Damjana Kolar

  • Damjana Kolar

    2. 12. 2015  |  Kultura

    Poslovilna turneja Trisha Brown Dance Company

    Na odru Španskih borcev v Ljubljani bo 5. decembra ob 20.00 gostovala plesna skupina ikone postmodernega plesa, slovite ameriške koreografinje in plesalke Trishe Brown. Gre za zadnjo priložnost za ogled del Trishe Brown, saj skupina po turneji zaključuje z delom, gostovanje v Ljubljani pa je zadnji evropski nastop v okviru poslovilne turneje Proscenium Works 1979-2011 z odrskimi koreografijami te velike ameriške plesne ustvarjalke v izvirnem kontekstu. Od leta 1961 je ustvarila več kot 100 plesnih del in je bila prva ženska koreografinja, ki je prejela prestižno nagrado Genius fundacije MacArthur.

  • Damjana Kolar

    1. 12. 2015  |  Kultura

    Nove sile sodobne fotografije

    V Kinu Šiška in Photonu-Centru za sodobno fotografijo je do 11. decembra na ogled skupinska razstava Drugačni svetovi-mlada sodobna fotografija, na kateri se predstavlja enajst fotografov mlajše generacije z območja zahodnega Balkana, ki so bili izbrani na Photonovem natečaju. Avtorje je med več kot 105 prijavljenimi izbrala mednarodna žirija v sestavi: Miha Colner (Photon–Center za sodobno fotografijo, Ljubljana), Susanne Gamauf (Fotogalerie Wien, Dunaj) in Gabriella Uhl (neodvisna kustosinja, Budimpešta).

  • Damjana Kolar

    30. 11. 2015  |  Kultura

    Portret odpisane generacije

    V slovenskih kinematografih je na ogled srbska drama Srednješolci v režiji Stevana Filipovića, v središču katere je pereča tematika odtujenosti mladih kot posledica sodobne tehnologije ter metafora ssrednje šole kot sodobne družbe, ki jo močno zaznamujejo nacionalizem, homofobija in stanovska diskriminacija. Film, ki je na letošnjem puljskem festivalu prejel nagrado za najboljši celovečerni film, se osredotoča na današnjo mladino in šolski sistem po digitalni revoluciji. Prikazuje zgodbo o profesorici zgodovine, ki dijake prisilno zaklene v šolo. V zgolj eni noči so se mladostniki namreč primorani otresti vseh tehnoloških pomagal ter se iz oči v oči srečati tako sami s seboj kot tudi z ljudmi okoli sebe.

  • Damjana Kolar

    28. 11. 2015  |  Kultura

    Festival Neues Slowenisches Kino v Berlinu

    V berlinskem kinu Babylon bo 2. in 3. decembra potekal festival slovenskega filma, ki ga organizira Periskop, berlinsko društvo za povezovanje kreativnih perspektiv med Slovenijo in Nemčijo v sodelovanju z  različnimi slovenskimi in nemškimi organizacijami. Selektorica festivala Marina Gumzi je za festival izbrala devet filmov mladih slovenskih avtorjev, ki so med seboj precej različni. "Vsebinsko in estetsko filmi nimajo očitnega skupnega imenovalca, druži pa jih lucidna budnost, avtorska občutljivost in dobro obvladovanje medija."

  • Damjana Kolar

    27. 11. 2015  |  Kultura

    REJVikend

    Pregled klubskega dogajanja za petek in soboto.

  • Damjana Kolar

    26. 11. 2015  |  Kultura

    Umetnost so-bivanja

    Od 27. novembra do 6. decembra bo v Ljubljani potekal 3. CoFestival, mednarodni festival sodobnega plesa, ki ga organizirata Center urbane kulture Kino Šiška in Nomad Dance Academy Slovenija. V devetih dneh bo postregel z mednarodnimi produkcijami, koreografskimi delavnicami, predstavitvami, pogovori in filmskim popoldnevom.

