Uredništvo

  • Uredništvo

    9. 7. 2022  |  Politika

    »V Ukrajini gre za spopad med Rusijo in ZDA, v katerem nobena stran ne sme izgubiti«

    "V Ukrajini gre za spopad med Rusijo in ZDA, v katerem nobena stran ne sme izgubiti. Če izgubijo ZDA, bodo izgubile svojo vlogo hegemona v svetu, težišče gospodarskega in političnega vpliva se bo premaknilo proti državam BRIC (Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska). Če izgubi Rusija, bo ta postala kaotična vazalna država, kot je bila v času Borisa Jelcina."

  • Uredništvo

    7. 7. 2022  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: GLAVOBOL

    Jutri izide nova Mladina! Fotografijo na naslovnici je ustvaril Luka Dakskobler, za oblikovanje je poskrbel Ivian Kan Mujezinović. Več o izgubi 300 milijonov evrov evropskih nepovratnih sredstev kot posledici nepremišljenega zadolževanja Janševe vlade in predvolilnega ustvarjanja gospodarske rasti preberite v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 8. julija, dalje. #Mladina27

  • Uredništvo

    7. 7. 2022  |  Družba

    »To, česar smo bili deležni zadnja leta, je samo po sebi nekakšna burleska«

    "V Sloveniji je politična satira izrazito dvorezen meč: mnogi so veseli, da si jih skritiziral, zato satira pogosto nima pravega učinka. To, česar smo bili deležni zadnja leta, je že po normah zdravega razuma samo po sebi nekakšna burleska. Kako boš iz tega sploh naredil satiro? Ti butalci in njihove nebuloze so že same po sebi tako nerodni in tragikomični, da jih enostavno ne moreš pokazati v še bolj karikirani ali satirični maniri. Tega ne moreš pokazati boljše, kot so to storili sami."

  • Uredništvo

    7. 7. 2022  |  Družba

    »Zadnje volitve so pokazale, da Slovenija mogoče vseeno ni tako zelo nezrela demokracija«

    "Všeč mi je, da so zadnje volitve pokazale, da Slovenija mogoče vseeno ni tako nezrela demokracija in da so v naši državi še vedno neki standardi, ki si jih ljudje želijo vzdrževati. Obstaja velika kritična masa ljudi, ki si želijo demokratične družbe, v kateri bi bilo čim manj korupcije in kjer bi profesionalizem lahko zmagoval - in to je težko povoziti. Je pa ta optimizem seveda relativen. Volitve so prišle še pravi čas. Če bi bile leto kasneje in bi SDS v tem času uspelo izpeljati še preostale načrte, bi bile razmere drastično drugačne."

  • Uredništvo

    7. 7. 2022  |  Politika

    »Bistvo EU je vladavina prava, česar Hrvaška še ni ponotranjila«

    "Nova vlada se vrača k arbitražni razsodbi, a je ne bo poskušala implementirati na način, kot je to počela vlada Mira Cerarja, saj se je pot pravnega pritiska končala v sodnih dvoranah. Bistvo EU je vladavina prava, česar južna soseda še ni ponotranjila, zato v duhu dobrih sosedskih odnosov ni smiselno blokirati Hrvaške na poti v schengensko območje in evrsko skupino, če država izpolnjuje pogoje. Prosti prehod južne meje in skupna valuta bosta olajšali življenje med državama. Slovenski strani pa ne ostane nič drugega, kot da vztrajno blokira vse hrvaške poskuse obiti arbitražno razsodbo, ki se bodo gotovo še pojavljali. Dolgoročno bo arbitražna meja vzpostavljena po naravni poti."

