Igor Mekina

  • Igor Mekina

    15. 12. 2013, 09:00  |  Svet

    Zapor, ne pa denar za »banksterje«

    Na dan, ko so slovenski mediji z olajšanjem objavljali poročila in komentarje o tem, kako bodo slovenski davkoplačevalci morali odplačati »samo« nekaj milijard zapravljenih evrov in kako je vsota, ki se je pokazala na koncu »stresnih testov« celo in na veliko »srečo« menda za milijardo ali dve manjša od pričakovane, so v Islandiji, državi, ki je v primeru bankrotiranih bank ravnala popolnoma drugače kot Slovenija, objavili, da bodo nekateri najbolj odgovorni za poneverjanje denarja morali – za zapahe.

  • Igor Mekina

    12. 12. 2013  |  Družba

    Nevarna privatizacija državnih skrivnosti

    Razkritja iz zakladnice podatkov, ki jih je priskrbel Edward Snowden, iz dneva v dan prinesejo nekaj novega. Izvedeli smo, na primer, da zbrani 'metapodatki', ki jih zbira ameriška obveščevalna agencija NSA, vključujejo tudi podatke o petih milijardah premikov uporabnikov telefonov z funkcijo GPS dnevno. To je še posebej zanimivo z vidika ustavnih pravic in svoboščin, na primer v ZDA, kjer sicer za sledenje osumljencem veljajo stroga pravila. Kadar poskuša to narediti npr. FBI brez naloga sodišča, je takšno početje razglašeno za nezakonito, kot se je to nedavno zgodilo v tretjem okrožnem apelacijskem sodišču v Filadelfiji.

  • Igor Mekina

    8. 12. 2013, 14:00  |  Družba

    Peter Higgs, Nobelov nagrajenec: »Danes bi bil brezposeln«

    Nobelov nagrajenec, profesor univerze v Edinburgu, ki je odkril t.i. "božji delec" - Higgsov bozon, ki vsem drugim subatomskim delcem daje maso - je v pogovoru za Guardian pojasnil, da bi bil danes zagotovo brezposeln, ker je vsako leto napisal »premalo« znanstvenih člankov in je svoje delo rad opravljal počasi in v miru. V svoji karieri je namreč napisal le okoli 10 znanstvenih del, od tega pa je najpomembnejša teorija, ki je leta 1964 postavila osnovo za odkritje »Higgsovega bozona«, ki so mu v švicarskem CERNU prišli na sled šele v zadnjem času in ob pomoči največjega svetovnega pospeševalnika.

  • Igor Mekina

    7. 12. 2013  |  Družba

    Papež proti multinacionalkam

    Papež Frančišek preseneča – in to že skorajda neprestano. Najprej se je odrekel razkošnemu 'papamobilu', odslovil voznika in se sam raje usedel za volan starega renaulta s z okoli 300.000 prevoženimi kilometri. Potem je ateistom obljubil zveličanje, istospolne zveze razglasil za stvar izbire vsakega posameznika, osebno poklical glavnega urednika italijanske Repubblice in z njim razpravljal o začetku sveta ter priznal, da ga je svoj čas učila tudi učiteljica komunistka, ki jo je ubila vojaška hunta.

  • Igor Mekina

    5. 12. 2013  |  Družba

    Razkrite skrivnosti britanskega imperija

    Poskus nekdanjih oblastnikov v imperiju, »v katerem sonce nikoli ne zaide«, oziroma Velike Britanije, da prikrijejo hude posledice svoje kolonialne vladavine nad 23 deželami v prejšnjem stoletja, ne bo v popolnosti uspel. Na dan so namreč prišli dokumenti, ki kažejo, da je pomemben del dokumentacije z dokazi o zlorabah in kršitvah končal v britanskih arhivih in to kljub obsežni 'čistilni akciji', v kateri so posebni agenti britanske vlade uničevali vse, kar bi lahko kompromitiralo britanske uslužbence v deželah, ki jim je vladalo Njeno visočanstvo.