  • Damjana Kolar

    26. 11. 2015  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Mladinin izbor dogodkov od 26. do 29. novembra.

  • Damjana Kolar

    25. 11. 2015  |  Kultura

    Igra o ljubezni, samoti, odvisnosti in iskanju svobode

    V ljubljanskem Mini teatru bo v petek, 27. novembra ob 20.00 premiera igre Rainerja Wernerja Fassbinderja Grenke solze Petre von Kant v režiji priznanega francoskega režiserja Arturja Nauzyciela, ki je nastala v koprodukciji s SNG Nova Gorica in MG Ptuj. Gre za besedilo o ljubezni in samoti, o odvisnosti in iskanju svobode, ki ga je Fassbinder napisal kot gledališko igro, ki je bila uprizorjena leta 1971, leto kasneje pa je nastal še uspešen film.

  • Damjana Kolar

    24. 11. 2015  |  Kultura

    Mednarodna skupinska razstava Sram te bodi!

    Sram te bodi! je štiriletni interdisciplinarni projekt, ki sta ga idejno in programsko zasnovala Zavod Celeia Celje- Center sodobnih umetnosti in Galerija Miroslav Kraljević iz Zagreba in deluje kot umetniška ter teoretična platforma, osredotočena na analizo afekta sramu. Mednarodna skupinska razstava, ki jo bodo odprli 26. novembra ob 18.00, bo na ogled v treh celjskih razstaviščih: v Galeriji sodobne umetnosti, Likovnem salonu in Špitalski kapeli.

  • Damjana Kolar

    23. 11. 2015  |  Kultura

    Nepremagljiva moč prepovedane ljubezni

    V ljubljanskem Kinodvoru bo od 23. novembra do 6. decembra na ogled film Zenit v režiji Daliborja Matanića, ki je nastal v hrvaško-slovensko-srbski koprodukciji. V filmu spremljamo tri ljubezenske zgodbe, ki se v treh različnih desetletjih zgodijo v sosednjih hrvaških vaseh, obremenjenih z dolgo zgodovino medetničnega sovraštva.

  • Damjana Kolar

    21. 11. 2015  |  Kultura

    Zadnji koncert Bratka Bibiča & The Madleys

    Ob 20. letnici delovanja se je ustanovitelj, avtor glasbe in harmonikar Bratko Bibič odločil, da bo sklenil dolgo in plodno mednarodno in domačo pot zasedbe The Madleys s poslovilnim koncertom, ki bo 24. novembra ob 20.00 v Klubu Cankarjevega doma. Na koncertu bodo nastopili stalni člani zasedbe, ki se je v dvajsetih letih postopoma spreminjala ter gostujoči glasbeniki, ki so sodelovali v razširjenih zasedbah, povezanih s posebnimi koncertnimi in multimedijskimi projekti.

  • Damjana Kolar

    20. 11. 2015  |  Kultura

    REJVikend

    Pregled klubskega dogajanja za petek in soboto.

  • Damjana Kolar

    19. 11. 2015  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Mladinin izbor dogodkov od četrtka 19. novembra do nedelje 22. novembra.

  • Damjana Kolar

    18. 11. 2015  |  Kultura

    Schnitzlerjeva študija človeške narave

    Na odru Mestnega gledališča ljubljanskega bodo 19. novembra ob 20.00 premierno uprizorili črno komedijo Vrtiljak, dunajskega avtorja in priznanega zdravnika Arthurja Schnitzlerja, v kateri se vse vrti okoli erotičnih dogodivščin. Deset kratkih žgečkljivih prizorov razgrne pogled na vse družbene sloje Dunaja na prelomu v 19. stoletje, katerih posamezniki se, čeprav čez dan živijo drug mimo drugega, nazadnje srečajo med rjuhami, in sicer tako, da se vsak izmed njih zaporedoma znajde v objemu dveh partnerjev. Vendar v predstavi, ki je nastala po prevodu Lučke Jenčič in v režiji Marka Čeha, ne gre za pikantnosti, ki bi potešile naš morebitni voajerizem, ampak za natančno študijo človeške narave, njene spremenljivosti in krhkega tkanja medčloveških odnosov.