  • Uredništvo

    7. 7. 2022  |  Družba

    »Naš mali kraj je postal arena za predstavo, v kateri Evropa uničuje samo sebe«

    "Prepoznala sem, da se na tem majhnem koščku zemlje dogaja nekaj velikega: popolnoma napačno soočanje Evrope s spremembami, ki jih ni mogoče ustaviti. Naš mali kraj je postal arena za predstavo, v kateri Evropa uničuje samo sebe. Evropa noče razumeti, da so migracije dejstvo. Prišel je račun za vse vojne in ekološke katastrofe. Migrirajo ljudje od Kirgizije do Maroka in podsaharske Afrike. Zdaj prihajajo tudi begunci s Kube. Lahko se pogovarjamo o tem, ali smo za ali proti, ampak zdaj je že prepozno. Vprašanje je le, kaj storiti. Jasno je, da se na mejah izvršuje maltretiranje lokalnih prebivalcev, uničuje se gospodarstvo, uničuje se narava, obenem pa poteka fizično maltretiranje, mučenje, zloraba migrantov. To je dobrodošlica, ki jim jo izreka Evropa. Žica pa je simbol vsega, kar se dogaja."

  • Uredništvo

    6. 7. 2022  |  Družba

    »Ljudje lahko govorijo različne jezike, imajo različne navade in so jim všeč različne stvari, vendar to ne določa, ali so dobri ali slabi«

    "Kot otrok sem želela postati detektivka. Odraščala sem v jugoslovanski republiki Sloveniji kot pripadnica madžarske narodnosti v dvojezični družini in okolju, tako da diplomatski poklic vendarle ni bil naključje. Tesno je povezan z okoljem, iz katerega izhajam in kjer sem odraščala, na stičišču treh-štirih kultur in jezikov, poleg slovenske in madžarske tudi hrvaške in avtrijske. Doma smo govorili madžarsko, z Goranom, prvim prijateljem iz soseščine, sem se pogovarjala v slovenščini, naslednji sosedje s tremi sinovi pa so bili iz Bosne. Tako je bil moj prvi nauk iz otroštva, da lahko ljudje govorijo različne jezike, imajo različne navade in so jim všeč različne stvari, vendar to ne določa, ali so dobri ali slabi. Naučila sem se sprejemati raznolikost."

  • Uredništvo

    6. 7. 2022  |  Politika

    »Poslanci mnogih strank nimajo časa za tisti del službe, kjer se javno sooča in odloča«

    "Ko sem ta teden prebrala, da je predsednica parlamenta Urška Klakočar Zupančič na seji navedla imena poslancev, ki so brez opravičila izostali, in požela bes, ne le SDS, ki res ne zna drugega, kot da zganja cirkus, ampak tudi SD, sem se spremenila v smejočo limono."

  • Uredništvo

    6. 7. 2022  |  Politika

    »Predsednika republike se ne izbere na predsedniški tekmi«

    "Predsednika republike se ne izbere na predsedniški tekmi. Pa čeprav pogosto slišimo tovrstno izrazje, kakor da bi šlo za povsem nezaznamovan pojem. To ni tekma. Niti tekmovanje. Še manj bitka. To so volitve. Ne gre za to, kdo bo zmagal, ampak za to, kdo bo izvoljen. Če govorimo o volitvah kot o tekmi, jih s tem zvedemo na nižjo raven od te, ki jim pripada. Pri tekmovanju si vsak tekmovalec želi zmage, pri volitvah pa si vsi želimo spregovoritve ljudstva. Če na tekmi častimo zmagovalca, pri volitvah častimo – volitve. Ta pomisel me spomni na običaj v spodnjem domu britanskega parlamenta, ki veleva, da novoizvoljenega predsednika tega zbora dobesedno zvlečejo na govorniško mesto. Kakšna tekma neki. No, pa tudi, če že nimamo kralja, za katerega bi po definiciji vedeli, da si svojega služabništva ni izbral sam, lahko konec koncev lepe pravzore glede ponižnega odnosa do ljudstva najdemo v ustoličevanju karantanskih knezov, takrat sicer z obratno dinamiko: s klofuto novemu knezu."

  • Uredništvo

    5. 7. 2022  |  Družba

    »Država sama ne more, včasih pa celo noče pokriti vseh potreb družbe«

    "Tisti, ki delo nevladnih organizacij označuje kot grožnjo, nagajanje in podobno, ne razume ali namerno zanika, da država sama ne more ali včasih celo noče pokriti vseh potreb družbe ter da za to potrebuje nevladne organizacije. So področja, kjer država v celoti odpove, na primer pri pomoči revnim, obnemoglim, žrtvam nasilja v družini. Nekatere oblike pomoči nevladne organizacije nudimo v dogovoru z državo, ostale pa financiramo iz evropskih, drugih in tudi lastnih sredstev. Sistem dostopa do javnih sredstev pa je enak kot za podjetja, ki za državo gradijo bolnišnice, ceste ali drugo infrastrukturo. Država daje v podizvajanje tisto, česar ne zna ali ne zmore sama. In enako kot podjetja moramo tudi mi izkazovati strokovnost, doseči zastavljene cilje, dokazati smotrno porabo sredstev ..."

