričevanjem, da so bili tisto drugi časi in da je danes drugače. Ne, bili so isti časi in danes ljudje igramo iste vloge, kot so jih takrat igrali naši predniki, le pišemo se drugače. Le komandanta Staneta ni več."

  • Uredništvo

    1. 3. 2023  |  Družba

    »Patriarhat je škodljiv za vse, tako za ženske kot za moške«

    "Patriarhat je škodljiv za vse, tako za ženske kot za moške. Ti so sicer v bolj privilegiranem položaju in morda nimajo tako velike želje, da bi ta sistem, ki jim na neki način koristi, spremenili, ampak poudarjam, škodljiv je za vse in izrekla bom še eno 'bogokletno' besedo: feminizem – o tem bi se morali začeti pogovarjati, in to že zelo zgodaj – v šoli."

  • Uredništvo

    27. 2. 2023  |  Družba

    »Dovolj nam je praznih besed, vlada naj začne uresničevati obljube!«

    "Podnebna kriza ima katastrofalne razsežnosti. Časa za ukrepanje je vedno manj – odgovorni, ki bi morali temu problemu nameniti največjo mero resnosti, pa so podrejeni interesom kapitala. Trajnost je prioriteta le na papirju," so ob napovedi "podnebnega štrajka" napovedali organizatorji. Protest se bo odvil v petek, 3. marca, ob 13.05 na Kongresnem trgu v Ljubljani.

  • Uredništvo

    1. 3. 2023  |  Družba

    Val 202 / Zavlačevanje s srečnim koncem

    Kot piše časnik Večer je Val 202 od polnoči brez uredniške ekipe s pooblastili, saj je včeraj potekel mandat odgovornemu uredniku Vala 202 Nejcu Jemcu, na Radiu Slovenija pa niso bili seznanjeni, da bi vršilec dolžnosti generalnega direktorja RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough podpisal predlog za Jemčevo imenovanje za nov štiriletni mandat. S tem so avtomatsko prenehali mandati področnih urednikov, ki so vezani na imenovanje odgovornega urednika. V zadnjem obdobju so se okrepila namigovanja, da namerava vodstvo RTV Slovenija, ki ga še vedno obvladujejo kadri blizu največje opozicijske stranke SDS, poseči v tudi v samostojnost in neodvisnost javnega radia z rekordno poslušanostjo, še piše Večer. 

  • Uredništvo

    1. 3. 2023  |  Kultura

    Laibach / »Rusi niso najbolj prijazni sosedi in v tem pogledu Ukrajince lahko razumemo«

    Skupina Laibach je 31. marca želela nastopiti v ukrajinski prestolnici Kijev, a je organizator koncert v nedeljo odpovedal, ker je napoved v Ukrajini sprožila preveč polemik in kontroverznih reakcij. "Da bi preprečili nepotrebno razdelitev Ukrajincev na različne tabore in da bi odpravili vzrok razdora, smo se odločili odpovedati koncert skupine Laibach v Bel Etage," je organizator objavil na Facebooku.

  • Uredništvo

    28. 2. 2023  |  Politika

    Minister za zdravje / »Treba je delati. Marsikdo tega ne zmore ali ni bil navajen.«

    "Če ministrstvo pripravlja reformo, ki ni bila izvedena 20 let, in če je naš namen letos pripraviti več kot deset novih zakonodajnih predlogov s kadrovsko kapaciteto, ki jo imamo, in ob vsem rutinskem delu, si lahko predstavljate, da je pritisk velik, verjetno največji, odkar deluje ministrstvo, ampak zadevo moramo izpeljati."

  • Uredništvo

    28. 2. 2023  |  Družba

    »V pretežno moškem okolju je težje podajati svoja stališča«

    "V zadnjih letih v slovenskih medijih skoraj vsak mesec beremo o moških, ki so ubili svojo ženo, kar dokazuje, da je nasilje doma splošno razširjeno. Večtisočletne zgodovine se žal ne da spremeniti na hitro. Še danes je vzgoja deklic in dečkov v določenih okoljih različna, fante se spodbuja k temu, da se izrazijo, da se lotijo različnih stvari, ki jih zanimajo, punčke pa naj bodo ljubke in pridne, pomagajo naj drugim. In tudi če se tega zavedaš, še vedno včasih avtomatično deluješ po teh 'smernicah,' še posebej v pretežno moškem okolju je težje podajati svoja stališča, vzorec hitro prevlada."

