Uredništvo

  • Uredništvo

    24. 12. 2022  |  Družba

    NAJBOLJ BRANO 2022 / Ko so gledalci množično zapuščali TV Slovenija

    Ob koncu leta vam bomo na spletni Mladini v branje ponudili letos najbolj brane članke. Eden od njih je tudi v 37. številki objavljen članek Izaka Koširja o tem, da je TV Slovenija upadlo zaupanje javnosti.

  • Uredništvo

    22. 12. 2022  |  Politika

    Vatikan preiskuje posle ljubljanske nadškofije

    Spletni portal Necenzurirano razkriva, da papežev odposlanec iz Vatikana preiskuje finančno poslovanje podjetje Metropolitana, ki je v lasti Nadškofije Ljubljana. Finančno poslovanje Nadškofije Ljubljana, največje in daleč najbogatejše entitete slovenske cerkve, je že mesec dni pod drobnogledom posebnega odposlanca, ki ga je v Slovenijo poslal papež Frančišek.

  • Uredništvo

    23. 12. 2022  |  Svet

    Čas maščevanja / Od okupatorjevih zločinov do povojnega maščevanja

    Izšla je posebna številka Mladine: Evropa ob koncu druge svetovne vojne. V sklopu zgodovinskih edicij tokrat obravnavamo okupatorjeve zločine in povojno maščevanje, in sicer na primerih Slovenije, Jugoslavije, Italije, Nemčije, Francije, Poljske in Češke. Nova posebna številka je že na voljo pri prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini. 

  • Uredništvo

    23. 12. 2022  |  Družba

    »Vse, kar se v javnih zdravstvenih zavodih dogaja, je odgovornost direktorja«

    "Vse, kar se v javnih zdravstvenih zavodih dogaja, je odgovornost direktorja. Glede na preteklo delo, ki smo ga v ZD Ljubljana opravili, pa je ključno vprašanje, kaj odstop direktorja, ki nima zadostnega števila kadra, prinese. Če odstop prinese rešitev, potem moram odstopiti. Če je ne, potem se je smiselno zmeniti, kaj s tem dosežemo oziroma se začeti konstruktivno pogovarjati o rešitvah."

  • Uredništvo

    23. 12. 2022  |  Politika

    »Nataša Pirc Musar je znanilka menjave generacij v slovenski politiki«

    "Zmagovalka letošnjih predsedniških volitev Nataša Pirc Musar je znanilka menjave generacij v slovenski politiki. A prihod nove generacije politikov še ne pomeni, da se bodo vzorci delovanja spremenili, ker, kot je znano, se politična kultura neke družbe oblikuje desetletja, spreminja in izboljšuje pa zgolj v pogojih svobodne in demokratične družbe. Zato je mandat prve predsednice za prihodnost Slovenije toliko bolj pomemben, ker na čelo mlade države ne prihaja zgolj prva ženska, ampak predsednica, ki se je družbeno, politično in kulturno v celoti oblikovala v kontekstu samostojne Slovenije. Ob njenem prevzemu funkcije si lahko želimo le, da se bo izpolnjevanju izrečenih obljub čutila bolj zavezana kot njen predhodnik."

  • Uredništvo

    21. 12. 2022  |  Družba

    Naslovnica nove Mladine / MAČEK V ŽAKLJU

    V petek izide nova Mladina! Avtor ilustracije na tokratni naslovnici je Gorazd Vahen, ki je za Mladino ilustriral že v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja, sedaj pa je priznan ilustrator za otroke in odrasle. V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 23. decembra, dalje, pišemo o odmevni peticiji, ki razkriva, da je franšiza videoiger Talking Tom, uspešnica slovenskega podjetja Outfit7, pravzaprav agresivno oglaševalsko sredstvo, ki z reklamami bombardira najmlajše. Ne zamudite! 

  • Uredništvo

    21. 12. 2022  |  Politika

    Minister Mesec / »Zdravniki naj pogledajo, koliko so plačani učitelji«

    "Mislim, da je to izsiljevanje. Glede na to, koliko so zdravniki letos iztržili iz pogajanj z javnim sektorjem, bi se morali zavedati, da so že najbolj privilegirani med vsemi javnimi uslužbenci. Naj pogledajo, koliko so plačani učitelji."

