Uredništvo

  • Uredništvo

    23. 6. 2021  |  Politika

    Zore: »Danes je nekatere sram krščanstva, kot je bilo Cankarja sram njegove matere«

    "Danes je namreč videti, kot da je nekatere sram krščanstva, ki je vgrajeno v našo preteklost in v marsičem tudi v sedanjost. Tudi Cankarja je bilo sram njegove matere, ker je bila preveč kmetiška, kot je zapisal, a vendar ga je ona rodila in njeno garanje ga je šolalo."

  • Uredništvo

    23. 6. 2021  |  Politika

    Slovenskim političnim elitam se je uspelo dogovoriti zgolj za samostojnost

    "Slovenskim političnim elitam se je uspelo dogovoriti zgolj za samostojnost (in potem še za vstop v EU), a to je bil zanje »konec« zgodovine. Kako državo osmisliti in doseči uresničitev tistega, kar so zapisale v programe, je bilo v trenutku pozabljeno," je v posebni številki Mladine ROJSTVO DRŽAVE (3. DEL) zapisal zgodovinar dr. Božo Repe. Dodal je, da kljub Demosovi obljubi, da svojega odnosa do preteklosti ne bo gradil na protipartijskem in protijugoslovanskem revanšizmu, je kulturni boj danes osrednja točka političnega delovanja desnega dela politike, zlasti SDS pa tudi NSi in katoliške cerkve ter z njimi povezanih medijev.

  • Uredništvo

    23. 6. 2021  |  Družba

    Kaj smo storili v 30 letih samostojne Slovenije?

    Posebna izdaja MLADINA ZGODOVINA (v treh delih je sodelovalo kar 23 zgodovinarjev ter vrhunskih analitikov družbe znanstvenikov) se zaključuje s tretjim delom, ki obravnava obdobje po letu 2000, včlanitev v Evropsko unijo, obdobje neoliberalizma in velike finančne krize, hkrati pa prinaša poglobljene biografije ključnih akterjev. Trilogija se je začela v osemdesetih letih, nadaljevala v obdobje nastanka države in demokracije, zaključuje pa se pri analizi sodobne Slovenije, tudi današnjega časa.

  • Uredništvo

    22. 6. 2021  |  Družba

    »Natakarji, receptorji, prodajalci ne smejo postati zdravstvena policija«

    “To, da bi natakarji, receptorji in drugi zbirali posebne vrste osebnih podatkov, vsekakor ne pomeni sorazmerne obdelave osebnih podatkov. Pri opredeljevanju ukrepov se na to pogosto pozablja. Natakarji, receptorji, prodajalci namreč niso in ne smejo postati zdravstvena policija. Tudi nimajo možnosti brskanja po dokumentih posameznika. Na tem mestu je, kot že rečeno, potreben razmislek, čemu služijo ta pravila in, ali bi bilo cilje odpiranja storitev mogoče doseči na drug način, brez obdelave osebnih podatkov gostov, ki so poleg tega nezanesljivi, preverjanju pa so izpostavljeni le tisti gostje, ki tam niso poslovne narave. Če namreč ti ukrepi niso znanstveno ustrezno podkrepljeni, pomenijo neutemeljen poseg v pravice."

  • Uredništvo

    22. 6. 2021  |  Politika

    »V DeSUS zmagala struja, ki ne želi za vsako ceno podpirati aktualne vlade« 

    "Z izvolitvijo novega predsednika DeSUS Ljuba Jasniča v slovensko politiko vstopa nova dinamika, ki bi lahko pospešila določene procese, ki jih spremljamo zadnjih nekaj mesecev. Razplet kongresa DeSUS nedvomno kaže, da je v razklani stranki, ki je v letu in pol zamenjala kar tri predsednike, zmagala struja, ki ne želi za vsako ceno podpirati aktualne vlade pri njenem lomastenju po družbenem tkivu. Ključno vprašanje pred novim vodstvom upokojenske stranke je, ali bodo stranki sledili tudi poslanci DeSUS, ki so se v obdobju prostega teka navlekli politike pragmatizma in gnilih kompromisov. Poslanci in stranka DeSUS se bodo morali kmalu odločiti, ali bodo v predvolilno kampanjo, ki se je nedvomno že začela, vstopili kot opozicijska ali kot vladna stranka."

  • Uredništvo

    22. 6. 2021  |  Kultura

    Razstava, ki jo dostavijo v vašo dnevno sobo 

    Zavod Aksioma Ljubljana med 22. junijem in 2. julijem predstavlja projekt Gallery.Delivery, razstavni format in performans, ki ju je razvil Sebastian Schmieg. Dostavljalec na kolesu bo razstavo v "white cube" torbi dostavil na naslov, naveden v naročilu, in tam začasno postavil umetniška dela.

