Uredništvo

  • Uredništvo

    2. 4. 2022  |  Politika

    »Tisti, ki so ugrabili RTV, si dovolijo samovoljno odločati o tem, kdo je in kdo ni parlamentarna stranka«

    "Jaz bom začela s protestom in s tem, kar se dogaja na javni radioteleviziji, kar je nedopustno. Tisti, ki so ugrabili RTV, si dovolijo samovoljno odločati o tem, kdo je in kdo ni parlamentarna stranka in poleg vsega lažne podatke uporabljati kot alibi. To je prva stvar, druga stvar - predsednik programskega sveta RTV Gregorčič si dovoli govoriti o tem, komu je mesto v Državnem zboru in komu ni mesto v Državnem zboru. To je absolutno nedopustno, lahko pa rečem, da se z vsebino njegove izjave pravzaprav v celoti strinjam in res je SAB največja grožnja za vse, kar se danes dogaja - za neodvisnost medijev, za sodstvo, ki si ga podreja ta vlada, za orbanizacijo Madžarske … Zato je njegov napad na SAB, ki si ga je dovolil celo na drugi madžarski televiziji, za nas priznanje, ki pove, kako je treba glasovati 24. aprila, da temu naredimo konec."

  • Uredništvo

    1. 4. 2022  |  Mladina 13  |  Družba

    Moralna zmaga Igorja Ž. Žagarja

    Po letu in pol je upravno sodišče razsodilo v tožbi v. d. direktorja Pedagoškega inštituta Igorja Ž. Žagarja proti Vladi RS zaradi neizdaje soglasja ob njegovem imenovanju za direktorja Pedagoškega inštituta, četudi je edini izpolnjeval zakonske in razpisne pogoje. Upravno sodišče se je ob vložitvi tožbe sprva razglasilo za nepristojno in je želelo tožbo prepustiti delovnemu sodišču, Žagar se je pritožil, njegov primer pa je nato romal vse do vrhovnega sodišča. To je upravnemu sodišču naložilo odločanje v zadevi.

  • Uredništvo

    31. 3. 2022  |  Politika

    Kdo je najbolj prepričal na prvem soočenju?

    Agencija Ninamedia je po ponedeljkovem prvem soočenju predsednikov osmih najmočnejših političnih strank na POP TV naredila raziskavo o tem, kdo izmed predsednikov strank (Janeza Janšo je nadomeščal podpredsednik stranke SDS Aleš Hojs) je bil najbolj prepričljiv.

  • Uredništvo

    31. 3. 2022  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: OČISTIMO AVTOKRACIJO

    Jutri izide nova Mladina! Za oblikovanje naslovnice je poskrbel Damjan Ilić. Več o tem, kako očistiti avtokracijo, preberite v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 1. aprila, dalje. #Mladina13

  • Uredništvo

    31. 3. 2022  |  Družba

    Ko nič ne narediš, da bi ustavil vojno, narediš pa vse, da bi se ji prilagodil

    "Žal pa vsi, na varni strani vojne, ne razmišljajo izključno o pomoči begunkam iz Ukrajine ter njihovim otrokom in o njihovi varnosti, ampak se vedno znova, tudi iz najbolj nepričakovanih naslovov, slišijo razmišljanja o njihovi – uporabnosti. In pri tem sploh ne gre za eksces. Gre za premišljeno pozicijo v slogu Oskarja Schindlerja, ki je vojno in pogrom nad enim ljudstvom sprejel zgolj kot novo realnost, v kateri je primarno poskrbel za to, da je bilo vse skupaj koristno njegovemu poslu, ob tem pa je pred pogubo rešil toliko ljudi, kot jih je pač zmogel, nekaj več kot jih je potreboval v svojem proizvodnem pogonu. To je pozicija, ko nič ne narediš, da bi ustavil vojno, narediš pa vse, da bi se ji prilagodil." 

  • Uredništvo

    30. 3. 2022  |  Kultura

    ŠKUC praznuje 50 let

    V TAM-TAMovi plakatni galeriji Figovec bo od 1. do 28. aprila na ogled razstava plakatov ŠKUC 50, ki je nastala ob 50. obletnici delovanja ŠKUC-a. Plakati predstavljajo nekaj pomembnejših dogodkov in mejnikov društva ter so zanimivi po svoji likovno-umetniški zasnovi. 