  • Uredništvo

    21. 12. 2022  |  Politika

    »Depolitizacija ne pomeni, da takrat, ko prevzameš oblast, pustiš stvari takšne, kot so«

    "V politiki se je treba pogovarjati in dogovoriti. Nemogoče je za nazaj problematizirati stvari v javnosti. Meni je nesprejemljivo, da se dogovoriš, da boš nekaj izvedel, potem pa čez šest mesecev to označiš za politični pritisk, ker to ne more biti politični pritisk. Na drugi strani je zaveza, ki smo jo dali, še preden smo šli na volitve, da bomo v podsistemih, kot je policija, kot je tudi RTV (RTV Slovenija, op. n.), kjer sva danes, poskrbeli za depolitizacijo, meni je ta zaveza svetinja. Depolitizacija ne pomeni, da takrat, ko prevzameš oblast, pustiš stvari takšne, kot so, ker to ni nobena depolitizacija."

  • Uredništvo

    21. 12. 2022  |  Družba

    NAJBOLJ BRANO 2022 / Ko sta se v Sloveniji poročila prva istopolna para

    Ob koncu leta vam bomo na spletni Mladini v branje ponudili letos najbolj brane članke. Eden od njih je tudi avgusta objavljen članek na spletni strani Mladine o tem, da sta se v Sloveniji poročila prva istospolna para.

  • Uredništvo

    21. 12. 2022  |  Politika

    IZJAVE LETA 2022 / »Ta desni nas prepričujejo, da so zdaj pač oni na vrsti«

    Ob iztekajočem letu 2022 razkrivamo, katere izjave dneva ste najraje brali. Tiste z največ pozornosti ob pregledu leta objavljamo ponovno. Med njimi je tudi zapis političnega komentatorja in Večerovega kolumnista Marka Crnkoviča: "Velika abnormalizacija je to, da nas ta desni prepričujejo z navidez veljavnim argumentom, da so zdaj pač oni na vrsti, da delajo na RTV oz. TVS, isto sranje, kot so ga tako rekoč od pamtiveka delali ta levi. Velika abnormalizacija je to, da je bila desnica ves ta čas najglasnejši in skoraj edini - četudi najbolj nekompetentni in nekredibilni, subinteligentni, vulgarno obremenjeni kritik RTV - zdaj pa delajo natanko to, kar so sami očitali onim drugim. In da je zdaj zato vse v redu. Prej vi, zdaj mi."

  • Uredništvo

    20. 12. 2022  |  Politika

    »Smo sredi divje privatizacije slovenskega zdravstva«

    "Smo namreč sredi divje privatizacije slovenskega zdravstva. Najbolj donosni programi pospešeno prihajajo na trg, vsi ostali, ki dobička ne prinašajo, pa bodo končali na plečih države. Seveda je lahko zasebno zdravstvo dobrodošlo dopolnilo javnega, tudi v tujini je temu tako, toda z jasno postavljeno mejo med obema sistemoma. Te v Sloveniji ni. V tej sivi coni se zasebno zdravstvo napaja tako z infrastrukturo javnega zdravstva kot z desetinami milijoni evrov investicijskega kapitala, ki je v sedanjih razmerah zavohal dobiček. Priča smo nepošteni dirki na sto metrov, kjer lahko en tekmovalec začne teči 20 metrov pred drugim. In pri tem uporablja še doping."

