Uredništvo

  • Uredništvo

    13. 3. 2022  |  Družba

    »Danes se pogovarjamo o tem, da so nekatera človeška bitja več vredna kot druga«

    "Spolna enakost ni cilj sam po sebi, temveč cilj, da bi ljudje živeli bolje, kvalitetneje, ne pa po stereotipnih vlogah. Vsak si sam izbira, kako živi, družba ga pri tem ne sme omejevati. In v teh državah, ki jih imate v mislih, je še toliko bolj pomembno, da novinarji opozarjajo na to. Zgolj to, da imamo cilje, seveda še ne pomeni, da jih bomo tudi dosegli. Nacionalisti imajo pogosto retoriko, ki ne sledi enakosti med spoloma. Ne dovolijo, da bi se o tem učili otroci v šolah. Novinarji morajo poznati zgodovino, vzroke za to, zakaj bi nekaj radi spremenili."

  • Uredništvo

    13. 3. 2022  |  Družba

    »Tudi jugoslovanska vojna je bila za Evropo samo državljanska vojna«

    "Del šoka, ki smo ga doživeli ob ruskem napadu, je povezan ravno s tem, da se nam je zdela vojna leta in leta popolnoma abstraktna. Resnično smo verjeli, da ni možna, čeprav je, kot pravi Žižek, Zahod vedel, da bo do nje prišlo. Vojna se je lahko dogajala v Siriji, ker je bila Sirija daleč in ker naj bi šlo tam za državljansko vojno. Tudi jugoslovanska vojna je bila za Evropo samo državljanska vojna in s tem nekaj povsem drugega kot tisto, kar se ne sme nikoli več zgoditi. Celo takrat, ko so Američani napadali Irak, smo to skušali razumeti le kot vojaško posredovanje, kot domala nujno vpletanje v že obstoječe lokalne konflikte. Evropa je pravzaprav storila vse, da bi vojna zanjo ostala nemogoča."

  • Uredništvo

    13. 3. 2022  |  Družba

    »Kar se dogaja v parlamentu, je odraz tega, kar se dogaja v družbi«

    "Želim si, da bi lahko rekla, da smo naredili ogromen napredek, ampak ga res nismo. V zadnjih letih so se v avstralski politiki dogajale grozljive stvari. Ženska je pred parlamentom povedala, da jo je v parlamentarni stavbi, kjer je bila zaposlena, posilil sodelavec. Takratni odziv premierja Scotta Morrisona je bil žalitev za vse Avstralke. In kar se dogaja v parlamentu, je odraz tega, kar se dogaja v družbi. Ženske niso deležne enakopravne obravnave."

  • Uredništvo

    12. 3. 2022  |  Politika

    »Evropejcev nihče ne ogroža bolj kot mali lokalni putini«

    "Vse do 24. februarja je bila Evropa razdeljena celina, potem pa jo je v temni noči izbruh nasilja spet povezal, nihče ne ve, kako dobro in za koliko časa. Najbolj odkritosrčno v vsej Evropi se je na invazijo odzval veliki prijatelj Janeza Janše Viktor Orbán, ki se je dneve obotavljal glede tega, ali naj podpre Bruselj ali Moskvo. Kot avtokrat male plemenske skupnosti na zemljevidu, ki ga rišejo velesile, mu je bilo jasno, da, če se kupčkamo po merilu vrednot, so njegovim veliko bliže Putinove."