  • Uredništvo

    5. 7. 2022  |  Politika

    »Kdor misli, da je janšizem izginil z Janšo, se prekleto moti«

    "Mislim, da se je pri njem na neki točki videlo, da se ne zna več brzdati in da je ven začel sekati njegov ego. Ja, na neki bizaren način je javnosti pokazal, da je navsezadnje le človek, ne neki mitološki junak desnice."

  • Uredništvo

    5. 7. 2022  |  Svet

    »EU se je znova pokazala kot politična tvorba, ki skrbi samo za interese zahodnega kapitala«

    "Vsi, ki so od EU pričakovali socialnost, objektivnost, nepristranskost in kar je še podobnih stvari, so se ušteli. EU se je znova pokazala kot politična tvorba, ki skrbi samo za interese zahodnega kapitala, za vse druge pa tako in toliko, kakor in kolikor ustreza temu kapitalu. Zato tudi zelena luč Ukrajini za vstop v EU."

  • Uredništvo

    5. 7. 2022  |  Družba

    »Individualizem, kopičenje bogastva, izkoriščanje drugega so velika slabost človeka našega časa in tudi kristjana«

    "Za demokracijo moramo biti zreli, še vedno živimo v polpretekli zgodovini, kjer moramo imeti sovražnika. Človek pa je v krizi in s tem je v krizi tudi kristjan, kar je pravzaprav dobro: to je izziv, da izstopimo in visokega udobja življenja in vsemogočnosti, ki nas ne dela bolj svobodnih."

  • Uredništvo

    5. 7. 2022  |  Kultura

    Umetnost tiska in grafike

    V Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC) bodo danes, 5. julija ob 19. uri odprli razstavo Odtisi in vtisi 2, ki je nastala na podlagi februarja objavljenega javnega poziva slovenskim umetnicam in umetnikom vseh generacij, ki aktivno ustvarjajo na področju umetnosti tiska in grafike, in je izhodišče za nadaljnje raziskovanje slovenske grafične produkcije in njene vpetosti v sodobne vizualne umetniške prakse. Prejeli so približno 500 izvirnih del 113 slovenskih umetnic in umetnikov. Mednarodna strokovna žirija v sestavi Barbora Kundračikova (CZ), Mario Čaušić (HR) in Miloš Đorđević (RS) je izmed 114 prijavljenih izbrala dela 43 umetnic in umetnikov. Kustosa razstave: mag. Breda Škrjanec in Božidar Zrinski.

  • Uredništvo

    4. 7. 2022  |  Družba

    »To, da je za mano globoka država, je enako res kot to, da so me nastavili Rusi«

    "Slovenija je tako majhna, da se vsi poznamo med seboj. Stvar osebne integritete pa je, ali boš dopustil, da bo neki znanec iz tvoje zasebne sfere vplival na tvoje javne delovanje. To ni globoka država. Globoka država je izgovor, da se nekateri ljudje lahko obnašajo neetično, je izgovor, da se kdo drug počuti kot žrtev. Vsega so krivi drugi, tudi tega, da sem danes na tem mestu, naj bi bili krivi Rusi, kot je na sestanku Evropske ljudske stranke zatrjeval poslanec SDS v evropskem parlamentu. To, da je za mano globoka država, je torej enako res kot to, da so me nastavili Rusi."

