Uredništvo

  • Uredništvo

    22. 9. 2021  |  Politika

    »Gospod Janša, teh naključij je bilo malo preveč«

    "Gospod Janša, teh naključij je bilo malo preveč. Naključje na Novi Zelandiji, naključje na Mavriciusu, naključje pri vas na vikendu, pa naključje na jahti, kjer vam je očitno že v testnem krogu postalo tako dolgčas, da ste se usedli na kavč in prižgali teletekst."

  • Uredništvo

    22. 9. 2021  |  Politika

    »Nič nimam proti, da Stres in Janša dnevno klečita v cerkvi in izpovedujeta svoje pregrehe«

    "Jaz nimam absolutno nič proti, da Stres in Janša dnevno klečita v cerkvi in izpovedujeta svoje pregrehe. Gotovo jih imata v izobilju. (In naj vrže kamen, kdor je brez greha.) Za to imata onadva in vsi drugi verniki in njihovi otroci prav vse možnosti, cerkve imamo na vsakem gričku, verouk tudi. Da pa bi morali vsi otroci, tudi tisti iz ateističnih, agnostičnih, protestantskih, islamskih in judovskih družin v laičnih šolah imeti katoliško vzgojo, je v 21. stoletju, stoletju skrajnih medverskih napetosti blaznost. Principa verske vzgoje v javnih šolah, ki se je resda skozi stoletja ohranil v številnih državah kot tradicija, danes nikjer ni mogoče uvesti brez prisile. In prav to se je zgodilo na Poljskem, Hrvaškem in drugod, kjer je prejšnje sekularne totalitarne režime nadomestila nova palica z dvema koncema: avtoritarna oblast in stara totalitarna Cerkev. Cerkev, ki je bila zgodovinsko vedno povezana z zatiranjem vsega naprednega: protestantizma, razsvetljenstva, socialističnih idej. Ki je kolaborirala z nacizmom in danes z ekstremno desnico. Ko torej upokojeni nadškof (taktično, namesto onega na položaju) govori o polovični demokraciji zaradi odsotnosti verskega pouka v javnih šolah, in to v času, ko njegov maziljenec demontira demokracijo tako rekoč po urnih postavkah, na kar že leto in pol opozarjamo državljani, sodna veja oblasti, ustavno sodišče, nadzorne ustanove, evropska komisija, evropska sodišča in mednarodna strokovna združenja, ko so zaradi tega ogrožena evropska sredstva za okrevanje, se človek še enkrat, milijontič ne more načuditi, kako daleč, kako v same korenine seže cerkvena dvoličnost."

  • Uredništvo

    22. 9. 2021  |  Kultura

    Strip v Sloveniji že več desetletij ni prejemal zaslužene pohvale

    Znani so letošnji nominiranci za stripovsko nagrado zlatirepec, ki jo že tretje leto podarja Zavod Stripolis, Namen nagrade je izpostaviti in nagraditi najboljše stripe izdane v slovenski produkciji, ki so izšli v preteklem letu. "Z nagrado želimo dodati vrednost stripovskemu mediju, ki v Sloveniji kljub kakovostni produkciji že več desetletij ni prejemal zaslužene pohvale. Spisek nominirancev pa lahko služi tudi kot bralni seznam priporočenega čtiva," so zapisali organizatorji.

  • Uredništvo

    21. 9. 2021  |  Družba

    Urban Purgar je v zaporu

    Časnik Večer poroča, da je eden vidnejših predstavnikov slovenskega skrajno desnega gibanja rumeni jopiči Urban Purgar v zaporu. Včeraj popoldne se je moral zglasiti na prestajanju kazni na Povšetovi ulici v Ljubljani. To so potrdili tudi na spletnem blogu NTA, ki mu je Purgar še pred kratkim urednikoval, nato pa je odstopil. 

  • Uredništvo

    21. 9. 2021  |  Politika

    Ministrstvo: »Pogoj PCT tudi za delo na domu«

    Na ministrstvu za delo pojasnjujejo, da morajo pogoj PCT izpolnjevati tudi delavci, ki opravljajo delo na domu. Za izpolnitev PCT pogoja za delo pri delodajalcu se šteje tudi samotestiranje s hitrim testom, so dodali, čas in kraj samotestiranja na delovnem mestu določi odgovorna oseba, obenem pa je "čas opravljanja samostestiranja možno šteti v delovni čas".