  • Uredništvo

    30. 3. 2022  |  Družba

    Začetek zbiranja podpisov v podporo predlogu zakona proti škodljivim ukrepom oblasti

    Danes bo začel teči 60-dnevni rok za zbiranje podpisov volivcev v podporo predlogu zakona za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države, kot ga predlaga Inštitut 8. marec. Za vložitev predloga novele in začetek zakonodajnega postopka je potrebnih 5000 podpisov, rok se izteče 28. maja. Več informacij lahko najdete na spletnem mestu Gremovolit.8marec.si.

  • Uredništvo

    29. 3. 2022  |  Politika

    Gruden: »Putin svojega vzornika tudi v grehih dohiteva na polnih obratih«

    "Kdo bi si lahko predstavljal, da se lahko Putinov krvavi pohod za 'demilitarizacijo in denacifikacijo' Ukrajine, ki se je začel z okupacijo Krima pred osmimi leti, konča po receptu, ki ga je pred sedeminsedemdesetimi leti, na tem istem Krimu, pomagal pripraviti njegov zloglasni predhodnik in vse bolj vzornik Josif Visarionovič Stalin."

  • Uredništvo

    29. 3. 2022  |  Družba

    »Nujno je, da se začnemo zavedati, da je vsak od nas na poti do starosti«

    "Nujno je, da se začnemo zavedati, da je vsak od nas na poti do starosti in da so na voljo marsikatere dobre, že predvidene rešitve za starostnike, ampak so jim preprosto nedostopne, saj smo pozabili, da je za njih splet nekaj nedoumljivega. Tako bi bilo nujno treba, da se ponovno avtomatizira pravica do varstvenega dodatka, s čimer se najranljivejšim vrne vsaj delček dostojnosti. Obenem bi bilo treba olajšati dostop do izredne finančne pomoči, izdelati tudi zelo natančen protokol, kako in kje lahko starostnik pride do nujnih prehranskih paketov ... Po domače – organizacijsko bi bilo zanje treba prevzeti skrb, da vstopijo v 'sistem', saj so zdaj prepuščeni sami sebi in svoji iznajdljivosti."

  • Uredništvo

    28. 3. 2022  |  Družba

    »Janša je zelo nevaren človek«

    "Politika je v zadnjih letih postala izjemno umazana in nasilna. Zaradi vsesplošne agresivnosti in destruktivnosti, zlasti v sferi družbenih omrežij, svoja politična stališča javno le redko izrazim, konkretno na primer tako, da grem na kakšen protest ali podpišem peticijo. Vse, za kar smo se v osemdesetih letih kot aktivni člani civilne družbe borili in o čemer smo sanjali, se je v zadnjih dveh letih sesulo v prah. Zgrožen sem, kako je mogoče, da moramo po treh desetletjih samostojne države aprila znova na plebiscit, ki bo odločal, ali bomo živeli v avtokraciji ali v demokraciji. Janša je zelo nevaren človek, njegova osnovna politična koda sta vojna in družbeno nasilje; vedno, ko je na oblasti, to postane glavna družbena tema. Janša preprosto ni civilni politik, ampak vojak. Zanj in za Slovenijo bi bilo najbolje, da bi se častno upokojil. Velika večina njegove generacije se je iz politike že zdavnaj umaknila. Njegov odhod bi politično klimo v Sloveniji popolnoma spremenil. Večkrat razmišljam o tem, kakšna bi bila slovenska osamosvojitvena vojna, če bi imel v njej odlično besedo Janez Janša, in se vsakič znova zahvalim Višji sili, da smo imeli Slovenci ob koncu osemdesetih let in na začetku devetdesetih tako dobre in modre politike, ki so v resnici želeli mir in ne vojne."

