Uredništvo

  • Uredništvo

    8. 5. 2022  |  Družba

    »Janšev poraz je še toliko bolj vnebovpijoč, ker so imeli zares vse možnosti«

    "Točno to, ja. In to spoznanje, se mi zdi, nam je pri ljudeh uspelo vzdramiti in temu črnemu scenariju smo se uspeli izogniti. A mislim, da ne tako samoumevno zmagovito, kot se mogoče zdi. Četudi je bil volilni rezultat jasen, bi bil lahko tudi drugačen, če bi si vlada nekaj mesecev prej uspela RTVS popolnoma pokoriti in če tudi sateliti SDS ne bi imeli tako bogate zgodovine korupcije. K sreči se to ni zgodilo in Janšev poraz je bil ogromen, četudi desni mediji uslužno govorijo le o porazu Alenke Bratušek in Šarca. Janšev poraz je še toliko bolj vnebovpijoč, ker so imeli zares vse možnosti: svojo medijsko mašinerijo, privilegirano nalogo predsedovanja EU, ukrepe zaradi covida, pod katere se je dalo skriti marsikaj drugega, evropski denar za okrevanje, deljenje bombončkov ... Priložnost je bila optimalna, pa kljub temu niso uspeli."

  • Uredništvo

    8. 5. 2022  |  Družba

    »RTV so preobrazili v orožje za propagandni predvolilni boj, zdaj poskušajo požgati mostove«

    "To vodstvo (RTV) je izgubilo volitve. To hišo, javno RTV, so preobrazili v orožje za propagandni predvolilni boj, zdaj pa mahajo z repom in poskušajo požgati mostove. Da ukineš oddajo, ki ima takšen rating, je verjetno tudi poslovna napaka. Kaže pa tudi na dobro metaforo Slovenije – da lahko človek, kot je ta ženska (op. a. Jadranka Rebernik), ukine oddajo? Jaz sem 24 let vodil oddajo in nisem niti enkrat manjkal, tudi z vročino sem hodil vmes ležat za 10 minut, da so me spravili k sebi, potem pa sem šel oddelat naslednji intervju."

  • Uredništvo

    7. 5. 2022  |  Politika

    »Bolj ljudstvo Janšo zavrača, bolj je motiviran«

    "Čeprav volitve Janeza Janšo, razen tistih leta 2004, konsistentno odnašajo, Janez Janša ostaja. Janša ni kot Trump, da bi se na stara leta posvetil golfu. Še če bo v opoziciji spet več pisal knjige, bodo te polne predlogov, kako ljubiti domovino na en in edini pravilen način. Bolj ljudstvo Janšo zavrača, bolj je motiviran, da ga prepriča, da je vreden ljubezni, kakršne je bil nazadnje deležen leta 1988. Janša v opoziciji je vsaj tako nevaren kot na poziciji. Opozicija je njegovo naravno stanje, senčno mesto, na katero zgodovinsko in izkustveno sodi in kjer se počuti doma. Tam ni preživel le 23 let od 31 let slovenske samostojnosti, tam je preživel formativno obdobje, v katerem je napredoval od Titovega mladinca prek političnega disidenta in zapornika do ministra za obrambo v času vojne. Kako zelo je rušiteljstvo opozicije ponotranjil, kaže prav na poziciji, kjer možnost graditeljskega državniškega delovanja vsakič zamenja za punt proti le njemu vidnemu sovražniku. Kjer ga ni, si ga izmisli: globoka država, kulturni marksizem."

  • Uredništvo

    7. 5. 2022  |  Politika

    Bo prelomu na volitvah sledila tudi prelomna vsebina?

