Damjana Kolar

  • Damjana Kolar

    4. 6. 2015  |  Kultura

    Ganljiva zgodba o prehitrem odraščanju

    V Lutkovnem gledališču Ljubljana je na ogled dramska predstava za mladino in odrasle Nekoč, ko nas ni bilo več, danske avtorice Lotte Faarup, ki jo je režirala Anja Suša. Gre za ganljivo zgodbo o dveh otrocih, ki skušata rešiti zakon svojih staršev, a se izgubita v kaosu prepirov. Predstava je bila leta 2013 krstno uprizorjena v danskem Det Olske Orkester in prejela Reumertovo nagrado za najboljšo otroško predstavo.

  • Damjana Kolar

    3. 6. 2015  |  Kultura

    Šestnajstletna zgodba plesnega dueta

    Rosana Hribar in Gregor Luštek bosta danes, 3. junija ob 20.00 v Cankarjevem domu uprizorila Maratonski duet, v katerem skozi govorico plesa pripovedujeta lastno življenjsko zgodbo. Gre za serijo mednarodno uspešnih in nagrajenih plesnih duetov, ki sta jih ob osmi obletnici njune skupne plesne in zasebne poti na vsaki dve leti začela razvijati v Plesnem Teatru Ljubljana. V enkratnem plesnem dogodku bosta povzela njun pas de deux, korak v dvoje, v enem samem dihu in ga skozi odlomke plesnih duetov (10 let, Duet 012, Štirinajst in 16) predstavila kot celovito gibalno esenco njunega življenja in ustvarjanja.

  • Damjana Kolar

    2. 6. 2015  |  Kultura

    Interaktivni projekt kolektiva BridA

    V Kinu Šiška bo od 2. do 12. junija na ogled interaktivni avdiovizualni projekt Zvok-okrog umetniškega kolektiva BridA (Tom Kerševan, Sendi Mango, Jurij Pavlica), ki temelji na gradnji umetniškega dela z aktivnim vključevanjem publike. Različne mehanske naprave in zvočne enote v prostorih Kina Šiška, bodo omogočale direkten vpliv na gradnjo umetniškega dela. Mehanski moduli, mikrofoni in nadzorne kamere bodo izrisovali topografijo prostora, v katerem se zadržujejo ljudje. Ti bodo vključeni v interaktivni sistem, ki jim bo omogočal aktivno sodelovanje v kreativnem procesu.

  • Damjana Kolar

    1. 6. 2015  |  Kultura

    Portret vrhunske alpinistke, filmske poznavalke in podjetnice

    V Slovenski filharmoniji, kjer je od leta 1923 do 1948 deloval Kino Matica, bo danes 1. junija ob 20.00 premiera dokumentarnega filma Pavla Jesih v režiji Igorja Šterka. V filmu se prepletajo zgodbe o slovenskem alpinizmu, slovenski kinematografiji, podjetništvu in ženski vlogi v njegovem razvoju ter sodnih procesih v povojni Jugoslaviji. 

  • Damjana Kolar

    29. 5. 2015  |  Kultura

    Trienale mladih umetnikov v Celju

    V Galeriji sodobne umetnosti Celje bodo danes, 29. maja ob 19.00 odprli 3. trienale mladih umetnikov–Premiera 2015, na katerem bodo predstavljena dela tistih mladih umetnikov, ki se s svojo vizualno in pomensko govorico suvereno vključujejo v sodobni čas. Na razstavi, ki jo je pripravila kustosinja Irena Čerčnik, sodelujejo: Nevena Aleksovski in Ana Makuc, Nina Čelhar, Katja Felle, Jasmina Grudnik, Andrea Knezović, Gašper Kunšič, Maša Lancner, Ana Legčević, Jure Markota, Erik Mavrič, Iza Pavlina, Petra Petančič, Tejka Pezdirc, Adrijan Praznik, Urška Savič, Kaja Urh, Jara Vogrič.

