Uredništvo

  • Uredništvo

    3. 2. 2022  |  Družba

    »Demokracija še zdaleč ni popoln družbeni sistem«

    "Demokracija še zdaleč ni popoln družbeni sistem. Nedoslednost, nekompetentnost, ozki interesi, socialna nepravičnost, pomanjkanje politične kulture in integritete povzročajo nezadovoljstvo, stiske in krivice. Mnogi imajo, upravičeno, poln kufer politike in politikov. Mnogi so, upravičeno, razočarani nad delovanjem demokracije, zato iščejo alternative. Močne voditelje, agresivno retoriko, emotivno uteho, ki jo ponuja iskanje krivcev za lastno nezadovoljstvo v drugih in drugačnih. Učinkovitost na račun svobode, varnost na račun človečnosti, nacionalistično šopirjenje na račun prihodnosti. Déjà vu. Avtoritarnost nikoli ni prinesla varnosti, stabilnosti in miru. V končni konsekvenci se zatiranje svobode in človečnosti vedno logično in neizogibno konča v konfliktu in nasilju. Ampak, saj veste, dajmo gledati naprej, ne nazaj."

  • Uredništvo

    2. 2. 2022  |  Kultura

    Odziv na trenutne družbene transformacije

    V prostoru za umetnost KiBela Maribor je do 26. februarja na ogled razstava Uroša Weinbergerja z naslovom Projectories, ki predstavlja izbor velikoformatnih slik nastalih v obdobju 2020–2022. Gre za večletni projekt, ki ga umetnik z vsako vnovično postavitvijo nadgrajuje z novonastalimi deli. Kot smo pri umetniku že doživeli_e, tudi tokratna dela neposredno reagirajo na trenutne družbene transformacije, ki jih pogojujejo ekonomsko-politični motivi, razvoj novih, še bolj sofisticiranih tehnoloških orodij nadzora ter klasifikacije "teles", okoljska kriza ter globalna pandemija.

  • Uredništvo

    2. 2. 2022  |  Kultura

    Razgradnja hierarhičnega razmerja med telesom in glasbilom 

    V Cankarjevem domu v Ljubljani bo 5. in 6. februarja ob 20. uri na ogled nova predstava performerke in koreografinje Leje Jurišić, z naslovom Koncert, ki je nastala v sodelovanju s scenografko in vizualno umetnico Petro Veber. Program predstave sestavljajo literarna dela futuristov in dadaistov ter avtorske skladbe Leje Jurišić.

  • Uredništvo

    2. 2. 2022  |  Kultura

    »Če se upiramo krivicam doma, se imamo pravico upirati krivicam drugod«

    "Najprej se moramo vprašati, katere so etične osnove in stališča države, katere državljani smo, in kakšen smisel ima, da se moramo sramovati stališč trenutne državne politike. Po preprostem paralelizmu bi kot mali/neodvisni, pa tudi po drugih merilih, seveda morali biti solidarni z Ujguri, Tibetanci, prebivalci Hongkonga, Katalonci, Škoti … Po petnajstih letih cincanja bi morali zahtevati dokončno priznanje Palestine. Solidarizirati bi se morali z vsemi zatiranimi, potlačenimi manjšinami in posamezniki, ki se borijo za človekove pravice. To je naša dolžnost, te pravice pa smo lahko deležni le, če v lastni državi nimamo rasizma, nespoštovanja nekaterih manjšin, recimo Romov, in če obstaja javno državno opravičilo izbrisanim: nič od tega ni urejeno. Državljanska dolžnost predvideva enako obravnavo krivic in izključevanja tako znotraj države kot v EU in globalno. Če se upiramo krivicam doma, se imamo pravico upirati krivicam drugod."

  • Uredništvo

    2. 2. 2022  |  Družba

    »Reci revolucionarju, da njegova mama ne bo dobila pokojnine in ne bo več revolucije«

    "Pred desetimi leti so nam rekli, da bo treba pošteno zavihati rokave, ker je zmanjkalo denarja, medtem ko med pandemijo tričetrt ljudi ni smelo delati, denarja pa je naenkrat več kot kdajkoli. Ekonomija dela dalje, medtem ko je vsa družba zaprta doma. Prostor, kjer so še nedavno vztrajale čiste dogme, se je odprl za drugačna mišljenja. Kar se lastnine tiče, pa se mi zdi, da nas drži skupaj ideja rednega mesečnega dohodka. Lahko gredo ljudje na barikade, ampak reci revolucionarju, da njegova mama ne bo dobila pokojnine in ne bo več revolucije. To je naš ideološki temelj, reden denarni prihodek."