  • Damjana Kolar

    18. 11. 2015  |  Kultura

    Glasne za begunce

    Glasne v sodelovanju z zavodom Emanat 20. novembra ob 20.00 v Atriju ZRC SAZU Ljubljana pripravljajo  solidarnostni koncert. Celoten izkupiček od prodanih vstopnic po 7 evrov bo namenjen za pomoč beguncem in begunkam.

  • Damjana Kolar

    17. 11. 2015  |  Kultura

    Beležnice Riharda Jakopiča

    Rihard Jakopič se je rodil leta 1869 v Ljubljani v družini premožnega trgovca. Študiral je na realki v Ljubljani, nato pa je v šestem razredu študij opustil, da bi se posvetil slikarstvu. Leta 1887 se je vpisal na umetniško akademijo na Dunaju, po dveh letih pa je odšel v München, kjer je spoznal slikarja Antona Ažbeta, ki ga je pregovoril, da je ustanovil lastno slikarsko šolo. Leta 1907 je skupaj z Matejem Sternenom odprl zasebno slikarsko šolo, leta 1908 pa je po načrtih Maksa Fabianija na svoje stroške zgradil prvo slovensko umetniško razstavno galerijo, t.i. Jakopičev paviljon, ki je bil leta 1961 zaradi gradnje železniške proge porušen.

  • Damjana Kolar

    16. 11. 2015  |  Kultura

    Intimen in neprizanesljiv portret računalniškega vizionarja

    Štiri leta po smrti Steva Jobsa in dve leti po zadnji filmski adaptaciji njegove zgodbe, na slovenska filmska platna 19. novembra prihaja nova biografija tega izjemnega računalniškega vizionarja, ki jo je režiral Danny Boyle (režiser z oskarji nagrajene uspešnice Revni milijonar). Kot britev ostra biografija naslika intimen in neprizanesljiv portret vizionarskega tehnološkega guruja, ki ga tvorijo trije prelomni dogodki, ki so zaznamovali podjetje Apple in njegovega soustanovitelja: lansiranje Macintosha leta 1984, predstavitev računalnika NeXT leta 1988 ter razkritje iMaca leta 1998.

  • Damjana Kolar

    14. 11. 2015  |  Kultura

    Pablo Picasso in njegovi sodobniki

    V pariškem razstavišču Grand Palais je do 29. februarja 2016 na ogled razstava z naslovom Picasso.mania, ki se kronološko in tematsko osredotoča na vrhunce v karieri znamenitega španskega umetnikega in mit, ki je z leti nastal okoli njegovega imena. Različne faze Picassovega ustvarjanja so predstavljene z njegovimi najbolj značilnimi deli, kot so Avignonske gospodične, Guernica, ob njih pa so dela njegovih sodobnikov kot so Roy Lichtenstein, Andy Warhol in drugih, pa tudi dela modernih umetnikov, kot sta Maurizio Cattelan in Thomas Houseago v najrazličnejšihmedijih in tehnikah-video, slikarstvo, kiparstvo, grafika, film, fotografija, instalacija, ki se poskušajo navezati na nekatere njegove umetnine.

