Uredništvo

  • Uredništvo

    15. 5. 2022  |  Politika

    SDS je spet opozicijska stranka

    "Četudi gre za SDS, ključno vladno stranko zadnjih dveh let, proti kateri so se na volitvah, v bistvu pa na referendumu o zapuščini vladavine Janeza Janše, množično izrekli volivci, je treba dogajanje na konstitutivni seji državnega zbora že ocenjevati skozi vatle presojanja razmerij med pozicijo in opozicijo, kjer je zadnja v strukturno podrejenem položaju."

  • Uredništvo

    15. 5. 2022  |  Politika

    »Kulture ne moreš zgraditi en meter, tako kot ceste«

    "V politični odgovornosti je kleč. In odgovorni politiki. Vse predolgo se Ministrstvo za kulturo pretvarja, da so kultura in umetnost, dediščina in družbena (pod)zavest objektivne, merljive kategorije. Da lahko kulture zgradiš en meter, tako kot ceste; ali po komadu, osemkolesnik na osemkolesnik. Ne gre. Odločiti se je treba in vložiti zaupanje in potem zaupati in potem analizirati, znova premisliti in se znova odločiti. In za to odločitvijo stati. Javno, politično, odgovorno. Je na našem področju najbolj demokratičen pristop razsvetljeni absolutizem?"

  • Uredništvo

    16. 5. 2022  |  Svet

    Zelenski: »Naš pogum navdušuje svet, naša glasba osvaja Evropo«

    Tekmovanje za Pesem Evrovizije 2023 bo gostila letošnja zmagovalka, Ukrajina. Predsednik Zelenski je obljubil, da bo Evrovizija prihodnje leto potekala v Mariupolju. "Zahvaljujem se orkestru Kalush za to zmago in vsem, ki ste nam dali svoje glasove. Prepričan sem, da zvok zmage v boju s sovražnikom ni daleč. Slava Ukrajini,' je dejal Zelenski.

  • Uredništvo

    16. 5. 2022  |  Kultura

    »Ker ljubezen ne pozna meja«

    V Vetrinjskem dvoru Maribor bo v sredo, 18. maja ob 20. uri potekal pesniško-pogovorni večer, kjer bo Tom Veber predstavil svojo novo pesniško zbirko Do tu sega gozd. Slednja je pravkar izšla pri založbi ŠKUC, v zbirki Lambda. Pogovor bo vodila Špela Setničar, dogajanje pa bo posprestril nastop Patricije Škof.

  • Uredništvo

    15. 5. 2022  |  Politika

    »Ko SDS napove, da bo konstruktivna opozicija, se je treba bati najhujšega«

    "Pričakoval sem zelo strogo opozicijo. Ko SDS napove, da bo konstruktivna opozicija, se je treba bati najhujšega. To je bil znak, da bodo šli na rob. A pravico, da vložijo svoje zakone, imajo, državni zbor jih mora obravnavati. Nova koalicija pa ima zadostno večino, da jih lahko zavrne. Nova koalicija se bo morala ukvarjati vsaj eno leto, verjetno pa še več, da odpravi najbolj škodljive stvari Janševe vlade. Zdaj je konec plesa, sledi mučni pohod skozi institucije in delo."

  • Uredništvo

    15. 5. 2022  |  Družba

    »Njim sploh ni treba zmagati, da delajo stvari kot zmagovalci«

    "Njim sploh ni treba zmagati, da delajo stvari kot zmagovalci. Slavko Kmetič in njegovih dvajset borcev v programskem svetu nacionalke se res obnašajo, kot da so zmagali na volitvah. Oni kot zmagovalci zdaj sestankujejo in vodstvo z gospo Rebernikovo na čelu izvršuje njihove zahteve. Ukinja oddaje, odstavi Marcela Štefančiča in za nedoločen čas izbriše s programa Studio City, zaposluje nove novinarje, pripravlja dvojni informativni program nazorsko ločenih skupin in v posmeh vsem na dan zmage pripravi neke vrste pregled zapuščine Studia City. Nekaj posnetkov s samega začetka, ki jih povezuje Marko Milenkovič. Pred tem pregledom pa Jadranka Rebernik cenzurira oddajo Tednik in iz nje leti prispevek o taistem Studiu City."