  • Uredništvo

    12. 3. 2022  |  Politika

    »Počivalšek je pozabil, da je integriteto kršil že v prejšnji, levi vladi«

    "Avtoritarnost je vselej, tudi v zmernih dozah, gnojna bula demokracije. Minister Počivalšek, vodja stranke, ki je 36 odstotkov glasov na prejšnjih volitvah osvojila tudi z zaklinjanjem na visoke demokratične standarde, je svoje razumevanje odgovornosti demonstriral že večkrat, nedavno v odzivu na odločbo komisije za preprečevanje korupcije. Potem ko je KPK ugotovila, da je pri nabavah zaščitnih mask kršil integriteto, bi se Počivalšek lahko zakonito in legitimno pritožil na upravno sodišče – noben organ ni nezmotljiv. A avtoritarci se požvižgajo na zakonitost. Minister je izbral drugo pot: komisijo je javno obtožil neverodostojnosti, zlorabe institucije in skrivanja za domnevno neodvisnostjo. KPK, je rohnel, se je spravila nanj zgolj zato, ker sedi v Janševi vladi. Pri tem je 'pozabil', da je integriteto zaradi nedovoljenega lobiranja po sklepu iste komisije kršil že v prejšnji, levi vladi."

  • Uredništvo

    11. 3. 2022  |  Politika

    Pirkovič imenovan za vršilca dolžnosti urednika MMC RTV Slovenija

    Igor Pirkovič je bil po neuradnih informacijah pravkar imenovan za vršilca dolžnosti urednika uredništva za nove medije na Multimedijskem centru (MMC) RTV Slovenija. Zamenjal je dolgoletno urednico Kajo Jakopič, pred kratkim pa je prevzel tudi vodenje nove oddaje Arena. 

  • Uredništvo

    12. 3. 2022  |  Kultura

    Kavč festival na 120 prizoriščih

    Od 12. do 19. marca bo že sedmič potekal Kavč festival, ki bo zavzel 120 prizorišč v Mariboru, Ljubljani ter drugih krajih in na domove ter v druge nekonvencionalne prostore pripeljal 105 skupin iz Slovenije in tujine. Od etna do jazza, od performansa do lutkovnih predstav. Koordinacija 140 zasebnih in 8 javnih dogodkov poteka pod okriljem KD Matita v sodelovanju z Društvom ZIZ in društvom Plavajoči Grad.

  • Uredništvo

    11. 3. 2022  |  Kultura

    Pošasti so ljudje

    V Mestni galeriji Nova Gorica bodo danes, 11. marca ob 19. uri odprli študijsko razstavo Pošasti so ljudje. Izbor umetnikov temelji na predstavitvah srhljivosti, groze in splošne grotesknosti skozi umetniški pogled ustvarjanja; gre predvsem za vizualna umetniška dela, ki nas bodo popeljala skozi svet pošastnih prikazni, demonov in "frikov" ter občutka strašljive nočne more, ki nas danes spremlja celo v resničnem življenju: včeraj covid, danes vojna, kaj nas čaka jutri? Kuratorka razstave: Nina Jeza.

  • Uredništvo

    11. 3. 2022  |  Svet

    »Če se boriš z diktatorjem, mu moraš pokazati, da si se pripravljen boriti do konca«

    "Na začetku sem bila skoraj pripravljen umreti. Če se boriš z diktatorjem, mu moraš pokazati, da si se pripravljen boriti do konca. Mislim, da zato Ukrajina dejansko zmaguje: morda izgubijo nekatera mesta, vendar so se pripravljeni boriti do konca, za rusko vojsko pa to ne velja."

  • Uredništvo

    10. 3. 2022  |  Politika

    Jenull prejel položnico za 34.000 evrov

    Janševa vlada vidnega protestnika Jašo Jenulla toži za več kot 34.000 evrov, in sicer za protest, na katerem so zbrani zgolj brali ustavo. "Skupno od mene terjajo že več kot 50.000 evrov, nove kazni in tožbe pa prihajajo vsak dan. Živimo pod diktaturo, ki poskuša uporabljati vsa razpoložljiva sredstva, da bi nas utišala in zastrašila. Ravno zato mi je še bolj jasno, da se je nujno boriti naprej," je na Facebooku zapisal Jenull, ki je ob tem objavil daljši videonagovor o situaciji, v kateri se je znašel in kako je do nje sploh prišlo. "V petek ob 19. uri bom spet na Trgu republike. Upam, da ne bom sam!" je sklenil Jenul..