  • Uredništvo

    20. 9. 2021  |  Politika

    Poslanca SD bosta tožila Hojsa, ta pa Kučana

    "Poteklo je 48 ur za opravičilo Aleša Hojsa, ki pa pričakovano ne premore poguma, da bi priznal svojo napako," je na Twitterju zapisal poslanec SD Matjaž Nemec in napovedal, da bosta s poslanskim kolegom Markom Koprivcem zato vložila tožbo. "Verjameva, da resnica in pravica vedno zmagata," je še dodal.

  • Uredništvo

    21. 9. 2021  |  Politika

    »Za takšno državo leta 1990 res nismo glasovali«

    "Že nekajkrat smo napisali, kako je te ukrepe uspešno izpeljala Francija – takšne politike Janša in SDS v Sloveniji pač nista sposobna. Tako kot Francija namreč delujejo uspešne tradicionalne evropske demokracije, po kakršnih naj bi se Slovenija zgledovala. Naša demokracija pa je vse bolj njen podalpski invalidni približek, ki nujno potrebuje resen remont. Ki bo v prihodnje vnaprej onemogočil vse tiste oblastnike, ki se v nekem trenutku odločijo, da ne bodo spoštovali ustave, ustavnih sodnikov, zakonov, celotnega koncepta pravne države in človekovih pravic. Za takšno državo, oprostite, gospodje, na plebiscitu decembra 1990 res nismo glasovali."

  • Uredništvo

    21. 9. 2021  |  Politika

    »Pravi problem Slovenije z Janšo ni le v liku malega tatu«

    "Pravi problem Slovenije z Janšo ni le v liku malega tatu, ki ga vedno znova najdejo s prsti v marmeladi, temveč utegne biti v 'večji zgodbi' negativnega lika novega rokovnjaškega Martina Krpana. V njem se korporativizem slovenske katoliške Cerkve in proslule krščanske demokracije prikloni korporativizmu samoupravnih titanov, sinovom kozmosa in slovenske zemlje, ki razumejo jezik moči, se ne bojijo zakonov in jih ni strah zapora, tudi ne tuje smrti."

  • Uredništvo

    21. 9. 2021  |  Kultura

    Predstava o podnebni krizi

    V petek, 24. septembra, ob 19. uri bo v okviru festivala Steirischer Herbst (Štajerska jesen) v avditoriju Orpheum v Gradcu mednarodna premiera predstave Vročina v režiji Žige Divjaka. Besedilo je nastalo v sodelovanju Žige Divjaka in nastopajočih Damirja Avdića, Mine Palada, Drage Potočnjak, Maye Sare Unger, Vita Weisa in Gregorja Zorca. Sledili bosta še dve ponovitvi, 25. in 26. septembra.

  • Uredništvo

    20. 9. 2021  |  Politika

    »Preveč samoumevno je postalo, da ničesar ne moremo spremeniti«

    "Od politike še vedno premalo pričakujemo in zahtevamo. Preveč samoumevno je postalo, da ničesar ne moremo spremeniti. Nismo našli načina in vzvoda, kako od politikov zahtevati spremembe, zakaj lahko pred vsakimi volitvami poslušamo iste obljube, spremeni pa se bolj malo. Razmisliti moramo, zakaj že prej nismo vložili zakona s pet tisoč podpisi in sami pripravili referenduma. Gotovo zato, ker je to zelo težko in zahteva veliko dela, a predvsem zato, ker se ne zavedamo svoje moči."

  • Uredništvo

    20. 9. 2021  |  Politika

    »Ne vidim zelo zavednih politikov v Sloveniji«

    "Prodajajo nam srebrnino ali nas porivajo v neke čudne povezave. Ne vidim zelo zavednih politikov v Sloveniji. Večinoma imajo figo v žepu in delujejo iščoč koristi zase ali za svojo stranko. Je pa tudi nacionalizem drugod stvar politične igre. Vemo, da se daleč največ denarja obrača v korporacijah, in vprašanje je, koliko posamezne države dejansko vodijo nacionalni voditelji. Zdaj ko svet doživlja veliko krizo, vidimo, da zares bogati samo peščica zemljanov. Pred nami se igrajo astronavtske otroške igrice, ki stanejo milijarde evrov, otroci pa umirajo od lakote, gozdovi hirajo, krči se zeleni pas. Zdi se, da se še vedno bije glavni boj za surovine, ljudje so bolj ali manj stranski učinek kupčije."