    "Že zdaj je namreč jasno, da bodo po aprilskih volitvah sledile tudi konkretne spremembe v strankarski areni. V stranki Gibanje Svoboda so napovedali utrjevanje sredine s povezovanjem s strankami koalicije KUL, ki se jim ni uspelo uvrstiti v državni zbor. Če bo proces utrjevanja sredine dokončan, bi lahko projekt tretjega, se pravi liberalnega bloka med levico in desnico po dveh desetletjih znova postal prevladujoč. In v tem kontekstu bodo morali mnogi, še zlasti pa v SD, dobro premisliti, kako bodo krmarili med ideološko jasno profilirano in politično spretno Levico ter močnim akterjem na sredini."

  • Uredništvo

    7. 5. 2022  |  Družba

    Vojna in mir v Evropi

    Na spletni platformi Zoom bo 9. maja ob 11. uri potekal spletni pogovor Vlaste Jalušič, politiloginje z Mirovnega inštituta, z bolgarskim politilogom Ivanom Krastevom, enim najpomembnejših evropskih javnih intelektualcev. Pogovor bo v angleškem jeziku.

  • Uredništvo

    6. 5. 2022  |  Kultura

    Kam so šli?

    Danes ob 19. uri bo v Galeriji Fotografija v Ljubljani odprtje razstave z naslovom To ni naša vojna!, na kateri bodo na ogled fotografije, ki so jih ustvarili nekateri takratni fotografi Mladine. Gre za zgodbe pregnancev iz BiH v času postjugoslovanske vojne na Balkanu. 

  • Uredništvo

    5. 5. 2022  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: VSI SMO MARCEL!

    Jutri izide nova Mladina! Fotografijo na naslovnici je zakrivil Borut Krajnc, oblikovanje pa Damjan Ilić. Več o tem, kaj se bo spremenilo, če dopustimo, da politično nastavljeno vodstvo RTV Slovenija umakne voditelja informativne oddaje Studio City, preberite v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 6. maja, dalje. #Mladina18

  • Uredništvo

    5. 5. 2022  |  Politika

    Ustavno sodišče: »Vladni odloki o načinu ugotavljanja izpolnjevanja pogoja PCT so neustavni«

    Urad informacijskega pooblaščenca je na ustavno sodišče vložil zahtevo za oceno ustavnosti vladnih odlokov v zvezi z načinom ugotavljanja izpolnjevanja pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Ugotovilo je, da sta odloka "o načinu ugotavljanja izpolnjevanja pogojev prebolevnosti, cepljenosti in testiranja v zvezi z nalezljivo boleznijo COVID-19" in "o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19" neskladna z 2. odstavkom 38. člena ustave.

  • Uredništvo

    5. 5. 2022  |  Politika

    Vsi smo Marcel, vsi smo z Marcelom!

    Nastop Kombinatk pred stavbo RTV Slovenija v podporo Marcelu Štefančiču, odstavljenemu voditelju oddaje Studio City.

  • Uredništvo

    5. 5. 2022  |  Politika

    Mesec: »Ni vse v politiki odvisno od gole moči ali številk«

    "Ni vse v politiki odvisno od gole moči ali številk. Odvisno je tudi od tega, kakšno je zaupanje znotraj vlade, koliko je prostora za dialog … Prav s tega vidika pa je občutek po prvem dnevu koalicijskih usklajevanj zelo dober: pogovarjali smo se kot trije enakopravni partnerji, drug drugega smo poslušali, točk, na katerih še nismo prišli skupaj, nismo na silo zapirali."

  • Uredništvo

    5. 5. 2022  |  Kultura

    »Svoboda je v tem svetu precej draga«

    "Izkušnja pandemije je povzročila spremembo sodobne ideologije, da je svet povsem tekoč in da nam ni treba nikjer vzpostaviti svoje baze ter tam pognati korenin, saj nam tako ali tako absolutno pripada ves ta svet. Pandemija pa ne samo, da je znova vrnila meje, ki so bile precej razrahljane v zadnjih letih, dejansko so zdaj bili za prehajanje mej vzpostavljeni zelo zapleteni sistemi. Najbrž se je pri marsikom porajalo vprašanje, ali nam več kot to, da bi bil ves svet tako rekoč naš, dejansko pomeni bližina tistih, ki nas imajo najbolj radi, bližina bolnišnice, kjer te bodo razumeli … Vzpostavile so se neke povsem nove prioritete. Vse bolj se kaže, da so ekonomski pogoji, ki so del te kapitalistične matrice, v kateri je treba preživeti, zelo nepošteni. Precej preprosto je bilo ljudem praviti, da so svobodni, a je svoboda v tem svetu precej draga."