  • Uredništvo

    29. 3. 2022  |  Politika

    »Demokracija ni naravno družbeno stanje«

    "Pravzaprav nikogar, ki vsaj malo pozna zgodovino, ne bi smelo presenetiti, da se gibalo zgodovine premika enkrat v eno in drugič v nasprotno smer. In to se seveda nanaša tudi na demokracijo oziroma njeno nasprotje – avtokracijo. Demokracija ni naravno družbeno stanje, kar njeni sovražniki, ko se pojavi priložnost, tudi izkoristijo. Pokojni ameriški politolog Samuel Huntington je v tej zvezi napovedal družbene valove, ki nosijo demokratične spremembe. Vendar je istočasno napovedal tudi njihov umik, ko se valovi vračajo na svoje prejšnje mesto. Tako je napovedal, da bo tretjemu valu globalne demokratizacije v večjem delu sveta, ki je sledil padcu Berlinskega zidu leta 1989, sledil nov val, ki bo naplavil različne avtokratične režime in z njimi avtokrate, ki bodo poskušali izkoristiti svojih 'pet minut' zgodovine. Temu smo danes priča v velikem delu sveta in, žal, tudi v naši državi."

  • Uredništvo

    28. 3. 2022  |  Politika

    Simbol vsega, kar je narobe z Janševo vlado

    Aktivistične in okoljevarstvene oganizacije so na skupni novinarski koferenci opozorile, da so si v zadnjih dveh letih na ministrstvu za okolje in prostor kljuke podajali vplivni lobisti in gospodarstveniki, v medijih pa so se pojavili številni škandali, ki dokazujejo, da prijatelji ministra za okolje in prostor Andreja Vitjaka brez težav dobivajo "številne vplivne pozicije, sredstva in projekte". "Za njegovo delovanje je bil simptomatičen sporni zakon o vodah, ki je skoraj polovico Slovenije povezal v referendumu za čisto in pitno vodo. Nekaj tednov pred volitvami pa se minister Andrej Vizjak ne ustavlja: iz maščevanja do vseh organizacij, ki so se postavile za naravo minister odreka inštitutu Lutra že odobrena evropska sredstva," so opozorile nevladne organizacije.

  • Uredništvo

    27. 3. 2022  |  Politika

    »To so ljudje brez vere v drugačen, boljši svet«

    "In če ravnodušni ljudje na zahodu govorijo o politiki praviloma s posmehom in prezirom zadovoljnih ljudi, ravnodušni vzhodnjaki pogosto govorijo z ogorčenjem, celo z gnusom. Vsi so isti!, Vedno bo isto!, Ljudje so ovce!, Človek je gnoj!, Politika je kurba!, ponavljajo podobne stavke s podobnim zvenom ti ljudje, ko govorijo o Lukašenku, Putinu, Vučiću, Kaczynskem, Janši ali Orbanu. To so namreč ljudje brez vere v drugačen, boljši svet, mali, preponosni ljudje, ki ne želijo priznati premoči posamezniku z imenom in priimkom, niti ne določeni skupini ljudi, marveč jo zmorejo priznati le nečemu večjemu in mogočnejšemu. Usodi, stanju stvari, naravnim zakonom, ali pa globalnim zarotam."

  • Uredništvo

    28. 3. 2022  |  Družba

    »Nisem več samo upornica, sprijaznila sem se, da se moram uklanjati, da lahko preživim«

    "Zame je resnični dosežek upora takrat, ko dosežeš mir s sabo. Zase lahko rečem, da sem se zares pomirila sama s sabo šele pred nekaj leti. Nisem več samo upornica, sprijaznila sem se, da sem del te družbe in se moram uklanjati, da lahko preživim. In da sem tudi takšna v redu. Zavedam se, da nista samo dve poti, pot revolucionarja, ki umre pri sedemindvajsetih na barikadah, ali pa pot nekoga, ki ves čas sprejema kompromise. Ne, lahko si oboje hkrati. Ker stvari niso črno-bele, niso samo za ali proti, vmes so številni odtenki."

  • STA

    28. 3. 2022  |  Svet

    VIDEO: Will Smith na oskarjih primazal klofuto Chrisu Rocku

    Letošnja 94. podelitev filmskih nagrad oskar bo ostala v spominu po odmevnem incidentu, ki ga je sprožil komik Chris Rock pred najavo nominirancev za oskarje za dokumentarne filme, ko se je šalil na račun soproge igralca Willa Smitha Jade Pinkett Smith. Will Smith je stopil na oder in Rocku primazal klofuto.