  • Igor Mekina

    4. 12. 2013  |  Svet

    Izrael: aretacija štiriletnika

    Izrael se je po nepričakovanem obratu v zunanji politiki in približevanju ZDA Iranu znašel v precej neprijetnih škripcih – njegovi skorajda edini zavezniki v regiji so nenadoma postali avtokratski vladarji Savdske Arabije, medtem ko podpora načrtom za dodatne pritiske na Iran ali celo enostranski napad na to državo vse bolj slabi. Kljub temu pa Izrael nadaljuje z nekaterimi svojimi načrti, ki sprožajo resne kritike v svetu. V zadnjem času tako na primer Izrael nadaljuje s politiko razseljevanja beduinskih naselij, ki so po izraelski zakonodaji »nezakonita« - pa čeprav so beduini v puščavi Negev in na območju sedanjega Izraela zagotovo staroselci, ki imajo enako domovinsko pravico kot Izraelci. Med njimi so tudi številni Palestinci.

  • Igor Mekina

    3. 12. 2013, 09:00  |  Svet

    Apokalipsa zdaj: osem ničel za jedrsko vojno

    Vsi verjetno spomnimo kakšnega filma, kjer v napetih trenutkih pred izstrelitvijo jedrskih raket glavni junaki v izstrelitveni računalnik istočasno vtikajo ključe, tipkajo zapletene šifre, čakajo na avtorizacijo predsednika in podobno. No, kot vse kaže, so vse to samo pravljice, čista fikcija, medtem ko je – ali je vsaj bila – prava resnica veliko bolj neverjetno »filmska«, fantastična, prozaična in tudi – grozljiva.

  • Igor Mekina

    28. 11. 2013  |  Politika

    NSA sledi brskanju po straneh za odrasle

    Novi dokumenti NSA kažejo, da krovna ameriška vohunska organizacija po poročanju Huffington Posta za svoje cilje diskreditacije 'skrajnežev' uporablja tudi podatke o pornografskih spletnih straneh, ki jih le ti obiskujejo. Vsi podatki o takšnih obiskih, pa tudi podatki o pogovorih z dekleti v spletnih klepetalnicah, se namreč shranjujejo in nato v primernem trenutku uporabijo proti 'tarčam'. Članek sicer razkriva konkretne podatke šestih 'skrajnežih', vendar se takšna praksa uporablja tudi proti drugim 'tarčam' in zato spominja na metode nekdanjega šefa FBI J. Edgarja Hooverja, ki je prav tako izkoriščal seksualne slabosti oseb, ki jih je imel pod nadzorom.

  • Igor Mekina

    28. 11. 2013  |  Svet

    »Letala lahko sestrelimo«

    Spor med Kitajsko in Japonsko glede suverenosti nad otočjem, ki ga na Japonskem imenujejo Senkaku, na Kitajskem pa Diauju, se še vedno zaostruje. Potem, ko je Kitajska razglasila »vzhodno kitajsko obrambno-identifikacijsko območje« (ADIZ) nad spornimi otoki v južnem kitajskem morju, sta območje najprej napovedano preleteli dve japonski civilni letali. Obe letali sta takoj zatem na zahtevo japonskega ministrstva za transport napovedali, da v prihodnje ne bosta več napovedovali svojih preletov otokov, ki jih ima za svoje tudi Japonska.

  • Igor Mekina

    26. 11. 2013  |  Politika

    Retuširanje zgodovine po metodi SDS

    Na svetovnem spletu se je znova pojavil video, ki novodobno zgodovino Slovenije prikazuje na zelo samosvoj način, ki je blizu perspektivi stranke SDS in njenega voditelja. Filmček je nekakšna lepljenka znanih polresnic, neresnic in različnih sklepov in povezav, iz katerih je zgrajena nekoliko klavstrofobična in na trenutke celo paranoična ideologija največje slovenske opozicijske stranke. Prispevek naj bi sicer 'uradno' na YouTube poslal Matej Novak, toda montaža posnetkov in glas angleškega spikerja dokazujeta, da se je film z naslovom Slovenija 25 let pozneje zelo očitno medil in kuhal v propagandnih kotlih zelo blizu SDS. Prav tako je zelo očitno, da film ni namenjen zavajanju slovenske, pač pa predvsem tuje publike.