  • Uredništvo

    21. 6. 2021  |  Politika

    Opomin politikom, da za svoje besede in dejanja odgovarjajo delodajalcem – državljanom

    Center za preiskovalno novinarstvo v jadranski regiji Oštro in Danes je nov dan, Inštitut za druga vprašanja, sta lansirala spletno platformo Obljuba dela dolg, interaktivno preglednico političnih obljub in nenehen opomin politikom, da za svoje besede in dejanja odgovarjajo delodajalcem – državljanom. Na platformi bo mogoče spremljati življenjsko pot relevantnih političnih obljub in analize o njihovem izpolnjevanju, s čimer bosta skušali organizaciji dvigniti politično odgovornost ter krepiti zaupanje v politiko in posledično spodbuditi sodelovanje v političnih procesih.

  • Uredništvo

    20. 6. 2021  |  Družba

    Bi imeli novo Mladinino majico?

    V Mladinini spletni trgovini ponujamo novost za brezskrbno poletje ‒ majico VIRUS FREE za ozaveščene in pogumne. Postanite izganjalec virusa in si priskrbite majico, ki je primerna za vso družino. 

  • Uredništvo

    21. 6. 2021  |  Družba

    Prva transspolna športnica na olimpijskih igrah

    Laurel Hubbard bo prva transspolna športnica, ki bo nastopila na olimpijskih igrah, potem ko jo je Nova Zelandija uvrstila v svojo ekipo dvigalk uteži za nastop v Tokiu. Po poročanju BBC je 43-letnica nastopala v moški konkurenci, preden je leta 2013 tudi uradno spremenila spol.

  • Uredništvo

    21. 6. 2021  |  Politika

    »Pred 30 leti smo le izkoristili pravico do osamosvojitve. Nič več.«

    "Enkrat za veke vekomaj jim v obraz vrzimo preprosto dejstvo, da smo se osamosvojili vsi. Vsi državljani ne glede na starost, narodnost, vero ali ideološko pripadnost. Osamosvojitev je bila logična posledica vsega, kar se je prej na teh tleh dogajalo od sredine sedemdesetih naprej."

  • Uredništvo

    21. 6. 2021  |  Družba

    »Epidemijo bomo lažje premagali, če bomo sodelovali strokovnjaki iz različnih strok«

    "Mislim, da so takšne delitve napačne in povsem nepotrebne. Sploh v sodobnem, globaliziranem svetu se srečujemo s kompleksnimi težavami, katerih rešitev je le v sodelovanju različnih strok. Mislim, da to lepo prikaže tudi trenutna epidemija covida-19. Seveda je to v osnovi medicinski problem, a je tudi družbeni, in laže ga bomo premagali, če bomo pri tem sodelovali strokovnjaki iz različnih strok. Strokovnjaki z znanjem medicine morajo znati razložiti, kako delujejo cepiva in zakaj niso nevarna, družboslovje pa nam lahko pri tem pomaga, kako nasloviti dvomljivce in kako sporočilo o koristnosti cepljenja spraviti med čim več ljudi. Tu ima lahko vlogo tudi umetnost, kar je pokazal primer iz Italije, kjer so pripravili zelo lepe umetniške paviljone za cepljenje, ki ljudi privabljajo in dajejo pozitivno noto, upanje v prihodnost."

  • Uredništvo

    20. 6. 2021  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Tisoči v podporo pravicam LGBT+ 

    Včeraj je v Ljubljani potekala parada ponosa v podporo človekovim pravicam in vidnosti LGBT+ oseb. Zbralo se je več tisoč ljudi. Povorka je po ljubljanskih ulicah potekala od Metelkove do Kongresnega trga, kjer so jo sklenili nagovori in glasbeni program. 

  • Uredništvo

    20. 6. 2021  |  Družba

    »Stvari so se tako zaostrile, da se mora civilna družba bistveno bolje organizirati«

    "Moje zaupanje v civilno družbo je bistveno večje kot strah pred diktaturo. A stvari so se tako zaostrile, da se mora civilna družba bistveno bolje organizirati. Ne samo tako, da skrbi za izpostavljene posameznike, da skrbi za organizacijo protestov. To je nujno. A treba je izpeljati tudi atomiziran upor vsakega posameznika. Ta je po izvedbi tako zelo enostaven, vendar tako težko uresničljiv. Toda znaki so dobri. Dobivam bistveno več pisem podpore kot grozilnih pisem."