  • Uredništvo

    27. 3. 2022  |  Politika

    »Javno zdravstveno varstvo je ključna naloga socialne države«

    "Javno zdravstveno varstvo je ključna naloga socialne države. Volilci bi morali budno spremljati, kaj so stranke zapisale o njem v svoje predvolilne programe. Večina besedil slovenskih strank spominja na izjave zmagovalk lepotnih tekmovanj o miru, sreči in odpravi svetovne revščine: vse stranke se zaklinjajo, da bodo zagotovile dostopnost do zdravstvenih storitev za vse, skrajšale čakalne vrste in odpravile korupcijo; pri analizi vzrokov in še zlasti pri sistemskih rešitvah pa so zelo redkobesedne. Izjema pri tem je Nova Slovenija: ima jasno strategijo in predlaga daljnosežne sistemske spremembe; žal so njeni predlogi katastrofalno napačni. Gre za pravi peklenski načrt, za katerim razvidno stojijo zasebne zavarovalnice in zasebni izvajalci, za načrt, kako izvajanje zdravstvene dejavnosti v celoti privatizirati s pomočjo javnega denarja. Pri tem stranki niti koncesionarji ne zadoščajo: namerava jih ukiniti in namesto njih vse zdravnike spremeniti v prave zasebnike, samostojne nosilce zdravstvene dejavnosti, ki se bodo svobodno odločali, ali bodo delali v okviru zasebnega ali javnega zavoda, v obeh primerih seveda kot zasebniki." 

  • Uredništvo

    27. 3. 2022  |  Politika

    »Višegrad, ki se mu z Janezovo potjo v Kijev pridružuje Slovenija, je čuden plemenski pakt«

    "Vlak, ki ni bil vlak miru, je imel le eno napako v matrici, ki je bila videti kot déjà vu. Na vlaku je manjkal višegrajski prvak Viktor Orbán, ki ga zahodna Evropa in ZDA že prepoznavajo kot nekredibilnega zaveznika Zahoda, ki deklarativno podpira upor Ukrajincev in obrambo zahodnih vrednot, medtem ko je iz Madžarske napravil ruski duplikat in svoje medije v teh dneh polni s protiukrajinsko propagando, prekopirano od Kremlja."

  • Uredništvo

    25. 3. 2022  |  Politika

    »Letošnje volitve bodo manifest generacije ljudi, ki ne želijo biti obremenjeni s preteklostjo«

    "Zato bodo letošnje volitve manifest generacije ljudi, ki ne želijo biti obremenjeni s preteklostjo, ki so odrasli v samostojni državi. To bo manifest generacije, ki je prehodila tranzicijsko pot mlade države od začetkov do vstopa v Evropsko unijo, kar je predstavljalo etapni cilj teženj slovenskega naroda, izražen na plebiscitu. In ključno, tokratne volitve bodo manifest ljudi, ki so odraščali v državi, ki je kljub številnim napakam in težavam vendarle ohranjala nizko stopnjo socialne neenakosti, razvijala javne sisteme od šolstva do zdravstva, omogočala zadovoljivo ekonomsko stabilnost ter gradila na vrednotah demokracije, tolerance in spodobnosti."

  • Uredništvo

    25. 3. 2022  |  Družba

    Česa se avtokrati najprej lotevajo?

    "Česa se avtokrati najprej lotevajo? Ker, seveda, dobro v srcu mislijo. Civilna družba, se je izkazalo, je po navadi prva na udaru. Sledita vladna cenzura medijev ter obče nadlegovanje novinarjev in novinark. Slovenija danes je šolski primer tega. Kdor je zadnji dve leti živel v Sloveniji in njegove ali njene medijske diete ne sestavljajo zgolj režimska blebetala ruske sorte, tiste sorte, ki recimo brutalen Putinov napad na Ukrajino ljudstvu doma prodaja, kot da je Rusija tista, ki je napadena in da v Rusiji bombardirajo porodnišnice …, tisti in tista ve, da aktualna vlada civilne družbe žive ne prenese, ve, da so finančno skoraj izstradali STA, in s tesnobo gleda prevzem RTV-ja ter trganje kritičnih oddaj pri živem telesu. Da o pogromu, ki ga izvajajo koprive na družbenih omrežjih proti vsem, ki si drznejo kritizirati hrabrega vodjo, niti ne govorim. Nedvomno, ker dobro v srcu mislijo."