  • Igor Mekina

    24. 11. 2013, 19:05  |  Svet

    Iran: zgodovinski preobrat ali zgodovinska napaka?

    Po več kot dveh mesecih pogajanj med šestimi velikimi silami in Iranom, po sankcijah OZN ter regionalnemu konfliktu v Siriji, ki je vojno pripeljal vse do meja Irana, smo danes priča zgodovinskemu trenutku – dogovoru o mednarodnem nadzoru nad iranskim jedrskim programom v zameno za omilitev sankcij proti islamski republiki. Če bo dogovor prestal preizkušnjo časa in radikalnih kritikov sporazuma na obeh straneh, bi lahko ta dogovor pomenil enega od največjih preobratov v svetovni politiki od konca druge svetovne vojne do danes.

  • Igor Mekina

    23. 11. 2013  |  Svet

    Kitajska razglasila območje zračne obrambe nad spornimi otoki

    Spor med Kitajsko in Japonsko glede suverenosti nad otočjem, ki ga na Japonskem imenujejo Senkaku na Kitajskem pa Diauju, se nevarno zaostruje.  Kitajska je namreč danes nad otočjem razglasila novo »območje zračne obrambe«, izdala posebna navodila in se pravila za prelet omenjenega območja ter napovedala, da bodo proti letalom, ki bi si drznila kršiti omenjena pravila uporabila »izredne obrambne ukrepe« s strani kitajskih oboroženih sil. Japonska, ki je otoke leta 2012 nacionalizirala in s svojimi ladjami in letali pogosto patruljira nad njimi, je takoj poslala uraden protest Pekingu, vendar Kitajske to očitno ni odvrnilo od namere, da vzpostavi in učinkovito ubrani omenjeno zračno-identifikacijsko območje.

  • Igor Mekina

    22. 11. 2013  |  Svet

    V Dallasu bo življenje obstalo

    Danes mineva 50 let od umora ameriškega predsednika Johna Fitzgeralda Kennedyja. Dogodek je pretresel ZDA in odmeval po vsem svetu, aktualen pa je tudi še danes. O atentatu namreč krožijo številne teorije zarote, javnost pa z navdušenjem sprejema tudi pikantne podrobnosti iz zasebnega življenja nekdanjega ameriškega predsednika. O dogodku izpred pol stoletja v današnji Mladini piše tudi Marcel Štefančič, jr..

  • Igor Mekina

    21. 11. 2013  |  Svet

    »Z nami ravnajo kot z živalmi«

    V Guantanamu je zaprt že enajst let in to kljub protestom britanske vlade. »Povejte svetu resnico…prosim, utrujeni smo. Ali nas boste pustili umreti v miru – ali pa povejte svetu resnico. Naj svet sliši, kaj se nam dogaja,« je po poročanju britanskega Guardiana dejal Aamer v oddaji CBS-a z naslovom 60 minut. »Narediti ne moremo niti pol metra, ne da bi bili povezani z verigami. Tako se ravna z živalmi,« je dejal Shaker Aamer. Da je sploh lahko spregovoril za medije, je po oceni organizacij za človekove pravice kriv strah vojske in države pred mediji oziroma njihova ocena, da bi vsaj v tem primeru škoda, ki bi nastala zaradi cenzure Aamerjevih besed za najbolj popularen ameriški novičarski program, bistveno presegla korist, ki bi jo lahko država imela od cenzure Aamerjevih izjav.

  • Igor Mekina

    18. 11. 2013, 08:40  |  Svet

    CSU: manj položajev za »plemena«

    Nič ne kaže, da se bo nemška politika, ki v precejšnji meri določa tudi politiko celotne EU, kmalu spremenila. Zaradi nemških presežkov in velikega deficita držav evropskega obrobja evropskim ekonomistom preprosto zmanjkuje učinkovitih rešitev za popravljanje neravnovesij v območju evra. Ena od rešitev je že dolgo znana, čeprav je nekoliko radikalna, preseneča pa dejstvo, da se je pravkar znašla tudi v predlogu koalicijske pogodbe nemške vlade. Oziroma v obliki predloga bavarske CSU, sestrske stranke konservativcev CDU, ki bodo tudi v prihodnje, ob podpori SPD in možne »velike koalicije« vodili Nemčijo v naslednjih štirih letih.