  • Uredništvo

    14. 5. 2022  |  Politika

    »Hrvaški vstop v schengenski prostor je v interesu Slovenije«

    "Naš vstop v schengen nima zveze z odprtim mejnim vprašanjem med državama, prav tako ne z arbitražnim postopkom. Prepričan sem, da je hrvaški vstop v schengenski prostor v interesu Slovenije. S Slovenijo imamo odlične odnose, razen tega problema meje, ki je posledica razpada bivše države."

  • Uredništvo

    14. 5. 2022  |  Politika

    Kakšno ceno smo pripravljeni plačati za Putinovo glavo?

    "Prišel je čas, ko se moramo resno vprašati, kakšno ceno smo pripravljeni plačati za 'Putinovo glavo'. Če bomo nadaljevali tako, kot se danes lotevamo situacije v Ukrajini, bo evropsko gospodarstvo končalo v stagflaciji, z dolgotrajno recesijo, izgubo delovnih mest in blaginje Evropejcev. In prav nobenega zagotovila ni, da bomo, ko bomo to ceno plačali, 'Putinovo glavo' tudi dobili. In da ne bomo dobili evropskega Afganistana v Ukrajini."

  • Uredništvo

    13. 5. 2022  |  Kultura

    Peta obletnica Švicarije

    V sobota, 14. maja bo ob peti obletnici MGLC Švicarije potekal pester kulturni program. Med 10. in 18. uro bodo odprti umetniški ateljeji, potekale bodo ustvarjalne delavnice, koncert in piknik.

  • Uredništvo

    12. 5. 2022  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: VELIKI FINALE SDS

    Jutri izide nova Mladina! Fotografijo na naslovnici je na kongresu stranke SDS zakrivil Borut Krajnc, oblikovanje pa Ivian Kan Mujezinović. Več o tem, kako se želi SDS s kadrovanjem sebi zvestih kljub porazu na volitvah dolgoročno usidrati v vseh državnih institucijah, preberite v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 13. maja, dalje. #Mladina19

  • STA

    12. 5. 2022  |  Politika

    Janševa vlada za direktorja javne agencije za raziskovalno dejavnost imenovala Mitjo Lainščaka

    Vlada je na sredini seji izdala odločbo o imenovanju Mitje Lainščaka za direktorja Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) za mandatno dobo petih let, in sicer od 13. maja do 12. maja 2027. Na isti seji je prav tako imenovala člane upravnega odbora javnega raziskovalnega zavoda Rudolfovo, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

  • Uredništvo

    12. 5. 2022  |  Politika

    Ko zmagujejo tisti, ki moč svoje politične ideologije črpajo iz revizionizma

    "Zdaj lahko na primerih Hrvaške, Madžarske, Slovaške in do neke mere tudi Slovenije vidimo, kaj pomeni, ko zmagujejo tisti, ki moč svoje politične ideologije črpajo iz revizionizma. Putin je agresijo začel z zgodbo o 'denacifikaciji' Ukrajine, čeprav se je vedelo, da je to pretveza: to je tisto, na kar je v devetdesetih plesal Miloševićev ansambel in v veliki meri preslepil del mednarodne javnosti, zlasti evropsko levico, ki je slovensko, hrvaško in pozneje bosansko osamosvojitev označila za nacionalistično, medtem ko so njega imeli za socialista. Pri teh stvareh vsak verjame tisto, kar želi verjeti: v vojnah je angažiranje mednarodne skupnosti odvisno od stopnje žrtvovanja udobja njenih elit." 

  • Uredništvo

    12. 5. 2022  |  Kultura

    Antimilitaristično in antitotalitaristično gibanje

    "Mislim, da je bil nadrealizem izrazito politično gibanje, oblikovalo se je po prvi svetovni vojni in obstajalo med obema vojnama, v obdobju razcveta novega nacionalizma. Šlo je za zelo antimilitaristično in antitotalitaristično gibanje. Logike sanj, halucinacij in nezavednega kot metodologije niso uporabljali zato, da bi pobegnili v drug svet, temveč kot način razumevanja sedanjosti, o kateri je bilo tedaj verjetno težko razmišljati ali jo tematizirati. Danes na neki način živimo v podobnem svetu – ne mislim le na trenutno vojno in pandemijo, pomislimo še na škodljive voditelje, kot sta Trump in Bolsonaro ter vzpon radikalne desnice. Zlasti med izolacijo v času pandemije so številni umetniki morda našli uteho v uporabi introspektivnih orodij, da bi tako govorili o sedanjosti."