  • Damjana Kolar

    13. 11. 2015  |  Kultura

    Hugo Race v Ljubljani z novim albumom

    V klubu Channel Zero na Metelkovi bo 17. novembra ob 21.00 nastopil legendarni avstralski glasbenik Hugo Race, ki bo s skupino The True Spirit predstavil svoj najnovejši album "The Spirtit." Kot gost se jim bo na koncertu pridružil Chris Eckman, glasbenik iz Seattla, ki že več let živi in ustvarja v Sloveniji, poznamo pa ga predvsem kot frontmana uveljavljene ameriške zasedbe The Walkabouts, ki je bila ustanovljena leta 1983 in do leta 2005 izdala več kot petnajst albumov. V svoji karieri je sodeloval s številnimi glasbeniki, s katerimi je ustvarjal pri naslednjih projektih: Dirtmusic, Chris & Carla, Steve Wynn & The Dragon Bridge Orchestra, Willard Grant Conspiracy (z zasedbo je posnel številne albume in se jim pred kratkim pridružil kot kitarist na turneji), The Strange (sodelovanje s hrvaško zasedbo The Bambi Molesters), Host (duo z Alom Delonerjem) in The Frictions (nov projekt z glasbeniki iz zasedb Hic et Nunc in Kamerad Krivatoff).

  • Damjana Kolar

    12. 11. 2015  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Izbor dogodkov od četrtka, 12. novembra do nedelje, 15. novembra.

  • Damjana Kolar

    11. 11. 2015  |  Kultura

    Pretresljiva drama o temeljnem etičnem vprašanju

    V Prešernovem gledališču Kranj bodo v soboto, 14. novembra ob 19.30 premierno uprizorili dramo Vinka Möderndorferja Mali nočni kvartet, ki je bila leta 2014 nominirana za Grumovo nagrado. Pretresljiva in obenem zelo aktualna zgodba sooči dva para staršev različnih socialnih statusov in nacionalnosti z etično dilemo darovanja organov.

  • Damjana Kolar

    10. 11. 2015  |  Kultura

    Pogled človeka na Zemljo

    V KC Tobačna 001 v Ljubljani bo od 10. novembra do 11. decembra na ogled razstava rezidenčne umetnice Lale Raščić, ki živi in dela v Zagrebu, Sarajevu in New Orleansu. Projekt z naslovom Zla Zemlja, v katerem se prepletata vizualno in narativno, raziskuje pogled človeka na Zemljo v novih pogojih vizualnosti.  Sestavljen je iz heterogenih elementov: videa, objekta ter tipografskih del, ki tvorijo dele modularnega projekta in predstavljajo fragment njenega raziskovanja. 

  • Damjana Kolar

    9. 11. 2015  |  Kultura

    26. Liffe bo odprl Družinski film Olma Omerzuja

    Letošnji ljubljanski mednarodni filmski festival, ki bo potekal od 11. do 22. novembra, bo odprl Družinski film, ki je nastal v koprodukciji Češke, Slovaške, Slovenije, Nemčije in Francije. Gre za drugi celovečerec režiserja Olma Omerzuja, ki je svetovno premiero doživel v tekmovalnem programu festivala v San Sebastianu, na festivalu v Tokiu pa je prejel nagrado za najboljši umetniški prispevek. Zgodba gledalca popelje v skrivnosti navidez povsem vsakdanje družine, načete zaradi tragičnih dogodkov.

  • Damjana Kolar

    7. 11. 2015  |  Kultura

    Sodobna slovenska neodvisna ilustracija

    Peta edicija Bienala neodvisnih, ki ga pripravlja društvo Tretaroka, je periodični dogodek, ki raziskuje področja in kontekste rabe sodobne ilustracije, podpira direktno avtorstvo in promovira avtorje same, soustvarja vizualno kulturo na slovenskem področju in se želi povezovati navznoter in navzven. Neodvisna platforma (vzpostavljena leta 2007) je nastala iz potrebe po redefiniciji pojma ilustracije, saj so jo sodobne ustvarjalne prakse že davno presegle, neodzivnost stroke pa je celo generacijo mladih ustvarjalcev potisnila na rob umetniških praks. Bienale, ki iz edicije v edicijo predstavlja svežo mešanico avtorjev specifičnih estetskih in vsebinskih nabojev, bo potekal od 9. do 26. novembra, gostil pa bo več kot 20 umetnikov in umetniških kolektivov, ki ustvarjajo na mejah različnih umetniških praks.