  • Igor Mekina

    17. 11. 2013  |  Svet

    Nemški ne brezpilotnim letalom

    Okvirni načrt koalicijske pogodbe, ki jo sestavljajo nemški konservativci (CDU-CSU) in socialdemokrati (SPD) prinaša številne pomembne novosti. Na zunanjepolitičnem in vojaškem pa je to vsekakor določilo o zavračanju ubojev s pomočjo brezpilotnih letal, ki je vzbudilo zanimanje tudi med tujimi mediji. V tem določilu nove nemške koalicijske pogodbe je namreč zapisano: »Kategorično zavračamo nezakonite uboje s pomočjo brezpilotnih letal. Nemčija bo podpirala uporabo neoboroženih vojaških sistemov s ciljem mednarodne razorožitve in nadzora nad oboroževanjem. Pred nabavo novega kvalitetnega orožja bomo temeljito preučili vse civilnodružbene in ustavne norme ter etična vprašanja.«

  • Igor Mekina

    16. 11. 2013  |  Ekonomija

    Huje kot v tridesetih

    Znani ekonomist, komentator New York Timesa in nobelov nagrajenec Paul Krugman v svojih zapisih na svojem blogu neprestano smeši zagovornike varčevanja. Njegovi komentarji so še posebej zanimivi prav sedaj, ko je Slovenija dobila pohvale od tistih, ki so najpogosteje tarče Krugmanovih najbolj uničujočih in duhovitih kritik – to pa je prav Evropska komisija in še posebej njen komisar Olli Rehn. V svojem zadnjem komentarju z naslovom Izjemen dosežek Evrope se tako na primer Paul Krugman ukvarja z ocenami nekaterih ekonomistov in evropskih komisarjev, da gre EU počasi in zagotovo bolje ter da zato ta politika že daje rezultate.

  • Igor Mekina

    15. 11. 2013  |  Svet

    Opravičilo zaradi napačnega obglavljenja

    Pripadniki ene od uporniških organizacij v Siriji, povezane z Al Kaido so javnost in svojce ubitega prosili za »razumevanje in odpuščanje«, ker so odrezali glavo napačnemu moškemu. V video posnetku, ki so ga objavili na spletu, so uporniki »države Irak in al Šam« (ISIS) prikazali, kako je eden od njihovih pripadnikov pred množico pristašev v Aleppu odrezal glavo domnevnemu »članu šiitske milice«, ki naj bi se »boril za Bašarja al Asada«. Vendar so ubitega na video posnetku kmalu prepoznali kot pripadnika sunitskega gibanja Ahrar al-Sham, zavezniške skupine, ki se bori za iste cilje kot ISIS in zastopa enako ideologijo.

  • Igor Mekina

    12. 11. 2013  |  Svet

    Rasist z afroameriškimi geni

    Znani ameriški rasist Craig Cobb, za katerega je rasizem religija, se je ob svojem zadnjem nastopu nekoliko osmešil. Dvainšestdesetletnik, ki želi ustanoviti povsem »belo« ameriško mesto je namreč sodeloval v showu televizije NBC in v okviru te oddaje pristal tudi na to, da se podvrže testu DNK. Analiza je pokazala, da je njegovo poreklo res 86-odstotno 'evropsko', da pa ima hkrati v svojem dednem zapisu tudi 14 odstotkov DNK prednikov iz podsaharske Afrike, čeprav je javno razglašal, da so vsi njegovi predniki belci.