  • Uredništvo

    20. 9. 2021  |  Kultura

    O sistemu apartheida in okupacije, ki ga Izrael izvaja na zasedenih palestinskih ozemljih

    Od 21. do 23. septembra bo v Ljubljani že deseto leto potekala Kulturna ambasada Palestine, ki je letos namenjena temi zemlje. Gre za letni dogodek, katerega namen je odpreti prostor za palestinsko zgodbo, spodbuditi razmišljanje in širiti razumevanje o dogajanju v Palestini skozi palestinsko kulturo, literaturo, glasbo, kulinariko, zgodovino in glas. "Hkrati želimo javnost osveščati o sistemu apartheida in okupacije, ki ga Izrael izvaja na zasedenih palestinskih ozemljih, ter iskanju učinkovitih sredstev, s katerimi bi bilo mogoče pritisniti na izraelsko vlado in izzvati spremembe v njihovi politiki apartheida ter vojnih zločinov," so zapisali v Gibanju za pravice Palestincev.

  • Uredništvo

    19. 9. 2021  |  Politika

    »Na oblasti imamo stranko, ki ima samo eno točko programa«

    "Na oblasti imamo stranko, ki ima samo eno točko programa. Boj proti komunizmu do zadnje kaplje krvi, v njej pa imajo glavno besedo prav bivši komunisti. Bivši verniki partije in rdeče zvezde so zdaj največji izganjalci hudiča in simbolov, ki so jih včasih ponosno nosili. Avtorji v tem vidijo podoben refleks kot pri bivših kadilcih in alkoholikih. Ko enkrat ukinejo svojo razvado in strast, vse druge terorizirajo in zasmehujejo. Postanejo agresivni in spreminjajo zgodovino tako, da ji še sami verjamejo. O svoji nekdanji zasvojenosti molčijo in jim ne pride na pamet, da bi jo razlagali ali branili."

  • Uredništvo

    19. 9. 2021  |  Družba

    »Demokracija pomeni, da ljudstvo vlada«

    "Političnost ni samo to, da imaš glas, kot vzklikne Kant in je bilo geslo razsvetljenstva - Sapere aude!, Drzni si misliti! In potem javno razglasiti svoje mnenje; gre za temeljno republikansko pravico, ker je skupno življenje v državi javna stvar, zato o tem lahko govorimo. Danes gre za demokracijo, kar je seveda nekaj drugega od republike. Demokracija pomeni, da ljudstvo vlada. Se pravi, da je treba v vsaki situaciji, ko naletite na garniture, ki trdijo, da vladajo, jasno in glasno in s potezami, ki so politične poteze, povedati: v tej državi vlada ljudstvo. To je politika. V politiko se je treba vmešati, četudi je nagnusna. Četudi si je treba na volitvah kdaj zatisniti nos, ko obkrožaš tistega kandidata, ki ga sicer nikoli ne bi, če ne bi bila situacija takšna."

  • Uredništvo

    19. 9. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #83

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Josipa Ostija zbirke Panova piščal.

  • Uredništvo

    18. 9. 2021  |  Politika

    »Nasilje je bilo sprovocirano«

    "Seveda je nasilje nevzdržno, vendar pa izbruh ni bil tudi nepričakovan. Ne zgolj zaradi tega, ker je bilo nasilje sprovocirano (če ni bilo celo motivirano) z dogajanjem v zadnjih dneh, ampak zato, ker smo nevarnost eskalacije skrajno zaostrenih družbenih odnosov tudi napovedovali. Incident se je res zgodil, bati se je, da ne bo ostal osamljen. Vlada z večjimi intelektualnimi sposobnostmi bi do takih napovedi lahko prišla tudi sama, visoko stopnjo tveganja, da se nezadovoljstvo ljudi sprevrže v nasilje, pa bi upoštevala pri snovanju in izvajanju svojih ukrepov. Predvsem zato, ker bi razumela, da lahko nezadovoljstvo z izvajanjem njene PCT-politike, oprto na vsesplošno epidemijsko naveličanost, demagogijo in primitivizem, v politično življenje pripelje sile, ki jih danes v parlamentu še ni. K sreči so v sredo samo postopale pred njim."