  • Uredništvo

    10. 3. 2022  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: PUTIN / JANŠA

    Jutri izide nova Mladina! Naslovnico je oblikoval Franco Juri. Več preberite v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 11. marca, dalje. #Mladina10

  • Uredništvo

    9. 3. 2022  |  Svet

    Kdo je Vladimir Putin?

    Pri prodajalcih časopisov in v naši spleti trgovini je že na voljo dopolnjena posebna številka Mladine o ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Kdo je Vladimir Putin? Veliki državnik? Tajni oligarh? Avtokratski teptalec človekovih pravic in zatiralec opozicije v Rusiji? Up nasprotnikov ameriške hegemonije v svetu? Restavrator monarhične veličine Rusije ali mogočnosti sovjetske države? Vse to in še več preberite v posebni izdaji Mladine, ki vas že čaka na prodajnih policah. 

  • Uredništvo

    10. 3. 2022  |  Politika

    »Ta vojna je več kot očitno prišla prav tudi zvezi Nato«

    "Ta vojna pa je več kot očitno prišla prav tudi zvezi Nato, saj jo je, kot kaže, na novo osmislila in po eni strani ustvarila nujnost nekaterih držav, ki še niso članice tega zavezništva, da razmišljajo o vstopu vanj, po drugi strani pa v trenutku ustavila vse mirovniške in sodobne pomisleke o smiselnosti vztrajanja v takšni vojaški zvezi v njenih državah članicah in ne nazadnje smiselnosti sploh obstoja vojaške zveze kot takšne. Vojna v Evropi je tu in vojaško zavezništvo se je iz skoraj že preživetega koncepta, v trenutku prelevilo v nujnost in samoumevnost. Namesto da bi začetek nove vojne v Evropi, kot realizacija domnevno nepredstavljivega, pripeljal do dvoma o konceptu nasprotujočih si vojaških zavezništev in oboroževanja, ki imajo nastop tega na videz nepredstavljivega dogodka ves čas ponotranjen kot temeljni razlog svojega obstoja, se začenja prav nasproten proces. Nato se zaradi ruske invazije krepi, na videz kot tista sila, ki naj bi bila jamstvo miru v Evropi, a hkrati daje Putinu ves čas jasno vedeti, da ima glede Ukrajine proste roke, da mu je pot v Kijev odprta in na voljo, tako kot tudi širno nebo nad njo."

  • Uredništvo

    10. 3. 2022  |  Družba

    »Nasilje nad ženskami ni bilo politično vprašanje, vse dokler v parlament niso prišle ženske«

    "Nasilje nad ženskami je še ena problematika, ki je na Islandiji zelo pereča, ravno tako kot povsod drugje po svetu. Zavedati se moramo, da dokler ne bomo izkoreninili nasilja nad ženskami, nasilja zaradi spola, ne bomo dosegli enakosti. Nasilje nad ženskami ni bilo politično vprašanje, vse dokler v parlament niso prišle ženske in pridobile politično moč. Vse do takrat je bilo nasilje nad ženskami zasebni problem. Zavedati se moramo, da ne moremo ustvariti dobre družbe, ki deluje dobro za vse prebivalce in prebivalke, dokler niso vsi enako vključeni in zastopani. To je ključno za nastanek dobre, enakopravne družbe. Vsi moramo imeti možnost, da se odločamo glede naše prihodnosti."

  • Uredništvo

    9. 3. 2022  |  Kultura

    Večno vprašanje o načinih gledanja na žensko

    V ljubljanski Cukrarni bo od 11. marca do 21. avgusta na ogled skupinska razstava Vračanje pogleda, ki prikazuje izsek iz ustvarjalnih procesov in praks več kot 50 umetnic v slovenskem prostoru od devetdesetih let preteklega stoletja do danes. S predstavljenimi deli se osredotoča na specifične družbene tematike, vprašanja identitete, feminizma in reprezentacije umetnic v umetniškem sistemu, hkrati pa razkriva raznolike poetike, forme ali koncepte, ki omogočajo bolj sistematičen pogled na določene dogodke iz preteklosti. Kustosinje razstave: Alenka Gregorič, Alenka Trebušak, Mara Anjoli Vujić in Mateja Podlesnik.