  • Uredništvo

    4. 5. 2022  |  Politika

    Kovač: »Če imate dva velika ponudnika, tržne konkurence pravzaprav ni«

    Ekonomist in Mladinin kolumnist dr. Bogomir Kovač je v včerajšnji informativni oddaji Odmevi na TV Slovenija komentiral regulacijo pogonskih goriv v Sloveniji. Dejal je, da imamo v naši državi deregulacijo cen od leta 2016 in da je bila to "stara želja trgovcev po sprostitvi cen". Predsednik Gibanja Svoboda in najverjetnejši mandatar nove vlade Robert Golob je namreč opozoril na neverjetno usklajenost cen pogonskih goriv pri trgovcih z naftnimi derivati. Kot je poudaril, so podražitve pod drobnogled vzeli tudi njihovi pravniki, v zadnjih podražitvah pa je opaziti "sume kartelnega dogovarjanja". Golob je dodal, da je v trenutku, ko trg ne deluje, kar se po njegovem mnenju dogaja v Sloveniji, "čas za pametno regulacijo".

  • Uredništvo

    4. 5. 2022  |  Politika

    »Problem Juliana Assangea ni samo ameriški ali britanski, ampak tudi slovenski«

    Danes ob 16. uri bo na Trgu republike potekal protest v podporo žvižgaču Julianu Assangeu. Slednjega, urednika in ustanovitelja WikiLeaksa, nameravajo britanske oblasti namreč izročiti ZDA, kjer mu nameravajo soditi zaradi izdajstva in vohunstva. Za razkritje ameriških vojnih zločinov mu grozi 175 let zapora, so zapisali v Protestni ljudski skupščini. 

  • Uredništvo

    3. 5. 2022  |  Politika

    »Na položaju ministra za šolstvo bi želeli končno nekoga, ki prihaja iz šolstva«

    "Mi bi si na položaju ministra za šolstvo želeli končno nekoga, ki prihaja iz šolstva. Ne zgolj kot predavatelj na kateri od fakultet, ampak kot nekdo, ki je v šolstvu deloval tudi kot menedžer, torej vodja ustanov, šol … Ki pozna delovanje sistema. Če že dopustimo, da pride na ta položaj človek, ki sistema ne pozna, naj se obda s sodelavci, ki ga. Na žalost je bila v zadnjih desetih letih to res bolj izjema kot pravilo, spomnim se samo ministrice Maje Makovec Brenčič, da je imela v svojem kabinetu ljudi, ki so se res spoznali na šolstvo. Prej in potem je bilo tega bore malo ali pa enostavno resor ni bil dovolj suvereno samostojen in je vodenje potekalo po nekih vzvodih iz ozadja. Načelna drža pomeni, da ko nekdo nekaj zahteva od tebe, kar je skregano z začrtano smerjo ali s strokovnim dostojanstvom tvojega resorja, je treba pač odstopiti. Ali pa dopustiti, kar se je dogajalo v zadnjih dveh letih, ko so resor vodile neznane silnice iz ozadja."

  • Uredništvo

    3. 5. 2022  |  Družba

    »Ne verjamem v presojanje žensk na podlagi tega, ali so ali niso feministke«

    "Feministka sem, pišem feministične eseje in govorim o feminističnih idejah – ko pišem leposlovje, pa sem umetnica, ustvarjalka. Ni mi všeč, da me opisujejo kot 'feministično pisateljico' – sem pisateljica in feministka, ne pa feministična pisateljica. Ne verjamem v presojanje žensk na podlagi tega, ali so ali niso feministke; pogosto jim svet ponuja premalo izbire."