  • Uredništvo

    11. 5. 2022  |  Kultura

    Skupnost, ki jo je uničil kapitalizem, razdelil rasizem in ubilo industrijsko izkoriščanje

    V Gledališču Glej v Ljubljani bo 12. maja ob 20. uri premiera dokumentarnega performansa Southwind Marka Požlepa, Maxima Berthouja in Davisa Freemana, ki "nas ponese v srce skupnosti, ki jo je uničil kapitalizem in razdelil rasizem". "In ubilo industrijsko izkoriščanje. Če ste kadarkoli želeli razumeti, kako se je Ameriki zgodil Trump. In zakaj populizem deluje," so zapisali v Gleju.

  • Uredništvo

    11. 5. 2022  |  Svet

    Nekdanja veleposlanica: »Ukrajina nikoli ni imela problema s svojo identiteto, kot ga ima Rusija«

    "Do zločina, ki se dogaja danes, je po eni strani pripeljalo spoznanje v Kremlju, da gre Ukrajina svojo pot. Po drugi pa to, da Rusija in Putin nikoli nista bila zares kaznovana, sankcionirana za svoja dejanja – v sami Rusiji na področju človekovih pravic, svobode medijev, v Čečeniji, Gruziji, Donbasu, na Krimu. Skup popuščanj zahodnega sveta na eni strani in na drugi ukrajinska sprememba v družbi, ki je mogoče Rusi niti ne razumejo."

  • Uredništvo

    11. 5. 2022  |  Kultura

    »Vedno, kadar se izpostaviš, si nakoplješ cel kup novih sovražnikov«

    "Vedno, kadar se izpostaviš, si nakoplješ cel kup novih sovražnikov (smeh). Izpostaviš se z idejo, da se boriš za pravo stvar. Niti ne za podpornike. Naletiš na cel kup ljudi, ki se jim prava stvar zdi malo bolj drugačna kot tebi. In kar naenkrat so skregani s teboj. Mislim, da se ne splača, da se izpostavljaš, ampak po drugi strani se moraš. Če se ne nihče ne bo, bo stanje nespremenjeno."

  • Uredništvo

    10. 5. 2022  |  Politika

    Nocoj ponovno v Marcelovi družbi

    Po tem, ko je včerajšnja spletna oddaja Studio 9. maj z Marcelom Štefančičem v manj kot 12 urah presegla 100.000 ogledov, boste lahko nocoj ponovno v njegovi družbi. V ljubljanski Cukrarni ga bo namreč v okviru pogovorov Dobra družba gostil Vuk Ćosić, internetni veteran, klasik internetne umetnosti, heker idej, digitalni strateg, predavatelj, pisec in aktivist, eden od zaslužnih za vidnost petkovih protivladnih protestov, četudi se nerad javno izpostavlja ali si za to pripisuje zasluge. Nocojšnji pogovor je podnaslovljen Simptom česa je Studio City.

  • Uredništvo

    10. 5. 2022  |  Politika

    Ste zamudili Marcelovo oddajo? 

  • Uredništvo

    9. 5. 2022  |  Politika

    FOTO + VIDEO: Marcelovi gledalci in podporniki pred gledališčem

    Ogled oddaje Marcela Štefančiča je bil 9. maja mogoč tudi prek velikega platna pred Slovenskim mladinskim gledališčem (SMG). Vstopnice za Studio 9. maj so bile razprodane, oddajo pa so si tisoči lahko ogledali prek različnih kanalov prek spleta in družbenih omrežij (predvajanje smo omogočili tudi na spletni Mladini). 

  • Uredništvo

    9. 5. 2022  |  Politika

    »Janša je iz Štefančiča naredil spomenik antijanšizmu«

    "Ni čisto jasno, kaj je Janez Janša mislil, da bo dosegel z odstranitvijo Marcela Štefančiča iz Studia City. A gotovo ni mislil, da bo dosegel to, kar je dosegel. Torej zgradil spomenik antijanšizmu. Če bi namreč vedel, kaj bo naredil z nepodaljšanjem pogodbe Štefančiču, bi stvar prav gotovo pustil pri miru. Pustil bi jo takšno, kot je. Oziroma kot je bila. Kar kaže, da se je zmotil še enkrat. Najprej pri Robertu Golobu. Ko ga je z odstranitvijo iz Gen-I sam naredil za zmagovalca volitev. Enako pri Štefančiču. Sam je naredil potezo, ki je podrla stolp iz kock. In pokopala Janšev načrt."