  • Uredništvo

    20. 12. 2022  |  Politika

    »Bobnar je po svojem odstopu bolj priljubljena kot takrat, ko je bila na položaju«

    "Da je Bobnar v javnosti po svojem odstopu bolj priljubljena kot takrat, ko je bila na položaju, niti ni presenetljivo. Čeprav je ostro in na odprti sceni obračunala z Golobom kot s predsednikom vlade, zna namreč svoje besede izbirati skrbno in premišljeno. Ob slovesu od državnega zbora je navedla citat italijanskega protimafijskega sodnika Falconeja, s čimer je ponazorila, da se od ministrske funkcije poslavlja z dvignjeno glavo. V sporu z Golobom je potegnila kratko in na koncu odstopila, a je dosegla moralno zmago – ohranila je svojo pokončnost. Golob ji na drugi strani v tem pogledu ni bil kos. Najprej je potreboval teden dni, da se je sploh odzval na afero, nato pa je kot po tekočem traku naštel tri popolnoma različne razloge za odstop ministrice. Začel je z očitki glede njegovega varovanja, nadaljeval z razpredanjem o depolitizaciji policije, vmes je dodal, da je ministrica odstopila, ker da se je znašla v osebni stiski. S svojim sprenevedanjem si je naredil medvedjo uslugo, saj je na vrhuncu svoje politične moči, ki jo je dodatno utrdil z zmago na referendumih, izpadel neprepričljivo in nekredibilno."

  • Uredništvo

    20. 12. 2022  |  Politika

    NAJBOLJ BRANO 2022 / 230 tisoč evrov posebnih nagrad za neizkoriščeni letni dopust

    Ob koncu leta vam bomo na spletni Mladini v branje ponudili letos najbolj brane članke. Eden od njih je tudi v 28. številki objavljen članek Boruta Mekine o tem, da so si tik pred odhodom Janševi funkcionarji razdelili več kot 230 tisoč evrov posebnih nagrad za neizkoriščeni letni dopust.

  • Uredništvo

    20. 12. 2022  |  Politika

    IZJAVE LETA 2022 / Ko je bil Janša izgubljen

    Ob iztekajočem letu 2022 razkrivamo, katere izjave dneva ste najraje brali. Tiste z največ pozornosti ob pregledu leta objavljamo ponovno. Med njimi je tudi zapis filozofa in političnega komentatorja dr. Borisa Vezjaka, ki se je junija spraševal, ali lahko pričakujemo vrnitev predsednika SDS Janeza Janše: "Janševa politična mentaliteta je bila za razumevanje zelo enostavna, njeni principi delovanja pa hitro dojemljivi vsakomur. Kar se taktik tiče, je šef SDS deloval brutalno in morda smo ga ves čas precenjevali glede globine, tudi sam. Če bi bil bolj spreten, si nadel več človeškega obraza, nastopal manj naduto v besedah in dejanjih, bi morda bil še vedno na oblasti. Trenutno se zdi izgubljen."

  • Uredništvo

    19. 12. 2022  |  Politika

    Matija Kovač / »Nisem pripravljen delati radikalnih kadrovskih potez«

    "Že pred izvolitvijo sem povedal, da nisem pripravljen delati radikalnih kadrovskih potez. Poznam mesto in njegov ustroj in vem, kje so točke, ki jih moramo vsebinsko najprej nagovoriti. Ekipe, ki zdaj to delajo, so tiste, ki lahko največ znanja prenesejo v ta proces. Seveda se bodo neke menjave v moji ožji ekipi, v kabinetu, zgodile relativno hitro, saj moram imeti okoli sebe ljudi, ki jim stoodstotno zaupam. Hkrati so to tisti, ki lahko vizijo in komunikacijo, ki smo jo v preteklem obdobju zastavili, v javnosti tudi naprej z mano soustvarjajo."

  • Uredništvo

    19. 12. 2022  |  Politika

    IZJAVE LETA 2022 / Kaj je razkurilo vse mačo konservativce in jezne starce z desnice?

    Ob iztekajočem letu 2022 razkrivamo, katere izjave dneva ste najraje brali. Tiste z največ pozornosti ob pregledu leta objavljamo ponovno. Med njimi je tudi zapis Večerove kolumnistke in antropologinje dr. Svetlane Slapšak o tem, koga so razkurili javno dostopni menstrualni pripomočki: "Končno nekaj, kar je s ceno razkurilo vse mačo konservativce, pretenciozne frajerje in jezne starce z desnice in ustvarilo pravo bojno fronto, kjer z neokusnimi šalami obmetavajo ženske - gre za državno plačevanje menstrualnih pripomočkov."