  • Igor Mekina

    12. 11. 2013  |  Svet

    Večina proti prisluškovanju

    Večina Evropejcev in Američanov, kot kaže najnovejša raziskava nemškega Marshallovega sklada (Marshall Found), nasprotuje vohunjenju zaveznikov. Razkritja ameriškega žvižgača Edwarda Snowdena, ki je razkri(nka)l množično vohunjenje, so zato očitno naletela na simpatije večine državljanov v evropskih državah in v ZDA. Pri tem je največje nasprotovanje vohunjenju preko spleta in prestrezanju telefonskih pogovorov mogoče zaslediti v Nemčiji.

  • Igor Mekina

    11. 11. 2013  |  Družba

    Britanski obveščevalci vdrli v OPEC

    Britanski vladni urad za komunikacije (GCHQ) je, kot kažejo zadnja poročila medijev, predvsem nemškega Spiegla, ki so nastala na osnovi dokumentov žvižgača Edwarda Snowdena, postavile lažne spletne strani znanega portala LinkedIn, ki služi za poslovno komunikacijo, da bi na ta način uspela vdreti v računalnike pomembnih poslovnežev in oseb zaposlenih v podjetjih in organizacijah, ki so bile cilj 'obveščevalne obdelave' britanskih obveščevalcev.

  • Igor Mekina

    9. 11. 2013, 08:45  |  Svet

    Google izključil Obamo

    Prisluškovalna afera, ki jo je odkril Edward Snowden je že privedla do nekaterih resnih premikov na področju sodobnih komunikacij, pa tudi mednarodnih odzivov. Po eni strani države BRICS že pripravljajo izgradnjo lastnega optičnega omrežja ki bo potekalo izven ozemlja ZDA, hkrati pa sta Nemčija in Brazilija v četrtek nastopile skupaj tudi v generalni skupščini Združenih narodov, kjer sta predstavili osnutek resolucije, ki poziva k spoštovanju zasebnosti spletnih komunikacij. Državi sta poudarili, da je zasebnost ključna pravica človeka in steber demokracij. Dokument poziva k zaščiti pravice do zasebnosti v spletnih komunikacijah, ki je ključna za zaščito svobode izražanja. Predlog resolucije poziva h koncu nadzorovanja in zbiranja osebnih podatkov s strani vlad. "Zasebnost je bistvena pri zaščiti posameznikov pred zlorabo pomoči," je izpostavil brazilski veleposlanik pri OZN Antonio de Aguiar Patriota.

  • Igor Mekina

    7. 11. 2013  |  Svet

    Prisluškovalni centri okoli Slovenije

    Britanski časnik The Independent po razkritju ameriškega vohunjenja v Berlinu in Frankfurtu ter še 17 drugih lokacijah obveščevalnih centrov v Evropi poroča še o ameriških vohunskih gnezdih v več drugih državah. Vohunski centri, ki delujejo v okviru ameriških veleposlaništev, naj bi tako bili v vseh sosedah Slovenije – konkretno v Zagrebu, na Dunaju, v Budimpešti in v Rimu, ne pa tudi v Ljubljani.

  • Igor Mekina

    6. 11. 2013, 10:30  |  Družba

    Veleposlaništva kot vohunski centri

    Odkritja Edwarda Snowdena so tokrat poskrbela za novo ohladitev med Nemčijo in Veliko Britanijo – po poročanju Independenta namreč britansko veleposlaništvo s posebnimi elektronskimi napravami, skritimi v majhnem »šotoru« na vrhu veleposlaništva, vohuni za pomembnimi informacijami v okolici bližnjega parlamenta (Bundestaga) ter urada nemške kanclerke Angele Merkel.

  • Igor Mekina

    6. 11. 2013  |  Svet

    Socialist na čelu New Yorka

    Potem ko je Bill di Blasio zmagal na primarnih demokratskih volitvah, se mu je posrečilo tudi to, kar so mu napovedovale javnomnenjske ankete – zmagal je tudi na volitvah za župana New Yorka. Premagal je republikanskega kandidata Josepha Lhoto, pred njim pa še celo vrsto drugih kandidatov iz republikanskega in demokratskega tabora. 'Veliko jabolko' je tako prvič po 20 letih znova dobilo demokratskega župana, ki je za povrh še izrazito socialističnih prepričanj in se zavzema za spremembe v korist najbolj šibkih.