  • Uredništvo

    9. 5. 2022  |  Družba

    »Elektrika je prepoceni, to smo vedeli že pred desetletji«

    "Že pred vojno v Ukrajini in zadnjimi podražitvami smo energetiki opozarjali, da je vsa energija prepoceni. Predvsem je prepoceni elektrika, to smo vedeli že v času mojega študija, pred desetletji. Sam sem v družbi zaznal premalo aktivnosti, s katerimi bi se spodbujalo ljudi, naj ugašajo luči ali zmanjšajo temperaturo v stanovanju. In če je energija poceni, bomo ljudi težje prepričali, naj z njo varčujejo. Takoj ko so začele cene energije rasti, so ljudje ugotovili, da gre za nekaj, kar ima vrednost in v kar je vredno investirati. Naj gre za boljšo toplotno izolacijo hiš, večjo energetsko učinkovitost ogrevanja ali razsvetljave. Včasih je nekoga, ki ima rad razsvetljene prostore, težko prepričati, naj ugasne kakšno luč, ali pa zamenja žarnice z bolj energetsko učinkovitimi. Niso vsi koraki preprosti, a vsekakor je zmanjševanje splošne porabe energije korak v pravi smeri. Moramo se zavedati, da vsaka megavatna ura porabljene električne energije naravi povzroči škodo."

  • Uredništvo

    9. 5. 2022  |  Kultura

    Dobrodelni koncert za žrtve vojne v Ukrajini

    Dobrodelni koncert Rumena podmornica bo 12. maja ob 19. uri v ljubljanski Cvetličarni, na katerem bodo nastopili: Help! A Beatles Tribute, Prismojeni profesorji bluesa, Nubira, Ana Kalan ter zmagovalci natečaja. Zbrani denar bo v celoti namenjen za humanitarno pomoč prizadetim v vojni v Ukrajini, ki bo dostavljen štirim slovenskim humanitarnim organizacijam za pomoč žrtvam te vojne. 

  • Uredništvo

    9. 5. 2022  |  Politika

    »Janša nikoli ne bo razumel medijev. Razume le propagandiste.«

    "Janez ni razumel, ne razume in nikoli ne bo razumel medijev. Razume le propagandiste. Propagandne oddelke, vodje marketingov in zveste akviziterje na terenu. Vsi zvesti mediji, ki v orbiti krožijo okoli njega, so navadni marketinški letaki, slabo narejene propagandne oddaje in amatersko vodeni pogovori. Vse pa druži skupni imenovalec stalnega žaljenja, blatenja, napadanja in tožarjenja političnih nasprotnikov. So ves čas pri roki, ko je treba napadati posameznike, institucije, medije ali novinarje in voditelje. Marcel je bil in bo za njih tarča, ob kateri jim mora biti malo nerodno. Nerodno, če ga odstavljajo in pišejo simbolne obtožnice posamezniki, ki vsi skupaj niso prebrali toliko knjig, kot jih je Marcel napisal."

  • Uredništvo

    9. 5. 2022  |  Politika

    »Koncept državnika je problematičen, ker vzgaja državljane za prepoznanje kulta osebnosti«

    "Na desnem političnem polu so hierarhije pomembne, s tem ko politik v tem svetu simbolov napreduje v državnika, prestopa prag ljudskega oboževanja. Korošec je bil eden od mnogih akterjev oblikovanja prve Jugoslavije, leta 1927 pa se je odmevno odpravil na obisk v Sofijo, pri čemer niti politični niti splošni javnosti ni bilo pojasnjeno, ali je šlo za državniški obisk. Je pomembno, da mu zato rečemo državnik? Ali drugače, je pomembno, da tako rečemo Janši, ki je bil eden od mnogih akterjev državne osamosvojitve, pred kratkim pa se je odmevno odpravil v Kijev, pri čemer niti politični niti splošni javnosti ni bilo pojasnjeno, za kakšen obisk je šlo in v čigavem imenu?"

  • Uredništvo

    9. 5. 2022  |  Kultura

    FOTOGALERIJA: Ta vojna ni naša!

    Na razstavi spremljamo zgodbe beguncev, kot so jih skozi svoj objektiv zabeležili nekateri takratni fotografi tednika Mladina: Diego A. Gomez, Borut Krajnc, Barbara Čeferin in Jože Suhadolnik.