  • Uredništvo

    4. 7. 2022  |  Družba

    »Kapitalizem od vsega začetka popolnoma legalno živi od kraje«

    "Kapitalizem od vsega začetka popolnoma legalno živi od kraje. Delavca poskuša plačati čim manj – s tem mu ukrade del njegovega delovnega časa, del njegovega dela – in ga spremeni v svoj dobiček. Kapitalizem je legalizirana in sistemska kraja. To vemo. Odkar poznamo globalni trg, pa se je sistemski kraji pridružila še sistemska laž. Gnilo prodajajo za sveže, škodljivo za zdravo, industrijsko pridelano za ekološko in butično, enake izdelke pakirajo v različnih embalažah in jih prodajajo po še višjih cenah, staro prodajajo za novo, strup za čisto zdravje, smrt za življenje … Tudi vojne, epidemije in lakote kapitalistični podjetniki brezobzirno izkoriščajo za še večje bogatenje. Celo s tragično ukrajinsko vojno bodo mastno zaslužili. In to na obeh straneh. Najbrž že služijo."

  • Uredništvo

    4. 7. 2022  |  Družba

    Je v Bosni in Hercegovini res najhujši problem slovenski penis na ulici?

    "Je v družbi, ki ima uzakonjeno diskriminacijo in v kateri že leta ne upoštevajo razsodbe evropskega sodišča za človekove pravice, da mora pasivna volilna pravica veljati enako za vse polnoletne državljane, ne glede na njihovo etnično pripadnost, res najhujši problem slovenski penis na ulici?"

  • Uredništvo

    1. 7. 2022  |  Družba

    Posebna poletna številka Mladine vsebuje 15 obsežnih intervjujev

    Izšla je nova posebna številka Mladine INTERVJU 2022, v kateri najdete 15 obsežnih intervjujev. Obvezno poletno branje, ki ga ne smete zamuditi. Edicija MLADINA INTERVJU 2022 je že na voljo pri vašem najbližjem prodajalcu časopisov, posebno številko pa lahko naročite tudi v naši spletni trgovini na tej povezavi (NAROČITE). 

  • Uredništvo

    3. 7. 2022  |  Politika

    »Ne želimo, da bi bila preteklost rabelj naše prihodnosti«

    "Kot sem večkrat izpostavila, zaupanje, ta vez iskrenosti med policistom in občanom, je najbolj pomembna. In zaupanje si gradiš s tem, da delaš to, kar govoriš, da si avtentičen, odkrit, odprt, transparenten, da se ne zapiraš za neke okope, ograje, da priznaš napako. Človek, ki stori napako, stori še eno, če te napake ne popravi. Naša naloga je, da popravimo ta padec zaupanja, da pokažemo ljudem, da je slovenska policija vredna zaupanja, da želimo graditi novo zgodbo. Kjer ljudstvo ne zaupa oblasti, pravična vladavina v taki skupnosti ni mogoča. A prav pravične vladavine si vsi želimo. Zaupanja seveda ne moreš zaukazati, ne vzpostavi se s pritiskom na gumb. Ta moja gesta opravičila je pravzaprav prvi korak k temu, da priznamo, se poravnamo s preteklostjo. Ne želimo, da bi bila preteklost rabelj naše prihodnosti, ampak gradimo prihodnost, zato da bi sedanjost imela smisel. Zaupanje je kot mozaik, vsako naše ravnanje, naša beseda je kamen v tem mozaiku. Prepričana sem, da nam bo ponovno uspelo vzpostaviti to dragoceno vez med ljudmi in našo policijo. Ker policija je vedno od ljudi."

  • Uredništvo

    3. 7. 2022  |  Družba

    »Slovenija se zdi kot družba, ki se oklepa tranzicijske depresije«

    "Slovenija se zdi kot družba, ki se ne osvobodi travm in se oklepa tranzicijske depresije. Njen najbolj toksičen in neproduktiven del se napaja iz rekonstrukcije in revidiranja preteklosti, spletkarskega antikomunističnega sentimenta, vročega pretiravanja, sumničavosti in zarotniške domišljije, iz katerih črpa navdih za ideološke bitke in kulturne boje. Slovenija je postala prizorišče pregretih umov, ki s pomočjo twitterja svetu ekshibicionistično razgaljajo, koliko političnega vzvoda lahko imata sovraštvo in strast majhne manjšine. V kateri vulgarni in paranoični avtokrati in pridigarji postresničnosti in namišljenih nevarnosti trgujejo s prihodnostjo države, mimo dejstva, da se Zemlja vendarle vrti. Zdi se kot (avto)destruktivna družba, ki živi z večno vsiljenim in z vsakim volilnim ciklom bolj izostrenim konfliktom, ki ljudi referendumsko sili, da izberejo partizansko ali domobransko stran."