  • Uredništvo

    8. 3. 2022  |  Politika

    »Če je Putin res užaljen, bi nas moralo to zelo skrbeti«

    "Že od nekdaj se mi namreč dozdeva, da je Vladimir Putin pod masko otopelosti prav mogoče globoko užaljen človek in da je del nesporazuma med Putinom in svetom tudi v tem, da velik del sveta užaljenosti ne razume najbolje. Nekateri sicer pišejo o Putinovem občutku velike žrtve, kar je podobno, a ni isto. Je pa nedvomno res, da se Slovani radi počutijo žrtve krivične zgodovine in se zato, denimo, danes mnogi Srbi istovetijo s Putinom, proti kateremu se je – enako kot nekoč proti Miloševiću – zarotil ves svet in nadenj poslal sankcije."

  • Uredništvo

    8. 3. 2022  |  Kultura

    »Nesprejemljivo je, da se demonizira tudi rusko umetnost«

    "Menim, da je nesprejemljivo, da zaradi agresije Putinove vojaške hunte svet v svoji razumljivi želji po obsodbi agresije demonizira tudi rusko umetnost. Odpovedujejo se koncerti, s sporedov izginjajo ruski skladatelji ... To je po mojem mnenju nedopustno, celo nevarno. Prav gotovo mi ni treba pojasnjevati pomena dediščine ruske kulture in umetnosti, še posebno v prostoru, v katerem živimo. Dejstvo je, da brez vplivov velikanov ruske klasične glasbe, literature, gledališča, filma in plesa ne bi bilo prenekaterih, tudi ključnih del naše književnosti, glasbe, gledališča ... Zato menim, da je nujna naša jasna opredelitev proti agresiji, a obenem se moramo odločno postaviti v bran umetnosti in kulturi ne glede na njeno provenienco."

  • Uredništvo

    9. 3. 2022  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Shod za 8. marec

    V torek, 8. marca, na mednarodni dan žensk, je v Ljubljani potekal shod, ki je opozarjal na (vedno slabši) položaj žensk v slovenski družbi.

  • Uredništvo

    9. 3. 2022  |  Družba

    Demokracija je precej občutljiva

    Od 9. do 11. marca bo na ZRC SAZU v Ljubljani potekala mednarodna konferenca Demokracija, umetnost, znanost, ki jo organizirata ZRC SAZU in organizacija Internacionala ter poteka v okviru Evropskega paviljona. "Umetnost je pomembna pri razumevanju medčloveških odnosov, družbenih sprememb in odnosu do okolja. Sestavni del tega razumevanja je premislek o tem, kaj je etično in kaj ogroža načelo enakih pravic in možnosti. Pravic in možnosti, ki jih lahko zagotovi samo demokratična ureditev družbe," so zapisali organizatorji.

  • Uredništvo

    8. 3. 2022  |  Politika

    »Agenti KGB so se preoblekli v demokrate, agenti Cie v gospodarstvenike«

    "Pojav političnih avtokratov v novi podobi sveta sovpada z dolgoročnimi posledicami padca berlinskega zidu. Tedaj se je v imenu demokracije, liberalnega gospodarstva brisalo socializem in uvajalo neoliberalni kapitalizem kot novo samoumevno postavko nove podobe sveta. Razpad Sovjetske zveze je bil interpretiran kot poraz komunističnega zla, ki se ne sme več ponoviti. Agenti KGB so se preoblekli v demokrate, agenti Cie v gospodarstvenike, ki so se vpeli v novo obliko gospodarske in kapitalske kolonizacije sveta."