  • Uredništvo

    4. 5. 2022  |  Kultura

    Če ne moreš nikomur zaupati – kako sploh živeti?

    V Kinodvoru bo danes, 4. maja ob 20.30 premiera prvenca Inventura scenarista in režiserja Darka Sinka. Gre za tragikomedijo o človeku, ki ugotovi, da so bile njegove predstave o lastnem življenju le iluzija. Pred projekcijo bodo na letnem vrtu kavarne ob 19.30 uri nastopili Teo Collori in Momento Cigano, po projekciji pa se bo predstavila filmska ekipa.

  • Uredništvo

    3. 5. 2022  |  Politika

    »Janša je postavil na noge političnega tekmeca, ki ga je odnesel iz vladne palače«

    "Paradoksalno: odhajajoči predsednik vlade Janez Janša je s politiko osvajanja vzvodov ekonomske moči postavil na noge političnega tekmeca, ki ga je odnesel iz vladne palače. Robert Golob je vedel, da se bo njegov mandat v družbi Gen-I iztekel. Na prehod v politiko se ni začel pripravljati novembra lani, temveč precej prej. Del kadrov za stranko, ki je bila postavljena v zelo kratkem času, bi lahko nabral tudi s spremljanjem, kdo od sposobnih direktorjev za odhajajočo koalicijo ni bil sprejemljiv. Nekaj je bilo tudi improvizacije. Spletna stran Gibanja Svoboda je začela delovati tik pred zdajci, stranka nima kapilarno razvejene terenske strukture, zaradi covida-19 je moral Golob taktiko zadnji teden prilagajati okoliščinam. A se je znašel."

  • Uredništvo

    3. 5. 2022  |  Kultura

    »Erotika je bila v socializmu kar priljubljena«

    "Takrat je bila erotika zelo priljubljena. Leta 1968 je bila seksualna revolucija. Zanimivo je, da je bila erotika prvič v jugoslovanskem filmu prav v BiH-u, v filmu Hanka Slavka Vorkapića. V glavni vlogi je igrala Vera Gregorič. Drugi erotični film je režiral Boško Kosanović, Majhne stvari. Erotika je bila kar priljubljena. Ljudje so kupovali slike."

  • Uredništvo

    2. 5. 2022  |  Politika

    Dosežen dogovor z Marcelom Štefančičem

    Alenka Kotnik, urednica Studia City, informativno-pogovorne tedenske oddaje na TV Slovenija, je danes v sporočilu medijem zapisala, da sta z voditeljem Marcelom Štefančičem, sicer novinarjem Mladine, sklenila dogovor, da bo do ureditve razmerij na RTV Slovenija oziroma "največ tri mesece" oddajo vodil brezplačno. 

  • Uredništvo

    2. 5. 2022  |  Politika

    To je najpomembnejša lekcija teh volitev

    "Dveletni odpor državljanov in nevladnih organizacij je pokazal, da se demokracija ustvarja sama od sebe, iz svojih temeljev in da sploh ne potrebuje poprejšnjih zakonov, ko naj bi s strani oblasti in institucij pokazali, kako naj delujejo. To je najpomembnejša lekcija teh volitev. Spoštovanje pravil sploh ni ovira za neposredno demokracijo, proces teče gladko, komunikacija poteka brez prekinitev. Neposredna demokracija, strašilo za neoliberalizem, prinaša očitne koristi državljanom, hkrati pa ne ogroža strukture volilne, parlamentarne demokracije, konflikta tu sploh ni. Predlog zakona je postal običajna praksa, tu ni sledu nasilja. Nasprotno, neposredna demokracija je prinesla splošno olajšanje, veliko veselja in ... ples na ulicah. S pojavom svobodnih državljanov se je umetno ustvarjena 'generacijska težava' stopila in izkazalo se je, da se mladi in starejši razumejo veliko bolje, kot pa okoreli patriarhalni moški srednjih let razumejo katero koli generacijo razen njihove ozke skupine."