  • Uredništvo

    2. 7. 2022  |  Politika

    »Tudi Nato se je v novih okoliščinah moral na novo osmisliti«

    "Tudi Nato se je v novih okoliščinah moral na novo osmisliti in razširiti svojo obrambno-odvračalno držo. Zaradi ruskega destruktivnega delovanja mora močno okrepiti svojo navzočnost v vzhodnem krilu med Baltikom in Črnim morjem. Njegove članice na stari celini s Francijo na čelu od ruskega napada veliko manj govorijo o strateški avtonomiji, saj v današnjem varnostnem okolju ostaja nujen ameriški varnostni dežnik."

  • Uredništvo

    2. 7. 2022  |  Družba

    »Kot kaže, nobena pravica ni izborjena za vselej«

    "Kot kaže, nobena pravica ni izborjena za vselej. Zlasti to velja za tiste, ki sodijo v arzenal ukrepov za kontrolo spolnosti, sladkega mehanizma za ohranitev nepravičnih razmerij med spoloma, zgodovinsko ukrojenih po meri močnejšega. Tudi zato zna biti ob zaščitnikih 'življenja od spočetja dalje' nevaren predvsem politični establishment različnih barv s svojimi podmiznimi kupčijami. Se ve, kdo v njih potegne kratko."

  • Uredništvo

    30. 6. 2022  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: KAJ PA VOJNA?

    Jutri izide nova Mladina! Sliko na naslovnici je ustvaril Roman Uranjek, za oblikovanje je poskrbel Ivian Kan Mujezinović. Več o tem, da ob opazovanju vojne lahko gledamo le še divjanje golega kapitalizma, preberite v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 1. julija, dalje. #Mladina26

  • Uredništvo

    30. 6. 2022  |  Družba

    »Sodobni homofobi čutijo, da postajajo ogrožena vrsta«

    "Sodobni homofobi čutijo, da postajajo ogrožena vrsta. Njihova večvrednost ni več samoumevna in to jih spravlja v obup. Sovraštvo, ki ga trosijo naokrog, sicer delno uspeva, a vendarle se zdi, da je vse več ljudi spregledalo logiko tega ničevega egotripa. Zato ni presenetljivo, da se je v Sloveniji socialna distanca do istospolno usmerjenih v času razprave o obeh referendumih o družinskem zakoniku več kot polovico zmanjšala. Še v devetdesetih letih je skoraj 60 odstotkov vprašanih državljanov in državljank Slovenije trdilo, da ne želijo imeti homoseksualca za soseda, danes pa je ta delež le še 23-odstoten. V času obeh referendumov je sovražna retorika, polna laži, resda nagovorila jezno in glasno manjšino, a hkrati je bila ta injekcija sovraštva tudi družbeni katalizator. Večina je obrnila hrbet homofobičnemu sovraštvu, zapakiranemu v osladen celofan skrbi za otroke."

  • Uredništvo

    30. 6. 2022  |  Družba

    »Prepričani smo bili, da mi preiskujemo Google, v resnici pa je Google ves čas preiskoval nas«

    "Google in druga tehnološka podjetja so iskala nove vire prihodkov, ki niso bili vezani na njihovo prvotno dejavnost. Vodilni pri Googlu so razumeli, da dejansko sedijo na pomembni novi dobrini, ki so jo poimenovali “vedenjski presežek” (behavioural surplus): celovitost zbranih informacij o vsaki naši misli, besedi in dejanju, ki jih je mogoče z dobičkom prodajati za predvidevanje – pa tudi za določanje in preoblikovanje – vseh naših potreb."