  • Uredništvo

    26. 3. 2022  |  Kultura

    Spodbujanje bralne kulture

    Ker si pri LUD Literatura želijo svoje znanje in navdušenje nad branjem širiti med ljudmi različnih starosti, okusov in zanimanj, so s podporo Mestne občine Ljubljana zasnovali štiri bralne klube.

  • Uredništvo

    25. 3. 2022  |  Družba

    Razpis za E-Proglas

    Vabimo vas, da se s svojim razmislekom pridružite svetovnemu gibanju Rešimo prst/Save Soil, ki spodbuja zavestno množično prizadevanje za reševanje rodovitnih tal in s tem tudi planeta. Ljudje zahtevajo vzpostavitev pravega odnosa človeštva do tal in prsti, ki bi do leta 2050 v kar 90 odstotkih utegnila postati nerodovitna.

  • Uredništvo

    24. 3. 2022  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: SDS ('ma vas rad) PROPAGANDA

    Jutri izide nova Mladina! Za oblikovanje naslovnice je poskrbel Damjan Ilić, fotografija pa je delo Boruta Krajnca. Več o propagandnem stroju največje vladne stranke SDS, ki na leto stane več kot milijon evrov, preberite v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 25. marca, dalje. #Mladina12

  • Uredništvo

    24. 3. 2022  |  Politika

    Kdo je kupil stanovanje, v katerem živi Aleksandra Pivec?

    Vse od prihoda v politiko Aleksandra Pivec javnosti pojasnjuje, da nima v lasti nobenega večjega premoženja. Uradno ni lastnica nobene nepremičnine in osebnega vozila. Še jeseni 2020, ko je bila že dve leti ministrica za kmetijstvo v vladah Janeza Janše in Marjana Šarca, je poudarjala, da na bančnih računih nima prihrankov. A kot razkriva spletni portal Necenzurirano.si, ji je kljub temu uspelo rešiti stanovanjski problem.

  • Uredništvo

    23. 3. 2022  |  Politika

    O volitvah, ki bodo premešale karte v parlamentu

    V petek, 25. marca, izide posebna številka Mladine MISLITI VOLITVE – ČAS NAPREJ. V nedeljo, 24. aprila, bodo volitve, ki bodo premešale karte v parlamentu. Toda, kaj in kam naprej. Družba je po dveh letih zaprtosti, po nedvomno prihajajočih podnebnih spremembah in sedaj še po koncu brezskrbnega miru, na razpotju. V posebni številki Mladine odgovore na ta vprašanja ne iščejo politiki, ampak strokovnjaki za posamezna področja.

  • Uredništvo

    24. 3. 2022  |  Družba

    »Vsak upor v zgodovini so sprožili mladi«

    "Novega sveta ne bo. Mi staruhi se vedno bolj zanašamo na mlade, na take, kot so Jaša Jenull, Nika Kovač, pravna mreža za varstvo demokracije. So mladi ljudje, ki ne počivajo, ki znajo biti zares ogorčeni. Vsak upor v zgodovini so sprožili mladi. Mi staruhi pa jih podpiramo s tem, da smo navzoči. Jaz sem jih podprla tudi z novo pesniško zbirko Vladavina muh, ki je politična satira. V njej obdelam vso politično svinjarijo sedanje vlade."