  • Uredništvo

    27. 2. 2023  |  Politika

    Marcel Štefančič / »Logar ima visoko podporo, ker nič takšnega ne počne. Miruje, ne moti.«

    Marcel Štefančič, jr., novinar Mladine in voditelj ukinjene TV oddaje Studio City, je za Popkast, podkast Pop TV, ki je v celoti na voljo na tem spletnem mestu, spregovoril o razlogih za padec podpore Golobove vlad, opozicijski taktiki Janeza Janše in Anžeta Logarja, političnem sobivanju Nataše Pirc Musar in njene bodoče svetovalke Tatjane Bobnar ter hipokriziji Pahorjeve dobrodelne prodaje katrce. Z Marcelom Štefančičem se pogovarjala novinarja Metka Majer in Anže Božič.

  • Uredništvo

    27. 2. 2023  |  Družba

    Sovraštvo do izbrisanih

    "V delu politike in njenih medijev se perpetuira sovraštvo do izbrisanih, temu pa se dodajajo še druge skupine glede na priložnosti za nove mobilizacije najbolj uničevalnih čustev. Najbrž sledijo begunci pa muslimani, najhuje je, če je v nekom združeno oboje, potem so na vrsti že istospolni in kmalu zatem še kakšni kolumnisti, če je soditi po občasnih ljudomilih komentarjih na forumih, ki dopuščajo vse oblike zahrbtnih umorov, kot je pred časom zamišljeni kramp v tilnik pisca, ki ga zdajle berete."

  • Uredništvo

    27. 2. 2023  |  Politika

    »Če je NATO vpleten v vojno v Ukrajini, potem sta vpletena tudi Iran in Severna Koreja«

    "Večina držav članic Nata, ki pošiljajo vojaško pomoč v Ukrajino, je tudi članic EU-ja, Sveta Evrope, OVSE-ja. So torej tudi te organizacije posredno vpletene v vojno? Seveda ne. Nato ni neka kolektivna vojska, ampak vojaško zavezništvo in države se same odločajo, kaj in koliko bodo poslale. Slovenija je med tistimi državami, ki kljub zavezam, da bodo za obrambo namenile dva odstotka proračunskih sredstev, še vedno namenja le 1,3 oziroma 1,4 odstotka. Medem ko vsi govorijo o Natu, pa nihče ne govori o instrumentalizaciji ODKB-ja oziroma CSTO-ja, kar je nekakšna naslednica Varšavskega pakta in ruski odgovor na Nato. Če je Nato posredno vpleten, potem so vpletene še vsaj vse članice ODKB-ja: Armenija, Kazahstan in tako naprej. Pa Iran in Severna Koreja z dobavami orožja."

  • Uredništvo

    26. 2. 2023  |  Politika

    »V Sloveniji je desničarski bog Janez Janša«

    "Ne, ne. Živim na obratni strani. Če navežem na prejšnjo misel, desnica je pa religija, kjer imajo onstran singularnosti svojega boga. In imajo ga tukaj. Tu ni samo papež, ampak imamo, če gre za sekularno družbo, v političnem smislu, še enega boga. V Sloveniji je desničarski bog Janez Janša, kar se zelo lepo manifestira v programskem svetu. Kjer se lojalni kadri ne zavedajo svoje nesposobnosti, se pa svoje moči. In na tej točki mi je čisto vseeno, ali gre za janšizem ali kak drug -izem, če televizija cveti, če je polje ustvarjalnosti nedotaknjeno, če jo lahko izraziš – a ne, ne moreš je, če nisi njihov. Saj tudi v prejšnjih časih ni bilo dosti drugače, bilo pa je bolj svobodno. Čeprav so te, polnega idej, ravno tako odjebali."