  • Uredništvo

    8. 5. 2022  |  Politika

    V ŽIVO: Dan zmage z Marcelom

  • Uredništvo

    6. 5. 2022  |  Politika

    Marcelova vrnitev. Ista ura, drug kanal. V živo. 

    "Spoštovani gospod predsednik, gospoda nadškofa. Obljubili smo, da se 9. maja, na Dan zmage, vrnemo in vrnili se bomo - v ponedeljek ista ura, en drug kanal. V živo," so zapisali v Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) in dodali, da bodo v ponedeljek, 9, maja, na Dan zmage, gostili nedavno odstavljenega voditelja oddaje Studio City Marcela Štefančiča, njegove zaenkrat še skrivnostne goste, kolumniste, predvsem pa duh oddaje, ki utripa in diha s sedanjostjo, pogled pa upira v prihodnost.

  • Uredništvo

    8. 5. 2022  |  Družba

    »Janšev poraz je še toliko bolj vnebovpijoč, ker so imeli zares vse možnosti«

    "Točno to, ja. In to spoznanje, se mi zdi, nam je pri ljudeh uspelo vzdramiti in temu črnemu scenariju smo se uspeli izogniti. A mislim, da ne tako samoumevno zmagovito, kot se mogoče zdi. Četudi je bil volilni rezultat jasen, bi bil lahko tudi drugačen, če bi si vlada nekaj mesecev prej uspela RTVS popolnoma pokoriti in če tudi sateliti SDS ne bi imeli tako bogate zgodovine korupcije. K sreči se to ni zgodilo in Janšev poraz je bil ogromen, četudi desni mediji uslužno govorijo le o porazu Alenke Bratušek in Šarca. Janšev poraz je še toliko bolj vnebovpijoč, ker so imeli zares vse možnosti: svojo medijsko mašinerijo, privilegirano nalogo predsedovanja EU, ukrepe zaradi covida, pod katere se je dalo skriti marsikaj drugega, evropski denar za okrevanje, deljenje bombončkov ... Priložnost je bila optimalna, pa kljub temu niso uspeli."

  • Uredništvo

    8. 5. 2022  |  Družba

    »RTV so preobrazili v orožje za propagandni predvolilni boj, zdaj poskušajo požgati mostove«

    "To vodstvo (RTV) je izgubilo volitve. To hišo, javno RTV, so preobrazili v orožje za propagandni predvolilni boj, zdaj pa mahajo z repom in poskušajo požgati mostove. Da ukineš oddajo, ki ima takšen rating, je verjetno tudi poslovna napaka. Kaže pa tudi na dobro metaforo Slovenije – da lahko človek, kot je ta ženska (op. a. Jadranka Rebernik), ukine oddajo? Jaz sem 24 let vodil oddajo in nisem niti enkrat manjkal, tudi z vročino sem hodil vmes ležat za 10 minut, da so me spravili k sebi, potem pa sem šel oddelat naslednji intervju."

  • Uredništvo

    7. 5. 2022  |  Politika

    »Bolj ljudstvo Janšo zavrača, bolj je motiviran«

    "Čeprav volitve Janeza Janšo, razen tistih leta 2004, konsistentno odnašajo, Janez Janša ostaja. Janša ni kot Trump, da bi se na stara leta posvetil golfu. Še če bo v opoziciji spet več pisal knjige, bodo te polne predlogov, kako ljubiti domovino na en in edini pravilen način. Bolj ljudstvo Janšo zavrača, bolj je motiviran, da ga prepriča, da je vreden ljubezni, kakršne je bil nazadnje deležen leta 1988. Janša v opoziciji je vsaj tako nevaren kot na poziciji. Opozicija je njegovo naravno stanje, senčno mesto, na katero zgodovinsko in izkustveno sodi in kjer se počuti doma. Tam ni preživel le 23 let od 31 let slovenske samostojnosti, tam je preživel formativno obdobje, v katerem je napredoval od Titovega mladinca prek političnega disidenta in zapornika do ministra za obrambo v času vojne. Kako zelo je rušiteljstvo opozicije ponotranjil, kaže prav na poziciji, kjer možnost graditeljskega državniškega delovanja vsakič zamenja za punt proti le njemu vidnemu sovražniku. Kjer ga ni, si ga izmisli: globoka država, kulturni marksizem."