  • Uredništvo

    2. 5. 2022  |  Politika

    »Janša je človek, ki najbolj uživa v ruševinah«

    "Janša je človek, ki najbolj uživa v ruševinah. To je dokazal leta 1991, ko bi bila, če bi teritorialci izpolnili njegove ukaze [o napadih na vojašnice], v ruševinah gotovo vsaj Ljubljana, če ne vsa Slovenija. To je dokazal leta 1994, ko je pripravljal oborožen državni udar. To je dokazal leta 2012 s klicanjem trojke, ki bi za sabo pustila finančne ruševine, kar pogosto ni dosti boljše od dejanskih. Je treba še kaj dodati?"

  • Uredništvo

    1. 5. 2022  |  Politika

    Obljuba Roberta Goloba, da ne bo uporabljal Twitterja

    "Še ene stvari se lahko ob volitvah, ki smo jih pravkar doživeli, veselimo. To je obljuba Roberta Goloba, da ne bo uporabljal Twitterja. Zakaj je to pomembno? Družabni mediji, kot so twitter, instagram, facebook in tiktok, močno vplivajo na to, da se je spremenil odnos med ljudmi in voditelji. Tudi v demokratičnih državah je neposredno komuniciranje voditeljev z ljudstvom prek družabnih medijev pripeljalo do spremembe v logiki delovanja oblasti in do povečanja nevarnosti, da mesto oblasti strukturno ne bi ostalo prazno."

  • Uredništvo

    30. 4. 2022  |  Politika

    Zakaj se je zgodil Robert Golob 

    "Volilci so po izjemni politični polarizaciji pred tem ali po veliki krizi vedno iskali pribežališče v osebi, ki jim je dajala vtis kredibilnosti in kompetentnosti, da bo lahko bolj učinkovito vodila Slovenijo skozi turbulentne čase. Pravi razlogi za tovrstno migriranje volilnih glasov po mojem mnenju niso v taktičnem glasovanju, pač pa v tem, da obstoječa politična ponudba na levi sredini tovrstne kompetentne alternativne izbire ni dajala. Zato so volilci spet iskali nov obraz, obljubo bolj kompetentnega voditelja. Danes je to Robert Golob. Če bi volilci takšno kompetentno izbiro videli v obstoječih političnih voditeljih, bi pač 30 odstotkov glasov namenili enemu izmed njih in Robert Golob se jim ne bi mogel zgoditi. Robert Golob se je zgodil kot odziv na nezadovoljstvo z obstoječo politično ponudbo na levi sredini. Tako kot Janković ali Cerar v desetletju pred njim."

  • Uredništvo

    30. 4. 2022  |  Politika

    »Janša je Golobu skopal jamo in sam vanjo padel«

    "Janša še vedno misli, da je treba vsem, ki mislijo drugače ali ga celo kritizirajo, zapreti usta. Jim preprečiti, da bi javno povedali svoje mnenje. Na tem je temeljila logika njegovega nadziranja volilne kampanje. Ki je bila ne samo bizarna. Ampak je bila eden temeljnih razlogov, zakaj je izgubil volitve. V duhu te zablode je iz volilnih soočenj odstranil vse usposobljene novinarje. In si pripeljal Pirkoviča. Ki je Janšo ne samo medijsko blamiral, ampak tudi pokopal."

  • Uredništvo

    30. 4. 2022  |  Politika

    »Meni se obrača želodec, ko poslušam Boruta Pahorja«

    "Meni se obrača želodec, ko poslušam te direktorje in Boruta Pahorja, ki imajo želodec po tem, ko se je v Sloveniji končala, karikiram, ukrajinska vojna, pozivajo Zelenskega, naj se objema s Putinom. To je odvratno. Tukaj Levico predstavljati kot problem potem, ko smo imeli dve leti divjanja, neke hibridne državljanske vojne, radikalne delitve ..."