  • Damjana Kolar

    6. 11. 2015  |  Kultura

    Zaključek turneje Klubskega maratona

    Po naporni turneji Klubskega maratona, ki se je začela 18. septembra in je obiskala kar 21 klubskih prizorišč, se bo danes 6. novembra ob 21.00 zaključila z velikim finalom v Menzi pri koritu na Metelkovi, kjer bo nastopilo vseh šest letošnjih maratoncev: MeduzaleM, Muzikačaka, Persons From Porlock, nevemnevem, HAY in Haiku Garden.

  • Damjana Kolar

    5. 11. 2015  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Mladinin izbor kulturnih dogodkov, ki jih ne smete zamuditi-od četrtka 5. novembra do nedelje 8. novembra.

  • Damjana Kolar

    4. 11. 2015  |  Kultura

    Clugova interpretacija nordijskega junaka

    Peer Gynt zavzema posebno mesto med dramskimi liki, saj se v njem združujejo poteze tako rekoč vsakega velikega junaka klasične in romantične literature. Ibsenova drama v verzih, ki izhaja iz norveške ljudske pravljične zakladnice, je pravzaprav razprta projekcija njegovih najintimnejših identitetnih dilem. Peer se na začetku predstavlja kot pesnik, ki nas lahko očara z močjo svoje besede in domišljije, v nadaljevanju pa se spremeni v brezčutnega povzpetnika in koristolovca, ki s preprodajo ljudi in z vojnim dobičkarstvom brezobzirno streže svoji pogoltnosti. V petek, 6. novembra ob 19.30 bo na odru SNG Maribor zgodba o Peeru premierno uprizorjena kot sodobni balet v dveh dejanjih po libretu in v koreografiji Edwarda Cluga ter na glasbo Edvarda Griega.

  • Damjana Kolar

    3. 11. 2015  |  Kultura

    Kipi za boljši svet

    Propadanje slovenske industrije, odpuščanja in vedno večja revščina delavcev ter na drugi strani kopičenje kapitala, zloraba pozicije moči in sla po oblasti so prizori, s katerimi se danes soočamo skoraj na vsakem koraku, njihove posledice pa obvladujejo naš celoten življenjski prostor. O tem govori tudi najnovejša ambientalna postavitev kiparja Metoda Frlica z naslovom Udi narodovega telesa ali fantje, zavozili ste, ki bo od 5. do 26. novembra na ogled v škofjeloški Galeriji Ivana Groharja in v kateri s prstom pokaže prav na to kruto dejstvo o nesorazmerju moči in kapitala. Kiparski jezik, s katerim pripoveduje to tragično zgodbo in jo hkrati dviguje tudi na raven groteske in črne komedije, presega meje klasičnega medija. 

  • Damjana Kolar

    2. 11. 2015  |  Kultura

    Odnos med hčerami in očeti

    V ljubljanskem Kinodvoru bo danes, 2. novembra ob 19.00 premiera filma Ti me nosiš, celovečernega igranega prvenca Ivone Juka, ki je nastal v koprodukciji Hrvaške, Slovenije, Srbije in Črne gore. Gre za intimno dramo, ki v obliki triptiha preplete zgodbe treh protagonistk, da bi raziskala odnos med hčerami in očeti. Po projekciji bo sledil pogovor, na katerem bodo sodelovali igralki Nataša Janjić in Helena Beljan ter igralec Sebastian Cavazza ter moderatorka Nika Vistoropski.

  • Damjana Kolar

    27. 10. 2015  |  Kultura

    Borghesia v prenovljeni zasedbi na odru Kina Šiška

    Kultna elektronska alter-rock zasedba Borghesia, ki je lani po daljšem premoru izdala nov album And Man Created God, bo v prenovljeni zasedbi 29. oktobra nastopila na odru Kina Šiška. Na koncertu bo predstavila material iz novega albuma, kot tudi izbor iz bogatega repetoarja 80-ih let. Posebni gostje večera bodo hrvaški avantgardni postpunkerji Trobecove krušne peći.