  • Uredništvo

    24. 3. 2022  |  Politika

    »Pred našimi očmi se podira evropska ureditev«

    "Invazija v Ukrajini in njena podreditev predstavljata le del širših prizadevanj ruskega predsednika, da Rusiji povrne veljavo nekdanje Sovjetske zveze in carske Rusije. Prizadevanj, da se kolo zgodovine zavrti nazaj in da se evropski in s tem tudi svetovni politični, varnostni in pravni red postavi na drugačne temelje, kot so bili izgrajevani po drugi svetovni vojni. V njem bi bilo zelo malo prostora za enakopravno sodelovanje med državami, za obstoj mednarodnih organizacij ter mednarodnega prava in veliko za uveljavljanje gole sile in diktata močnejših, ki razpolagajo z nuklearnim orožjem. Tudi z njim je na začetku invazije grozil ruski predsednik. Pred našimi očmi se v teh dneh podira evropska ureditev, zajeta v helsinškem sklepnem dokumentu iz leta 1975, ki ga je podpisala Sovjetska zveza in nasledila Rusija."

  • Uredništvo

    23. 3. 2022  |  Kultura

    »Mita o narodu ni mogoče pokopati, dokler duhovi spodjedajo njegov temelj«

    Po dveh razprodanih nastopih v Kinu Šiška, bo skupina Laibach 8. aprila ob 20. uri v Cankarjevem domu še zadnjič v Ljubljani predstavlja apolitično-politični muzikal Mi smo narod (Wir sind das Volk), ki je nastal po motivih in besedilih nemškega dramatika Heinerja Müllerja. Album bo v petek, 25. marca, izšel kot razširjena različica zgoščenke, od 10. junija pa bo na voljo tudi na vinilni plošči. Gosti bodo Mina Špiler, Katarina Stegnar, Cveto Kobal, Sašo Vollmaier, Vier Personen Quartet, The Stroj in Peter Mlakar.

  • Uredništvo

    23. 3. 2022  |  Politika

    Janša v Ukrajino pošilja oboroženo vojaško diplomatsko misijo

    Po poročanju spletnega portala 24ur.com naj bi Janševa vlada danes na dopisni seji sprejela sklep, s katerim bi v glavno mesto Ukrajine poslali ekipo diplomatov prostovoljcev, ki pa je niso našli na ministrstvu za zunanje zadeve, temveč na ministrstvu za obrambo. "Objava Janeza Janše na Twitterju, da bomo v Kijev vrnili diplomatsko predstavništvo, je bila očitno mišljena zelo resno in novi odpravnik poslov naj bi bil potrjen že danes. Z odločitvijo pa naj bi Janez Janša jutri seznanil voditelje zveze Nato in EU na izrednem vrhu v Bruslju," so zapisali na 24ur.com.

  • Uredništvo

    22. 3. 2022  |  Politika

    »Ognja ne more pogasiti človekoljubno zlagani predvolilni selfi z Zelenskim«

    "Ne gre si zatiskati oči pred dejstvom, da gori Evropa. Pomemben del goriva na tem ognju je v dvoličnosti zahodne politike. Ta je tokrat sicer stopila skupaj v podporo Ukrajini, a še do pred kratkim se je marsikatera zahodna politična sila priklanjala Putinu in morda le s kakšno dvignjeno obrvjo, večinoma pa s tišino pospremila vse, kar je to vojno napovedovalo: od smrti novinarjev, ki so bili kritični do Kremlja, do sodnega utišanja političnih nasprotnikov, od nepopolne demokracije v devetdesetih do popolne avtoritarne nočne more današnje Putinove Rusije. Z nekaj olajšanja lahko pogledamo na trenutno sočutno Evropo, ki sprejema begunke in begunce, a kako se lahko trepljamo po ramenih, če medtem ljudje z nekih drugih vojnih žarišč v brezupnih čolnih smrti bežijo prek morja in niso deležni te iste človečnosti? Rasizem se je v teh dneh razkril v svoji najgrozljivejši podobi."

  • Uredništvo

    22. 3. 2022  |  Politika

    »Še vedno ne vemo, kaj se je Janša v Kijevu pogovarjal, kaj je obljubil«

    "Sama se strinjam, to je pogumno dejanje, je pa povezano z nekaj dilemami. Prva, tja niso šli z mandatom EU. Druga, še vedno ne vemo, kaj se je naš predsednik vlade v Kijevu pogovarjal, kaj je obljubil, kaj so bila glavna sporočila. Upam, da bo slovenska javnost enkrat to izvedela. Tretja dilema pa je, zakaj z obiska, ki je skriven, toliko fotografij in objav?"