  • Uredništvo

    2. 2. 2022  |  Družba

    Voditeljica suspendirana zaradi pripomb o holokavstu

    Ameriška igralka in TV voditeljica Whoopi Goldberg je v oddaji The View  dejala, da središče holokavsta ni bila rasa, ampak "medčloveška okrutnost dveh belopoltih skupin." Zaradi vala kritik se je večkrat opravičila, nadrejeni pa so se odločili, da jo za 14 dni suspendirajo. Čeprav se je opravičila, sem jo prosila, naj si vzame nekaj časa, da premisli in se poduči o učinku svojih komentarjev," je v obvestilu zaposlenim napisala direktorica ABC News Kim Godwin in dodala, da te odločitve niso lahke, a so nujne.

  • Uredništvo

    2. 2. 2022  |  Kultura

    Neobičajna kombinacija muzealca-kustosa in scenografa

    V prostoru Osmo/za (Slovenska 54) v Ljubljani bodo 4. februarja ob 17. uri odprli razstavo hrvaškega scenografa Tihomirja Milovca, ki ga bo pospremil tudi performans z naslovom Številka 9. Razstava bo odprta do 18. februarja, vsak dan razen ponedeljka, pa bodo med 16. in 19. uro otekali vodeni ogledi (obvezna prijava na št. 041 954 760).

  • Uredništvo

    2. 2. 2022  |  Družba

    Bi želeli vašo stavbo preobraziti v ulično umetnost?

    Inštitut za urbana vprašanja na območju Mestne občine Ljubljana išče nove interesente in partnerje za sodelovanje na festivalu uličnih umetnosti Ljubljana Street Art Festival 2022. Če bi želeli zidove vaše stavbe preobraziti v ulično umetnost, pošljite fotografijo stene, organizatorji pa bodo poskrbeli, da bo ta zasijala v novi luči.

  • Uredništvo

    1. 2. 2022  |  Politika

    »Potiho, brez dialoga in pospešeno se uvaja stanje, kot ga še nikoli ni bilo«

    Aktiv MMC, Koordinacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija, Sindikat novinarjev Slovenije, Aktiv novinarjev Radia Slovenija in Aktiv novinarjev Informativnega programa TV Slovenija danes v javnem pismu opozarjajo, da so ogorčeni nad načinom, kako se je poseglo v izvedbeni akt o delovanju Multimedijskega centra RTV Slovenija, v delu, kjer je določen način imenovanja urednika uredništva. 

  • Uredništvo

    1. 2. 2022  |  Politika

    »Podpreti moramo tiste stranke, ki so pripravljene vrniti vsaj nekaj oblasti ljudstvu«

    "Prihodnji volilni ciklus se bo v veliki meri zavrtel po starem vzorcu. Bilo pa bi povsem nesprejemljivo soglašati z defetističnim stališčem, češ da se ne da ničesar storiti. Politične stranke bi se morale premakniti iz cone ugodja, ki jim jo zagotavlja obstoječi volilni sistem. Predvolilni čas je zanje idealna priložnost, da se zavzamejo za krepitev demokracije – ne le, da povrnejo v prejšnje stanje svobodo medijev in državljanov, spoštovanje delitve oblasti in pravne države ter vse drugo, kar sedanja iliberalna oblast perfidno ruši. Čas je, da se zavzamejo za več demokracije. Na nas, volivcih, pa je, da gremo na volitve in podpremo tiste stranke, ki so pripravljene vrniti vsaj nekaj oblasti ljudstvu."

  • Uredništvo

    1. 2. 2022  |  Družba

    »Kakšen bi bil videti odnos do Breivika v Sloveniji?«

    "Človeka, ki je na Norveškem zagrešil enega najhujših zločinov v mirnem času zadnjega stoletja, sprejme komisija, ki odloča o njegovi prošnji za pogojni odpust, on pa uvodoma vse pozdravi z nacističnim pozdravom. Ni farsa nacistični pozdrav. Farsa je komisija, ki takoj ne prekine postopka, ampak v imenu nekakšne demokracije dopušča javno čaščenje uničevalne ideologije."