  • Uredništvo

    20. 6. 2021  |  Družba

    »Za politiko so starejši nekoliko pomembnejši, ker so pač volivci«

    "V tridesetih letih samostojne Slovenije smo prešli iz vključujoče družbe, kar je vodilo do poenotene odločitve za samostojnost in začetnih prizadevanj za gradnjo institucij nove države, do vedno bolj razlikovalne in izključevalne družbe, ki razlike spreminja v izključevanje tako, da se na eni strani ustvarjajo nove elite v svojih ekskluzivnih svetovih, na drugi strani pa vedno več na rob potisnjenih družbenih skupin; mladim se očita, da so neizkušeni, starejši naj bi samo zajedali zdravstveno in pokojninsko blagajno, brezposelnim in socialno ogroženim pa, da so si za svoj položaj sami krivi, ker se zanašajo zgolj na pomoč države. To je posledica uveljavljanja neoliberalne agende, ki preferira elite in socialno marginalizira revnejše. Toda za politiko so vsaj starejši nekoliko pomembnejši, ker so pač volivci. Mladi do osemnajstega leta pa niso niti volivci."

  • Uredništvo

    20. 6. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #70

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Glorjane Veber iz zbirke Razkošje.

  • Uredništvo

    20. 6. 2021  |  Kultura

    AVA se predstavlja

    V prostorih Akademije za vizualne umetnosti AVA (Trubarjeva 5) Ljubljana je do 27. junija na ogled diplomska in pregledna razstava AVA013, ki vključuje razstavo dveh dodiplomskih programov, likovne umetnosti in konceptualizacije prostora, ter dela podiplomskega programa vizualnih umetnosti.

  • Uredništvo

    19. 6. 2021  |  Politika

    Pahor: »Politika nima take moči, da bi močno čustveno razmajala slovensko ljudstvo«

    "Vendar pa ocenjujem, da ne seže tako globoko, kot meni strankarska politika. Politika nima take moči, da bi močno čustveno razmajala slovensko ljudstvo, ni tako ultimativno močna, tako odločujoča za njihovo bivanje, kot mislijo premnogi strankarski veljaki in če imam prav, se bo to reflektiralo na volitvah."

  • Uredništvo

    19. 6. 2021  |  Politika

    »Janše se ne bojim, en človek ne more uničiti demokracije«

    "Politika je državljane sprla kot še nikoli doslej, sovraštva v družbi še nikoli ni bilo toliko, gre za posledico politike ekstremizma, soliranja in izsiljevanja na vseh področjih, Desus je vse to tiho podpiral in je zato soodgovoren za razmere v družbi. Stranka mora zato najprej razčistiti, katere vrednote še podpira, prepričan sem, da je sposobna preživeti na daljši rok, a ne kot stranka pragmatizma, pač pa kot stranka, ki ima jasen odnos do ideoloških vprašanj."

  • Uredništvo

    19. 6. 2021  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Orbanizacija Slovenije

    Petkovi kolesarji so včeraj protestirali proti madžarskim prevzemom slovenskih podjetij in orbanizaciji Slovenije. Poudarili so, da Slovenija vse bolj sledi orbanizaciji tudi v nazorskih usmeritvah, pri čemer se oddaljuje od trdno vzpostavljenih demokracij in se povezuje s t. i. Višegrajsko skupino.

  • Uredništvo

    19. 6. 2021  |  Kultura

    Literarni večer LGBTQ+ pesmi

    Pred Lutkovnim gledališčem Maribor bo 21. junija ob 20.00 v sklopu festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru potekal skupinski literarni večer LGBTQ+, na katerem se bodo predstavili: Vesna Liponik, Eva Kokalj, Aljaž Koprivnikar, Petra Hrovatin in Tom Veber. Po branju bo sledil pogovor s pesnikom, založnikom in aktivistom Branetom Mozetičem, ki bo predstavil pesmi iz svoje zadnje pesniške zbirke Sanje v drugem jeziku. Nastopili bosta tudi Zala Kores in Julija Bratec Veleski (duo De Liri). Dogodek, ki je tudi del programa Maribor skozi rožnata očala in projekta Mavrični junij v Mariboru, bo povezovala Špela Setničar. 

  • Uredništvo

    18. 6. 2021  |  Politika

    Izšla je nova Mladina: ELDORADO ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL

    Izšla je nova Mladina! Tokratno naslovnico je oblikoval Damjan Ilić. Več o tem, da Janševa vlada sistematično razgrajuje institucije, ključne za boj proti organiziranemu kriminalu, preberite v naslovni temi (Eldorado za organiziran kriminal). V novi številki si lahko preberete tudi intervju z nekdanjim predsednikom republike Milanom Kučanom in še mnogo več zanimivih, informativnih in poglobljenih prispevkov. Priskrbite si svoj izvod, ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani. 

  • Uredništvo

    18. 6. 2021  |  Politika

    Minister za zdravje: »Verjetno bomo v kratkem omogočili izbiro cepiva«

    "Zagotovo smo že na začetku povedali, da ta možnost bo pri osvežilnem odmerku. Kajti do takrat smo predvidevali, da bo sistem tako zrel in postavljen, da za to ne bi bilo vprašanj. Tudi vprašanje samih dobav cepiv je bilo v tem začetnem obdobju. Vendar pa v teh dneh opažamo, da prihajamo v obdobje, ko bo cepiv vseh vrst verjetno dovolj in bomo verjetno v kratkem lahko omogočili tudi to opcijo."