  • Igor Mekina

    1. 11. 2013  |  Svet

    Suženjsko delo ob pomoči mafije

    Po pravkar razkritem načrtu japonske vlade japonsko podjetje TEPCO ('Tokyo Electric Power Co.), upravitelj poškodovane jedrske centrale v Fukušimi, ne bi smelo voditi procesa razgradnje jedrskih reaktorjev. Nadzor naj bi prevzela neodvisna agencija, nad katero bo imela vlada samo posreden nadzor. To je bistvo predloga, ki ga bo kmalu obravnavala japonska vlada pod vodstvom stranke LDP in premierja Šinza Abeja.

  • Igor Mekina

    1. 11. 2013  |  Svet

    Kemični potencial pod kontrolo

    Delo mednarodnih inšpektorjev, ki v Siriji uničujejo kemijsko orožje, je doseglo pomembno prelomnico – inšpektorji so namreč sporočili, da je Sirija uničila vso opremo za proizvodnjo kemijskega orožja na vseh prijavljenih mestih. Gre za pomemben korak pri »funkcionalni destrukciji« kemičnega potenciala v Siriji. Kemično orožje v Siriji zato od tega trenutka naprej več ni operativno. Inšpektorji so pri tem obiskali 21 od 23 krajev za proizvodnjo kemičnih substanc in 39 od 41 obratov za proizvodnjo kemičnega orožja, oprema na teh mestih pa je bila pod njihovim nadzorom uničena in razstavljena.

  • Igor Mekina

    29. 10. 2013  |  Družba

    Umrl je Aleksandar Tijanić

    V Beogradu je umrl Aleksandar Tijanić, novinar, direktor Radio televizije Srbije, direktor dveh najuspešnejših zasebnih televizij v Srbiji, v času demokratičnih sprememb ob koncu osemdesetih let prejšnjega stoletja pa tudi komentator in kolumnist Mladine. Štiriinšestdesetletnega Aleksandra Tijanića je obšla slabost pred zgradbo na Novem Beogradu, v kateri je živel, pomoč zdravnikov pa je bila žal prepozna, ker ga je najverjetneje izdalo srce.

  • Igor Mekina

    27. 10. 2013, 08:00  |  Svet

    BRICS gradi novo internetno omrežje

    Ameriška prisluškovalna afera se še vedno ni umirila. Nasprotno, samo dan pred velikimi demonstracijami zoper prisluškovanje pod geslom »Nehajte nas nadzorovati«, na katere iz azila v Rusiji državljane poziva celo Edward Snowden, se vrstijo nova in nova razkritja. Guardian je tako pobjavil, da so ZDA prisluškovale in spremljale kar 35 svetovnih voditeljev. Ob tem je NSA vohunila tudi za nemško predsednico vlade Angelo Merkel, francoskimi politiki, dvema mehiškima predsednikoma in italijanskimi vodilnimi politiki, slednje tudi ob sodelovanju z britansko obveščevalno službo. Angela Merkel je prisluškovanje svojemu telefonu že označila kot »kršitev zaupanja« ter za »nesprejemljivo« dejavnost, protestirali pa so tudi italijanski in francoski politiki.

  • Igor Mekina

    26. 10. 2013  |  Svet

    Enajsti september med akademiki

    Dogodki enajstega septembra 2001, ki so bili uvod v »vojno proti terorizmu« in usodno vplivali na velike spremembe v vsem svetu še vedno sprožajo številne razprave. Dokumentarni film z naslovom »Enajsti september v Akademiji« je vsa odprta vprašanja združil v prepričljivo pripoved, ki nazorno razkriva vse nelogičnosti »uradne« preiskave o omenjenih dogodkih. Film, ki je tudi zmagovalec univerzitetnega filmskega festivala v Torontu in prihaja konec oktobra v kinodvorane, je verjetno prvi, ki na velikem platnu prepričljivo razkriva verjetno enega od največjih »tabujev« našega časa.