  • Uredništvo

    18. 9. 2021  |  Družba

    »Slovenija je kot država svetovni unikum«

    “Vsi smo se morali izuriti tudi v branju uradnih listov. Postavili so nas v vlogo odgovornih oseb, saj država noče prevzeti odgovornosti. Zmeda v komunikacijskem smislu je popolna, tolmačenje odlokov, ki se bodo že prihodnji teden verjetno spremenili, pa povzroča številne težave. Večino delovnega časa tako ugotavljamo, kaj so ustrezni protokoli, s katerimi bi zadostili predpisom.”

  • Uredništvo

    17. 9. 2021  |  Politika

    »Zelo težko sprejmem možnost, da se nekateri niti testirati nočejo«

    "Sama sem vedno bila zagovornica PCT-ja, ker je to edina možnost, da se epidemije rešimo. Zelo težko kot pravnica in državljanka sprejmem možnost, da se nekateri niti testirati nočejo."

  • Uredništvo

    17. 9. 2021  |  Kultura

    Vprašanje telesa in njegove performativnosti 

    V prostorih Fundacije Ulay bo od 17. septembra do 30. oktobra na ogled razstava BODY ECSTATIC BODY ECLECTIC BODY ECCENTRIC (EKSTATIČNO, EKLEKTIČNO, EKSCENTRIČNO – TELO), na kateri bodo predstavljena dela Ane Mendiete, Annegret Soltau, Arvide Byström, Elene Tejada-Herrera, Ize Pavlina, Jeremy Shawa, Letície Parente, Marine Abramović, Molly Soda, Sanje Iveković, Ulaya in Ulrike Rosenbach.

  • Uredništvo

    16. 9. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: DOPUST Z LOBISTI

    Jutri izide nova Mladina! Tokratno naslovnico je oblikoval Damjan Ilić, fotografije, na katerih je Janez Janša na jahti Brioni 44, pa so iz arhiva Pop TV. Ob znanem času in na znanem kraju se je Janez Janša sestajal z dobavitelji zdravstvene opreme. Več o tem preberite jutri v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 17. septembra, dalje. #Mladina37

  • Uredništvo

    16. 9. 2021  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Sredin protivladni protest 

    Na Trgu republike v Ljubljani se je včeraj odvil protivladni protest, na katerem je več tisoč ljudi (po ocenah policije okoli 8.000, po ocenah organizatorjev pa celo okoli 30.000) zahtevalo predčasne volitve in spremembo vseh vladnih covid ukrepov v priporočila. 

  • Uredništvo

    16. 9. 2021  |  Družba

    Solzivec v obraz fotoreporterja: »Še nikoli nisem doživel česa podobnega«

    "Na sinočnjih demonstracijah proti pogojem PCT sem fotografiral dogajanje tako na Trgu republike kot pred parlamentom, kjer je prišlo pozno zvečer do konflikta med demonstranti in policijo. Ob prvih ukrepih policije je policist z očali in veliko posodo s solzilnim plinom spustil velik curek vame in to direktno v obraz. Uspel sem posneti dva posnetka. Na drugem se vidi tudi policist. Tega obtožujem namernega poškodovanja novinarja-fotoreporterja."

  • Uredništvo

    14. 9. 2021  |  Politika

    Onkološki inštitut preplačal storitve Marčičevega podjetja 

    Kot so v ponedeljek razkrili na Pop TV se je na račun podjetja Marand z onkološkega inštituta (OI) prelilo več kot 17 milijonov evrov. Gre za podjetje, ki je prek različnih kanalov povezano z aktualno vlado Janeza Janše. "Med drugim je bil v podjetju v času prve in druge Janševe vlade zaposlen tudi njegov sin Žan Janša. Kot je znano, se je premier vlade z direktorjem podjetja Andrejem Marčičem in lobistom Božem Dimnikom v preteklosti večkrat družil ob igranju golfa na Mavriciju, v ponedeljek pa smo razkrili tudi fotografije Janše in Dimnika na Marčičevi jahti Brioni44," so zapisali na 24ur.com. 

  • Uredništvo

    15. 9. 2021  |  Družba

    »Pravo je branik demokracije, a tudi ta jez se lahko podre«

    "Zdi se mi, da je parlamentarna demokracija – torej to, kar je vezano na reprezentativno demokracijo – v krizi. Je pa neposredna demokracija, torej civilna družba, aktivni državljani … zaenkrat v še zelo dobri kondiciji. Ustavna demokracija zaenkrat še zaustavlja vplive in degradacijo sistema s strani politike."