  • Uredništvo

    18. 6. 2021  |  Politika

    SDS: »Z našim bojem postaja Slovenija prostor svobode, pravičnosti, priložnosti in blaginje«

    "Z našim bojem postaja Slovenija prostor svobode, pravičnosti, priložnosti in blaginje za vse, ki so se zanjo pripravljeni potruditi. K sodelovanju pri graditvi Slovenije vabimo vse, ki jim pogum ni tuj in ki jim je naš skupen cilj blizu. Vse, ki jim gre za stvar in ki imajo pri svojem delu in političnem udejstvovanju Slovenijo v srcu."

  • Uredništvo

    17. 6. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: ELDORADO ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL

    Jutri izide nova Mladina! Tokratno naslovnico je oblikoval Damjan Ilić. Več o tem, da Janševa vlada sistematično razgrajuje institucije, ključne za boj proti organiziranemu kriminalu, preberite jutri v naslovni temi. Zdaj je namreč na vrsti finančna uprava. Priskrbite si svoj izvod, ki bo na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani od petka, 18. junija, dalje. #Mladina24

  • Uredništvo

    17. 6. 2021  |  Politika

    Skupina Bojane Beović je bila »nepotrebna in neustrezna«

    Spletni portal Necenzurirano.si je razkril ugotovitve prvega izvedenskega mnenja o ukrepanju med epidemijo covid-19, ki ga je za parlamentarno preiskovalno komisijo spisal dr. Ivan Eržen.

  • Uredništvo

    17. 6. 2021  |  Družba

    »Pač ne! Tega jim ne bomo dopustili!«

    "Tako imenovanim osamosvojiteljem pa lahko rečem, da smo v času osamosvajanja resnično sanjali o pošteni, pravični, svobodni in demokratični družbi, o blaginji vseh državljanov. Sanjali smo o Evropi, ki je bila naš resnični svetilnik. Nikakor pa si nismo niti v najbolj morastih sanjah predstavljali, da bomo po tridesetih leti priča vladnemu uničevanju kakovostnih medijev (STA, RTV, Radio Študent itd.), dekonstrukciji neodvisnega sodstva in parlamentarne demokracije, šikaniranju in poniževanju vseh drugače mislečih, protestnikov itd. Niti v najbolj morastih sanjah si nismo predstavljali, da bomo postali ena od problematičnih in pobalinskih držav, ki pomaga pri uničevanju evropske ideje, ki sicer ni idealna, a je boljša kot življenje v diktaturi ene stranke in ene miselnosti oziroma ideologije."

  • Uredništvo

    17. 6. 2021  |  Družba

    Spomin na novinarja Mladine, ki je izgubil življenje med opravljanjem svojega dela

    Pred 29 leti je v Sarajevu umrl novinar Mladine Ivo Štandeker. Zadela ga je granata. Ivo bi preživel, če bi ga dovolj hitro pripeljali do bolnišnice, a zaradi vojnih razmer na terenu to ni bilo mogoče.

  • Uredništvo

    17. 6. 2021  |  Družba

    »Naš čas je brez morale, lepega vedenja, spodobnosti med ljudmi«

    "Bistvo je v tem, da je naš čas danes prehudo brez morale, lepega vedenja, spodobnosti med ljudmi. Potem se te skromne, kratke zgodbice trudijo, da bi prodrle z moralo, da bi jo morda kdo vseeno slišal, čeprav ni izrecno navedena. To je osnovna ideja."

  • Uredništvo

    17. 6. 2021  |  Kultura

    Sto umetniških del po sto evrov

    V Ravnikar Gallery Space (Levstikova 3) v Ljubljani bo od 17. do 19. junija (med 12. in 18. uro) na ogled skupinska razstava AIR4 z naslovom We Are All Absolute Beginners. Gre za kurirano kolekcijo, ki predstavlja izbor 25 uveljavljenih domačih umetnikov mlajše srednje generacije. Ti so posebej za to priložnost ustvarili serijo štirih umetniških del; celoto tako tvori 100 originalnih likovnih del v A4 formatu, ki so naprodaj po 100 evrov.

  • Uredništvo

    17. 6. 2021  |  Družba

    Kakšna bo pokoronska prihodnost Evrope?

    Danes ob 19. uri bodo prvič v živo na odru pred Pritličjem potekala Stre[a]menja. S pogovorom, ki nosi naslov "Pokoronska prihodnost - med nujno zeleno in neizogibno digitalizirano Evropo", se vključujejo v vseevropsko državljansko razpravo- konferenco o prihodnosti Evrope. Ob 20. uri bo sledil koncert hrvaške glasbenice Tene Rak.