  • Damjana Kolar

    28. 5. 2015  |  Kultura

    Ženski glasovi, psihadelija in ritmi duba na Drugi godbi

    Druga godba je eden najpomembnejših glasbenih festivalov osrednje Evrope, ki ga je revija Songlines Magazine iz Velike Britanije že peto leto zapored uvrstila na seznam 25 najboljših mednarodnih festivalov v letu 2015. Letos bo posvečen ženskim glasovom, psihadeliji z različnih koncev sveta in ritmom duba, potekal pa bo neprekinjeno 29 ur. Na devetih različnih odrih v Ljubljani se bo predstavilo 15 zasedb.

  • Damjana Kolar

    27. 5. 2015  |  Kultura

    Psihološka drama med ruševinami Berlina

    V Kinodvoru bo danes, 27. maja ob 21.00 premiera psihološke drame Phoenix, ki jo je režiral eden najbolj cenjenih sodobnih nemških režiserjev Christian Petzold. Zgodba filma o ženski, ki trmasto verjame, da lahko ljubezen premaga grozote vojne, se odvija med ruševinami Berlina leta 1945.

  • Damjana Kolar

    26. 5. 2015  |  Kultura

    Mejniki slovenske lutkovne zgodovine

    Nad Stanovsko dvorano ljubljanskega gradu bodo danes, 26. maja ob 20.30 odprli Lutkovni muzej, v katerem bodo izpostavljeni mejniki slovenske lutkovne zgodovine. Stalna postavitev, ki jo je pripravilo Lutkovno gledališče, je poklon velikim lutkarskim umetnikom in več kot stoletje dolgi lutkarski tradiciji, ki predstavlja pomemben del naše kulturne dediščine.

  • Damjana Kolar

    25. 5. 2015  |  Kultura

    Ljubljana v znamenju mednarodnega festivala svetlobe

    Od 27. maja do 26. junija bo v Ljubljani potekala deveta izdaja festivala Svetlobna gverila, ki se na svojstven način loteva predstavljanja umetniških stvaritev, ki pri svojem učinkovanju izrabljajo medij svetlobe. Na ogled bodo dela domačih in tujih avtorjev, ki se osredotočajo na témo tokratnega festivala-V tèmi. Program festivala sestavljajo razstave, instalacije, projekcije, performansi, predavanja in delavnice, ki se bodo odvijali v galerijskih prostorih kot tudi na javnih površinah v središču mesta. V letu, ki ga je UNESCO razglasil za Leto svetlobe in svetlobnih tehnologij, bo središče Ljubljane spremenjeno v živahno prizorišče, kjer bo osrednjo vlogo igrala svetloba.

  • Damjana Kolar

    22. 5. 2015  |  Kultura

    Kdo nam pije kri?

    V Stari dvorani SNG Maribor bo danes, 22. maja ob 20.00 premiera radikalne performativne gibalno-dramske uprizoritve Drakula, ki je nastala v koprodukciji z Zagrebačkim kazalištem mladih in s Fondazione Teatro Due iz Parme, režiral pa jo je srbski režiser András Urbán, ki s svojim izvirnim, provokativnim in nekonvencionalnim gledališkim izrazom zaznamuje balkansko gledališče.

  • Damjana Kolar

    21. 5. 2015  |  Kultura

    Komični dokumentarec o maminih sinčkih

    V Kinodvoru bo 25. maja ob 21.00 premiera delno animiranega komičnega dokumentarca Mama je ena sama v režiji Mihe Čelarja, ki je nastal v produkciji Astral Film. Film govori o tipično slovenskem arhetipu mučeniško-posesivne matere ter o maminih sinčkih, med katere sodijo tudi nekateri izmed znanih Slovencev. Po projekciji bo sledil pogovor s filmsko ekipo, ki ga bo vodil Boštjan Napotnik-Napo, v Kinodvorovi galeriji pa bo na ogled razstava rekvizitov in lutk, ki so bili uporabljeni v filmu.

  • Damjana Kolar

    20. 5. 2015  |  Kultura

    Bordel kot metafora družbe

    V Slovenskem mladinskem gledališču bodo danes, 20. maja ob 19.30 premierno uprizorili predstavo Jeana Geneta Balkon v režiji Diega de Bree. Eno najbolj razburljivih besedil 20. stoletja o bordelu kot metafori in preslikavi družbe v mestu, v katerem vre revolucija, vedno znova vznemirja gledališko domišljijo. Diego de Brea se je z ekipo ustvarjalcev nevarno približal unikatnemu svetu prekletega francoskega dramatika, da bi "odprl stvari, ki so globoko prikrite, balzamirane in iz človeka izstreljene."