  • Uredništvo

    26. 2. 2023  |  Politika

    »To je zaton imperija«

    "To je zdaj vojna izčrpavanja in ni videti, da bi bili ruski resursi tako izčrpani, da bi bila Rusija prisiljena v poraz. Najmočnejšega orožja najbrž sploh še ni uporabila. In žal imajo tega zelo veliko. Mir torej še ni za vogalom, vojna še ni končana. Še vedno pa mislim, da je to zaton imperija. Je pa res, da je imperialna sila ranjena in da je, ko je pri koncu, močna in nepredvidljiva."

  • Uredništvo

    26. 2. 2023  |  Politika

    »Vojna z mediji ni le metafora, ki jo je izrekel Janez Janša, temveč program«

    "Po malo manj kot treh letih je, upam, vsem že postalo jasno, da je vojna z mediji ne le metafora, ki jo je izrekel Janez Janša, temveč program. Program, za katerim stojijo strategija, taktika in ljudje.n ta program je imel jasno prvo točko. Zavzeti trdnjavo, nacionalko. Teren pripraviš s kopico laži o neuravnoteženosti ter začneš dnevno analizirati prispevke in jih pošiljati vodstvu. Uroš Urbanija je bil v tem početju dosleden. Porabil je ogromno časa in bil zato tudi nagrajen. Zdaj je televizijski šef, ki se vsak dan izkazuje za izjemnega informacijskega politkomisarja. Ve, kaj je partijska naloga, ve, kako jo izpeljati, in ve, kako jo ubraniti. Da zadnje dni zmagoslavno govori malodane o osvoboditvi nacionalke, na kateri lahko nastopijo tudi tisti, ki prej niso, in odpira vrata mladim perspektivnim kadrom, je obrat, ki ga zmorejo le redki. Največkrat tudi okupatorske vojske pridejo v druge države s parolo, da osvobajajo. Da prinašajo demokracijo."

  • Uredništvo

    26. 2. 2023  |  Kultura

    »Politika nam ne bo nikoli brezplačno dala pravice do samoodločanja«

    "Da, vedno. Ženske imajo sposobnost rojevanja: ženska rojeva vojake, nacijo, državljane. Ima sposobnost obnavljanja družbe s svojim lastnim telesom, te moči politika noče pustiti samo v njenih rokah. Politika nam ne bo nikoli brezplačno dala pravice do samoodločanja, moramo si jo izboriti. Boj dojemam kot neprekinjen in brez konca – konca ne more biti, na žalost."

  • Uredništvo

    24. 2. 2023  |  Politika

    Krvave roke na kipu nasproti ruskega veleposlaništva v Ljubljani

    Mladi forum SD je danes, ob obletnici ruske invazije na Ukrajino, na ulici nasproti ruskega veleposlaništva v Ljubljani simbolično postavil kip, odet v ukrajinsko zastavo in poslikan z rdečimi (krvavimi) rokami. V sporočilu za javnost, ki so ga naslovili "Stop posilstvu Ukrajine", so zapisali, da je ta "brezsramen napad na vrata Evrope spet prinesel muke in uničenje, neznano kontinentu vse od razpada Jugoslavije, je žal zgolj najnovejša domina v geopolitičnem klanju moskovskega diktatorja z Napoleonovim kompleksom". Dodal so, da vojva v Ukrajini zadeva tudi mlade in da je edina možnost za dolgotrajen mir v Evropi, da si "sibirski medved" končno polomi kremplje in "namesto njega zavlada ljudstvo".

  • Uredništvo

    25. 2. 2023  |  Svet

    Ali bi bilo prav, da namesto dobav tankov in topovskega streliva Ukrajini vrnemo jedrsko orožje?

    "Z več strani se zgražajo, da je bilo vojne dovolj in da je treba Ukrajino z ukinitvijo vojaške pomoči prisiliti v mirovna pogajanja z Rusko federacijo. Kot znak dobre volje je treba od nje zahtevati vsaj prepustitev Krima Rusiji. Enkrat je že uspelo. Letos praznujemo tudi trideseto obletnico vrhunca pogajanj o jedrski razorožitvi Ukrajine iz leta 1993. To leto je Ukrajina privolila v preselitev prvih dveh regimentov jedrskih konic iz izstrelišč v Ukrajini v ruska skladišča."