  • Uredništvo

    29. 6. 2022  |  Politika

    »Desnica v treh desetletjih ni imela predsednika republike, toda najbolj njen do zdaj je bil prav Pahor«

    "Od Pahorja je ob koncu kariere ostala popolna (instagramska) forma, vsebina je bila pri njem v vsej karieri drugotnega pomena. A to še zdaleč ne pomeni, da je bil Pahor apolitični predsednik. Desnica v treh desetletjih ni imela predsednika republike in nič ne kaže, da se bo v tem pogledu kaj spremenilo na jesenskih volitvah. Toda najbolj njen do zdaj je bil prav Pahor. Mnogo volivcev z desne sredine ga je vzelo za svojega. Parlamentarne volitve so bile referendum proti janšizmu, ki ga je Pahor poskušal neumorno legitimirati s tem, da je politiko in način vladanja, ki tepta osnovne postulate pravne države in dostojne politične kulture, vztrajno upravičeval in v Janševem imenu iskal navidezen dialog z levo sredino. Na letošnjih parlamentarnih volitvah je torej izgubil tudi Pahor."

  • Uredništvo

    29. 6. 2022  |  Svet

    »Pravice je treba braniti z enako silovitostjo in brezobzirnostjo, s kakršnima jih napadajo«

    "Od šestdesetih let naprej se je zdelo, da se ameriška družba lahko razvija samo v smeri vedno širšega razumevanja svoboščin in napredka. Vtis je bil mogoč zato, ker je Atlantik tako močan filter. Čezenj so prišle skoraj samo reči, ki so bile Evropejcem všeč. Zadržal pa je neskončno število političnih ofenziv, cerkvenih shodov in fundamentalističnega aktivizma, ki so vsako nedeljo in tudi vsak ponedeljek zahtevali ukinitev ustavne pravice. Ameriška liberalna levica je živela v usodni iluziji, da jo odločitev vrhovnega sodišča ščiti za vse večne čase in da pravice ni treba braniti. Konservativna desnica pa je zakon razumela kot prehodno določbo, ki jo je mogoče z enim sklepom razveljaviti. Vse, kar je potrebovala, je bilo sodišče, na katerem so fundamentalistični desničarji v večini. Trajalo je petdeset let, končno dejanje pa je bilo skoraj lahkotno. To pot se od Američanov velja naučiti, da je treba pravice braniti z enako silovitostjo in brezobzirnostjo, s kakršnima jih napadajo."

  • Uredništvo

    28. 6. 2022  |  Politika

    »Janša mi je stopil z vojaškim čevljem za vrat«

    "Iskren sledilec tega: 'Prej ste vi 50 let kradli, zdaj bomo pa mi.' Sicer pa ga poznam iz ZSMS-ja in vem, kako je marširal z jugoslovansko zastavo, kako mi je stopil z vojaškim čevljem za vrat, ker nisem hotela streljali na vojaških vajah. Mi smo imeli pisarne skupaj. Bil je zvest liniji. Jaz bi rekla, da je ves čas tak. Zna imeti več obrazov."

  • Uredništvo

    27. 6. 2022  |  Politika

    »Velika napaka je bila, da Pahor in Cerar nista zamenjala Janševih kadrov«

    "Točno te kadrovske menjave so zelo jasna in razumna predvolilna obljuba predsednika vlade Roberta Goloba. Po moji oceni je bila velika napaka, da vladi Boruta Pahorja in Mira Cerarja nista zamenjali kadrov Janeza Janše. Videli smo, kako je Janševa vlada dobesedno kanibalizirala vse institucije, v katere je postavila svoje kadre. Zakaj so se ta kadrovanja zgodila, je jasno: SDS namreč razume državo kot nekoč partija, da stranka je država."

  • Uredništvo

    27. 6. 2022  |  Politika

    »V parlamentu se je pojem 'histerija' nenadoma spet pojavil, skupaj z večjim številom žensk«

    "Danes izraz 'histerija'/'histerično' za ženske uporabljajo nevedni, patriarhalci, mizogini in seksisti. In glej, v parlamentu se je ta pojem nenadoma spet pojavil, skupaj z večjim številom žensk in za marsikoga nevzdržnim številom visokih položajev, ki so jih zavzele ne le v parlamentu, ampak tudi v vladi. Ena je še posebej izpostavljena tovrstni primitivni žalitvi - predsednica parlamenta. Da bi jo ta prezira vredna populacija razglasila za histerično, je dovolj, da ženska spregovori. Izrezi, čevlji ali karkoli drugega so tu, da še poglobijo občutke užaljenosti wannabe macho moškega."