  • Damjana Kolar

    19. 5. 2015  |  Kultura

    Jazzovska poslastica v Cerknem

    Od 21. do 23. maja bo v Cerknem potekal 20. mednarodni festival Jazz Cerkno, osrednji glasbeni dogodek Zavoda Gabrijel fest, ki je letos posvečen gonilni sili festivala Boštjanu Cveku (1964-2015). V treh večerih se bodo tudi tokrat zvrstili raznoliki izvajalci, tako znani kot manj znani, ki jih druži odkrivanje novih smeri v jazzu in širjenje glasbenih obzorij. Po besedah organizatorja "jazz, ki ga lahko slišimo v Cerknem, ni nikoli enoznačen, saj je poudarek programa na nekonvencionalni in ustvarjalni glasbi, na trku kultur in glasbenih praks, soočanju raznolikih pristopov, kjer se jazz pogosto sreča in oplaja z drugimi zvrstmi."

  • Damjana Kolar

    18. 5. 2015  |  Kultura

    Mehanizmi strahu

    V Centru kulture Španski borci bo 21. maja ob 20.00 slovenska premiera predstave Fobija, ki je nastala v sodelovanju mednarodne plesne skupine EnKnapGroup, nizozemske plesne skupine Club Guy & Roni in nizozemske tolkalne zasedbe Slagwerk Den Haag. V drzni in kompleksni predstavi, ki prepleta ples, gledališče in živo glasbo, izraelska koreografa Guy Weizman in Roni Haver raziskujeta mehanizme strahu.

  • Damjana Kolar

    15. 5. 2015  |  Kultura

    Zgodba o Buldožerju

    V Kinu Šiška in Galeriji Photon bodo 18. maja ob 20.00 odprli pregledno razstavo z naslovom Prepovedano plakatiranje: zgodba o buldožerju, ki je posvečena 40-letnici ustanovitve legendarne skupine Buldožer in izdaji njene debitantske plošče Pljuni istini u oči, ki je izšla decembra leta 1975 pri beograjski založbi PGP. Buldožer predstavlja enega najbolj prepoznavnih kulturnih fenomenov iz Slovenije in bivše Jugoslavije, ki je pomenil skrajen "odklon od tedanje popularne in tudi rock glasbe. Obenem je kolektiv posegel tudi onkraj same glasbe in v svoje žive nastope vključeval teatralne, performativne in literarne elemente, ki so bili integralni del njihovega celostnega izraza."

  • Damjana Kolar

    14. 5. 2015  |  Kultura

    Bolezni duha in duše posameznika

    V Kinu Šiška bo danes, 14. maja ob 21.00 koncert skupine Demolition Group, ki letos praznuje 33. letnico delovanja. Pet let po izidu zadnjega albuma Planet Starcev se tokrat vračajo z novim studijskim albumom Zlagano sonce. "Če je bil Planet Starcev čitanka pojmov neoliberalizma kot parazita in bolezni družbenih odnosov, potem novi album odkriva še bolezni duha in duše posameznika, kot posledice propadle skupnosti in neznosne stiske, ki izhaja iz nevzdržnega spoznanja, da je laž in sprenevedanje edino orodje, ki omogoča ohranjanje sedanjosti."

  • Damjana Kolar

    13. 5. 2015  |  Kultura

    Angažirana interaktivna medijska umetnost

    V Projektnem prostoru Aksioma bodo danes, 13. maja ob 20.00 odprli razstavo spletnih video iger Molleindustria z naslovom All Work, No Play. Gre za blagovno znamko italijanskega oblikovalca iger Paola Pedercinija, ki od leta 2003  ponuja brezplačne kratke spletne igre. S svojimi preskoki med digitalno umetnostjo, akademskimi sferami, oblikovanjem iger, medijskim aktivizmom in internetno ljudsko umetnostjo je pritegnila ogromno medijske pozornosti in tudi pohvale kritikov.