  • Uredništvo

    28. 4. 2022  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: NOVA VLADA

    Jutri izide nova Mladina! Fotografijo na naslovnici je zakrivil Borut Krajnc, oblikovanje pa Ivian Kan Mujezinović. Več o tem, kaj bo spremenila nova Golobova vlada, preberite v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 29. aprila, dalje. #Mladina17

  • Uredništvo

    28. 4. 2022  |  Politika

    »Ljudje si želijo reda in discipline, ne pa tudi davljenja«

    "Na prvem mestu so ljudje z glasovanjem za Gibanje Svoboda zagotovo izrekli odločen 'ne' SDS in Janezu Janši. Ljudje si želijo reda in discipline, ne pa tudi davljenja, ki ga je sedanja vlada izvajala od prvega dne svojega mandata na način, da je napadala vsakogar, ki je ni hvalil. Drugi razlog je, da so volivci v Golobu videli uspešnega poslovneža, torej nekoga, ki ne prihaja iz državne uprave ali akademskega sveta in je uspešen tako doma kot v svetu. Poleg tega pa je bil zadnjih deset dni precej suveren v nastopih, tudi duhovit, deloval je iskreno, spontano, medtem ko se je pri nekaterih predsednikih političnih strank videlo, da so njihovi odgovori skrbno dodelani in zato preveč preračunljivi."

  • Uredništvo

    28. 4. 2022  |  Politika

    »Demokratične volitve so za avtokrate preprosto prenevarno okolje«

    "Parlamentarne volitve v Sloveniji so učbeniški primer, zakaj si avtokrati skušajo podrediti medije, ukrotiti civilno družbo, osvojiti kapital in ljudstvo spreti s politiko delitev. Demokratične volitve v pogojih svobodne volje ljudstva, ki ima v sebi zakoreninjenega uporniško-svobodnjaškega duha, so za avtokrate preprosto prenevarno okolje – ker lahko na njih izgubijo. To se je zgodilo stranki SDS. Ljudje so se enostavno uprli vsemu, kar je počel Janez Janša."

  • Uredništvo

    28. 4. 2022  |  Kultura

    Razstava nominirancev in razglasitev zmagovalca Nagrade skupine OHO

    V Galeriji P74 v Ljubljani bo 5. maja ob 19. uri razglasitev zmagovalca Nagrade skupine OHO 2022 in otvoritev razstave nominirancev. Strokovna žirija v sestavi Lilijana Stepančič (kustosinja in kritičarka), Tomaž Furlan (sodobni umetnik, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Ljubljana) in Jaka Železnikar (sodobni umetnik, Moderna galerija, Ljubljana), je med 21 prijavami izbrala naslednje nominirance: Saro Bezovšek, Đejmi Hadrović, Danila Milovanovića in Špelo Škulj.

  • Uredništvo

    27. 4. 2022  |  Politika

    »Za Janeza Janšo je politika biznis, ne glede na ceno«

    "Za Janeza Janšo je politika biznis, ne glede na ceno. Ne gre za vprašanje ideologije, ki jo zgolj spretno izkoriščajo za svoje cilje ali za vzgibe po dobrodelnosti za državo, širšo družbo. Gre zgolj za vprašanje, kaj lahko ti biznismeni naredijo zase in za svoje najbližje. Uničujejo banke, podjetja in vse kar je v državni lasti. Sposobnosti kadrov, ki jih tja nameščajo se merijo s pripadnostjo in ubogljivostjo velikega vodje. Po modelu, ki ga niso sami izumili ugrabljajo državo, ko ljudem delijo cente. Temu sledi podreditev medijev, brutalen medijski linč konkurence in kupovanje miru z bombončki pri masah, da lahko na drugi strani absolutistično vladajo. Ker to je cilj tega poslovnega modela vladanja, v katerem je Janša na tej strani Alp pač najboljši."