  • Uredništvo

    31. 1. 2022  |  Svet

    Na Dunaju načrtujejo konec ogrevanja s plinom in kurilnim oljem

    Na Dunaju so predstavii obsežen podnebni načrt, kako do leta 2040 postati ogljično nevtralno mesto. Izpuste ogljikovega dioksida bodo poskušali zmanjšati predvsem s povečanjem izkoriščanja sončne energije, prepovedjo dizelskih in bencinskih vozil v mestu ter z zmanjšanjem količine odpadkov.

  • Uredništvo

    1. 2. 2022  |  Kultura

    Luka Juri odstopil kot direktor muzeja

    V petek je Luka Juri podal izjavo o odstopu z mesta direktorja Pokrajinskega muzeja Koper, a natančnih razlogov za svojo odločitev ni navedel. Po izteku dvomesečnega odpovednega roka bo konec marca tudi uradno zapustil vodenje muzeja, ki ga je vodil od septembra leta 2012.

  • Uredništvo

    31. 1. 2022  |  Politika

    Fafangel: »Spremenil bi sistem testiranja«

    "Če bo naš obrambni zid, ki smo ga zgradili z imunostjo, prebolevnostjo in cepljenjem, zdržal, si predstavljam, da bi lahko šli po poti držav (Anglija, Irska, Danska), torej po poti sproščanja oziroma prilagajanja omejitev. To še ne pomeni popolnega olajšanja, češ, to je to in dajmo s tem živeti, ampak pomeni prilagojen pristop blaženja, obvladovanja epidemije (mitigacija). Ko bomo prišli do tega trenutka, bo treba poiskati pristope, ki so življenjski, ter še vedno zaupati cepljenju, še posebej za ranljive skupine," je med drugim dejal predstojnik centra za nalezljive bolezni na NIJZ Mario Fafangel v pogovoru za Svet24.

  • Uredništvo

    31. 1. 2022  |  Družba

    »Večina Slovencev zvesto sledi kapitalistični logiki svojih sprevrženih voditeljev«

    "Velika večina Slovencev namreč zelo zvesto sledi novokomponirani kapitalistični logiki svojih sprevrženih voditeljev. Glavne signale za neobčutljivost in skrajni povzpetniški egoizem dobivamo ljudje od oblasti, saj prav ona z neupoštevanjem zakonov, z delitvijo družbenega bogastva med svoje pripadnike, z brutalno logiko kapitalskih odnosov, ki jih postavlja celo pred življenje (covid) …, določa nova etična merila družbe. Velik del Slovencev jim ubogljivo sledi; sploh če jim prinašajo osebne koristi." 

  • Uredništvo

    31. 1. 2022  |  Politika

    »Za generacijo Z je osamosvojitev Slovenije dogodek iz daljne zgodovine«

    "V Sloveniji bodo letos prvič volili letniki od 2001 do 2004. Ko je bil Janez Drnovšek še premier, Milan Kučan pa predsednik republike, se številni med njimi niso niti rodili. Ob prihodu prve Janševe vlade so bili v plenicah. Ko je izbruhnila svetovna finančna kriza, so hodili v vrtec. Ne spomnijo se sveta pred uvedbo evra in domačih tajkunov. Med zadnjo recesijo so bili v osnovni šoli."

  • Uredništvo

    31. 1. 2022  |  Družba

    »Dialog ministrstva za kulturo je zgolj teater demokracije«

    Na slovenski neodvisni umetniški in kulturni sceni je v zadnjih desetih letih, podobno kot drugod po Evropi, prišlo do sistematičnega nazadovanja na področju neodvisne kulture in umetnosti: veliko pomanjkanje kakovostnih meril, pomanjkanje ciljnega in smiselnega dialoga z odločevalci in seveda pomanjkanje primernih proračunskih sredstev za naše delo.