  • Damjana Kolar

    12. 5. 2015  |  Kultura

    Pesnitev o tišini, porojeni iz terorja

    V Kinodvoru bo 13. maja ob 20.30 premiera dokumentarnega filma Pogled tišine v režiji Joshue Oppenheimerja, ki  se po Teatru ubijanja ponovno vrača na sled storilcem indonezijskega genocida, tokrat z vidika ene izmed žrtev. Po projekciji bo pogovor z režiserjem, ki ga bo vodil Ervin Hladnik Milharčič.

  • Damjana Kolar

    11. 5. 2015  |  Kultura

    Retrospektiva kiparja Stojana Batiča

    V Galeriji Jakopič bo od 12. maja do 16. avgusta na ogled retrospektivna razstava Stojana Batiča, ki sodi med pomembnejše kiparje prve slovenske povojne generacije 20. stoletja. Na razstavi z naslovom Človek in mit, ki sta jo pripravili kustosinji Marija Skočir in Barbara Savenc, bo na ogled izčiščen izbor tistih del, ki avtorja najbolje identificirajo.

  • Damjana Kolar

    8. 5. 2015  |  Kultura

    Rekonstrukcija partizanskega lutkovnega gledališča

    Ob 70. obletnici osvoboditve bo v Mini teatru danes, 8. maja ob 18.00 premiera lutkovne predstave Jurček in trije razbojniki po besedilu Alenke Gerlovič in v režiji Roberta Waltla. Pred premiero bodo odprli tudi razstavo Partizanske lutke 1944-2015, ki je nastala v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije, Lutkovnim gledališčem Ljubljana in Koroškim pokrajinskim muzejem.

  • Damjana Kolar

    7. 5. 2015  |  Kultura

    Če je umetnost, je umetnost za vse!

    V Gledališču Glej bo danes, 7. maja ob 20.00 ljubljanska premiera predstave Novo mesto-Readymade, ki je nastala v koprodukciji z APT Novo mesto. Izhodišče avtorskega projekta režiserja Mareta Bulca in ekipe soustvarjalcev je avtobiografski roman Mirana Jarca Novo mesto iz leta 1932, ki ga bodo komentirali, nadgrajevali in razpirali z aktualnimi, sodobnimi premisleki in intervencijami.

  • Damjana Kolar

    6. 5. 2015  |  Kultura

    Replike novoveških mučilnih naprav

    V Kazematah na ljubljanskem gradu bo od 6. maja do 27. septembra na ogled potujoča razstava Barbarstvo muk, ki predstavlja replike mučilnih naprav od 16. do 18. stoletja in je bila med drugim na ogled v Veliki Britaniji, Nemčiji, na Poljskem, v Estoniji, Litvi in na Danskem, leta 2011 pa je gostovala v Arheološkem muzeju v Zagrebu. Razstavljeni eksponati so rekonstruirani na podlagi originalnih predlog, ohranjenih ilustracij in različnih zapisov iz Nemčije, Italije, Španije in drugih držav.

  • Damjana Kolar

    5. 5. 2015  |  Kultura

    Makedonska koncertna atrakcija v Kinu Šiška

    V Kino Šiška se 7. maja vrača makedonska koncertna atrakcija Foltin, ki bo premierno predstavila svoj novi album "Pijan slavej," na odru pa se jim bo kot posebni gost pridružil tudi Vasko Atanasovski. Pri nas dobro znana in priljubljena zasedba, ki deluje od leta 1995, igra zabavno mešanico zvrsti od etna prek elektronike do rocka, vanjo pa vnaša (še zlasti na nastopih) še prvine kabareta in performansa.

  • Damjana Kolar

    4. 5. 2015  |  Kultura

    Razmerje med mestom in podeželjem

    V okviru razstavnega cikla Prepih bodo jutri, 5. maja ob 19.00 v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova odprli razstavo arhitektke in vizualne umetnice Polonce Lovšin z naslovom Zemlja, voda, vrt, svoboda, ki se v svojem delu osredotoča na samoorganizirane inicitive ter alternativne oblike delovanja znotraj arhitekture in urbanizma. Zadnja leta se ukvarja z razmerjem med mestom in podeželjem ter raziskuje urbano kmetijstvo kot prakso, ki bo rešila podeželje, mesto, naravo in človeka. Njena dela so predelani vsakdanji uporabni predmeti za vzpodbujanje samooskrbnosti in ekološke občutljivosti, skupinski performansi in intervencije v javnem prostoru, fotokolaži, videi in animacije.