  • Uredništvo

    15. 9. 2021  |  Politika

    »Nenehno sejanje sovraštva v imenu ljubezni do domovine«

    "Trumpov desni ekstremizem v ZDA je bržkone dober dokaz za uvoz politično predelanega in socialno ponotranjenega terorizma. Kar je kot predsednik počel, je bilo nenehno sejanje sovraštva in rušenja mostov v imenu ljubezni do domovine, v imenu patriotizma. Natanko takšna je tudi podoba Janševe politike v Sloveniji. Trumpov patriotizem je, podobno kot poprejšnje bodisi republikanske bodisi demokratske politike, pristal v naročju interesov njegove verzije kapitala, še bolj pa v interesu megalomanskega lastnega nastavljanja pogojev za novo moč, oblast in privatizacijo odrskega prizorišča, za katerega se čuti rojenega."

  • Uredništvo

    15. 9. 2021  |  Kultura

    Objem kot ultimativno dejanje neizgovorljivega

    V Ljubljani se začenja 10. bienale slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica, ki bo predstavil pregled dogajanja na tem področju v minulih dveh letih. Ob glavnem programu plesnih predstav bo ponudil tri diskurzivne dogodke. Na odprtju bodo podelili nagrado Ksenije Hribar za življenjsko delo 2021 Marku Mlačniku.

  • Uredništvo

    15. 9. 2021  |  Kultura

    Razglednice Aleša Debeljaka

    V Slovenskem etnografskem muzeju (SEM) bo od 18. septembra 2021 do 13. februarja 2022 na ogled razstava Saj grem samo mimo: Mozaik razglednic in prijateljstev Aleša Debeljaka. Razstava je muzejska nadgradnja predstavitve razglednic Aleša Debeljaka v knjigi Saj grem samo mimo (uredila Erica Johnson Debeljak), ki je izšla leta 2018 pri Mladinski knjigi, in prinaša določen del Debeljakovega opusa, ki je do sedaj poznan samo tistim, ki so ga bili neposredno deležni. 

  • Uredništvo

    14. 9. 2021  |  Politika

    FOTO: Janša in njegovi vplivni »prijatelji«

    Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) bo na podlagi informacij, objavljenih v medijih, in več prejetih novinarskih vprašanjih na lastno pobudo uvedla predhodni preizkus z namenom razjasnitve dejanskega stanja. Gre za včerajšnje poročanje Pop TV o stikih, ki naj bi jih imel predsednik vlade Janez Janša s poslovnežem Andrejem Marčičem in lobistom Božom Dimnikom. Ti naj bi se leta 2016 skupaj vozili z Marčičevo jahto, poleg tega pa naj bi tudi večkrat skupaj igrali golf na Mavriciju. Po objavljenih fotografijah je mogoče sklepati, da so prijateljevali tudi zasebno. 

  • Uredništvo

    14. 9. 2021  |  Politika

    »V skrajnem primeru bom zahteval tudi prisilno privedbo Janše na zaslišanje«

    Po besedah vodje komisije za nadzor javnih financ Roberta Pavšiča se predsednik vlade Janez Janša ne bo udeležil četrtkove seje komisije, čeprav so Janši ponudili tri mogoče termine oziroma možnost, da sam pove, kateri termin bi mu ustrezal. Kot je še dodal Pavšič, to ni zgolj nedopustno, temveč tudi neustavno: "Premier je po ustavi dolžan odgovarjati na vprašanja državnega zbora."

  • Uredništvo

    14. 9. 2021  |  Politika

    Krek: »Morda včasih kaj prehitro rečem, a časi so taki, da ni dosti časa za razmišljanje«

    "Potreboval sem kar nekaj časa, da sem postavil stvari, kot je prav. V nekem trenutku sem dojel, da ne gre za Milana Kreka kot strokovnjaka proti ostalim, ampak da so me postavili v politični kontekst. Jaz pa nikoli nočem biti v političnem kontekstu, ker ni dober za ljudi. Ljudje morajo poslušati stroko, politika je vedno interpretacija stroke. Jaz še vedno nadaljujem tako, da govorim strokovno. Morda včasih kaj prehitro rečem in je to tudi nerazumljivo, a časi so taki, da ni dosti časa za razmišljanje in cincanje, treba je ukrepati in treba je zelo hitro ukrepe sprejemati. Zato imam dosti nasprotnikov med anticepilci in političnimi veljaki. Ko si na taki poziciji, je to visoka gora, ki sprejema vse strele."