  • Uredništvo

    30. 1. 2022  |  Kultura

    Vse nedeljske poezije

    Januarja leta 2020 smo na spletni Mladini pričeli z rubriko Nedeljska poezija, v kateri smo vsak teden objavili pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih dveh letih. Zdaj smo vse nedeljske poezije zbrali na enem mestu. Objavili smo 100 avtorjev oziroma avtoric in 100 pesmi.

  • Uredništvo

    30. 1. 2022  |  Družba

    »Tehnofevdalizem – nova različica fevdalizma«

    "Ta čas se bo v zgodovino vpisal kot čas lahkomiselnosti, nespametnosti – svetovnih političnih voditeljev na eni strani in mogulov velikega posla (big business), ki so uničili to priložnost. Torej: tu smo, kar zadeva naš odnos do okolja."

  • Uredništvo

    30. 1. 2022  |  Družba

    Kako prepoznati navidezno ter lažno znanost

    "V sodobni družbi postaja vse bolj jasno, da je znanstvena pismenost pomembna kompetenca, ki ji v šolskem sistemu morda namenjamo premalo pozornosti. Vendar se moramo pri zavedati, da pri znanstveni pismenosti ne gre toliko za neposredno znanje kot za vrednote in veščine, ki jih pridobimo in ponotranjimo, če živimo v okolju, ki ceni resnično znanje in zna prepoznati navidezno ter lažno znanost. Pomemben del znanstvene pismenosti je prav zmožnost presojanja, kateremu viru ali strokovnjaku lahko dejansko zaupamo."

  • Uredništvo

    29. 1. 2022  |  Družba

    »Ne vem, ali se bomo kdaj vrnili na raven pred pandemijo«

    "Pred pandemijo, februarja 2020, smo oskrbovali povprečno 350.000 ljudi na mesec. Takoj z začetkom pandemije, aprila 2020, je bilo teh kar 600.000. Število se je skoraj podvojilo. Kupiti smo morali več hrane, potrebovali smo več donacij, da smo sledili povpraševanju. Morali smo spremeniti distribucijo in razdeljevanje hrane. Takrat smo to delali kar na parkiriščih, da bi lahko oskrbeli številne družine in jih morda še izobrazili."

  • Uredništvo

    29. 1. 2022  |  Družba

    »Po premisleku sem se odločila, da ne želim, da se ta del oddaje izreže«

    "Po premisleku sem se odločila, da ne želim, da se ta del oddaje izreže, ker sta se mi kljub predvidljivim posledicam odgovor in sporočilo, ki ga nosi v kontekstu oddaje, zdela pomembnejša od dejstva, da bo na očeh javnosti izigrano moje zaupanje. Kar pa zadeva pomisleke gospe Molk o moji igri v oddaji ter o njenem izkoriščanju za dokaz na sodišču, se moram sicer zahvaliti za kompliment, a priznati, da kljub vsem igralskim izkušnjam tako dobra igralka vseeno nisem."

  • Uredništvo

    27. 1. 2022  |  Politika

    Janševo pismo je državljane Slovenije stalo več kot 358 tisoč evrov ... 

    Predbožično pismo predsednika vlade Janeza Janše državljankam in državljanovm s pozivom, naj se cepijo proti covidu-19, in z zahvalo tistim, ki so to že naredili, je stalo skupno 358.885 evrov brez davka na dodano vrednost, je objavil časnik Svet24 in izračunal, da je to natanko 333,8 minimalne plače v Sloveniji v letu 2021.

  • Uredništvo

    27. 1. 2022  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: NADZOROVANJE

    Jutri izide nova Mladina! Naslovnico je oblikoval Tomaž Lavrič. Mednarodne pogodbe, ki jih je Slovenija pod Janšo sklenila z Izraelom, še zdaleč niso zgolj mrtve črke na papirju, temveč so predvsem sporazumi točno določene politične opcije z državo, ki tej opciji lahko zagotavlja točno določene koristi. Več o nadzorovanju preberite v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 28. januarja, dalje. #Mladina4

  • Uredništvo

    27. 1. 2022  |  Politika

    »Orban je Janši izdal račun«

    "Moja ocena je, da je prodaja Madžarom prišla v igro, ker je Orban gospodu Janši izdal račun za stvari, ki so bile financirane v Slovenijo iz Madžarske."