  • Uredništvo

    19. 12. 2022  |  Politika

    NAJBOLJ BRANO 2022 / Prvi ministrski kandidat, ki je razkril svojo istospolno usmerjenost

    Ob koncu leta vam bomo na spletni Mladini v branje ponudili letos najbolj brane članke. Eden od njih je tudi v 20. številki objavljen članek Jureta Trampuša o tem, da naj bi Slovenija dobila prvega ministra, ki ne skriva istospolne usmerjenosti.

  • Uredništvo

    18. 12. 2022  |  Politika

    IZJAVE LETA 2022 / »To je najraje počel Janša in le upamo lahko, da kaj takega ne piči tudi Goloba«

    Ob iztekajočem letu 2022 razkrivamo, katere izjave dneva ste najraje brali. Tiste z največ pozornosti ob pregledu leta objavljamo ponovno. Med njimi je tudi zapis Dnevnikovega kolumnista Leona Magdalenca o nekdanjemu in aktualnemu predsedniku vlade: "Slovenija ne more zmagovati kot država, če je ves čas v krču, se ves čas ukvarja z drugimi in se ves čas pritožuje, da ji drugi delajo krivico. Tako znotraj kot zunaj. To je najraje počel trikratni šef vlade Janez Janša in le upamo lahko, da kaj takega ne piči kmalu tudi Roberta Goloba. Da ne bo začel razlagati, kako delajo noč in dan, kako delajo vse, da bi nam bilo bolje, in se razdajajo na celi črti, drugi pa jim mečejo skale pod noge."

  • Uredništvo

    18. 12. 2022  |  Politika

    »Prevara tudi v desničarskih krogih lahko igra samo en krog«

    "Prevara je prozorna in kratkih nog, tudi v desničarskih krogih lahko igra samo en krog. V domačih razmerah računa na ignoranco in pozabljivost, ki omogoča vzporedno promocijo nepomembnih ljudi, v primernem trenutku pa se bo prek njih skušala dokopati do realnega sveta kulturne produkcije. Postopek lahko prepoznamo ob rušenju javne RTV. Ključni trenutek je, ko desnica prevzame oblast in ko tako proizvedene lažne elite s čistim nasiljem oziroma samovoljo oblasti zasedejo položaje v kulturi. Do nadaljnjega ostaja najjasnejši dokaz, da gre za goljufijo in lažne kulturne vrednote, dejstvo, da se desnica izogiba vsaki možnosti, da bi se pogledi prave kulture in tega političnega surogata srečali in soočili. Samo popolna izolacija zagotavlja to primitivno mistifikacijo."

  • Uredništvo

    18. 12. 2022  |  Politika

    »Civilna družba je Golobu dala rumeni, če ne že rdeči karton«

    "Tu je premier prestopil prag demagogije v najslabšem pomenu besede. Še več, pokazal je, da ni imun na avtokratske impulze, katerih posledica, kot smo lahko videli pri Janezu Janši, je lahko upogibanje resnice do meje laži, nemara celo čez. Vse to je slednjič začela zaznavati civilna družba, ki je Golobu dala rumeni, če ne že rdeči karton. V sredo, potem ko je v državnem zboru ministrica imela poslovilni govor, jo je z literarnim nastopom podprlo Društvo slovenskih pisateljev, kar je kompliment, ki ga ni doživel še noben notranji minister. Poklonili so se njeni etični drži, ji vrnili dostojanstvo osebe, ki se odloča racionalno, ne iz stiske, Golobu pa pokazali, da zbor ministrov ni zgolj inženirski postroj in da je država veliko več kot energetsko podjetje."

  • Uredništvo

    18. 12. 2022  |  Politika

    NAJBOLJ BRANO 2022 / Premier, ki ni tarnal, žalil, lagal in kazal s prstom na druge

    Ob koncu leta vam bomo na spletni Mladini v branje ponudili letos najbolj brane članke. Eden od njih je tudi v 34. številki objavljena TV kolumna Stanke Prodnik, v kateri je analizirala gostovanje premierja Roberta Golob po sto dneh vlade na TV Slovenija in POP TV.