  • Uredništvo

    8. 3. 2022  |  Politika

    »Tonin se je pohvalil, da je obrnil trende zanimanja državljanov za služenje v vojski« 

    "Redno izrekanje ocene o pripravljenosti Slovenske vojske (SV) je sovpadlo z agresijo Ruske federacije na Ukrajino. SV kljub velikim političnim, propagandnim in finančnim vložkom ni v bistveno boljšem stanju kot v preteklosti. Končna ocena se ne razlikuje od ocen v minulih letih: za delovanje v miru je prejela dobro oceno, za delovanje v vojnih razmerah pa ni večjih sprememb, torej je ocena slaba, čeprav naj bi bil viden napredek."

  • Uredništvo

    8. 3. 2022  |  Kultura

    Serija glasbenih, pogovornih in kabarejskih dogodkov 

    V prihajajočem tednu Cukrarna bar, ki deluje v novem prostoru sodobne umetnosti - Cukrarni, vstopa v pomlad z novo programsko shemo, ki bo obiskovalkam in obiskovalcem ponudila glasbene, humanistične in kabarejske vsebine. 

  • Uredništvo

    8. 3. 2022  |  Kultura

    Slovenska dokumentarna filma ob mednarodnem dnevu žensk

    Slovenski filmski center ob mednarodnem dnevu žensk, na posebni spletni povezavi Baze slovenskih filmov na ogled ponuja dva filma slovenskih režiserk, ki se bosta s svojima novima filmoma predstavili na 24. Festivalu dokumentarnega filma. Film Odpuščanje Marije Zidar bo festival odprl, film Smučarske sanje Haidy Kancler pa ga bo zaključil.

  • Uredništvo

    8. 3. 2022  |  Kultura

    Druga izvedba feminističnega filmskega festivala

    Od 8. do 13. marca bo na spletni strani potekala druga izvedba feminističnega filmskega festivala (FeFi), ki postavlja ženske zgodbe in ustvarjalke v prvi plan. Poimenovan je po Genovefi ali plemenski ženski, zavetnici voskaric_jev, pastiric_jev, klobučaric_jev in vrtnaric_jev, ki med drugim ščiti zdravje oči. FeFi ponuja vpogled v prihodnost, sedanjost in preteklost filmskega delovanja žensk, ki si postavljajo lastna pravila in sledijo svoji poti. FeFi Frišno izpostavlja radikalne newcomerke, ki obračunavajo s patriarhalno polpreteklo zgodovino. FeFi Zdaj! je v hic et nunc stanju filmskega ženskega ustvarjanja. FeFi Retro pa osvetljuje pretekla dela, ki ne smejo ostati nevidna in nevidena ali pozabljena.

  • Uredništvo

    7. 3. 2022  |  Politika

    »Upam, da Janša finančno ne izkorišča vojne v Ukrajini v politične namene«

    "Navezava na Orbána je škodljiva. Najmanj leto dni se v evropskih institucijah že ukvarjamo s Slovenijo zaradi političnega vmešavanja v svobodne medije in pravosodje ter zaradi kršenja demokracije. Vse to je modus operandi Madžarske. To je nevarna pot Slovenije v mračno prihodnost. Opozoriti velja, da je Orbán nenavadno tih v izjavah do Ukrajine. Bistveno manj se odziva, kot se na stran Ukrajine danes postavlja slovenski predsednik vlade. Upam, da Janša finančno ne izkorišča vojne v Ukrajini v politične namene. To bi bilo skrajno sramotno in neodgovorno. Že leta spremljamo finančne tokove, vemo, da je Madžarska sprejemala denar iz Rusije. Finančni tokovi iz Rusije so prihajali tudi v Slovenijo, v določene medije."

  • Uredništvo

    7. 3. 2022  |  Družba

    »Ne gre za ženske nasproti moškim, gre za mehanizme moči in nadvlade oziroma podrejanja«

    "Saj ženske opozarjajo, le slišati in upoštevati jih je treba. Kaj naj si mislimo ob povečanju plač zdravnikov in hkrati pozabljanju na vse delo in skrb številnega zdravstvenega in negovalnega osebja, ki zdravniško delo sploh šele omogoča? Med temi ljudmi so večinoma ženske, a ne samo ženske. To je dober primer tega, kar želim reči: ne gre za ženske nasproti moškim, gre za mehanizme moči in nadvlade oziroma podrejanja. To je tisto, kar bi morali spremeniti, temu se je treba upirati in vedno znova predlagati spremembe. V korist skupnosti, ne te ali one poklicne ali spolno označene skupine."