  • Uredništvo

    27. 1. 2022  |  Družba

    »Prepoved pravice do abortusa ne preprečuje splavov«

    "Na individualni ravni posameznice je pri abortusu možna odločitev med da in ne. Ta bi morala biti svobodna in strokovno informirana. Na družbeni ravni pa taka odločitev ni možna. Prepoved ali omejevanje pravice do abortusa ne preprečuje splavov. Kot družba zato lahko izbiramo zgolj med strokovno opravljenim abortusom ali mazaštvom črnega trga. Vse drugo so lažne izbire."

  • Uredništvo

    26. 1. 2022  |  Politika

    Zgolj nadaljevanje sedanjega uničujočega patriarhata

    "Kakšen obet torej predstavlja ta z vseh vetrov napaberkovana zbirka znancev, ki jim niti na misel ne pride proporcionalno zastopništvo žensk, mladih? Tako kot se jim še manj sanja, kje sploh najti izvrstno izobražen, ozaveščen kader bodoče politike, saj živijo v svojih privilegiranih generacijskih balončkih? Ali sploh vedo, kaj je pol : pol? Peščica pohlevnih, okrasnih žensk, ki jih bodo v paniki zaradi kvot napaberkovali v zadnjem tednu, bo le še eno v dolgo vrsti norčevanj iz enakosti, ki je temelj uspešne demokracije. In če o enakosti govori nova predsednica evropskega parlamenta Roberta Metsola, krščanska demokratka, ki podpira tudi pravico do splava, potem bi se moralo tem 'fantom' vendarle že posvetiti, kam se napredni, tudi če je desno usmerjen, svet obrača. Vse drugo pomeni tako za stranke kot za bodočo vlado zgolj nadaljevanje sedanjega uničujočega patriarhata, oblečenega v nekoliko bolj 'napreden' stil."

  • Uredništvo

    26. 1. 2022  |  Družba

    »Lažniva propaganda uničuje informacijo«

    "Novinarji ter informacijska resnost in odgovornost za vse prebivalce ustvarjajo mrežo varnosti, vzdušje zaupanja in opiranja na resnico ter realne okoliščine, v katerih potem mi vsi drugi uresničujemo, ustvarjamo in ne delamo napak, hkrati pa nas nihče ne spravlja ob pamet. Novinarstvo je leva roka državljanske zavesti, pravilnih odločitev in ob tem nenehni opomnik pismenosti, artikuliranosti in jasnosti. Nima smisla omenjati, da informacija rešuje življenja, tukaj ne govorim o izrednih situacijah. Lažniva propaganda uničuje informacijo. Razen tega, da ogroža življenjsko pomembne stvari, ustavne in humane osnove, ima lažniva propaganda tudi mnoge druge grozne lastnosti z dolgotrajnimi posledicami. Med drugim je na primer neznosno dolgočasna; ustvarja oblike vedenja, ki polovico prebivalstva spreminjajo v brezpravne sužnje, drugo polovico pa v krvoločne čuvaje; omejuje vse vrste radosti."

  • Uredništvo

    25. 1. 2022  |  Kultura

    Zabava zdravstvene ministrice vlade v senci

    Na Velikem odru SNG Drama Ljubljana bo v sredo, 26. januarja ob 20. uri premiera prve slovenske uprizoritve drame Party, ki jo je po svojem celovečernem filmu napisala slovita britanska scenaristka in režiserka Sally Potter. Črno komedijo je režiral Ivica Buljan, ki je tokrat v prvi plan postavil osebnosti igralcev.

  • Uredništvo

    26. 1. 2022  |  Kultura

    V Clermont Ferrandu tudi slovenski kratki filmi

    Na 43. mednarodni festival kratkega filma, ki bo potekal od 28. januarja do 5. februarja v francoskem Clermont Ferrandu, sta se v tekmovalni program uvrstila dva slovenska kratka filma: kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje (2021) režiserke Urške Djukić in animirani kratki film Steakhouse (2021), animatorke in režiserke Špele Čadež. V program mladega občinstva se je uvrstil kratki animirani film Spacapufi: Žiže (2021) v režiji Jake Ivanca, v tematsko retrospektivo z naslovom zaplešimo pa plesni kratki igrani film Vašhava koreografa Iztoka Kovača in režiserja Saša Podgorška iz leta 2014.