  • Damjana Kolar

    30. 4. 2015  |  Kultura

    Iskrena zgodba o čebelarski družini

    V Koloseju je od 30. aprila dalje na ogled film Čudesa, ki ga je režirala Alice Rohrwacher. Gre za družinsko dramo, ki se dogaja na idiličnem podeželju na meji med Toskano in Umbrijo. Film je dobil veliko nagrado žirije na lanskem festivalu v Cannesu.

  • Damjana Kolar

    29. 4. 2015  |  Kultura

    Smeh v umetnosti

    Zakaj, kako, čemu, na kakšne načine in koliko se v likovni umetnosti pojavljajo podobe, ki lahko izzovejo smeh? Je smešno vidno nemudoma ali ga moramo s poglobljenim pogledom šele postopno odkriti? Na to poskuša odgovoriti tematska razstava z naslovom Primeri smeha v umetnosti, ki je do 7. junija na ogled Mestni galeriji Ljubljana. Razstava v likovnih podobah predstavlja različne odtenke smeha–od sofisticiranih, ekspresivnih, ironičnih, sarkastičnih in parodičnih, pa vse do grotesknih in poglobljenih kritičnih premislekov.

  • Damjana Kolar

    24. 4. 2015  |  Kultura

    Krstna izvedba dramskega besedila Nejca Gazvode

    Na mali sceni MGL bodo danes, 24. aprila ob 20.00 s krstno izvedbo besedila Nejca Gazvode Menjava straže, zaključili gledališko sezono. Mladi režiser, dramatik in pisatelj je na podlagi vabila to dramsko besedilo napisal posebej za MGL, predstavo pa je sooblikoval skupaj z igralci. V središču komične drame je sedem ljudi, ki zahajajo v zakoten lokal, menjava lastnika lokala pa spremeni življenja njegovih stalnih gostov.

  • Damjana Kolar

    23. 4. 2015  |  Kultura

    Življenje po umetniškem scenariju

    V Koroški galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec bo od 23. aprila do 20. maja na ogled razstava z naslovom Janez Janša: Življenje I in II [v nastajanju], ki je nastala v sodelovanju z Zavodom Maska iz Ljubljana. Razstavo, ki v središče postavlja vprašanje, na kakšen način se umetnost umešča v življenje in vpliva na življenje danes, je pripravila kustosinja Andreja Hribernik.

  • Damjana Kolar

    22. 4. 2015  |  Kultura

    Brezčasna zgodba o lesenem fantiču

    Na odru Lutkovnega gledališča Ljubljana je premiero doživela nova lutkovna predstava Ostržek v režiji, dramatizaciji in likovni podobi Silvana Omerzuja, ki je nastala v koprodukciji LGL in Umetniškega društva Konj. Zgodba o Ostržku, lesenem fantiču, ki ga je pustolovski duh gnal v številne dogodivščine, je upodobljena v obliki senčnega gledališča, ročnih lutk, marionet in naglavnih mask.

  • Damjana Kolar

    21. 4. 2015  |  Kultura

    Biografija mojstra reportažne fotografije

    Ob svetovnem dnevu Zemlje bodo v Kinodvoru, 22. aprila ob 20.30 premierno predvajali dokumentarni portret Sol zemlje, ki prikazuje življenje in delo Sebastiãa Salgada, enega največjih mojstrov reportažne fotografije, ki ga je zaznamovalo dolgoletno poročanje s kriznih žarišč. Navkljub vsem videnim grozotam, je ponovno našel upanje v svet, v katerem živimo. Po projekciji bo sledil pogovor z Juretom Erženom, Joštom Frankom in Boštjanom Videmškom, ki ga bo vodil Arne Hodalič, urednik fotografije pri National Geographicu Slovenija.