  • Uredništvo

    7. 3. 2022  |  Kultura

    Mirko Ilić kot oblikovalec in kot kurator

    V okviru 10. bienala Brumen bodo 9. marca v Ljubljani odprli dve razstavi, ki bosta predstavili Mirka Ilića iz dveh perspektiv: kot oblikovalca (Iz zgodovine človeške neumnosti – Oblikovalska zgodovina sveta) ter kot kuratorja (Plakatna razstava Strpnost). V Kinu Šiška pa bo 10. marca potekala mednarodna konferenca, ki bo od blizu predstavila Mirka Ilića, Violaine Orsoni, Sama Ačka, Francesca Franchija ter Michaela C Placea: žirante, ki bodo odločali o prejemnikih najvišjih nacionalnih priznanj na področju oblikovanja, ter v predavanjih in pogovoru razkrili svoj pogled na to, kaj je danes v oblikovanju bistveno, in kakšno oblikovanje bomo potrebovali, da zgradimo svet, ki bo lepši od današnjega.

  • Uredništvo

    7. 3. 2022  |  Družba

    Temnopolte transspolne osebe

    V Pritličju bo, 9. marca, ob 18. uri predstavitev knjige Supporting Trans People of Colour in pogovor s pisateljem_ico in trans aktivistko_m Sabah Choudrey iz Londona. S tem dogodkom bodo v Zavodu TransAkcija tudi transfeministično obeležile_i 8. marec.

  • Uredništvo

    6. 3. 2022  |  Politika

    »Smo pripravljeni dokazati, da se z branjenjem Evrope borimo za svobodo po vsem svetu?«

    "Ruska resnica je samo prikladen mit, ki želi utemeljiti Putinovo imperialistično vizijo, Evropa pa lahko temu na najboljši način nasprotuje tako, da gradi mostove do držav v razvoju in držav v gospodarskem vzponu, med katerimi jih je cela vrsta z dolgim seznamom upravičenih zamer do zahodne kolonizacije in izkoriščanja. 'Braniti Evropo' ni dovolj. Prava naloga je prepričati druge države, da jim Zahod lahko ponudi boljše izbire kot Rusija in Kitajska. Edini način, da to dosežemo, pa je, da spremenimo sami sebe in neomajno izkoreninimo neokolonializem, tudi ko se 'zapakira' v obliko humanitarne pomoči."

  • Uredništvo

    6. 3. 2022  |  Družba

    »V številnih ministrstvih vlada kadrovsko razsulo«

    "Veliko ljudi ne prenese več javne govorice stalnega napadanja in ščuvanja in se zato distancirajo od politike. To gre na roke strankam z bolj radikalizirano bazo. Volilna abstinenca sredinskih volilcev povzroči, da radikalne stranke prejmejo relativno več glasov. Drugo vprašanje je, kaj politični sloj sploh počne s to državo. Nenehno uveljavljanje zasebnih interesov in delovanje strank kot nekakšnih rentniških podjetij pustoši javne institucije. To nas mora kot državljane najbolj skrbeti. Vse težje je dobiti sposobne tehnokrate, ki bi bili načelno pripravljeni delati za državo. Zaradi stalnih čistk je marsikdo od uradnikov sklonil glavo. V številnih ministrstvih vlada kadrovsko razsulo. Prepredena so s strankarskimi kadri, ki včasih delajo bolj za stranko kot za državo. Pod psevdonimi pišejo propagandistične komentarje na družbenih omrežjih in odzive na spletne članke konvencionalnih medijev. Veliko tovrstnih objav prihaja z internetnih strežnikov v javnem sektorju, in to v službenem času."