  • Uredništvo

    18. 12. 2022  |  Družba

    Kako končati vojno?

    V Gledališki dvorani AGRFT, v Ljubljani bo danes ob 19. uri potekal forum Mirovnega inštituta z naslovom Kako končati vojno in vzpostaviti mir? Dogodek bo mogoče spremljati tudi preko spleta. Več kot devet mesecev je minilo od začetka  invazije Rusije na Ukrajino, vendar tej vojni, tako kot številnim drugim, ni videti konca. Povzročila je veliko gorja in žrtev ter iz številnih ljudi ustvarila begunke_ce. Obsežne posledice ima na področju ekonomije in energetske oskrbe, vključno z lakoto na območjih, kjer prevladuje svetovna revščina.

  • Uredništvo

    17. 12. 2022  |  Politika

    Urška Klakočar Zupančič / »Jaz imam rada, da se mi ljudje približajo, ne pa da se odmikajo«

    "Oseba pač izžareva odprtost in toplino ali pa ne. Kadar začutimo, da je človek odprt in topel, da nas sprejema in da mu ne manjka samozavesti, da bi drugim dajal občutek manjvrednosti, se nam ni treba distancirati od njega. Jaz imam rada, da se mi ljudje približajo, ne pa da se odmikajo. Funkcija predsednice parlamenta me kot človeka popolnoma v ničemer ne definira. Kot vsakdo tudi jaz v življenju nastopam v več vlogah – biti predsednica državnega zbora je samo ena od njih. Nekaj popolnoma samoumevnega se mi zdi, da ljudje čutijo, da lahko pristopijo, da kaj povejo in vprašajo. Sploh zato, ker tudi jaz rada pristopam do drugih."

  • Uredništvo

    17. 12. 2022  |  Politika

    Kako lahko dobiš nekaj nazaj, kar si vrnil?

    "Epizoda z odlikovanji in vrečko bata je polna simbolike. Prvo vprašanje, ki se pri tem zastavlja, je, kako lahko dobiš nekaj nazaj, kar si vrnil. Še zlasti ko gre za državna odlikovanja najvišjega ranga in se jim odrečeš. Kako je mogoče, da v pravni državi neka skupinica državljanov, ki se po slovesnostih naključno srečuje in kramlja o vsem mogočem z aktualnim predsednikom republike, mimogrede navrže, da si želijo vrnitve odlikovanj, ki so končala v arhivskem depoju muzeja. Pahor je po dolgotrajnem in zapletenem postopku ob protestih v samem muzeju in na kulturnem ministrstvu dosegel vrnitev pomembnih artefaktov, razen enega – v muzejskem paketu so na naslov predsednika republike poslali šest pozlačenih odlikovanj, ne pa tudi znamenite vrečke bata. Si sploh lahko predstavljamo, kako osiromašena bo razstava v nastajajočem muzeju osamosvojitve, kjer bo v osrednji razstavni vitrini visela vrečka bata – in to prazna!"

  • Uredništvo

    17. 12. 2022  |  Politika

    NAJBOLJ BRANO 2022 / Ko je Vido Petrovčič žal spet odneslo

    Ob koncu leta vam bomo na spletni Mladini v branje ponudili letos najbolj brane članke. Eden od njih je tudi v 46. številki objavljena TV kolumna Stanke Prodnik, v kateri je analizirala predreferendumsko soočenje o novem zakonu o RTV Slovenija na Televiziji Slovenija, ki ga je vodila Vida Petrovčič. 

  • Uredništvo

    17. 12. 2022  |  Politika

    »Vzpostavlja se pozitivna identitetna vez s socializmom kot idejo« 

    "Civilna družba nakazuje spremembo vrednot in s tem politične kulture prav v temeljih, na katerih sloni kultura osamosvojiteljske politične generacije. Kot prvo, vzpostavlja kritičen odnos do kapitalizma in materializma. Kot drugo, evropsko in zahodnocentrično vizijo sveta zamenjuje s postkolonialno kritično zavestjo. Kot tretje pa se počasi vzpostavlja pozitivna identitetna vez s socializmom kot idejo in zgodovinsko izkušnjo predhodne generacije."

  • Uredništvo

    17. 12. 2022  |  Politika

    »Golobova zunanja politika je bolj proevropska kot Janševa, a v prihodnje bi pričakovali veliko več«

    "Da je slovenska zunanja politika pod Golobovo vlado bolj proevropska kot njena predhodnica, ni dvoma. Golobu je vstop v velike vode evropske politike omogočila energetska kriza, v kateri je lahko briljiral s svojo ekspertizo poznavanja energetskih trgov. Tega znanja ni skrival niti v evropskem parlamentu. V govoru poslancem je jahal na zdaj že mesece znanih puhlicah Evropske unije, da mora ohraniti enotnost, saj da je le tako lahko močna in premaga vse ovire. Nič napačnega. Vedno znova je to dobro slišati iz ust vsakega premierja. Vendar bi v Golobovi oceni aktualnega stanja EU in pogledih na njen razvoj v prihodnje pričakovali veliko več. Od države kandidatke za mesto nestalne članice varnostnega sveta se namreč lahko upravičeno pričakuje, da ima izdelane poglede na ključna vprašanja svetovne politike. Ta pa se začne doma – v Evropi."

  • Uredništvo

    15. 12. 2022  |  Politika

    NAJBOLJ BRANO 2022 / »Morda sicer to ni bilo maslo Rosvite Pesek, a rekla ni prav nič«

    Ob koncu leta vam bomo na spletni Mladini v branje ponudili letos najbolj brane članke. Eden od njih je tudi v 33. številki objavljena TV kolumna Stanke Prodnik, v kateri je analizirala in primerjala informativni oddaji Odmevi in 24ur zvečer. Zmaga je šla oddaji 24ur zvečer.

  • Uredništvo

    15. 12. 2022  |  Politika

    IZJAVE LETA 2022 / »Erika, čim večje bedake ste vodili pred kamere, tem bolj ste uživali«

    Ob iztekajočem letu 2022 razkrivamo, katere izjave dneva ste najraje brali. Tiste z največ pozornosti ob pregledu leta objavljamo ponovno. Med njimi je tudi zapis Dnevnikovega kolumnista Leona Magdalenca, ki je o TV voditeljici Eriki Žnidaršič in oddaji Tarča zapisal sledeče: "Erika, to je vaša dediščina. To ste si sami ustvarili in sami vedno znova oživljali. Za vas je bila bizarnost nekaj, kar vam je navidezno dvigovalo rejtinge, prepoznavnost in ste postali predmet polemik. Čim večje bedake ste vodili pred kamere, jih soočali s strokovnjaki ali pa genialci, tem bolj ste uživali. Uživali prav v nemoči slednjih, ki jim ni nič pomagalo, da so si mislili svoje, saj so jih bedaki vedno preglasili in uživali v navideznih zmagah."

  • Uredništvo

    15. 12. 2022  |  Politika

    »Janez Janša je spremenil Slovenijo«

    "Janez Janša je spremenil Slovenijo. Uspelo mu je vsiliti svoj slog in svojo agendo v domačo politiko in na novo orisati nacionalni prostor. Začelo se je pri uvajanju tem, kot so korupcija, nepotizem, udbomafija in politično kadrovanje. Vsa devetdeseta so njegovi časopisi vztrajno gojili te argumente, dokler niso priplavali tudi v osrednje medije. Polemika, ki se je vnela, je zastrupila politični prostor. Logika, ki se je vzpostavila, je: 'Če oni pišejo o nas, bomo mi pisali o njih.' V dvomilijonski državi, kjer se glavni igralci poznajo že skoraj od otroštva, zelo lahko izveš vse o vseh in nemudoma najdeš resnične in pravljične povezave med različnimi akterji. Rezultat je neprijetno politično okolje, v katero težko vstopiš, če nisi prisiljen. Prav zato imamo danes to, kar imamo, in prav zato namesto pravih politikov leva sredina iz volitev v volitve vozi nove in nove vajence, ki sanjajo, da bi postali Drnovškovi dediči."